Honda bayileri yağ problemi.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Aydınlatılacak konu hangisi 🙂 mesajlara baktımda , Honda servislerinin tutumu mu ? Yani garanti mevzusu mu yoksa 10/30 yerine 10/40 koyarsak ne olur mu?
"10w30'un nasıl olup da 10w40 olarak okunduğu?" sanırım. Diğer konuda aydınlatılacak bir şey yok bence. Motora her şeyi koyabilirsin, paşa keyfine kalmış...

YouTube'da izlediğim bir videoda Forza sahibi arkadaş Honda'nın scooter yağ değişiminde normalde servis kitapçığında yazan 10-30 MB yağ yerine 10-40 normal yağ kullandığını söylemişti. Uygun yağı dışarıdan kendin getirirsen de kullanıyor ama garantiden çıkartıyorlarmış.

Motosikletin rodajı tamamlanmak üzere ve randevu için aradığında hangi yağı kullanacaklarını sordum ve 10-40 dediler.

Şimdi anlamadığım konu koskoca Honda nasıl kendi servis kitapçığında yazan yağı bulundurup kullanmaz?

Ayrıca getirilen yağı kullanıp kayda 'araç sahibinin getirdiği yağ kullanıldı' yazıp yağ ile ilgili bir sorun yaşanırsa (sahte çıkması ihtimali nedeniyle) garanti dışı kalır yazmak yerine direkt garanti dışı bırakılır?
hocam ben honda doğu batıda kendi yağımı götürdüm, gitmeden önce aradım böyle bir muhabbet var mi diye. Öyle bir şey olmadığını söylediler, yağı getirebilirsiniz dediler.

Hondanin 10w30 yerine 10w40 koymasi konusu var ooo en sevdigim:)

Daha once ayni sorunu yasayip, 10 farkli ustaya sorup, hepsinden "10w40 olur no problem" cevabini almistim.

not:sordugum kisiler koftirik ustalar degildi.

kot2: KuralZ de no problem demisti.

Hondanin 10w30 yerine 10w40 koymasi konusu var ooo en sevdigim:)

Daha once ayni sorunu yasayip, 10 farkli ustaya sorup, hepsinden "10w40 olur no problem" cevabini almistim.

not:sordugum kisiler koftirik ustalar degildi.

kot2: KuralZ de no problem demisti.
İkisininde olumlu ve olumsuz etkisinin olduğu şartlar var , bazı otomobillerde 0W/16 yağ kullanılıyor , tek sebebi emisyonu azaltmak , elbette düşük viskozite yağın soğuk startta avantajlarıda var ama motor ısınıp birazda performanslı bir kullanım esnasında karterdeki yağ ısısı 120 derecelere çıkar , bu durumda da daha kalın viskozite yağ basınç düşüşünü engeller , kısaca soğukta 10/30 sıcakta 10/40 iyidir , bendeki Piaggio Medley fabrika tavsiyesi 0W/30 idi , piyasada zor bulunduğu için 130.000 km boyunca 5W/40 kullandım..

Motosikleti
Ns200 15"
İkisininde olumlu ve olumsuz etkisinin olduğu şartlar var , bazı otomobillerde 0W/16 yağ kullanılıyor , tek sebebi emisyonu azaltmak , elbette düşük viskozite yağın soğuk startta avantajlarıda var ama motor ısınıp birazda performanslı bir kullanım esnasında karterdeki yağ ısısı 120 derecelere çıkar , bu durumda da daha kalın viskozite yağ basınç düşüşünü engeller , kısaca soğukta 10/30 sıcakta 10/40 iyidir , bendeki Piaggio Medley fabrika tavsiyesi 0W/30 idi , piyasada zor bulunduğu için 130.000 km boyunca 5W/40 kullandım..
Abi peki 10w40 ve 20w50 önerilen motora 10w60 iyi bir tercih olurmu?

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Karsta isen hayır, Antalya'da isen evet. küçük rakam kışın göstereceği viskozite, büyük rakam yazın göstereceği viskozite değeri.

Bırak Hondacıları Herocular da 10 40 koyuyorlar. İşin ilginci hero kitapçığında da 10 30 yazıyor. :D
şaka gibi.
Bulaşıcı galiba.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Benim motorun kitapçığında yazan, tamamen seçimde özgür bırakmış. Ben 5-40 kullanıyorum, kışın marşı daha kolay alıyor 10-40!a göre.

Abi peki 10w40 ve 20w50 önerilen motora 10w60 iyi bir tercih olurmu?
Piste çıkıp yarım saat redline çevireceksen 10/60 iyi bir tercih olur ama günlük kullanımda ihtiyaç duyulacak bir viskozite değil , soğuk startda motorun en üst noktasına kadar yağ ulaşması tahminimce 7-8 sn daha fazla sürebilir , bu da çok ciddi bir süre , 10/30 ile bu süre 3 sn civarıdır..

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Benim motora yetkili serviste bakımda 10-40 yağ koymuşlar. Motul 7100 yazıyordu.
Şimdi kullanma kitapçığına baktım orada da 10-40 yazıyor. Motul 7100 ile devam ederim ben.
Çok yağ seçen nazlı bir motor değilmiş benimki, tam sentetik olsun yeter.

Motosikleti
Ns200 15"
Piste çıkıp yarım saat redline çevireceksen 10/60 iyi bir tercih olur ama günlük kullanımda ihtiyaç duyulacak bir viskozite değil , soğuk startda motorun en üst noktasına kadar yağ ulaşması tahminimce 7-8 sn daha fazla sürebilir , bu da çok ciddi bir süre , 10/30 ile bu süre 3 sn civarıdır..
Abi aslında arabam için düşünüyordum en ana sebebi 4 ileri şanzımana sahip olması ve uzun yola çıktığımda güncel arabalar kadar düşük devirde gitmemesi. Arabamda anlık görebildiğim yağ basınç göstergesi var 10w40 yağ ile kışın çalışınca 1 saniyede en üst noktaya çıkıyor. Yani araba için değişir mi bu durum?

Abi aslında arabam için düşünüyordum en ana sebebi 4 ileri şanzımana sahip olması ve uzun yola çıktığımda güncel arabalar kadar düşük devirde gitmemesi. Arabamda anlık görebildiğim yağ basınç göstergesi var 10w40 yağ ile kışın çalışınca 1 saniyede en üst noktaya çıkıyor. Yani araba için değişir mi bu durum?
Ben süreleri tahmini söyledim, daha önce atelyede subap kapağı açık çalıştırdığımız motorların yağ çıkışı bu sürelerde oluyordu.

Motosikleti
Ns200 15"
Ben süreleri tahmini söyledim, daha önce atelyede subap kapağı açık çalıştırdığımız motorların yağ çıkışı bu sürelerde oluyordu.
Benimde lifterler bozuk abi, lifter sesi kesilince anlıyorumki yağ varmış oluyor. Lifterin sesi kesmesi ile yağ basınç göstergesinin dolması aynı sürede gerçekleşiyor.

Motosikleti
Honda Forza
Herkese cevap için teşeklürler. Bugün rodaja gittim 900km de. 10-40 yağ koydular. Motoru da yıkayıp teslim ettiler. 1750 TL ödedim.

Benimde lifterler bozuk abi, lifter sesi kesilince anlıyorumki yağ varmış oluyor. Lifterin sesi kesmesi ile yağ basınç göstergesinin dolması aynı sürede gerçekleşiyor.
Castrol Magnatec denedin mi ? reklamını izlemişsindir motoru stop ettikten sonra yağ çok uzun süre kartere süzülmüyor , lifterların içinde çok az bile yağ kalsa sesi kesmesine yeter , zaten bir müddet sonra subapı hiç açamayacak motor tekleyecektir..

Motosikleti
Ns200 15"
Castrol Magnatec denedin mi ? reklamını izlemişsindir motoru stop ettikten sonra yağ çok uzun süre kartere süzülmüyor , lifterların içinde çok az bile yağ kalsa sesi kesmesine yeter , zaten bir müddet sonra subapı hiç açamayacak motor tekleyecektir..
Yok abi denemedim şu an motorda Shell Hx7 10w40 var ve Mercedes Benz'in resmi olarak onayladığı ve sertifikalarının tamamen uyumlu olduğu bir yağ. Uzun süre inmesede abi arabanın kilometresi tahminimce 600.000 kilometre civarı var (1990 model 200E, kilometresine inanmak zor çünkü göstergeyi el ile çok rahat sökebiliyorum :)), yani yağı lifter sesi için değilde daha çok motorun sağlığını korumak için düşünüyorum. 10w60 kullanmayı düşünmemin nedenide artık yaşından ötürü yağın sıcak olduğu zamanlarda daha yoğunluk sağlayarak aşınma engellemesi sağlamak ve ekstra olarak 10w60 yağlar daha çok yüksek performans üreten otomobiller için kullanıldığını göz önünde bulundurarak daha iyi koruma sağlayacağını düşünüyorum.

Motosikleti
130k 0w30 yerine 5w40 kullanıldı ve olumsuz bir durum yaşanmadıysa çok da şey yapmaya gerek yok bu durumda.

Yalnız 40'ın 30'a göre daha faydalı olacağı şekilde sıkıştırmayı bir Forza'da falan yapamazsınız - yani o biraz *uydurma bir senaryo*. Motosikleti üreticinin öngördüğünden çok farklı zorlamıyorsanız veya yıpranmış / çok kilometre yapmış bir motorunuz varsa daha kalın yağdan sağlayabileceğiniz bir fayda yok sanki - yanlış mı düşünüyorum?

Bu arada; etkin / verimli çalışan bir su soğutma sistemine sahip bir motosiklette kışın soğukta / yazın sıcakta şöyle böyle diye edilen cümlelere uyuz olan bir sağduyuya sahibim. Mevsim sıcaklığının (sadece motor kapsamında bakınca) yalnızca motorun ideal çalışma gelme hızında ve fanın açma kapama / çalışma süresine etki etmesi gerektiği gibi bir düşüncem var. Karterdeki yağ sıcaklığını nasıl ölçebiliriz acaba? Yaz ve kış aynı tip kullanımlarda, soğutma sıvısı tam olarak ısındıktan sonra aynı tip kullanımlar ve aynı kullanım süreleri için ayrı ayrı ölçüm alıp bakmak lazım. (Mülayim şehir içi kullanım, makul şehir içi kullanım, motor limitleri dahilinde insanca gazlamalı kullanım vs...) Çok enteresan sonuçlar çıkabilir.

Motosikleti
130k 0w30 yerine 5w40 kullanıldı ve olumsuz bir durum yaşanmadıysa çok da şey yapmaya gerek yok bu durumda.

Yalnız 40'ın 30'a göre daha faydalı olacağı şekilde sıkıştırmayı bir Forza'da falan yapamazsınız - yani o biraz *uydurma bir senaryo*. Motosikleti üreticinin öngördüğünden çok farklı zorlamıyorsanız veya yıpranmış / çok kilometre yapmış bir motorunuz varsa daha kalın yağdan sağlayabileceğiniz bir fayda yok sanki - yanlış mı düşünüyorum?
...
Modaya uyup ChatGPT'ye sordum, aşağıdaki gibi cevap verdi:

(Orijinal İngilizce hali) (Türkçe çevirisi daha aşağıda)
### Explain where and when it could be advantageous to use motor oil with viscosity rating 10W40 in a motorcycle which the manufacturer recommends using oil with 10W30 rating only. Elaborate with possible drawbacks, if any.

Using motor oil with a viscosity rating of **10W40** in a motorcycle that the manufacturer recommends using **10W30** oil can be advantageous in certain circumstances, but there are potential drawbacks as well. Let’s break down the situations where using 10W40 might be beneficial, and also where it could pose issues.

### **Advantages of Using 10W40 Instead of 10W30**
1. **Higher Operating Temperatures**:
- The **40** in 10W40 indicates a higher viscosity at operating temperatures compared to the **30** in 10W30. If you are riding in hotter climates or pushing your motorcycle through long, high-speed runs, the 10W40 may provide better protection for the engine. It can handle the increased heat more effectively by maintaining its film strength and preventing thinning, which is crucial in reducing engine wear under extreme conditions.

2. **Improved Engine Protection**:
- The higher viscosity of 10W40 provides a thicker oil film, which may help to protect engine components better, especially in older engines or those that are high mileage and have experienced some wear. This can reduce friction, offering better protection for engine internals in scenarios where the engine is subjected to heavy loads, such as frequent stop-and-go riding or high RPM situations.

3. **Wear Reduction for Older Engines**:
- Older motorcycles or those with more engine wear may benefit from the increased viscosity, as it could help reduce internal wear and improve oil retention, particularly around areas with greater clearance due to wear and tear.

4. **Lower Oil Consumption**:
- Higher viscosity oils tend to burn off less quickly than lower viscosity oils. In cases where a motorcycle is consuming oil at a higher rate due to engine wear or high revving, 10W40 could help mitigate oil consumption.

### **Drawbacks of Using 10W40 Instead of 10W30**
1. **Potential for Reduced Fuel Efficiency**:
- Thicker oils (like 10W40) create more resistance as they circulate through the engine compared to thinner oils (like 10W30). This can lead to slightly reduced fuel efficiency, as the engine has to work harder to pump the thicker oil throughout the system. This could become more noticeable over time, particularly if your motorcycle is designed for optimal performance with 10W30.

2. **Possible Poorer Cold-Start Performance**:
- The **W** in the oil's rating refers to winter, and the number before the "W" represents the oil's flow properties at low temperatures. Since the **10W** rating is the same in both 10W30 and 10W40, cold start performance won’t be drastically different. However, 10W40 oil is slightly thicker at low temperatures than 10W30, meaning it might not flow as easily during the engine's initial startup. This can be an issue in cold climates, potentially causing a delay in oil circulation to vital engine parts.

3. **Potential for Overly Thick Oil at Operating Temperature**:
- In motorcycles designed for 10W30, the engine might be calibrated with the assumption that the oil will thin out slightly under operating temperatures, providing optimal lubrication. Using 10W40 could result in a thicker oil than intended at the operating temperature, potentially leading to increased drag and reduced engine efficiency. In the long run, this could reduce the overall performance of the engine, especially during normal riding conditions where lower viscosity oil is ideal for smooth operation.

4. **Risk of Void Warranty or Voiding Manufacturer Recommendations**:
- Using an oil grade not recommended by the manufacturer could risk voiding your warranty, especially if an engine issue arises that is linked to improper lubrication. Manufacturers often suggest specific oil viscosities based on the engine's design, and using a thicker oil than recommended could be seen as a deviation from their prescribed maintenance standards.

5. **Possible Excessive Sludge Formation**:
- In engines that are designed to use 10W30, using thicker oils like 10W40 could potentially cause incomplete combustion or inefficient oil circulation. This may result in the build-up of sludge over time, particularly if the oil is not changed as frequently as recommended. This sludge can impede the oil’s ability to lubricate the engine properly, leading to potential long-term damage.

### **Conclusion**
In general, using **10W40** oil in a motorcycle designed for **10W30** oil could be beneficial in specific situations, like higher operating temperatures, older engines, or heavy-duty riding. However, it may not be ideal for everyday riding conditions, particularly in terms of fuel efficiency, cold-start performance, and potential impacts on engine efficiency. It’s important to weigh the benefits of added protection with the drawbacks of reduced performance and potential long-term effects.

Always consider the manufacturer’s recommendations first, as they are based on thorough testing and designed to optimize the longevity and performance of the engine. If you are uncertain, consulting the manufacturer or a mechanic would be the safest choice before making a change to the recommended oil type.

(Google Translate ile Türkçeye çevrilmiş hali)
### Üreticinin yalnızca 10W30 dereceli yağ kullanılmasını önerdiği bir motosiklette 10W40 viskozite derecesine sahip motor yağının kullanılmasının nerede ve ne zaman avantajlı olabileceğini açıklayın. Varsa olası dezavantajlarıyla birlikte açıklayın.

Üreticinin **10W30** yağ kullanılmasını önerdiği bir motosiklette **10W40** viskozite derecesine sahip motor yağı kullanmak belirli durumlarda avantajlı olabilir, ancak potansiyel dezavantajları da vardır. 10W40 kullanmanın faydalı olabileceği durumları ve ayrıca sorun yaratabileceği durumları inceleyelim.

### **10W30 Yerine 10W40 Kullanmanın Avantajları**
1. **Daha Yüksek Çalışma Sıcaklıkları**:
- 10W40'taki **40**, 10W30'daki **30** ile karşılaştırıldığında çalışma sıcaklıklarında daha yüksek bir viskoziteyi gösterir. Daha sıcak iklimlerde sürüş yapıyorsanız veya motosikletinizi uzun, yüksek hızlı sürüşlerde zorluyorsanız, 10W40 motor için daha iyi koruma sağlayabilir. Film gücünü koruyarak ve incelmeyi önleyerek artan ısıyı daha etkili bir şekilde idare edebilir; bu, aşırı koşullarda motor aşınmasını azaltmada çok önemlidir.

2. **Gelişmiş Motor Koruması**:
- 10W40'ın daha yüksek viskozitesi, özellikle eski motorlarda veya yüksek kilometreli ve bir miktar aşınma yaşamış olanlarda motor bileşenlerini daha iyi korumaya yardımcı olabilecek daha kalın bir yağ filmi sağlar. Bu, sürtünmeyi azaltabilir ve motorun sık sık dur-kalk sürüşü veya yüksek RPM durumları gibi ağır yüklere maruz kaldığı senaryolarda motor iç parçaları için daha iyi koruma sağlayabilir.

3. **Daha Eski Motorlarda Aşınma Azaltma**:
- Daha eski motosikletler veya daha fazla motor aşınması olanlar, özellikle aşınma ve yıpranma nedeniyle daha fazla boşluk olan alanlarda iç aşınmayı azaltmaya ve yağ tutulmasını iyileştirmeye yardımcı olabileceğinden artan viskoziteden faydalanabilir.

4. **Daha Düşük Yağ Tüketimi**:
- Daha yüksek viskoziteli yağlar, daha düşük viskoziteli yağlara göre daha yavaş yanma eğilimindedir. Bir motosikletin motor aşınması veya yüksek devir nedeniyle daha yüksek oranda yağ tükettiği durumlarda, 10W40 yağ tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.

### **10W30 Yerine 10W40 Kullanmanın Dezavantajları**
1. **Azaltılmış Yakıt Verimliliği Potansiyeli**:
- Daha kalın yağlar (10W40 gibi), daha ince yağlara (10W30 gibi) kıyasla motorda dolaşırken daha fazla direnç oluşturur. Bu, motorun daha kalın yağı sistem boyunca pompalamak için daha fazla çalışması gerektiğinden, yakıt verimliliğinin biraz düşmesine yol açabilir. Bu, özellikle motosikletiniz 10W30 ile optimum performans için tasarlanmışsa, zamanla daha belirgin hale gelebilir.

2. **Olası Daha Zayıf Soğuk Çalıştırma Performansı**:
- Yağın derecesindeki **W** kış mevsimini ifade eder ve "W"den önceki sayı yağın düşük sıcaklıklardaki akış özelliklerini temsil eder. **10W** derecesi hem 10W30 hem de 10W40'ta aynı olduğundan, soğuk çalıştırma performansı büyük ölçüde farklı olmayacaktır. Ancak, 10W40 yağı düşük sıcaklıklarda 10W30'dan biraz daha kalındır, bu da motorun ilk çalıştırılması sırasında o kadar kolay akmayabileceği anlamına gelir. Bu, soğuk iklimlerde bir sorun olabilir ve hayati önem taşıyan motor parçalarına yağ sirkülasyonunda gecikmeye neden olabilir.

3. **Çalışma Sıcaklığında Aşırı Kalın Yağ Potansiyeli**:
- 10W30 için tasarlanmış motosikletlerde, motor, yağın çalışma sıcaklıklarında hafifçe inceleceği ve optimum yağlama sağlayacağı varsayımıyla kalibre edilebilir. 10W40 kullanımı, çalışma sıcaklığında amaçlanan yağdan daha kalın bir yağa neden olabilir ve bu da sürtünmeyi artırabilir ve motor verimliliğini düşürebilir. Uzun vadede, bu durum özellikle düşük viskoziteli yağın düzgün çalışma için ideal olduğu normal sürüş koşullarında motorun genel performansını düşürebilir.

4. **Garantinin Geçersiz Kılınması veya Üretici Tavsiyelerinin Geçersiz Kılınması Riski**:
- Üretici tarafından önerilmeyen bir yağ sınıfının kullanılması, özellikle uygunsuz yağlamayla bağlantılı bir motor sorunu ortaya çıkarsa, garantinizin geçersiz kılınması riskini taşıyabilir. Üreticiler genellikle motorun tasarımına göre belirli yağ viskoziteleri önerir ve önerilenden daha kalın bir yağ kullanılması, öngörülen bakım standartlarından sapma olarak görülebilir.

5. **Olası Aşırı Çamur Oluşumu**:
- 10W30 kullanmak üzere tasarlanmış motorlarda, 10W40 gibi daha kalın yağların kullanılması, eksik yanmaya veya verimsiz yağ sirkülasyonuna neden olabilir. Bu, özellikle yağ önerilen sıklıkta değiştirilmezse, zamanla çamur birikmesine neden olabilir. Bu çamur, yağın motoru düzgün bir şekilde yağlama yeteneğini engelleyerek olası uzun vadeli hasara yol açabilir.

### **Sonuç**
Genel olarak, **10W30** yağı için tasarlanmış bir motosiklette **10W40** yağı kullanmak, daha yüksek çalışma sıcaklıkları, eski motorlar veya ağır hizmet tipi sürüş gibi belirli durumlarda faydalı olabilir. Ancak, özellikle yakıt verimliliği, soğuk çalıştırma performansı ve motor verimliliği üzerindeki potansiyel etkiler açısından günlük sürüş koşulları için ideal olmayabilir. Ek korumanın faydalarını, düşük performans ve potansiyel uzun vadeli etkiler gibi dezavantajlarla tartmak önemlidir.

Üreticinin önerilerini her zaman önce göz önünde bulundurun, çünkü bunlar kapsamlı testlere dayanmaktadır ve motorun ömrünü ve performansını optimize etmek için tasarlanmıştır. Emin değilseniz, önerilen yağ türüne geçmeden önce üreticiye veya bir tamirciye danışmak en güvenli seçim olacaktır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar