Deprem Sonrası Hasar Hakkında

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ne alaka buraya, evet.Fakat soru sorabildigim tek forum burası.Bu yüzden özür dilerim.
Sorum şudur ki, bu aralar depremler oldu.Özellikle Trakya bölgesi bundan etkilendi.Ailem İstanbul, okulum Tekirdağ'da.Haftasonu İstanbul tatilini bitirip Tekirdağ'daki eve girdim.Bina 18 katlı, TOKİ konutları. 12. Kattayiz.Evin içinde çatlaklar oluşmuştu. Banyo duvarındaki iki fayans yere düşmüştü. Kapı girisinde bizim ve kapı komsusunun duvarında 80 cm kadar çatlak oluşmuştu.
Bunlar beni tedirgin etti.Binanın sağlamlığı konusunda uzmanlardan gelip inceleme yapmasını istiyorum.Bunun için kime sorunumu söylemeliyim, kim gelir inceler rapor hazırlar acaba?

Ne alaka buraya evet, Tekirdağ'ın hangi yerleşkesindesin?

Belediye vya binanın mühendislerine çok güvenme derim. Tanıdık başka bir inşat mü varsa en iyi fikri o verebilir.

Fotoğraflarını çekip atabilir misin?

Kötü işçilik kaynaklı adi hasarlar olduğunu düşünüyorum, binada kritik bir hasar oluşmuş olamaz.

Arkadaşım merhaba,

Ben inşaat mühendisiyim ve yaklaşık 10 senedir yapı ve deprem mühendisliği alanında çalışıyorum. Televizyondan takip edebildiğim kadarıyla, depremin şiddeti, yüzeye olan mesafesi, diğer illerden gelen hasar raporları ve Tekirdağ'ın merkez üssüne olan mesafesi dikkate alındığında senin binanda yapısal bir hasar olması pek olası değil. Yapısal hasar dediğimiz, yapının taşıyıcı elemanlarında oluşan çatlak ve şekil bozukluklarıdır. Senin binada ise oluşan çatlaklar muhtemelen taşıyıcı olmayan bölme duvarlarda olmuştur.

Bunu şu şekilde tespit edebilirsin. Yapısal taşıyıcı elemanlarda beton yüzeyin hemen altında (yaklaşık 3-4 cm.) demir olur. Gerçekten içim rahat etsin diyorsan çatlak bölgesini keser ile biraz derinleştir. Demir mevcut ise yapısal elemanlarında hasar var demektir. Demir yok ise taşıyıcı olmayan elemanlarda hasar vardır ve bu senin bina gibi yüksek binalarda yaşanan servis depremlerinde (çok şiddetli olmayan) görülebilir. Alçı ile kapatılabilir.

Peki donatı (demir) varsa ve gerçekten binada yapısal elemanlarda bir hasar oluşmuşsa; yapılacak işlem belediyeye bilgi verip hasar tespiti yaptırmak. Yaşanan büyük depremlerde, Üniversiteler harekete geçip alan taraması yaparlar. Ancak bu depremde yoğun hasar tespit edilmediği için muhattabın belediye olacaktır.

Umarım yardımcı olmuşumdur ve biraz olsun için rahatlamıştır.

Yeri gelmişken, yüksek binalar yapmak, helede bu binaları konut amaçlı kullanmak yazık ki bir ülkenin az gelişmişliğini gösterir. Avrupa ve ABD'de sadece fakir insanlar çok katlı (bizdeki gibi 18-20 katta değil maksimum 10 katlı) binalarda ikamet ederler. Ancak şehir merkezinde, iş yeri kullanımı olan yüksek yapılar vardır ve bunlarında özellikle Avrupa'da sayısı oldukça azdır. Bu nedenle Türkiye'de yapılan binalar "Avrupa'nın En Yüksek Binası" unvanlarını rahatlıkla alabilmektedir.

Arkadaşım merhaba,

Ben inşaat mühendisiyim ve yaklaşık 10 senedir yapı ve deprem mühendisliği alanında çalışıyorum. Televizyondan takip edebildiğim kadarıyla, depremin şiddeti, yüzeye olan mesafesi, diğer illerden gelen hasar raporları ve Tekirdağ'ın merkez üssüne olan mesafesi dikkate alındığında senin binanda yapısal bir hasar olması pek olası değil. Yapısal hasar dediğimiz, yapının taşıyıcı elemanlarında oluşan çatlak ve şekil bozukluklarıdır. Senin binada ise oluşan çatlaklar muhtemelen taşıyıcı olmayan bölme duvarlarda olmuştur.

Bunu şu şekilde tespit edebilirsin. Yapısal taşıyıcı elemanlarda beton yüzeyin hemen altında (yaklaşık 3-4 cm.) demir olur. Gerçekten içim rahat etsin diyorsan çatlak bölgesini keser ile biraz derinleştir. Demir mevcut ise yapısal elemanlarında hasar var demektir. Demir yok ise taşıyıcı olmayan elemanlarda hasar vardır ve bu senin bina gibi yüksek binalarda yaşanan servis depremlerinde (çok şiddetli olmayan) görülebilir. Alçı ile kapatılabilir.

Peki donatı (demir) varsa ve gerçekten binada yapısal elemanlarda bir hasar oluşmuşsa; yapılacak işlem belediyeye bilgi verip hasar tespiti yaptırmak. Yaşanan büyük depremlerde, Üniversiteler harekete geçip alan taraması yaparlar. Ancak bu depremde yoğun hasar tespit edilmediği için muhattabın belediye olacaktır.

Umarım yardımcı olmuşumdur ve biraz olsun için rahatlamıştır.

Yeri gelmişken, yüksek binalar yapmak, helede bu binaları konut amaçlı kullanmak yazık ki bir ülkenin az gelişmişliğini gösterir. Avrupa ve ABD'de sadece fakir insanlar çok katlı (bizdeki gibi 18-20 katta değil maksimum 10 katlı) binalarda ikamet ederler. Ancak şehir merkezinde, iş yeri kullanımı olan yüksek yapılar vardır ve bunlarında özellikle Avrupa'da sayısı oldukça azdır. Bu nedenle Türkiye'de yapılan binalar "Avrupa'nın En Yüksek Binası" unvanlarını rahatlıkla alabilmektedir.

sondaki ek bilgi için teşekkürler :cat:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Açıklayıcı ve rahatlatıcı yazınız için tesekkur ederim Celal Bey.Dediklerinizi uygulayıp buraya tekrardan olanları sizle tekrardan paylaşmak isterim.
Tekirdağ-Çorlu Mühendislik Fakültesi "Being".

Ve ne acıdır'ki bu günlerde İstanbulda bu çok katlı apartman dairelerini trilyona yakın (villa parası) rakamlara satıyorlar.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Belirgin olan çatlakların fotoğraflarını çektim.(Bunların hepsi depremden sonra olan çatlaklar.)

hocam kolonlarda bişey yoksa problem yok

Salon tavani pek ic acici degil. Sadece senin dairede varsa cok sorun olmayacaktir ama pek cok katta tekrarlayan bu tip hasarlar varsa konuyu yoneticiyle konusup, belediyeye bildirin derim. Digerlerinde bence sorun yok.

12. Katta kolonlarda asiri hasar gorulmez. Zemim veya zemine yakin kat kolonlarini incelemek onemlidir.

Mobil yazdim, noktalama icin uzgunum.

Banyo fayansları zaten Allah'a emanetmiş, deprem sebep olmuş. Dediğim gibi ucuz işçilik. Salon tavanı hariç diğerlerinde sıkıntı yok. Onlar Binanın ayakta kalmasına yardım etmekten ziyade binanın ölü yükleridir. Üzerini herhangi bir dolgu malzemesi ile kapatarak çözebilirsiniz. Salon tavanında zaten rutubet görüyorum, üzerinizde çatı yok ama tavanda rutubet varsa, o bina zaten kendini belli etmiş. Ama yinede şu anlık korkmanızı gerektirecek birşey yok.

yüksek katlı bina ve gelişmişlik bağlantısı tamamen yanlış. Bknz: Dubai, singapur, American eyaletleri. Bu kişi başına düşen imara açık alanla alakalıdır. Türkiyede 76 milyon insan var. Arazi belli, avrupa ülkeleri küçülen nüfus yapısına sahip oldukları için onlarda arazi sıkıntısı yok yada makul bir fiyatla satın alabılırsın. Yani 2 tane müstakil ev yapılacak arsaya apartman yapmak nüfusla alakalıdır, arazi ücretleri ile alakalıdır.

yüksek katlı bina ve gelişmişlik bağlantısı tamamen yanlış. Bknz: Dubai, singapur, American eyaletleri. Bu kişi başına düşen imara açık alanla alakalıdır. Türkiyede 76 milyon insan var. Arazi belli, avrupa ülkeleri küçülen nüfus yapısına sahip oldukları için onlarda arazi sıkıntısı yok yada makul bir fiyatla satın alabılırsın. Yani 2 tane müstakil ev yapılacak arsaya apartman yapmak nüfusla alakalıdır, arazi ücretleri ile alakalıdır.

Arkadaşım, yüksek katlı yapılar dünyanın her yerinde bir prestij göstergesidir. Büyük şirketlerin merkezlerinin, adede kendi büyüklüklerini gösterircesine büyük ve yüksek olması istenir. Bu doğru. Ancak benim demek istediğim, konut olarak yüksek yapı yapılmasıdır. Ülkemizde yüksek binalardaki daire fiyatının anlaşılmaz şekilde yüksek olduğuna tepkiliyim. Kendi düşüncem, farklı düşüncelere saygı duyarım.

Şimdi İstanbul'un nüfusunun bile pek çok Avrupa ülkesinden fazla olduğu bir gerçek ancak bu da zaten bir planlama hatası. Ülkenin nüfus yoğunluklarına bakalım. Marmara bölgesinde daracık bir alanda ülke nüfusunun %20'si yaşıyor. Peki neden? Ülkenin en verimli ovalarından birisine (Sakarya Ovası) sanayi bölgesi olarak kullanıyoruz. Senelerdir bu böyle, bir kaç yılın iş değil. Mesela İzmit'te körfeze nazır çimento fabrikasının işi ne? Örnekler çoğaltılabilir.

Bu tip planlama hataları, İstanbul ve çevresinde karşılanması zor bir yapı talebine neden oluyordu. Ta ki son bir kaç yıla kadar. Sanırım sadece İstanbul'da yapı fazlası 300.000 sayısını aştı. Bu yaklaşık 1 milyon insanın konut ihtiyacını karşılar. Özellikle TEM otoyolu çevresinde belki bir o kadar daha konut yapılıyor. Hepsi yüksek bina! halen yüksek bina yapmaya gerek var mı acaba?

Tabi ki her şeyin doğrusunu ben bilmiyorum. Sadece aklımdan geçenleri konu açılmışken dile getirmek istedim. Senelerdir yüksek bina projelerinde çalışıyorum ve emeğimi buradan çıkarıyorum. Hepinizden çok benim yapılaşmaya ihtiyacım var :) Sonuç olarak yüksek binada ikamet etmek, Türkiye'de anlaşılanın aksine bir prestij göstergesi değildir, aksine dünyada dar gelirli insanlar için son çare olarak baş vurulan bir çözümdür.

Toki'nin yaptığı eve bak allah aşkına ya sözüm ona söyle bilmemne böyle bilmemne diye atıp tutarak açılışları yapılan tokiler en ufak basit depremde böyle çatlaklar oluşuyorsa allah korusun büyük depremde neler olmaz.

Allah korusun biraz büyük çaplı depremde Toki'deki insanlar yaşamını kaybetse yetkililer ne diyecek acaba ?

Bu da sorumu tabii ki takdir-i ilahi...:pale:

Anladığım kadarıyla Emlak Konutlarından bahsediyorsun.Ben de aynı yerde kalıyorum.Ama bizdeki hasar bu kadar fazla değil sadece dış kapı girişinin üzerinde çatlak oluştu.Binalar için yok sağlam raylı sistem falan diyolar ama ne kadar güvenilir bilemiyorum. geçmiş olsun hepimize.(Çmf-EHM)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar