arkadaşalar çok pahalıya mal olduğu falan yok olay kısmen javanın anlattığı gibidir ben 1 hafta önce yaptım hepsini şimdi size madde madde maliyetleriyle anlatıyım herkes bilgilensin...
1-Satıcıyla anlaştınız paranızı verdiniz yada vermediniz o ikinizin arasında (ama noter memuru formalite olarak sorar kağıtları imzalamadan önce para verildi mi diye evet diyip geçiştirilir:mrgreen

en yakın bir notere gidip satış işlemi yaptırılır 10 dakikayı geçmez motorun cc sine beygir gücüne yada satış fiyatına göre verginizi yatırırsınız(246 TL benim) ve satış sözleşmenizi alırsınız bu andan itibaren satıcıyla işiniz biter motor satış hakkı sizdedir ama işler bitmez

(satıcının motorun borcu yoktur belgesi alması lazımdır o olmadan işlemler yapılamaz)
2-Noterde satış işlemini yaptıktan sonra trafik tescil işlemleriniz için tam 1 ayınız vardır eğer bu süre içinde tescil yaptırmazsanız cesası varmış ama nedir bilmiyorum? En yakın trafik büro amirliğine gidip ben motorumu tescil ettirmek istiyorum dediğinizde plakanızı ve eski ruhsatınızı alıp size şu adımları sayarlar bir takipçiye gidip nakil dosyası hazırlatın (15 TL onlar herşeyi kendi hazırlıyo) motorun muayenesi geçtiyse yaptırın (57 TL geçmiş her ay için %5 ceza) ve sigorta ruhsat sahibinin adına olacak her takipçide var.(30 TL)
3-Dosyanızı hazırlatıp motorunuzun muayenesini yaptırıyosunuz artık özelleşen yerlerde normal bi bakım yapıyolar ve muayene kağatınızı alıyosunuz.
4-Trafiğe geri gidip dosyanızı veriyosunuz muayene yaptırdığınızı söyleyip gösteriyosunuz ve artık yeni ruhsata ramak kalıyo.Memur Bey size yeni plakanız için bir kağat veriyo adı fiş

Bunu bastırıcaksın diyo(burda Tepecikte tek plaka 10 TL) ve taşıtlar vergi dairesine gidip maliye onayı yaptırıyosunuz bedava ayrıca 5 dakika sürüyo sadece bir mühür.Şu plaka olayına bi açıklık getiriyim sonra devam edicem arkadaşlar plaka değiştirmeme gibi bi lüksünüz yok yani aynı ilde başka bi ilçeye bile satılsa araç plakası hemen o ilçeye göre değiştiriliyo satışta nereyi ikametgah verdiyseniz plaka orası oluyo ha dersenizki ben İstanbuldan alıcam orda bi ikametgah bulur bütün bu işleri orda hallederim o başka.Plakanızıda bastırdınız elinize aldınız maliye mühürüde basıldı nerdeyse bitiyo artık tekrar trafiğe gidiyosunuz herşey tamam diyip maliye mühürü basılan kağatı memura veriyosunuz plakayı verip mühür vurduruyosunuz (böyle kabartmalı bi mühür var herkes bilir) bi 63 TLcik daha bayılıyosunuz veeee mutlu son yeni ruhsatınız ve plakanız elinizde hayırlı uğurlu olsun kazasız belasız inşallah

Not:Muayeneyi yaptırınca normalde size küçük renkli bir pul verilimesi gerekiyo plakaya yapıştırmak için formalite sadece ama maalesef muayene yapan memur nakil işlemi olmadan yani yeni plakanız verilmeden size bu pulu vermiyo plakanı al öle gel diyo geri gidip pulunuzu yapıştırıyosunuz Trafikteki memur bana alma boşver dedi ama ben alıcam yinede artık herkesin kendi şeçimi
Umarım yardımcı olabilmişimdir biraz uzun oldu ama kusura kalmayın bi sorun olursa yada unuttuğum bişi varsa eklerim saygılar...