Yaw başına gelmedik kalmadı. Okurken içim daraldı valla kendimi senin yerine koyunca

Bilirim benzin istasyonunda durup tekrar çalıştırmaya yeltenince çalışmayan motorun insana hissettirdiklerini

Problem ne acaba ? Statör, regülatör veya başka birşey belki ? Geçmiş olsun diyelim. Arızayı tespit edince bilgi verirsen buradan hep beraber halletmeye çalışalım şu elektrik olayını. Can sıkmaya başladı artık. Her yola çıkışta bir stres bir stres.
Ben kuyruktaki bölmede soketleri ayarlanmış yedek bir regülatör, biraz tel, 10-12 anahtar, yıldız tornavida ve diğer işe yarayacak ıvır-zıvır şeyi mutlaka taşıyorum.
Tüm elektrik tesisatını yeniden çekmek derken. Ben motosikletteki tüm soketlerin içindeki dişi-erkek terminalleri çıkardım. Hepsini kablolardan ayırıp temizledim. Sonra kablolara tekrar takıp lehimledim. Üzerlerini daralan makeron ile yalıttım. Soketlere yerleştirdim ve en sonunda da soketlerin içine yalıtkan gres sürdüm.
Tabi statörüm bütün bunları yaptıktan sonra elden çıkmıştı ama onu şanssızlığıma veriyorum
Aklıma gelen çok basit diğer bir modifikasyon ise regülatörün üzerine 12V bir fan takmak. Şu bilgisayar kasalarında falan kullanılanlardan. Belki de regülatörler ısınmaktan cortluyor ve elden çıkıyor
Bu kronik arızayı Hyosung'a veya S&T'ye bildiren var mı acaba ?
valla daha önce gt250r ile izmire gelmiştim. sonra diğer motorlarımla en fazla 100 km lik menzillere gittim.
gt 650 gerçekten çok hoşuma gidiyor. bi elektrik yüzünden soğuyacak değilim. zaten satışı kolay değil. satmamak üzere aldım. daha bu motor üzerinde projelerim var
ama projelerimin hepsi elektrikle çalışıyor ve elektriksiz bi işe yaramazlar

....
gelelim probleme. bu gün buralardaki bi mahalle arası tamircisine gittim. daha ben ağzımı açmadan abi biz bunu yapamayız dedi adam. yahu bi derdimi anlatsaydım dedim. yok abi korkarım ben anahtar sürmem buna dedi.
tamam dedim. sen anahtarı ver. ben kendi işime bakarım

... neyse, ölçtüm biçtim. alternatörden gelen fazlardan birisi zayıf gene.
kullandığım tel dandik değildi. sarımlar özenliydi... bence, tel kalınlığından kaynaklanıyor. biraz araştırma yapayım. benim düşünceme ve genel bilgime göre, daha kalın bir telle sarsak, alternatörün üretebildiği akım değeri artarken ısınma oranı düşecektir. biraz araştırayım, eğer 1 yerine 1.2 mm kullanmam voltajı etkilemeyip akım gücünü artırıyorsa birazdan statoru söküp 1.2 mm tel bulup kuş cıvıltıları eşliğinde alternatörü yeniden saracağım.
alternatörden gelen voltaj sıkıntılı olduğundan regülatöre çamur da atamıyorum ve regülatörün durumunu da bilmiyorum şu anda. mahalle arası tamircisinde bi skutır regülatörü taktık. 20 sn demedi kablolarından dumanlar gelmeye başladı
aslında kondansatör bulabilirsem, fazlar arasına kondansatör bağlayacağım. böylece fazlar arasındaki voltaj farklarını kondansatörler absorbe eder ve regülatör sağlamsa şarj sorunu alternatörü güzelce sarana kadar çözülür.
En azından istanbula dönsem daha kolay olur

burda dağ başındayım.
gene de bu elektrik problemi problem olmaktan öte birşey. ben hyosung'a bi mail atmayı düşündüm. yapacakları şey servise yönlendirmek olacak. o yüzden sallamadım. aslında sallamak lazım.
yine de şu olayı bi derinlemesine düşünmek lazım.
biraz tersine mühendislikle neyin ters gittiğini anlamak da lazım.
3 faz ac üreten bi alternatör var elimizde. motor yağının içinde çalışıyor. motor yağının çalışma ısısı ne olabilir ki? gt650 için 110 dereceye filan çıktığını düşünmüyorum motor yağının.
ama gt 650 de bi eksiklik farkettim ki, bence çook büyük bir eksiklik

..... yağ soğutma radyatörü yok. motor yağı, su soğutma sistemi ile soğuyor. onun da yağı ne kadar soğutacağı mechul...
ben eskiden spor motor kullanan bi insan olarak gt 650 yi pek de sakin kullanıyorum denemez. izmire gelirken yol şartlarına göre 180 gördüğüm oldu... gerçi hararet göstergesi normal pozisyonundan hiç yukarı çıkmadı... istanbulda trafikteki duruma göre çok daha rahattı motor. yine de yüksek devir, sirkülasyon vs derken, motor yağı zaten yeterince kızgındı... alternatör de yüksek devirde aşırı akım yüküne maruz kalıyor... bence 1mm tel kalınlığı alternatöre zayıf kalıyor gibi... ama bu noktada da şöyle bir durum var ki, regülatörün bunu absorbe etmesi lazım... yani alternatörü koruması lazım :S dandik regülatörlerde bile içinde çipler oluyor. yani çipin bozulması, içindeki transistörlerin bozulması, alternatörün yanmasından daha kolay olması gerekirken, alternatörün yanması çok saçma.
benim düşüncem, motor sıcaklığı ve üzerine alternatörün ısınması, alternatörü zortlatan şey... yine de sarımların yanması için 200 dereceyi geçmesi gerek :S...
hadi bakalım çık işin içinden

bu stator niye yanar