avrupa menşeili motorlar japonlara göre çok daha dayanıklı ..belki japonla kadar teknolojik değiller. exup sistemleri, gidon amortisörleri, aliminyum ultra hafif delta box şaseler, seramik pistonlar gibi yenilikler genelde japonlardan geliyor.
fakat bir gerçek varki avrupalılar gibi dayanıklı değil motorları ..10 lu yaşlarda motor bitiyor. oysa günümüzde vespa, motoguzzi, bmw, lambretta, triumph, MZ, gibbi avrupa menşeili motorların 45-50 yaşlarında olup hala çalışan ve kullanılan çok örneği var. Türkiyede halen fual çalışır durumda 70 li yıllara ait bir honda varmıdır. Varsa ben görmedim veya duymadım .. ama şu an benden 20 m ilerde faal bir bmw 1963 model kız gibi yatıyor..
avrupalı derken içine ingiliz, İtalyan, ispanyol, Alman markalarının çok bilindik örneklerini koydum.. amerika kıtasındada durum pek farklı değil.. 1950 li yıllardan önce üretilmiş İndian lar hala yollarda dolaşmakta .. japonlar hızlı, teknolojik ..ama iş sağlamlığa gelince avrupa ve amerika kafa kafaya kapışsada japonlar bu kapışmaya malesef giremiyor
İş araziye gelince japonlar biraz geride .. KTM bu alanda rakipsiz.. mukavemet gücü yüksek dayanıklı motorlar üretiyorlar. pazara diğer markalardan çok daha sonra girdikleri halde alanlarında rakip tanımıyorlar ..kırıcı ve uzun etaplardan oluşan her yarışta ilk 10 sıraya %70 gibi büyük bir oranla hakimler..
Enduro sınıfı dediğimiz dual perpose (DP) yani hem arazi hem yol motorlarında ise durum eşit gibi..
Ama pist yarışlarında japonların büyük üstünlüğü var.
bunlar benim şahsi görüşlerim elbette katılanda olacaktır katılmayanda