Honda Honda Forza Kullanıcıları / Bilgi Paylaşım Başlığı

Motosikleti
DUKE 250
cfmoto nk250 kullanıcısıyım. vitesle oynamayı seviyorum o devir ve torku. forza’ları çok nezih buluyorum. sizce geçmeli miyim? uzunyolu da düşünerek istiyorum aslında ama önerilerinizi dinlemek isterim. bu motosikletliye neler söyleyebilirsiniz?

cf den sonra biraz hantal gelir ama, max hızı aratmaz, kullanım olarak en iyi maksi sukuterlerdandır,
konforu süspansyonu gerçekten çok iyi motor.

18 Mart itibariyle 2024 Forza (siyah) ile ben de aranıza katıldım. Motoru İzmir'den aldım.
İstanbul'a gelene kadar rodajının da önemli bölümünü sabırla yaptım. Ekstra olarak gp kompozitten telefon tutucusu için bar ve tüm bumper koruyucuları aldım.
İlk motorum olmasına rağmen hastası oldum.
2500 km. de. Ortalama yakıtım şehir içi dur kalk ve bi tık agresif hızlanmadan dolayı 3,1/3,4 lt. Arası
Bu normal midir?

Ne yapacağız bu forzanın karaborsa durumunu? Nerden bulacağız? Bayiyi arıyorum Forza soruyorum, isterseniz cl250 verelim diyor. En ufak benzerliği olsa anlayacağım. :pr:

Merhaba, bugün uzun yolda 6000 devir sonrasında bastığım yerde tıkırtı gibi titreşim hissettim. Önce ön lastik havası mı diye kontrol ettim ama sürat farketmeksizin o devire geldiğimde oluyor. Ses normal, sadece bastığım yerde hissediyorum. Bu normal midir, daha önce dikkatimi çekmemişti.

Ben de 2023 Forza mı satıp satmamak konusunda kararsız kaldım, geçen sene sıfır olarak aldım şimdi 730 km. oldu, kışın 6 ay başka şehirdeyim, bir hevesle aldım ama yazın bulunduğum yere göre biraz gereksiz oldu, fazla uzakları da gezmiyorum artık. 1000 km bakımı için en yakın yer 250 km. götüremem, yağını filtresini burada değiştireceğim, bir sorun çıksa teknik servise götürmesi zor. Soran çok ama pahalı geliyor buradaki mondial kullananlara.

Bu arada sormak istediğim yağ filtresini orjinal getirttim ama yağ konusunu çözemedim. motul scooter power 10w30 mb diyorlar piyasada bulamadım, bir yerden ısmarladın yanlış ürün göndermişler iade ettim, bir yerde daha var ama güvenemedim.
Motul Scooter Expert 4T 10W40 MB veya Castrol Power 1 Scooter 4T 10W-40 Tam Sentetik olur mu acaba bunlar bulunuyor internete ne kadar güvenilir orjinal mi tabi bilmiyorum.

25000 km'de 2018 forza 250'm var. tüketim şimdiye dek hep 3-3,5 lt/100 km civarında idi. Geçen sene bakım sonrası bi tek kalem Bodruma git gel yaptım, uzun süre tapa gaz max hız da seyrettim otobanda, tüketim 4,5 oldu ama sonra yine normale döndü. 1500 km kadar önce 1 mayısta yetkili serviste tekrar bakıma soktum motoru bu sene, tüketim uzun yolda 2,5-2,7 dahi gördü ama son 1-2 aydır tüketim 3,8-3,9 civarında bunun soğukla filan da alakası yok, nedeni ne olabilir? Fikri olan

-Koton filtre var motor üstünde kirlenmiş olabilir bi ara açıp temizleyeceğim.
-2000 km önce son bakımda buji değişti.
-Akü üstündeki orjinal akü 6 yaşında zayıflamış olabilir ama marş aldıktan sonra tüketimi etkilememesi lazım diye düşünüyorum.

Özel servis olan gayet yetenekli ve bilgili olan eski ustam İstanbul'a gittiği için ona giderken hava yağmurlu olduğu için Kartalda yetkili servis ve bayi olan Konşuka gitmiştim ama yeni bir özel işten anlayan usta bulup gözden geçirtmek istiyorum, bir sorun olduğunu düşünüyorum, konu yaşlı akü, filtre veya çakma buji veya bujinin iyi takılmaması gibi bişey olabilir mi? Fikirlerinizi alabilir miyim? (Malzemelerimi kendim götürmüştüm)

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Filtre, buji, akü olabilir. Enjektör hafif tıkanmış olabilir. Cvt sistemi ne durumda? 15000'de su koyvermeye başlar genelde, değişmiş miydi? Bagalar kontrol edilmiş miydi?

Filtre, buji, akü olabilir. Enjektör hafif tıkanmış olabilir. Cvt sistemi ne durumda? 15000'de su koyvermeye başlar genelde, değişmiş miydi? Bagalar kontrol edilmiş miydi?
Bi ara bakacağız edilmedi.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

2018 forza üstünde orjinal aküsü var ve kış hali biraz zor basıyor, Soru şu; üstündeki Yuasa ytz10s yerine ytz12s takmak istiyorum en -boy ebatlar aynı sadece üstten 1,5 cm yüksek, aküyü tutan o kayışlar esnekti ve biraz daha yüksek aküyü izin veriyordu değil mi?

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Bi ara bakacağız edilmedi.

2018 forza üstünde orjinal aküsü var ve kış hali biraz zor basıyor, Soru şu; üstündeki Yuasa ytz10s yerine ytz12s takmak istiyorum en -boy ebatlar aynı sadece üstten 1,5 cm yüksek, aküyü tutan o kayışlar esnekti ve biraz daha yüksek aküyü izin veriyordu değil mi?
Tam olarak 1.7cm yüksek...

Öncelikle neden kapasite yükseltmek istiyorsunuz? Motorunuzda ek donanımlar mı var? 10 ve 20 saatlik kullanımlar yapmıyorsanız pek de fark eden bir kapasite ihtiyacınız olmayacaktır. Çok soğuk bir iklimde yaşamıyorsanız da (-18 C) soğuk marş akımı sizi pek etkilemeyecektir.

Tam olarak 1.7cm yüksek...

Öncelikle neden kapasite yükseltmek istiyorsunuz? Motorunuzda ek donanımlar mı var? 10 ve 20 saatlik kullanımlar yapmıyorsanız pek de fark eden bir kapasite ihtiyacınız olmayacaktır. Çok soğuk bir iklimde yaşamıyorsanız da (-18 C) soğuk marş akımı sizi pek etkilemeyecektir.
Çünkü Ytz12s ytz10s den daha ucuz idi ve fazla amper göz çıkarmazdı ama gidip BS aldım paldır küldür. Bu arada 20.000 km'dir temizlenmeyen koton filtreyi temizlemek için çıkartıp bagaja attım ve o zamana dek idare etsin diye bir standart filtre alıp taktırdım, 4,2 lt/100 km'lerde dolanan tüketim 3,2-3,3 lere düştü.

Motosikleti
Forza 250
Bayadır kimse hiç bişey konuşmamış sorun yaşayan arkadaş olmadığından galiba sevineyim bari 🤣

Bi fotoğrafla yeşillendireyim.

Dün ve bugün toplam 200 civarında bi km yaptım,X-Max’e göre hissettiğim en belirgin fark şanzımandanmı,kavramadanmıdır nedir bir hız belirleyip o hızda sabit gitmeye başlayınca sanki motor süzülmeye geçiyor gibi bir anda sessizleşiyor ve kendi devrini bulup bütün bağırmayı çağırmayı kesiyor.İlginç geldi gerçekten far ve fren performansı olarakta benim kullandığım kasa X-Max ile arasında gerçekten dağlar kadar fark var çok daha iyi.

Son düzenleme:
15 yıl önce motorsiklet sürmeyi bırakmıştım,şimdi tekrar bi maxi scooter ile hayatıma iki tekeri sokayım dedim ve Forza 250 aldım,ilk scooter deneyimim,daha önce hep vitesli motor kullandım. Honda CG 125 Titan / BMW F650 / Honda Falcon 400 / Yamaha Fz6 gibi...

Scooterlar yapı olarak küçük lastikli olduğu için beni başta çok rahatsız etti,malesef yollarımız scooter için uygun değil,heryer çukur,kablo kanalı ve harç kamyonlarının döktüğü kalıntılarla dolu ve küçük lastik ve kısa süspansiyon bunlardan çok etkileniyor,ama alışacaz :(

Forzayı araştırarak beyenerek isteyerek aldım,görünümü,konforu,honda olması,parça ve bakım maliyeti,otomatik cam ve akıllı çanta almamda etken oldu.

Ama..Beni hayal kırıklığına uğratan gidondaki titreşim ve sallamalar oldu ne yazıkki, çok keyif kaçıran ve sürüş güvenliğini tehlikeye atan bir durum.

50km den sonra gidon sallama başlıyor ve birkaç saniye içinde büyüyerek devam ediyor.Hep deniyorki "e ellerini bırakma kardeşim". Hepiniz motor kullanıyorsunuz,insan arada bir kaskını düzeltmek,montunu düzeltmek için elini bırakıyor.

Geçen gün işe giderken yokuş aşağıya iniyordum,gidon olayını unutup montumu etek kısmından aşağı çekmek istedim,gidon tokatlamaya başlayında neye uğradığımı şaşırdım,kill switch bileğime çarpıp motor stop etti,kenarda durdum,biraz kendime geldim,motorun neden stop ettiğini anlamaya çalışıyorum,bir süre sonra anca farkettim.

Elimi bırakmasam bile beli aralıktaki hızlarda ve bu hızların harmonik üst frekanslarında ,gidondaki sallama gidonu tutarken de hissediliyor malesef. Ve yüksek süratlerde 100 / 110 gibi, ani ön fren yapınca titreşimli bir vuruntu var..

Aynalarda biraz dertli, gövdede evet çok güzel duruyor ama ,arkanızı göremiyorsunuz, aynanın %65 inde omuz ve direklerinizi görüyorsunuz. Hadi bu alternatif ürünlerle çözülür.

Ama gidon olayı motor sattırır gibi..

Şimdi sizlere sormak istiyorum, araştırdım ama kesin çözüm bulan yok, kimi lastik değişince düzeldi diyor,kimi ön takım (furç,keçe,rulman vb.) diyor, kimi arka çantadan diyor, kiminde de bu sorun yok .Ama kullanıcıların genelinde bu dert var.Bu soruna çözüm bulabilen oldumu ? Garantim devam ediyor ,gidip servisle konuşacağım, serviste çözüm bulabilen oldu mu? Servisler ne diyor bu konuda ? Bunu Honda ya yazan oldumu,onlar ne diyor?

Yani bu ayıplı bir mal neticede,biryerlerde bir sorun var,servisin ellerini bırakma kardeşim demesi çözüm değil

Motosikleti
Forza 250
Yani 3000km’dir motoru kullanıyorum bi sorun olmadı bu sallantı olayı o kadar abartacak kadar “hadi motoru satalım ya” demelik bi durum değil bence.Ben X-Max’ten geçtim anahtarsız çanta ve elektronik cam gerçekten konfor artışı olarak müthiş fark ettirdi.Bu arada bende öyle aşırı bi çırpma yok,300-400km’nin altındaki rotalarda ve şehiriçinde çantasız gezdiğim için herhalde.

Motosikleti
Forza 250
Selamlar!

Geçen sene tam bu zamanlarda ilk motosikletimi almak için sarı sitede yatıp kalkıyordum nerdeyse. İlk motorum olacağı için çok bi bütçe ayırmamıştım ve RKS bitter pto ile Arora Safari Pro arasında gidip gelirken 17 Ocak 2025'te bu alemen Arora Safari ile katıldım.

Motora biner binmez trafik derdinin yok oluşu beni benden aldı birde park yeri aramamak üzerine cila gibi! Sırf bu sebeplerden arabamı toplamda 200 km kullanmamışımdır bu 1 sene içerisinde.

Safari iyi güzel hoştu, hafifti her deliğe giriyodu ama hiç güven vermiyiodu sürerken. O yüzden nisan ayı gibi SYM JetX 125 aldım bayiden. Frenler ve sürüş bariz çok farklıydı ve çok daha fazla güven veriyordu. Safariye kıyasla evet daha büyük ve ağırdı ama giremediğim delik yoktu yine trafikte. İzmirde iş çıkış saatlerinde bile bi yere gideceksem hızlıca gidip geliyodum.Tam bu noktada dedimki tamam artık benim motor bu 100k falan binerim ben buna ama olmadı :) Şehirdışında yetersiz kalması sebebiyle bu motoruda satmam gerektiğini öğrendim ve 25 Kasımda 8.000 km olan jetx mi yunus bir polise sattım vee kasımda kampanyasından 315 bine aşağıdaki yakışıklıyı aldım :)

Hatta Kasım ayının sonunda geldiği için izmir yükselişte stok yoktu ben de atladım trene kaskım ve eldivenimle tire delikanlı motordan aldım geldim :)
Yükseliş teslim için 3 iş günü veriyodu Delikanlı motor u aradığımda aynı gün teslim ederiz dediler ve öyle de oldu. Ben yoldayken ödemesini kimliğimi falan attım vardığımda motor hazır bi şekilde beni bekliyodu. Gittim plakasını çıkarttım döndüm geldim :) İzmir'den honda motor alacak arkadaş varsa düşünmeden Tire'ye gidebilir çok güzel bi hizmetleri var ben aşırı memnun kaldım.

Forza ile öyle her yere girip çıkamıyorum trafikte tabi özellikle aynalar çok dışarda alışmam biraz zaman aldı ama bu sürede hiç bir otomobilin aynasına sürtmedim şükür :) SYM ile forzayı kıyaslayacak olursak sym'nin belki bi tık önde olacağı tek konu sanırım frenler olabilir. Üzerinde CST marka lastik olmasına rağmen forzadan bi tık iyi gibi geldi bana. Belki frenlerin yukarda kavramasından dolayı böyle hissetmiş olabilirim.

Diğer her konuda tabi honda açık ara önde :)

Bu arada honda almadan önce 2. el adv 350, Baverly 400, xp 400 seçeneklerim arasında vardı. ama gün sonunda en mantıklısı forza geldi bana.

Son düzenleme:
15 yıl önce motorsiklet sürmeyi bırakmıştım,şimdi tekrar bi maxi scooter ile hayatıma iki tekeri sokayım dedim ve Forza 250 aldım,ilk scooter deneyimim,daha önce hep vitesli motor kullandım. Honda CG 125 Titan / BMW F650 / Honda Falcon 400 / Yamaha Fz6 gibi...

Scooterlar yapı olarak küçük lastikli olduğu için beni başta çok rahatsız etti,malesef yollarımız scooter için uygun değil,heryer çukur,kablo kanalı ve harç kamyonlarının döktüğü kalıntılarla dolu ve küçük lastik ve kısa süspansiyon bunlardan çok etkileniyor,ama alışacaz :(

Forzayı araştırarak beyenerek isteyerek aldım,görünümü,konforu,honda olması,parça ve bakım maliyeti,otomatik cam ve akıllı çanta almamda etken oldu.

Ama..Beni hayal kırıklığına uğratan gidondaki titreşim ve sallamalar oldu ne yazıkki, çok keyif kaçıran ve sürüş güvenliğini tehlikeye atan bir durum.

50km den sonra gidon sallama başlıyor ve birkaç saniye içinde büyüyerek devam ediyor.Hep deniyorki "e ellerini bırakma kardeşim". Hepiniz motor kullanıyorsunuz,insan arada bir kaskını düzeltmek,montunu düzeltmek için elini bırakıyor.

Geçen gün işe giderken yokuş aşağıya iniyordum,gidon olayını unutup montumu etek kısmından aşağı çekmek istedim,gidon tokatlamaya başlayında neye uğradığımı şaşırdım,kill switch bileğime çarpıp motor stop etti,kenarda durdum,biraz kendime geldim,motorun neden stop ettiğini anlamaya çalışıyorum,bir süre sonra anca farkettim.

Elimi bırakmasam bile beli aralıktaki hızlarda ve bu hızların harmonik üst frekanslarında ,gidondaki sallama gidonu tutarken de hissediliyor malesef. Ve yüksek süratlerde 100 / 110 gibi, ani ön fren yapınca titreşimli bir vuruntu var..

Aynalarda biraz dertli, gövdede evet çok güzel duruyor ama ,arkanızı göremiyorsunuz, aynanın %65 inde omuz ve direklerinizi görüyorsunuz. Hadi bu alternatif ürünlerle çözülür.

Ama gidon olayı motor sattırır gibi..

Şimdi sizlere sormak istiyorum, araştırdım ama kesin çözüm bulan yok, kimi lastik değişince düzeldi diyor,kimi ön takım (furç,keçe,rulman vb.) diyor, kimi arka çantadan diyor, kiminde de bu sorun yok .Ama kullanıcıların genelinde bu dert var.Bu soruna çözüm bulabilen oldumu ? Garantim devam ediyor ,gidip servisle konuşacağım, serviste çözüm bulabilen oldu mu? Servisler ne diyor bu konuda ? Bunu Honda ya yazan oldumu,onlar ne diyor?

Yani bu ayıplı bir mal neticede,biryerlerde bir sorun var,servisin ellerini bırakma kardeşim demesi çözüm değil
Şubat ayında güncel kasasını çantalı olarak aldım. 3.850 km kullanıp maddi durumdan dolayı satmak zorunda kaldım. Hiç ellerimi bırakmadım o yüzden gidonda çırpma var mı bilmiyorum. Rodaj bakımı randevusuna yetişmek için 110-130 km hızlarda gittim, en ufak bir tedirginlik hissetmedim. Hatta dönüşte tünelde bir gaz açayım dedim anında +140 km hızları gördüm.

Bence kesinlikle servise götürün. Bahsettiğiniz durum hiç normal değil çünkü. Bu arada çantalı modelde el bırakınca gidon çırpmasının çözümü olarak, gidon topuzunu daha ağırıyla değiştirmek şeklinde birkaç video izlemiştim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar