Krank kutusu bildiğiniz gibi contalarla kapatılmış sızdırmaz bir kutu. İçeride dişliler yağ içinde çalışıyor.Ayrıca krank kutusu üstten piston ile bağlantılı.Piston, segmanlar ve silindir gömleğindeki yağ tabakası sayesinde gazı bile sızdırmayan devasa bir şırınga gibi.Şırınganın içindeki lastikli çubuğu düşünün.Ucunu kapatırsanız itmek zorlaşır ve içinde hava sıkışır.Bu itiş ve çekişler sırasında, her ne kadar krank kutusu silindir hacmi ile karşılaştırıldığında 10 kattan daha fazla bir hacme sahipse de yine de içeride bir miktar basınç değişikliği olmakta.Bu basınç farkı contaları patlatıp bir yerlerden sızıntı yapmasın diye genelde krank kutusunun üstünden bir yere havalandırma deliği açılır.Bu havalandırma deliğinden toz ve su girmemesi için en güzeli ucuna bir hortum takıp hava filtresine sokmak.Ayrıca tek amaç tozdan sudan korumak da değil gibime geliyor.Pistonun emişine de bir faydası olabilir.
Motor yağmurlu havalarda kullanıldığında hava filtresinden emilen su bu hortum içinde yağ ile karışıp mayonez gibi bir şey oluyor ve hortumu tıkıyor.Motorun çekişi düşüyor, hava emişi zorlaşıyor.O hortum mutlaka temiz ve hava filtresine takılı olmalı.Krank kutusunda fazla yağ varsa yada motor çok sıkıştırılırsa da bu hortumdan filtre kutusuna yağ gidiyor.
Kardeş bak bi önce herkezin dediğini bi unut.. Benim dediklerimi yap..
geçenlerde yağ ekledim diyosun içindeki yağı boşaltmadanmı ekledin yağı ?
Eğer öyle yaptıysan motorun yağını boşalt 1 Litreden fazla ise boşaltarak 1 Litreye düşür ve yeniden koy..
Sonra hava filtresi kutusunu aç içindeki yağı temizle ve filtreyi çıkar.. Hava filtre kutusunu geri tak (filtresiz).
Sonra 2 tur at bi daha aç ve bak içinde yağ varmı.. Motorun yağ yakıyosa karbiratörün havayla karışık yağ çektiği içindir..
Eğer dediklerim işe yaramazsa
jawa arkadaşımızın teorisi üzerine yoğunlaş..