Olabilir tabii. Düşüncemin kaynağını açıklayayım. Ben bu konuyu motosiklet özelinde değil, genel olarak insanların öğrenme davranışlarından yaptığım çıkarımla ele alıyorum. İşim gereği (tabii motosiklet eğitimi ile alakalı bir şey değil ama) çok fazla sürekli eğitim veriyorum, kendim hobi arsızı olduğum için sürekli yeni şeyler öğrenmek ve denemekle ilgili süreçler yaşıyorum. Bunların sonunda vardığım sonuç insanların iyi ekipmanla / iyi ortamlarda vb. olumlu koşullarda öğrenmesinin çok da bir işe yaramadığı. Ha elbette pedagoji uzmanlığı olan birisi değilim o yüzden bu sadece kişisel deneyimden çıkardığım bir fikir, çok da değerli değil.
Dağcılıkta da benzer bir prensip vardır, amatöre üst düzey ekipman verilmez. Uzmanlık veya merak alanım olmadığı için çok ahkam kesmeyeyim ama konuştuğum bir kaç dağcı da benzer şeylerden ötürü bunun yapıldığını söyledi. Bir tanesi de çok üst düzey ekipmanlar ile öğrenilme esnasında doğru kas hafızalarının / alışkanlıkların gelişemediği. Mesela doğru bulunmayan bir diğer önerim de ABS'siz motosikletle başlanarak öğrenilmesi

benzer bir mantığa dayanıyor. Kişi ABS'nin konforu yüzünden fren yapmayı öğrenemiyor, ya da kötü bir deneyimden sonra öğrenmek zorunda kalıyor. Sosyal medyada orda burda sürekli ABS'ye bok atan tipler de var evet ama, ben daha ABS olmadığı için yaşanan kötü bir kaza da görmedim. Yere yapışanları geçelim, onlar muhtemelen ABS varken de kaza yapacaklardı.
Ha şimdi tabii ki aradaki farkı görmek derken, IRC ile Rosso IV takılı iki MT25 ile panik fren yapılırsa fark anlaşılır da, IRC ile motosiklet sürülemez diye bir şey de yok, dünyanın en yoğun motosiklet kullanımı olan yeri Asya, valla bizim bok attığımız lastiklerle geziyor adamlar. Geziyor oldukları doğru yaptıkları anlamına gelmiyor elbette, bunu söylemek çok ucuz bir safsata olur, ancak bunun da dünyanın en riskli şeyi olduğuna katılmıyorum ben.
Yol lastiği ile piste çıkmayan birisi slick lastiğin ne işe yaradığını çok daha zor anlar mesela. Limit (tabii ki açıdan bahsetmiyorum) o kadar yüksektedir ki buraya hiç tedirginlik hissetmeden geldiği zaman limit noktasında çok daha büyük risk taşıyor olur. Aynı şekilde bu IRC lastiklerin kaymasını daha düşük hızlarda ve düşük açılarda tecrübe etmeyen kişi doğrudan çok iyi tutan bir lastiğe geçtiğinde, hiç kayma nedir tutuş kaybı nedir bunları yaşamadan çok daha geç noktalarda fark edeceği için bu ekstra bir güvenlik zaafiyeti olur diye düşünüyorum.
En nihayetinde sokakta gördüğüm motor süren insanlara bakıyorum, çok da farkedecekmiş gibi durmuyor. Bu kimseyi üstten görme, ulan ne sürüyorsun ki sana lastik lazım olacak demek asla değil. Ha benim öğrenme dediğim şeyin de motorla başına iş almadan A'dan B'ye gitmekten fazlası olması durumu var. Kişi iyi sürmek gibi, yetkinliğinin artması gibi konularda çok da istekli veya bunlara önem veren durumda değilse, evet o zaman zaten bir şey öğrenmeyecektir ve en güvenli ekipmanı kullanması "daha" güvenli olabilir. Ama bunun yerine kendine iyi bir gelişim süreci hazırlaması ve kötü ekipmanla / spesifik kötü olsun diye değil de eldeki ekipmanla başlayıp, öğrendikçe bu öğrendiklerine katkı sağlayacağı ekipmanlar alması çok daha güvenli olur.