Lastikleri değiştirmeli miyim?

Merhabalar, 2026 model bajaj pulsar rs200 aldım motor şuan 360km de.

Forumlarda vs okuduğum kadarıyla lastiklerinin çok kötü olduğu belirtilmiş, lakin şuan maddi durumum çok yerinde olmamasına rağmen öncelik güvenlik olduğunu düşündüğümden kaynaklı lastikleri değiştirmeli miyim yoksa bu lastikler beni bir süre idare eder mi?
Teşekkürler iyi günler

Ben olsam şu an için lastikleri değiştirmezdim. Ama illa değiştirmek istiyorsanız, öncelikle mevcut lastiklerinize bir alıcı bulup satabilirsiniz. Üzerine bir miktar ekleyerek temiz ve uygun fiyatlı ikinci el lastiklere bakmanız daha mantıklı olacaktır.

Bazen öyle kötü durumdaki asfalta denk geliyorum ki yumuşak hamurlu ve ısınmış olan lastikle bile tedirgin oluyorum. Kendine güveniyorsan devam et o lastikle.

Forumlarda vs okuduğum kadarıyla lastiklerinin çok kötü olduğu belirtilmiş, lakin şuan maddi durumum çok yerinde olmamasına rağmen öncelik güvenlik olduğunu düşündüğümden kaynaklı lastikleri değiştirmeli miyim yoksa bu lastikler beni bir süre idare eder mi?
Teşekkürler iyi günler
maddi durumun el verene kadar stok lastiği dikkatli bilinçli şekilde kullanırım diyorsan kullan bence sonra taksitle falan güzel bir tekere geçersin motorda tutuş her şey

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Mutlaka değiştirmelisin.

Üzerindeki lastikler rodaj bakımına kadar idare edebilir. Rodaj bakımına kadar 6000 devirin üstüne çıkmadan sürmeni tavsiye edecekler.
Bende NS400 var. Muhtemelen lastikleri aynıdır. Rodaj zamanı fark edemedim. Rodajdan sonra normal şekilde sürmeye başlayınca orijinal lastiklerin ülkemizin normal asfaltında bile tutmadığını anladım.
RS200 almışsın. Hepimiz insanız bu model sizi gaza getirecektir. Akıllı uslu sürerim diye düşünmeyin. Haydi peygamber sabrınız var diyelim. Bu seferde trafikte önünüze bir dengesiz çıkacak, hayvan veya çocuk atlayacak. Frenlere asılmak durumunda kalacaksınız. Orijinal lastiklerinin size yaşatacağı tüm olumsuzluklar size bir çift lastikten daha pahalıya mal olacak.
En azından sezonluk da olsa Mitas Sport Force+, Anlas Turnee Sport, Anlas Viento Sport, Michelin Pilot Street tarzı gücünüzün yetebileceği bir lastik alın. Bu lastiklerin çifti 8-13k aralığında. Sizin canınızdan ve hayat kalitenizden daha kıymetli değil
Motosikletin marka ve modelinden bağımsız bizleri yola tutan tek şey lastikler. Ben lastikleri değiştirdim. Lastiğin mumlu hali bile orijinalde gelen lastiğin ısınmış halinden daha iyi tutuyor.

Bende ns200 var 15 bin km orjinal lastik ile kullandım. şu an mc50 ile kullanıyorum. Mc 50 leri İlk taktığımda dahi söyledim Ben öyle dünyalar kadar fark hissedemedim. Eğer virajda motoru çok yatırarak kullanmıyor isen ve debriajı tehlike anında nasıl kullanacağını biliyorsan bence gerek yok ama kış ayların da süreceksen o zaman düşünülebilir.
Eskiden motorlarda tcs ve abs olmadığı için kötü lastikler hemen kendisini belli ediyordu. Şimdi bu teknolojiler tehlikeyi bayağı azalttığı için lastik işini erteleyebiliyoruz.
Taktir senin...

Forumlarda vs okuduğum kadarıyla lastiklerinin çok

AraçTekerlek ve Lastikleri
Teşekkürler iyi günler

olduğu belirtilmiş, lakin şuan maddi durumum çok yerinde olmamasına rağmen öncelik güvenlik olduğunu düşündüğümden kaynaklı lastikleri değiştirmeli miyim yoksa bu lastikler beni bir süre idare eder mi?
Teşekkürler iyi günlerDeğiştirmeni

Teşekkürler iyi günler
Tabi değiştirmende fayda var, ama dediğin gibi maddi durumda pek iyi değilse devam edebilirsin, ama en önemlisi limitlerini bilmek yani o lastiğin limitlerini, viraj olsun ıslak zemin olsun bozuk asfalt gibi yerlerde ve ara hızlanmalarında kontrollü olduğun sürece idare ediceğini düşünüyorum

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
2024 Nisan ayında vstrom 650 aldım, ama bütün param ona gitti yeni lastik almaya para kalmadı, üzerinde 2017 tarihli anlas capra-r lastikler vardı, lastikler süre olarak kesin bitmiş deyip ona göre dikkatli sürdüm virajlara girmedim, mıcırlı yollarda arkayı kaydıra kaydıra gidiyordum, TCS falan elektronik destekler de yok, bunu bilerek br sezon gezdim başıma bir kaza gelmedi, ama sonraki sezona elime para geçtiği gibi paramın yettiği en iyi lastikleri aldım. Ama o zamanda çekinde oluştu, sapasağlamm tutan yeni lastiklerimle xmax ile bile rahatça yatırarak dönebildiğim virajları dönemiyordum, dede gibi sürüyorum. Tekrardan eğitim almam lazım.

Yani lastiklerin kötü olduğunun farkında olarak sürerseniz mecburen katlanılır. Ama bir şey olmaz yaa demeyn her an lastik koyverecekmiş gibi tetikte sürün.

İyi lastiğin ne işe yaradığını anlamak için kötü lastikle sürülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Daha 360km'de motor. Sen bu motoru bir tanı öğren, ondan sonra iyi lastik kötü lastik konusunda bir işe yarayacak deneyimin oluşursa değiştirmenin faydasını görürsün.

Motosiklet tecrüben nedir bilmeden sallıyorum ama, sanırım oldukça yenisin. Sen şu an o kötü denilen lastiklerle Rosso IV arsaındaki farkı hissedemezsin zaten. Buna takılma. Kafanda olduğundan fazla büyütüp panikleyip abuk subuk bir şeye bulaşıp sonra lastiklere bok atma. Çok yapan var bunu.

Motosikleti
K 1600 GTL
İyi lastiğin ne işe yaradığını anlamak için kötü lastikle sürülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Daha 360km'de motor. Sen bu motoru bir tanı öğren, ondan sonra iyi lastik kötü lastik konusunda bir işe yarayacak deneyimin oluşursa değiştirmenin faydasını görürsün.

Motosiklet tecrüben nedir bilmeden sallıyorum ama, sanırım oldukça yenisin. Sen şu an o kötü denilen lastiklerle Rosso IV arsaındaki farkı hissedemezsin zaten. Buna takılma. Kafanda olduğundan fazla büyütüp panikleyip abuk subuk bir şeye bulaşıp sonra lastiklere bok atma. Çok yapan var bunu.
Bu pek doğru bir yaklaşım olmamış. İyi lastikle kötü lastik arasında farkı anlamak için deneyim olması gerekmiyor.
Arkadaşa tavsiyem motosiklette en önemli şey lastiktir. İmkanlar elverdiğinde lastiğini mutlaka iyi bir lastikle değiştir.

Son düzenleme:
Bu pek doğru bir yaklaşım olmamış. İyi lastikle kötü lastik arasında farkı anlamak için deneyim olması gerekmiyor.
Arkadaşa tavsiyem motosiklette en önemli şey lastiktir. İmkanlar elverdiğinde lastiğini mutlaka iyi bir lastikle değiştir.

Olabilir tabii. Düşüncemin kaynağını açıklayayım. Ben bu konuyu motosiklet özelinde değil, genel olarak insanların öğrenme davranışlarından yaptığım çıkarımla ele alıyorum. İşim gereği (tabii motosiklet eğitimi ile alakalı bir şey değil ama) çok fazla sürekli eğitim veriyorum, kendim hobi arsızı olduğum için sürekli yeni şeyler öğrenmek ve denemekle ilgili süreçler yaşıyorum. Bunların sonunda vardığım sonuç insanların iyi ekipmanla / iyi ortamlarda vb. olumlu koşullarda öğrenmesinin çok da bir işe yaramadığı. Ha elbette pedagoji uzmanlığı olan birisi değilim o yüzden bu sadece kişisel deneyimden çıkardığım bir fikir, çok da değerli değil.

Dağcılıkta da benzer bir prensip vardır, amatöre üst düzey ekipman verilmez. Uzmanlık veya merak alanım olmadığı için çok ahkam kesmeyeyim ama konuştuğum bir kaç dağcı da benzer şeylerden ötürü bunun yapıldığını söyledi. Bir tanesi de çok üst düzey ekipmanlar ile öğrenilme esnasında doğru kas hafızalarının / alışkanlıkların gelişemediği. Mesela doğru bulunmayan bir diğer önerim de ABS'siz motosikletle başlanarak öğrenilmesi :) benzer bir mantığa dayanıyor. Kişi ABS'nin konforu yüzünden fren yapmayı öğrenemiyor, ya da kötü bir deneyimden sonra öğrenmek zorunda kalıyor. Sosyal medyada orda burda sürekli ABS'ye bok atan tipler de var evet ama, ben daha ABS olmadığı için yaşanan kötü bir kaza da görmedim. Yere yapışanları geçelim, onlar muhtemelen ABS varken de kaza yapacaklardı.

Ha şimdi tabii ki aradaki farkı görmek derken, IRC ile Rosso IV takılı iki MT25 ile panik fren yapılırsa fark anlaşılır da, IRC ile motosiklet sürülemez diye bir şey de yok, dünyanın en yoğun motosiklet kullanımı olan yeri Asya, valla bizim bok attığımız lastiklerle geziyor adamlar. Geziyor oldukları doğru yaptıkları anlamına gelmiyor elbette, bunu söylemek çok ucuz bir safsata olur, ancak bunun da dünyanın en riskli şeyi olduğuna katılmıyorum ben.

Yol lastiği ile piste çıkmayan birisi slick lastiğin ne işe yaradığını çok daha zor anlar mesela. Limit (tabii ki açıdan bahsetmiyorum) o kadar yüksektedir ki buraya hiç tedirginlik hissetmeden geldiği zaman limit noktasında çok daha büyük risk taşıyor olur. Aynı şekilde bu IRC lastiklerin kaymasını daha düşük hızlarda ve düşük açılarda tecrübe etmeyen kişi doğrudan çok iyi tutan bir lastiğe geçtiğinde, hiç kayma nedir tutuş kaybı nedir bunları yaşamadan çok daha geç noktalarda fark edeceği için bu ekstra bir güvenlik zaafiyeti olur diye düşünüyorum.

En nihayetinde sokakta gördüğüm motor süren insanlara bakıyorum, çok da farkedecekmiş gibi durmuyor. Bu kimseyi üstten görme, ulan ne sürüyorsun ki sana lastik lazım olacak demek asla değil. Ha benim öğrenme dediğim şeyin de motorla başına iş almadan A'dan B'ye gitmekten fazlası olması durumu var. Kişi iyi sürmek gibi, yetkinliğinin artması gibi konularda çok da istekli veya bunlara önem veren durumda değilse, evet o zaman zaten bir şey öğrenmeyecektir ve en güvenli ekipmanı kullanması "daha" güvenli olabilir. Ama bunun yerine kendine iyi bir gelişim süreci hazırlaması ve kötü ekipmanla / spesifik kötü olsun diye değil de eldeki ekipmanla başlayıp, öğrendikçe bu öğrendiklerine katkı sağlayacağı ekipmanlar alması çok daha güvenli olur.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bilmeyen ama cok bildigini zannedenler icin kazalarin sebebi lastik , asfalt vb etkenlerdir. Orijinal lastigi sök ikinci el lastik tak suursuzlugunu bile tavsiye etmekten cekinmez , pahali lastik taktiginda her derde care buldugunu zanneder.

Bilenler elindekinin kapasitesinin üzerine cikmaz gerektiginde gazi kapatmaktan cekinmez.Kazanin yan etkenlerden cok kendisinden dolayi olabilecegini kabul eder ve ona göre davranir.

Kötü lastikle yaptiginiz bir hatayi iyi lastik düzeltemez.

Motosikleti
Ns200 15"
Kişi ABS'nin konforu yüzünden fren yapmayı öğrenemiyor...
Kara düzen sistemlerde öğrenmenin yararlı olduğunun kanaatindeyim, her ne kadar yaşım az ve tecrübem sizlerin çeyreği kadar olsada araba ve motosiklet kullanmayı kara düzen araçlardan öğrendim ve bu sayede elektroniklerin yokluğu sayesinde ne tepkiler vereceğini anlayabiliyorum, en basitinden bir yakınım ile yola çıktığımda ve arabasının kıçı gaz verdiğinde atma yaptığında ben yolcu koltuğunda anlayabiliyorken kendisi anlayamıyor. Dtc'yi kapatıp eğleneyim derken küçük bir kaza yapmıştı çünkü arabanın elektronikler olmadan ne tepki vereceğini daha önceden deneyimlemiş değildi...

Zenginler nereden bilsin Anadol ile önden kopunca gelen kontrol kaybını. :D

Motosikleti
Voge 250RR
bulunduğun ülkenin asfaltinda hangi lastiği takarsan tak kaymadan etmeden yol tutuş kaybetmeden süremeyeceksin. Kendine güveniyorsan ben çok limitlere girmem hızlı gitmem diyorsan maddi açıdan kendini zorlamana gerek olmadığını düşünüyorum . Maddiyatta rahatlayınca tabiki alırsın yine

Daha geçen gün saat 12 gibi hava 30 dereceyken 40la arka frenimi kitledim ve ABSli bir motosiklette motosikletin arka tarafının yanıma geldiğini gördüm lastiğim Rosso4 olmasına rağmen böyle bir şey olucağını bende beklemiyordum 😂 . Forumlarda videolarda görüyordum aşırı sıcak asfaltta lastiğin tutuşu azalır diyorlardı onu denemek için hafif parlak bir asfaltta lastiğim sıcakken denemek istedim ama Rosso4 yerine farklı bir lastik olsaydı diye düşündürmüyo değil . Aynı durumu CBR125R'da kullandığım Viento Sport'ta da yaşadım Pilot Street'te de yaşadım ama aynı motosiklet olmadığı için kabak ve Rosso4 lastiğin arasında ki farkı çok merak ettim

Motosikleti
Superlight 125
Profesyonel değilim ama lastiğin kötü olduğunu bilerek, yani çok fazla yatırmayarak ve ıslak zeminlerden olabildiğince uzak durarak kullanırsan sorun olacağını sanmam. Aynısını 10.000 kilometredir kendi motorumda yapıyorum fabrika çıkışı cordial lastikler ile

Motosikleti
K 1600 GTL
Bilmeyen ama cok bildigini zannedenler icin kazalarin sebebi lastik , asfalt vb etkenlerdir. Orijinal lastigi sök ikinci el lastik tak suursuzlugunu bile tavsiye etmekten cekinmez , pahali lastik taktiginda her derde care buldugunu zanneder.

Bilenler elindekinin kapasitesinin üzerine cikmaz gerektiginde gazi kapatmaktan cekinmez.Kazanin yan etkenlerden cok kendisinden dolayi olabilecegini kabul eder ve ona göre davranir.

Kötü lastikle yaptiginiz bir hatayi iyi lastik düzeltemez.
Çok komik olmuş 😀 Havalar ısındı soğuk bira iyi gider haklısın. post sahibi arkadaşım bu yorumları dikkate alma!!! kötü lastiğin kaydığı bir senaryoda kaliteli lastik yola tutunur ve seni kurtarır. Motosiklette lastik en önemli komponenttir. Sırf farklı olmak adına yapılan zırva yorumları ciddiye alma. ( Bunu killingroad senin için yazmadım üzerine alınma senin anlatmak istediğini anladım )
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Olabilir tabii. Düşüncemin kaynağını açıklayayım. Ben bu konuyu motosiklet özelinde değil, genel olarak insanların öğrenme davranışlarından yaptığım çıkarımla ele alıyorum. İşim gereği (tabii motosiklet eğitimi ile alakalı bir şey değil ama) çok fazla sürekli eğitim veriyorum, kendim hobi arsızı olduğum için sürekli yeni şeyler öğrenmek ve denemekle ilgili süreçler yaşıyorum. Bunların sonunda vardığım sonuç insanların iyi ekipmanla / iyi ortamlarda vb. olumlu koşullarda öğrenmesinin çok da bir işe yaramadığı. Ha elbette pedagoji uzmanlığı olan birisi değilim o yüzden bu sadece kişisel deneyimden çıkardığım bir fikir, çok da değerli değil.

Dağcılıkta da benzer bir prensip vardır, amatöre üst düzey ekipman verilmez. Uzmanlık veya merak alanım olmadığı için çok ahkam kesmeyeyim ama konuştuğum bir kaç dağcı da benzer şeylerden ötürü bunun yapıldığını söyledi. Bir tanesi de çok üst düzey ekipmanlar ile öğrenilme esnasında doğru kas hafızalarının / alışkanlıkların gelişemediği. Mesela doğru bulunmayan bir diğer önerim de ABS'siz motosikletle başlanarak öğrenilmesi :) benzer bir mantığa dayanıyor. Kişi ABS'nin konforu yüzünden fren yapmayı öğrenemiyor, ya da kötü bir deneyimden sonra öğrenmek zorunda kalıyor. Sosyal medyada orda burda sürekli ABS'ye bok atan tipler de var evet ama, ben daha ABS olmadığı için yaşanan kötü bir kaza da görmedim. Yere yapışanları geçelim, onlar muhtemelen ABS varken de kaza yapacaklardı.

Ha şimdi tabii ki aradaki farkı görmek derken, IRC ile Rosso IV takılı iki MT25 ile panik fren yapılırsa fark anlaşılır da, IRC ile motosiklet sürülemez diye bir şey de yok, dünyanın en yoğun motosiklet kullanımı olan yeri Asya, valla bizim bok attığımız lastiklerle geziyor adamlar. Geziyor oldukları doğru yaptıkları anlamına gelmiyor elbette, bunu söylemek çok ucuz bir safsata olur, ancak bunun da dünyanın en riskli şeyi olduğuna katılmıyorum ben.

Yol lastiği ile piste çıkmayan birisi slick lastiğin ne işe yaradığını çok daha zor anlar mesela. Limit (tabii ki açıdan bahsetmiyorum) o kadar yüksektedir ki buraya hiç tedirginlik hissetmeden geldiği zaman limit noktasında çok daha büyük risk taşıyor olur. Aynı şekilde bu IRC lastiklerin kaymasını daha düşük hızlarda ve düşük açılarda tecrübe etmeyen kişi doğrudan çok iyi tutan bir lastiğe geçtiğinde, hiç kayma nedir tutuş kaybı nedir bunları yaşamadan çok daha geç noktalarda fark edeceği için bu ekstra bir güvenlik zaafiyeti olur diye düşünüyorum.

En nihayetinde sokakta gördüğüm motor süren insanlara bakıyorum, çok da farkedecekmiş gibi durmuyor. Bu kimseyi üstten görme, ulan ne sürüyorsun ki sana lastik lazım olacak demek asla değil. Ha benim öğrenme dediğim şeyin de motorla başına iş almadan A'dan B'ye gitmekten fazlası olması durumu var. Kişi iyi sürmek gibi, yetkinliğinin artması gibi konularda çok da istekli veya bunlara önem veren durumda değilse, evet o zaman zaten bir şey öğrenmeyecektir ve en güvenli ekipmanı kullanması "daha" güvenli olabilir. Ama bunun yerine kendine iyi bir gelişim süreci hazırlaması ve kötü ekipmanla / spesifik kötü olsun diye değil de eldeki ekipmanla başlayıp, öğrendikçe bu öğrendiklerine katkı sağlayacağı ekipmanlar alması çok daha güvenli olur.
Motosiklet her zaman ikinci bir şans vermeyebiliyor ama?? Geçen hafta okuldan çocuğunu almaya giden genç bir kadının yolun ortasına çıkan aracı görünce yaptığı frenle motoru yatırıp kayarak arabaya çarpıp öldüğü bir video vardı izledin mi bilmiyorum. O kadın bugün hayatta olsa herhalde bize ABS nin ve lastiğin önemini anladığını söylerdi. Şimdi burada kaza sebebi lastik mi ABS mi yoksa kullananın acemiliği mi polemiğine geçmeyelim aynı şartlarda ABS li ve kaliteli lastikli bir senaryoda bugün başka şeyler konuşuyor olabilirdik. dip not olarak kimse kaliteli lastik sizi kazadan korur her türlü hatanızı tolere eder filan demiyor sanki böyle denilmiş gibi yorum yapmak ta enteresan.....

Son düzenleme:
Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Çok komik olmuş 😀 Havalar ısındı soğuk bira iyi gider haklısın. post sahibi arkadaşım bu yorumları dikkate alma!!! kötü lastiğin kaydığı bir senaryoda kaliteli lastik yola tutunur ve seni kurtarır. Motosiklette lastik en önemli komponenttir. Sırf farklı olmak adına yapılan zırva yorumları ciddiye alma. ( Bunu killingroad senin için yazmadım üzerine alınma senin anlatmak istediğini anladım )
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Motosiklet her zaman ikinci bir şans vermeyebiliyor ama?? Geçen hafta okuldan çocuğunu almaya giden genç bir kadının yolun ortasına çıkan aracı görünce yaptığı frenle motoru yatırıp kayarak arabaya çarpıp öldüğü bir video vardı izledin mi bilmiyorum. O kadın bugün hayatta olsa herhalde bize ABS nin ve lastiğin önemini anladığını söylerdi. Şimdi burada kaza sebebi lastik mi ABS mi yoksa kullananın acemiliği mi polemiğine geçmeyelim aynı şartlarda ABS li ve kaliteli lastikli bir senaryoda bugün başka şeyler konuşuyor olabilirdik. dip not olarak kimse kaliteli lastik sizi kazadan korur her türlü hatanızı tolere eder filan demiyor sanki böyle denilmiş gibi yorum yapmak ta enteresan.....

İşte bahsettiğim birinci gruptan bir arkadaşımız .

Çok bildiğini zanneden ama birşeyden haberi olmayan bilirnilmezbilirkişi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar