Kırmızı Işıkta Şeritte mi Bekliyorsunuz Yoksa Aralardan mı Geçiyorsunuz?

Arabaya göre daha ufak olduğu için doğal olarak genelde bu avantajı kullanıp kimse şeritte durmuyor ve aralardan geçerek en önde duruyorlar. Ben acemi sürücü olduğum için aralarda çok boşluk olmadıkça şeritte beklemeyi tercih ediyorum ancak diğer motorcular aralardan geçtiği için ve tek şeritte bekleyen ben olduğum için araba sürücülerinden tepki gördüğüm oluyor (Beni sıkıştırma, korna çalma vs.). Naked tarzı motorlarla aralardan geçmek kolay oluyor ancak grenajlı racing veya büyük enduro, chopper gibi motorlarla çok zor oluyor. Sizler ne yapıyorsunuz?

Motosikleti
Kanuni Seyhan MZ 301 - 2001
Aralardan en öne geçiyorum. Çünkü araçlar çok yavaş kalkıp yavaş devam ediyorlar. En öne geçtiğim zaman ışık yandığında araya ilçe sokuyorum. 30 la 40 la giden bi aracı arkasında öylece takip etmek beni sinir ediyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Zamanla filtreleme yapmaya alışırsınız. Şu an filtreleme yapmaya çekinseniz de öndeki aracın hemen arkasında beklemeyin. İlerlemeyi tercih etmeseniz de her iki şeritteki aracın arasında durmaya çalışın. Araç kullanıcıları trafikte sizi değil öndeki aracı takip edeceklerdir. Arada tost olma olasılığınız fazla. Canınızı seviyorsanız yapmayın.
Eğer yan çantalarınız yoksa aynalarınızın sığdığı aralıklardan rahatça sürebiliyor olmanız lazım. Zamanla alışırsınız ama iş hakimiyette bitiyor. Trafiğe kapalı alanlarda düşük süratlerde hakimiyetinizi artırmaya çalışın. En iyisi hakimiyet eğitimi almanız. İmkan yoksa internette bu konuda rehber video bolca var. Diğer motor sürücülerini de takip edin.
Zamanla her şey oturacak. Bazen aralardan geçmeye mecbur kalacaksınız. Başarabildikçe kendinize güveniniz artacak. Biz de aynı yollardan geçtik.
Bir motosiklet sürücüsü, aynı yerdeki kırmızı ışıkta iki kere beklememeli. Buradan fazla yardım beklemeyin. Pratik yaptıkça kabiliyetiniz artacak.
Sonuçta ehliyetinizi aldınız. Bu yola girdiniz. Yaparsınız.
İş sizde bitiyor.

Son düzenleme:
Zamanla sen de bu kervana katılırsın. Ben sadece kamyon ve otobüslerin ne sağından ne solundan geçmiyorum.

Arabaya göre daha ufak olduğu için doğal olarak genelde bu avantajı kullanıp kimse şeritte durmuyor ve aralardan geçerek en önde duruyorlar. Ben acemi sürücü olduğum için aralarda çok boşluk olmadıkça şeritte beklemeyi tercih ediyorum ancak diğer motorcular aralardan geçtiği için ve tek şeritte bekleyen ben olduğum için araba sürücülerinden tepki gördüğüm oluyor (Beni sıkıştırma, korna çalma vs.). Naked tarzı motorlarla aralardan geçmek kolay oluyor ancak grenajlı racing veya büyük enduro, chopper gibi motorlarla çok zor oluyor. Sizler ne yapıyorsunuz?
100cc motorla o işe hiç girmiyorum bazen arası çok boş oluyor ve trafik çok oluyor dayanamıyorum geçiyorum ama motorun gücü kalkışta bile araçlardan yavaş kalıyor öne geçince ışık yeşile dönünce araçla arama mesafe koymak zor oluyor.

Bazıları (genelde kuryeler) işin uzmanı olmuş ışığın sarıya döneceği zamanı bilip 2 saniye önceden basıyor öyle motor zayıf da olsa geçiyorlar ama ben o kadar uzman değilim daha.

Zamanla filtreleme yapmaya alışırsınız. Şu an filtreleme yapmaya çekinseniz de öndeki aracın hemen arkasında beklemeyin. İlerlemeyi tercih etmeseniz de her iki şeritteki aracın arasında durmaya çalışın. Araç kullanıcıları trafikte sizi değil öndeki aracı takip edeceklerdir. Arada tost olma olasılığınız fazla. Canınızı seviyorsanız yapmayın.
Eğer yan çantalarınız yoksa aynalarınızın sığdığı aralıklardan rahatça sürebiliyor olmanız lazım. Zamanla alışırsınız ama iş hakimiyette bitiyor. Trafiğe kapalı alanlarda düşük süratlerde hakimiyetinizi artırmaya çalışın. En iyisi hakimiyet eğitimi almanız. İmkan yoksa internette bu konuda rehber video bolca var. Diğer motor sürücülerini de takip edin.
Zamanla her şey oturacak. Bazen aralardan geçmeye mecbur kalacaksınız. Başarabildikçe kendinize güveniniz artacak. Biz de aynı yollardan geçtik.
Bir motosiklet sürücüsü, aynı yerdeki kırmızı ışıkta iki kere beklememeli. Buradan fazla yardım beklemeyin. Pratik yaptıkça kabiliyetiniz artacak.
Sonuçta ehliyetinizi aldınız. Bu yola girdiniz. Yaparsınız.
İş sizde bitiyor.
Genelde şeridi ortalayıp bariz şekilde durunca motoru dikkate alıyorlar, tersine denk gelmedim. Şerit çizgisine yakın gidince ben bunu geçerim zaten kenarda diyip görmezden geliyorlar. Tabi hangi şehirde hangi ilçede sürüldüğüne göre de değişiyor bu işler.

Motosiklete hakimiyet konusunda bir tavsiye vermek istiyorum.

Motosiklet durur vaziyette iken iki ayağınızı yerden aldırıp ( bir, iki cm kadar ) dengede durmaya çalışın. Bu size düşük hızlarda dengenizi sağlama da büyük bir katkısı olur.

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Bizim burada otobanda yeşil ışıkta kalkarken hafriyat kamyonları birbirlerini solluyor, canımı sevdiğim için sadece yer varsa ve kalkışta sağ şeride sorunsuz geçebileceksem yapıyorum.

Düz giderken de ışıkta da filtreleme yapmadıysan sağ şeridin solunda, yani hep ileriyi net görebileceğin bir yerde durmaya çalış.

Foruma katıldığım tarih Ehliyet aldığım tarih, bende baya acemiyim anlaşılan. Önünde giden motor varsa onu kes, çok küçük bir motor değilse adımlarını takip edersin.

Kamyon , Tır gibi ağır vasıta varsa yanaşmam . Dolmuşçu , Taksici görürsem yine yanaşmam. Işıklarda bekleyeceksem en sol tarafta sol tekerlek hizasından bile dışarıda beklemeye gayret gösteririm. Önüm müsait ise yavaş yavaş en öne giderim. Sağ yada sol şerit farketmez gittiğim şeritte önümde araç varsa genelde sol teker izinden ama durabileceğim mesafeden takip ederim. Şeridimde önümde araç yok ise yolu ortalarım.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Kırmızı ışıkta şöyle bir olay yaşamamak için aralara girerim. Dikkatli ve yavaş gidiyorum aralarda. Allah ne verdiyse yardırmıyorum. Durabilecek hızda gitmek lazım.,

Şöyle bir olay;

Motosikleti
2014 Hero Thriller 150
Kırmızı ışıkta şöyle bir olay yaşamamak için aralara girerim. Dikkatli ve yavaş gidiyorum aralarda. Allah ne verdiyse yardırmıyorum. Durabilecek hızda gitmek lazım.,

Şöyle bir olay;
Scooterlar sağlam değil biliyorum ancak bir scooter'ı böyle tost olması için o Forddaki insan sarrafının kaçla çarpması lazım?

Scooterlar sağlam değil biliyorum ancak bir scooter'ı böyle tost olması için o Forddaki insan sarrafının kaçla çarpması lazım?
Resimden anladığım kadarıyla motor Fury 110i. Çevresinde komple koruma demiri var, kolayca bu hale gelmez bir ara kullandım kendisini.

Motosikleti
Voge 250RR
Boşluk bulur bir şekilde en öne geçerim ve her zaman en erken ve en hızlı kalkan olmaya dikkat ederim. Çünkü düşün, kırmızı yanıyor sen en öndesin ışık yeşil olunca direkt gaza basıp gidebilirsin. En öndeki aracın dalgın olup seni görmemesini de geçtim, sen yavaş veya geç kalkarsan adama rahatsızlık vermiş olursun, sen olmasan çünkü gaza basıp gidecekti en öndeydi. O yüzden her zaman arkamdaki araç daha ışığın yandığını anlamadan araya 5 araba mesafe koymaya çalışıyorum, şehrimin ışık düzenini bildiğimden genelde kırmızıdan yeşile geçmeden 2 saniye önce sağımı solumu kontrol eder daha ışık yeşil olmadan yavaşça kalkarım. Tabiki bu sondaki dediğimi önermem ama ışıklar genelde senin bulunduğun yerdeki yayalara kırmızı yandıktan 3 saniye sonra yeşile döner, tabi bu her zaman olmaz örnek veriyorum sol şerit sola dönüyor sen düz gideceksin soldakilere yeşil yanacağı zaman da yayaya kırmızı yanar yaya ışığının kırmızı olması her zaman senin gideceğin anlamına gelmez. Sana önerim en öne geçeceksen de hızlıca kalkman insanlara rahatsızlık vermemen onları kısıtlamaman, ondan da ziyade arkandaki seni ezip geçmesin diye. Adam telefona bakıyor diyelim, kafasını gömmeden önce önünde kimse yoktu. Işık yeşil yandı arkadan korna sesi geldi önüne bakmadan gaza basıp sana çarpabilir. Dikkatli olduğun sürece öne geçmekte sakınca yok hatta bana kalırsa motosikletlerin önde yarış düzeni şeklinde durup ışık yeşil olur olmaz direkt kalkması çok daha iyi hem trafik azalıyor hem de sen kendin trafik beklememiş de oluyorsun.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Şeritte durmamak lazım arkadan gelenler motosikletleri görmüyorlar.
Şeritte durmak lazım olursa da öndeki arabayı tam ortalamam, şeritte gidiyorken bile öndeki arabayı tam ortalamam, öndeki araba aynalarından görebileceği şekilde şeridin sağ ya da solunda dururum/giderim ki öndeki araba da aynalarından görebilsin. Arkadan gelen görmeden çarpacaksa bile öndeki arabayı ortalayınca komple tost olmak var, şeridin yanlarında durunca en azından arkadan çarpan olursa yana doğru fırlatır daha az zarar görürüm.

Motosikleti
MT-09 // LTR 125
Anasını bellerim, en öne geçerim. Arkamdan atlı kovalıyomuş gibi kaçarım. Kedi gibi kafamın girdiği her boşluğa girerim. Boş yolda yan yana aynı hızda giden 2 ve daha fazla araç/araba gördüğüm zaman fıttırıyorum. Sağ sol orta çapraz fark etmez hepsini geçerim. Bu kadar küçük şehire bu kadar fazla araç yoğunluğunun olmasına rağmen gevşek gevşek sürenlere ayar oluyorum.

Edit: Ayrıca istisnasız İstanbulda trafikte süren her arabacı telefonla oynuyor. %90 ı net.

araçlar durur vaziyette ise aralardan motorun sığdığı kadar öne geçer ışık yanınca da yapıştırıp arayı açarım, hız sınırına gelince de sakin sakin devam ederim.
hareket halindeki araçların arasına asla girmem.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Araba sürücülerinin çoğu telefonla ilgilendiği için, araya veya en başa geçmek güzel ülkemizde trafik kuralı olarak bile algılanabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar