Memlekete ne kadar güzel araç-motosiklet gelse sözde ustalar hep onları bitirdiler. Tempralar,tipolar,alfa romeolar,hyosung,MZ,ktm falan filan. Bir kere şunu bileceksiniz. Usta dediğiniz adamın seceresini öğrenmek zor tabiki ancak bu adam önceden ne yapmış ki şimdi kendisine usta diyorlar bunu öğrenmek lazım. Şimdi ben tek silindir bir çinliyi komple söküp takıyorum diye, büyük motorların periyodik bakımlarını yapabiliyorum, arıza tespiti vs az çok yapıyorum diye kendime usta diyor muyum ? Hayır.
Ama 1 kere japon grenajı söken kendine usta diyor. Adam 30 senedir bu işi yapıyorum diyor ama 30 senedir rus planet söküp takıyor, jawa söküp takıyor. Ee neye yaradı ? Kendini geliştirmedikten sonra elektronik motorlara el süremez, sürer yüzüne gözün bulaştırır sonra kullanıcıya yıkar maaliyetide. Yok orası bozuktu burası bozuktu.
Japonunun ustasına Alman götürülmez mesela, boxer motorun debriyaj balatasını japon ustası söker takar eyvallah ama neden bu işi daha önce yapmış, eğitimini almış adama yaptırmayasınız ? Boxer aletin debriyajını sökmek için motoru ortadan 2 ye ayırmak zorundasınız. Japonda 1 kapağı söküp direk değiştirirsiniz örneğin.
Ama alman söken adama japonu sökmek oyuncak gibi gelir çünkü 99 japon ile 2012 arasında enjeksiyondan başka fark yok. En fazla kombine abs , elektrikli gosterge vs. var. Sökmesi takması,bakımı hep aynı.
Ama çinli söken adamda japonu görünce, elektrik tesisatını görünce gözü korkar. Heryer kablo heryer civata. Bir karter için 20 tane civata sök falan filan.
Kıscası gerçek ustaya giderseniz işiniz görülür,mutlu olursunuz. Ama her adamın lafını dinlerseniz hiç bir şey alamazsınız.
Ha birde motor satıp, tamirattan anlamayan tipler var. Adam büyük aletleri alır getirir ikinci el, yıkar yağlar satar. İşine gelmeyen, para bırakmayan, yarın bi gün motor geri dönerse altından kalkamayacağı aletleride kötüler. Eline anahtar alıp çinli motoru rektefe edemez ama her şeye bok atmaktan geri kalmaz.
Eğer bu merete bineceksiniz araştıracaksınız arkadaş, sökecek takacasınız. İnternette hangi civatanın ne kadar sıkılacağına kadar bilgi var. Yoksa işte böyle 3 kuruşluk adamların elinde oyuncak olursunuz. Ha yok bende para çok diyosanızda gider alırsınız BMW yi, her bakıma 800-1000 verir kafanız rahat binersiniz olur biter.