190. Sayfada avukat kardeşim yazmıştı. ben hatırlatayım dedim garanti şartlarını..
07-11-2006, 23:59 PM
1-2 sayfa önce yazdım eternity,sakın garanti dışı sözüne inanmayın diye.. Size garanti belgesinin arkasındaki yazıyı aktarıyorum; "MALIN BÜTÜN PARÇALARI DAHİL OLMAK ÜZERE TAMAMI FİRMAMIZ GARANTİSİ ALTINDADIR". Garanti dışı kalan hallere ise şunları not düşmüşler;
- buji
- lastik
- filtre
- yağ
- fren balataları
- debriyaj balatası
- keçeler
- kayışlar
- kumanda telleri
- zincir
- ve kullanımdan dolayı aşınan parçalar.
Şimdi gelelim işin hukuki boyutuna (ilk mesajımda kendimi tanıtırken sölemiştim avukatım diye..), firma kendisi de belirttiği gibi malın tamamını garanti kapsamında tutmak zorundadır.. Burada dikkat edilmesi gereken husus,yukarıda garanti dışı bırakılan parçaların kullanımla birlikte eskime özelliğine sahip olmasıdır,ancak bunlarda dahi,kullanımdan değil de üretimden veya montajdan kaynaklanan bir hata varsa (misal fren balataları başka modele ait ve yanlışlıkla takılmışsa ve bu sebeple hızla bitmişse) garanti dışı diye belirtmesine rağmen firma değiştirmek zorundadır.. Zira burada kullanımdan kaynaklanan bir husus söz konusu değildir.
Sizin durumunuza gelince yok flaşördü yok alarmdı yok depoydu,yok plastik aksamdı.. Geçin arkadaşlar bunları.. Yukarıda yazılan parçalar dışında hiçbir parça garanti dışı bırakılamaz.. Yeter ki sizin kullanımınızdan kaynaklanan bi hasar oluşmasın.. Misal flaşörü kurcalıyıp kısa devre yaptırmak gibi.. Yukarıda sayılan parçaların da hangi durumlarda yine garanti kapsamında olduğunu hatırlatıyım;malzeme kalitesizliği,işçilik ve montaj hataları..
Eğer bayiniz "yok kardeşim bu garanti dışı" diyorsa,muhabbeti orada kesin derim ben.. Çünkü bazı kalın kafalalıların kafası çoktan dolmuş,yeni bilgi almıyo Hemen Motomax e mail çekin,fax çekin veya arayın.. Durumu bildirin.. Bu parçam garanti dışı olmadığı halde şu bayi bana garanti dışı dedi diyin.. Motomax eminim gereğini yapacaktır.. Hatta Tüketici Kanunundaki haklarınızı bilin.. Ama lütfen bunları bildiğinizi kaba bir şekilde Motomax e veya herhangi bir firmaya belirtmeyin,burda tehditle değil hukuki haklarımızı kullanarak hakkımızı alacağımızı unutmayın.. Eğer motomax de gereğini yapmazsa o zaman Tüketici Hakları Derneği'ne başvurun.. Aslında kendi başınıza halledebileceğiniz yollar var ancak dernek sizin adınıza birçok işlemi yapıyor ve sizi çok iyi bir şekilde yönlendiriyor(üstelik tamamen ücretsiz).
Unutmadan belirteyim bu yollar biraz uzun sürebilir,sizden bi sürü belge dilekçe isteyebilirler,işinize gelmeyebilir. Ancak eğer uğraşmazsanız bu yollar geçerliliğini etkinliğini yitirir,sen başvurmazsan ben başvurmazsam kim takar bunları? Bu yüzden vazgeçmeyin. Yine şunu da ekleyeyim,firmalar için şikayet edilmek çok olumsuz bir olaydır. Bu nedenledir ki derneğe bildirilen olaylarda bile firmalar daha önceden verdikleri kararın aksine davranarak kabul ederler hatalarını.. Aksi takdirde sizin 20 dolarlık flaşörünüzü ödemek yerine avukata 2000 dolar ödemek zorunda kalır (2000 dolar misaldir, o kadar çok kazanmıyoruz )
Çok çok uzun yazdım ama bi kere yazayım tam yazayım dedim,lütfen şu parça garanti dışıymış demeyin artık.. Motorunuzu tepe tepe kullanın; MALIN BÜTÜN PARÇALARI DAHİL OLMAK ÜZERE TAMAMI FİRMA GARANTİSİ ALTINDADIR!