Böyle bir yazılı karar olduğundan haberim yok. Sizde varsa paylaşabilir misiniz?
Her araç için emniyet şeridi yasak. Ancak ülkemizde sürücüler araç kullanmayı bilmedikleri için eğer emniyet şeridi olmasa motosikletler kendilerine güvenli alan yaratamaz ve çok daha fazla kaza yaşanır. Bu yüzden emniyet biraz "kullanımına" tolerans gösteriyor. Ancak belirtildiği gibi bir kaza halinde mutlaka suçlu olursunuz. Ayrıca motosikletlilerin de çoğu emniyet şeridi kullanmayı bilmiyor. Tamamen şeritler tıkalıyken emniyet şeridinden 90-100 gidiyor. Biri önüne atlasa çarpacak. Veya "yol veremeyeceğim" yerde arkama yapışıp giden motorcular var. Elimle "git öte" yaptığımda da şaşırıp el kol yapıyorlar. Motorcular da ayrı dert, ne yaparsanız yapın be.
Sanırım bir kaç sene önce forumda görmüştüm ben de ama şimdi biraz google'ladım, ı ıh

Özet olarak motosikletlere bu konuda ses çıkarmayın minvalinde bir şeydi. Zaten bildiğim kadarıyla EDS tamamen otomasyonla ceza yazan bir sistem değil, başında duran bir kişi bunları cezaya dönüştürüyor.
Valilik emri derken KHK gibi bir ifade oluşmamıştır umarım. "Yaw ses etmeyin gardaşım" gibi bişey daha çok.
Açıkçası sol iki şeridin arasında motorlara boşluk açmak gibi bir kültür olsa Türkiye'de, mesela Almanya'daki Fransa'daki Hollanda'daki gibi, ben de emniyet şeridine girmek istemem. Ancak motosikletlere tanınan bu "ayrıcalık" da çok gaddarca değil, zira herhangi bir ambulans/itfaiye gibi emniyet şeridi kullanması gereken araç gelse motosikletler emniyet şeridini anında boşaltabilirler, arabayla böyle olmuyor.
Lakin mesela E5 gibi sağdan giriş çıkışın bol olduğu ve trafik kurallarının neredeyse hiç iplenmediği yerlerde ben emniyet şeridinde çok geriliyorum, o yüzden kullanmıyorum. Mesela Bostancı-Kadıköy arasında E5'te gidiyorsam, sol şeridin solundaki boşluk çok daha güvenli geldiği için orada gidiyorum. Orada en azından sadece gittiği yeri şaşıran kişilerin taşması söz konusu, kimse oraya arabasını sokmaya çalışmıyor. Emniyet şeridi yol geçen hanı olabiliyor, o nedenle solda boşluk varsa orayı kullanıyorum.
Emniyeti kullandığım tek yer sanırım TEM. =) ama TEM'de de sapaklardan önce çok dikkat etmek lazım, sapağı mümkün olduğunca soldaki yol şeritlerine katılarak geçiyorum.