çin malı modellervar onlarla bunu kalıbı
km sayacın kaç km de peki en fazla
tubejh arkadaşım cümlelerin düşük tam olarak ne demek istediğini anlayamıyorum :silent:
çin malı modellervar onlarla bunu kalıbı
km sayacın kaç km de peki en fazla
arkadaşlar bu kaçıncı yazışım bilmiyorum ama yazdığım konuyu bidaha bulamıyorumhyosung kullanıcıları bilir bu gv 250 lerin son hızı kaç acaba?
Arkadaşlar merhabalar.. Motosiklet konusunda çok uzman sayılmam ama Tork ve kuvvet denince bu işi en iyi yüksek fizik (SERWAY) bilir ve onun hakkında son derece kısa bir bilgi vermek istedim. Şimdi bazı cruıser motorlar düşük devirlerde yüksek tork bazı motorlar ise yüksek devirlerde yüksek kuvvet (HP)üretirler. Lakin motordaki kuvvet yani beygir kuvveti ile motorun torku (Nm) tam ters şeylerdir. İkisi bir an aynı anda olabilir, yani grafiksel biri inerken diğeri çıkarken rakamasal bir yerde karşılaşırlar ; ama sürekli aynı oran fiziken mümkün değildir. Yani kuvvet ve güç birbiri ile ters orantılıdır. Bir yerde kesişirler ancak kuvvet artmaya devam ederken güç azalır yada güç artarken kuvvet azaları. Kısaca F/P dir. Aslında biz bunu her araba kullandığımızda pratikte uyguluyoruz fakat nedeni üzerinde fazla düşünmüyoruz.
Daha rahat anlaşılması için motorların şanzumanı bu güç ve kuvvet oranını daha rahat kullanmak ve sürüşü keyifli hale getirmek için sürekli kullanırız.
Yani; tork isterseniz kuvvet olmaz kuvvet isterseniz tork olmaz. Değerleri hep birbirini negatifler.
Şöyleki, motorunuzu yada arabanızı 1. vitese taktınız ne hissedersiniz. Ben motorumda gücü hissederim. Gaz pedalına çok hassatır ufak bir gaz temasında resmen aracın önü yükseklir. Çok büyük güç.. Hız ise 10 km/h. Peki 10 km/h ile aracımı duvara vurdum. Ne olur? Bu büyük güç arabama ne yapar? Hiç. Çünkü güç var kuvveti yok...
Devam edelim hızımız artıkça devreye kuvvet girer. Hep şanzumı bir üst rakama getirerek motorun gücünü azaltır kuvvetini artırırız. Bu arada vitesi yükseltip dişlileri değiştiriz, burada motora diyoruz ki ben gücü azaltıyorum artık kuvvetliyim ve kuvvet istiyorum dedikçe vites 5 e gelir hız 130 km/h olur. Ama motor gaz pedalına artık ilk baştaki gibi tepki veremez hatta gaza yüklendikçe motor nazlı nazlı davranır ve belki arabanın hızını 135 km ye çıkarır. Çünkü burada motorun gücü çok azdır, ama çok kuvvetlidir. Kuvveti nasıl anlıcaz. Gücü birinci viteste hissetik. Peki 135 km de kuvvet diyoruz ama nerede! O kuvveti 135 km/h giderken bir tümseğe yada duvara vurduk mu motorun ne kuvvette olduğunu anlarız. Çünkü o kuvvet aracı paramparça yapacak bir kuvvettir. O sebeb ile güç azaldıkça, motor kuvveti artar. Kuvvet arttıkça güç azalır. Ters orantı vardır. O sebeble düşük hızda motorda kullanıcı herzaman yüksek tork ister, yüksek hızda ise tork istemez kuvvet yani HP ( Beygir) arar. Umarım forumda bir fizikçi varsa daha iyi açıklayabilir mi bilemem.. Benden bu kadar bu arada bu güç ve kuvveti isteme şekli kullanıcıya kalır.. Mesela bir kamyon AS900 damperli kamyonun gücü muhteşemdir. Arkasına bir kamyon bağlayın zorlanmadan çeker ancak 130 km lik hıza gelecek kuvveti yoktur.. Ancak sıradan bir binek arabanın kuvveti (115HP) mesela o kamyonu 2 ye katlar... O sebeble cruiser lar için önemli olan güç iken; racingler için önemli olan kuvvetdir...Naçiazane o tork ve kuvvet grafiğinde ortak nokta yüksek devirde karşılaşıyor ise işte o an 130 km den 150 km ye az da olsa diğer düşük devirli cruıserlara göre ivmesi çok daha iyi olur.(a).
İyi günler...
tubejh arkadaşım cümlelerin düşük tam olarak ne demek istediğini anlayamıyorum :silent:
saolun abicam orjinalde eski sahibi deri ile kaplamış...