Arkadaşlar öncelikle merhabalar ,
Pazartesi günü 2010 model 23.000 km de olan motorumu aldım. 1 aylık bir araştırmanın sonunda en temiz olan bu motordu açıkçası. Kafamı karıştıran birkaç şey var yardımcı olursanız çok sevinirim.
1) Enjeksiyonlu motorlar çalıştırılırken gaz verilmez dedi arkadaşım bu doğru mu ? Benim motorum özellikle sabahları hafif bir gaz vermeden çalışmıyor.
2) Aslında bu sorum ilk sorum ile de alakalı , enjeksiyonlu motorların ilk çalışmada 2000-2500 devirlere çıkıp ısındıkça 1500 lere düşmesi gerekiyor diye biliyorum. Ama benim motorum 2000 devir ile başlıyor ne azalma var ne artma. Sabahları da hafif bir gaz vermeden çalışmıyor.
3) Tam sorunu tespit etmiş degilim ama sanıyorum ki düşük devirlerde 2000-3000 arası devirlerde gaz verirken hafif 1 saniyelik gecikme ile tepki veriyor. Nasıl anlatsam gaz verince böyle anında tepki vermiyor kesik kesik , ileri geri sarsılıyorum motorda biraz. 4000-5000 devirlerden sonra gayet iyi gidiyor ama.
4) Bu bir sorun degil ama soru yinede , kulaktan dolma bir bilgi doğru mu diye merak ediyorum. Bir arkadaşım motoru far açıkken çalıştırma , biraz git 1-2 metre sonra farı aç demişti bu ne kadar doğru ?
5) Motoru açıp kapatırken sadece anahtar ile açıp kapatıyorum , sağ taraftaki kırmızı tuşu hiç kullanmıyorum bunun bir zararı olur mu ? Bunu da yine hyosung kullanan bir arkadaşım demişti bu kırmızı tuşu hiç elleme anahtar ile aç kapat diye :/
6) Son olarak içime sinmesi açısından , bujileri , hava filtresini ve yağını değiştirmeyi düşünüyorum. Doğru mu yapmış olurum ? Tavsiye edeceğiniz buji , hava filtresi , yağ markaları nelerdir ?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
1- Doğrudur, marşa basınca kendi kendine çalışması lazım. Benim motor -15 derecede bile gaz vermeden kendi kendine çalışıyor.
2- İlk çalışmada 2000 devirde çalışıyor, ısınınca 1500'e kendi çekiyor.
3- Büyük ihtimal bu sorun 1. sorunla aynı nedenden kaynaklanıyor. Buji, buji piposu veya akımın yetersiz gelmesiyle alakalı olabilir.
4- Far kapalıyken çalıştırmak daha iyi tabiki, motor ilk çalışmasında çok akım çekiyor. Bu akımı ekstradan fara da vermek gereksiz olur. Hareket ettirmeye gerek yok. Çalıştıktan sonra açabilirsiniz, sorun olmaz.
5- Doğrudur, bir zararı yok, aynı şekilde devam edin.
6- Sonuçta bu parçaların kaç km önce değiştiğini bilmiyorsanız, yağ/filtre hava filtresi, bujilerin değişmesi yararınıza olur. Yağ olarak motul 5100 en iyi gelen yağlardan.
Hayırlı olsun, kazasız belasız binmeniz dileğiyle.