Selam abiler,
Sorun tamamen yağda imiş. Tahmin ettiğimiz gibi sadece aşırı ince yağ kullanmamdan kaynalı bir sorunmuş hararet.
10/40 yağ ile değiştirdik (service manual tavsiyesi), sabahları ilk çalışmada ve bir kaç dakikalık rölanti çalışmasında ısı değerleri gayet normal. Ek olarak şunu da belirteyim, hararet olayını test etmek için gecenin ikisinde bir kaç kilometrelik bir turlara bie çıktım. evet normal üzeri bir ısı vardı ama şunu unutmamak lazım hava soğutmalı bir motosiklete biniyoruz. Kışın ortasında bile o motor cayır cayır sıcak olabiliyor.
hararet olayını ölçümlerken de; motoru sabah çalıştıracağınızda 3-5 dakika çalıştıktan sonra bakmayın, aşırı sıcak olacaktır, sizi yanıltır. Rölantide çalışan motor rölanti süresi ile doğru orantılı olarak çok ısınır, soğtacak olan eleman rüzgar (hava) yok çünkü. Bu da sizin boş yere paranoya yapmanıza neden olur.
Sübap ayarına gelince; makinanın sesinde üst devirlerde bir şakırdama gibi bir ses oluyordu, rölanti sesi gayet normal hatta mest ediciydi

Yağ değişimi ile üst devirdeki o ses sorunu da gitti. Sübap ayarı geldiğini, rölantide yaşanan hafif şakırtılı çalışma ile belli edermiş.
Valflerde ve senkronlarında da bir sıkıntı görülmedi. Nasipse 10 Ağustosta 3000 KM'lik hayatımın gezisi diyeceğim yola çıkacağım. Motosiklet şuan Alah nazardan saklasın, şimdiden hazır yollara.
Dün öğleden sonra saat 15:00 gibi Elazığ'dan çıktık Bingöl'e arkadaşımla birlikte (CBR 125r) -Elazığ-Bingöl yolu tırmanma yolu ekseriye- o kavurucu sıcakta (kollarım hala yanıyor, siz düşünün) devirden düşme, gaz yememe veya başka bir sorun yaşamadık. Dün toplam 300 KM yol yaptık. Bana mısın demedi, "250'lik makina ile yola mı çıkılır?" Handikapıma cevabımı aldım. Aslanlar gibi çıkılır Allah'ın izniyle birşey de olmaz, motorunuzu dinleyerek gittiğinizde. Ki zaten uzun yol diyorsanız artık motorunuzu tanıyorsunuz demektir.
Motosiklet performansında uzun yolda ciddi pozitif fark görüyorum (her 50 km + non stop yola çıkışımda), ki herkes bilir, hava soğutmalı motor uzun yol içindir (V 2 motor - 4 Zamanlı), limitlerini çok rahat bir şekilde zorluyor.
Maks hızım 135 (Öncam var, düz yolda). Amaç hızlı gitmek olmamalı ama. Hız demek limitleri zormalak demek; bu da motorun ömrüne balta vurmak demek. ama bu demek olmuyor, babaanneler gibi kullanın. Sadece arada bir motorun kulunçlarını kırın, açılsın ciğeri, kükresin biraz, sağır kalmasın
Öneride bulunan, benim için (Motordan anlayan bir ustanın dahi olmadığı Allah'ın Bingöl'ünde olduğumdan dolayı) çok daha değerli olan fikirlerini paylaşan herkese, çok teşekkürler. İyi ki varsınız
Saygılar, Sevgiler.