GÜMRÜK VERGİSİ MOTOSİKLET

Motosikleti
Hero Dash125
Hocam

Daha önce 08.08.2015 yılında resmi gazetede yayınlanan İTHALATTA GÖZETİM UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2015/5) 31.12.2024 yılında yayınlanan 2024/14 sayılı genelge ile yürürlükten
kaldırıldı.

Bu yeni genelde aslında düşük cc motorları daha çok etkileyecek. Hatta daha çok scooter dediğimiz modelleri etkileyecek. Daha önce 2025 de uygulanan tarife 1000 dolar altı ve 1000 dolar üstü iken, bu yeni düzenleme ile hepsi 4000 dolar kabul edilecek. Yani 300 dolara da ithal etsen, 3800 dolara da ithal etsen 4000 dolar baz alınacağı için gelecek olan motorun vergisiz çıplak fiyatı aşırı artmış olacak.
Büyük cc lerde böyle bir problem yok. Zaten onların ülkeye geliş ithal fiyatları 10.000 doların üzerinde olduğu için onları etkileyen bi durum yok.
Ama 125, 250, 350 ve 400 cc lerde milletin canı baya yanacak gibi görünüyor...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yatırım tavsiyesi değildir :))
Teşekkürler. Hissedilen sıcaklık artmadan almak lazım ama hala çıkamadım işin içinden. Zevkime hitap eden motorlar kuryeliğe uymuyor, ikisine de bir gayretle uyan pcx zaten göklerde, hintli alsan artık ucuz değil, taksitle alsan başka dert, activayı taksitle alsan pcxin ağustostaki kampanyası aklıma geliuor canım sıkılıyor, öyle bir tuhaflık, bilemedim🤣🤣🤣

Ayrıca yukarda belirtmeyi unuttum sanırım. Bu yeni genelge yani 2024 /14 sayılı genelge 30.01.2025 tarihinde yürürlüğe girmiş. Muhtemelen firmaların şubat fiyat listelerinde süprizler olabilir.

Dünden beri yine Whatsapp gruplarında ortalık kaynayıp duruyor. Gelen şeyin gümrükteki adı "gözetim"
Kabaca özeti şu:

Sen çok ucuz bir mal ithal ettiğin zaman, benim yerli üretim bununla başa çıkmakta zorlanıyor. Ben de bu yerli üreticiyi korumak için gözetim bedeli uyguluyorum, yani bir minimum bedel kabul ediyorum. Sen istersen $1000'e getir, ben $4000 kabul ederek vergi alıyorum gibi.

Eğer motosiklet 125-250cc arası ise gözetim bedeli $4000. Yani bu motosiklet Türkiye'ye $2500 fiyatla geldiyse dahi, ben bunu $4000 olarak kabul eder ve vergilerini onun üzerinden hesaplarım.
Eğer motosiklet 250-500cc arasında ise $5000 olarak hesaplarım.
Eğer 800cc üstündeyse de $10.000 olarak hesaplarım.
(Kategorilere üstün körü baktım mevzuattan resmi gazeteden bakılır)

Örneğin bir scooterımız var 200cc, bunun Türkiye'ye geliş fiyatı $2500 idi.
Bunun üzerinden menşeine göre %6 + %30GV %8 ÖTV ve onun üzerine %20 KDV eklenerek ithal ediliyordu.
Artık ürünün bedeli olan $2500'ün gümrük vergisi ve ötv hesaplanmayacak, $5000'miş gibi oluşacak vergiler.

Kitaba göre düşündüğümüzde ülkenin yerli üreticisini korumak için kullanılabilecek, yerine göre faydalı olabilecek bir enstrümandır.
Bizimkilerin neden kullandığı malum.
Şimdi işler burada karışıyor yerli üretimden kasıt getirip burada montaj vs. yapanlarmı oluyor ? Bilindiği üzere hala yerli bir motor üretemiyoruz :unsure:

Motosikleti
Honda Forza
Deli gibi sallaya sallaya geliyor arkadaşlar. Eğer yakın zamanda motosiklet almayı düşünüyorsanız elinizi çabuk tutun.

Şu an fiyatı 50k olan motoru bile 200k yapacak uygulama. Geri adım atılır mı bilmem ama atılmazsa kimse kolay kolay motosiklet alamaz artık.

Ayrıca çin malları piyasadan komple silinir. (montajı ülkemizde yapıp yerli ürün katagorisine sokmazlarsa)

Motosikleti
Honda CBR500R
2.el piyasasındaki eski model cruiserları etkilemez umarım:p

Şimdi işler burada karışıyor yerli üretimden kasıt getirip burada montaj vs. yapanlarmı oluyor ? Bilindiği üzere hala yerli bir motor üretemiyoruz :unsure:

Evet, onun bir hesaplama modeli var, belirli oranda işler burada yapıldığı zaman "yerli üretim" sıfatı kazanabiliyor.

Kusura bakmayın konuyu biraz hortlatıyorum ama şöyle bir soru sormak istiyorum.

Diyelim avrupa ülkelerin birinden 13.000 euroya Yamaha R6 aldık. Bunu Türkiyeye sokup türkiye plakasıyla kullanmak istiyoruz. Ne kadar patlıyor bu? %57 vergiyle sınırlı mı kalıyor?

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Kusura bakmayın konuyu biraz hortlatıyorum ama şöyle bir soru sormak istiyorum.

Diyelim avrupa ülkelerin birinden 13.000 euroya Yamaha R6 aldık. Bunu Türkiyeye sokup türkiye plakasıyla kullanmak istiyoruz. Ne kadar patlıyor bu? %57 vergiyle sınırlı mı kalıyor?
konunun bununla alakası yok hem sen zaten bunun konusunu açmadın mı

Motosikleti
Yamaha XSR700
Nasıl konunun bununla alakası yok, şubat ayında vergilendirmeye büyük bir güncelleme gelmedi mi? evet konuyu açtım ama bu konudaki bilgili arkadaşlardan yardım da almak istedim.
Sıfır alırken aldığın motosikletlere geldi. Sen yurt dışından motosiklet sokmak için bilgi soruyorsun ki çok spesifik bir durum olduğu için daha önce yapmayan bilemez.

Sıfır alırken aldığın motosikletlere geldi. Sen yurt dışından motosiklet sokmak için bilgi soruyorsun ki çok spesifik bir durum olduğu için daha önce yapmayan bilemez.
Bakın bunu bilmiyordum, bilgi içi sağ olun. Yani kendi motorumuzu sokarken bu şubat ayında gelen vergi güncellemesi bizlere değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar