Değerli arkadaşlar;
Bence tartışmanın özünde bir yanlış anlaşılma var.
@Okan Sinan Ocan hocamın yazdıklarını okuduğumda " lastik önemsizdir" dediğini değil, "güvenliği tek bir ekipmana indirgemeyin" dediğini görüyorum.
Şöyle düşünelim;
Evet, kaliteli bir lastik daha kısa fren mesafesi sağlayabilir, daha iyi tutunabilir, buna kimse itiraz etmiyor. Ancak bunun tersi de doğru, Sürüş bilgisi, risk analizi, yol okuma,doğru hız seçimi ve fren tekniği yoksa, dünyanın en iyi lastiği de fizik kurallarını değiştiremez.
Okan hocamın "güvenlik bir zincirdir" benzetmesi tam da bunu anlatıyor. Zincirin halkaları;
- Sürücü
- Bilgi
- eğitim
- Lastik
- Süspansiyon
- Zemin
- Hava şartları
Bunlardan biri zayıfsa diğerleri tek başına mucize yaratamaz.
Okan hocam "kötü lastikle devam edin" dememiş ki. Aksine " iyi lastik önemlidir ama öncelik sürücünün kendisini geliştirmesidir" diyor.
İyi sürücü, kötü lastiğin limitini erken fark eder ve o limitin içinde kalır. (Lastiğini değiştirmesine gerk yok anlamında değil) Kötü sürücü ise iyi lastiğin sunduğu ekstra tutunmayı sınırsız sanıp sonunda o limiti de aşar.
Forumdaki bazı yorumlarda "iyi lastik seni kurtarır" deniyor.. Ben bu yoruma şu ilaveyi yapmak isterim;
İyi lastik seni ancak kendi çalışma sınırların içinde destekler. Yanlış hız, yanlış çizgi, yanlış fren ve yanlış kararları telafi etmek gibi bir görevi yoktur..
İmkanın varsa kaliteli lastik kullan. ama bunun seni güvende tuttuğunu düşünme. Asıl yatırım; eğitim, bilgi, pratik ve doğru sürüş alışkanlıklarıdır. Çünkü o bilgiler, kullandığın her motosiklette ve her lastikte seninle birlikte gelir.
Bence Okan hocamın anlatmaya çalıştığı tam olarak bu. Tartışmanın yönü, söylenmeyen bir şeyi savunuyormuş gibi ilerlediği için konu gereksiz yere kutuplaşmış görünüyor.
Güvenlikte "ya lastik ya sürücü" diye bir tercih mantığı yoktur. Sürücü ve ekipmanın birlikte en güçlü halkayı oluşturmasıdır.
Son olarak düşüncem; "Lastik önemsizdir" değil, "hiç bir ekipman bilgi ve becerinin yerini tutamaz" gerçeğidir.