Cruiser Hararet sorunu

Motosikleti
Kawasaki Vulcan S
Eğer performansta da hissedilir bir düşüş varsa diğerine göre daha soğuk olan silindirin bujisini bir kontrol edin.Silindirlerden biri soğuk diğerinin sıcak olması soğuk olanda bir ateşleme yada yakıt sorununa işarettir.

Haklısın, ama soğuk yani ılık olanın ısısı gayet normal. Henüz çalışalı 3-5 dakika olmuş. Ön silindir olağan dışı ısınmış, bunu çözemedim ben.

Az ısınan silindirin bujisini kontrol edin diğer arkadaşın dediği gibi, ateşleme varsa karbüratör o silindire yakıt iletmiyordur, şamandırası takılmış olabilir.Böyle olmuşsa bujidende değilse sıcaklığını diğer silindirden ve aksamdan alıyor.

Silindirlerde farklı ısınma problemi bendede vardı, durumu eksoz monifoldundan takip ediyordum biri el değmeyecek şekildeyken diğerleri tutulacak kadar serindi.

Öncelikle ateşleme sisteminden emin olun ateşleme bobini-buji kabloları ve bujiler şeklinde sırayla giderek hepsini kontrol edin. Eğer

aslında böyle durumlarda rölantinin bozuk olması gerekir.

Ben benimkinde buji kablolarını değiştirerek ve karbüratör senkronizasyonu sorunu giderdim yaparak giderdim.

Okurt Merhaba,

Bilgi için teşekkürler. Sorunu buldum. Güneş :)

Motosikleti şirketin otoparkında en güzel en az güneş alan yere bırakıyordum. Ama gün içinde ki özellikle akşamüstü; bulunduğu yer nedeni ile silindirin üzerine güneş vuruyormuş...

Geçen pazar yaklaşık 300 km yol yaptım. hiçbir sorun çıkmadı.

Destekleriniz için hepinize teşekkürler.

merhaba sizin makina anladığım kadarıyla rolantide çalışırken ısı farkı yaratırsa burada tavsiyem öncelikle makinanın senkron ayarları düzgün olması gerekiki 2 silindir makinaların en hassas olduğu konu budur bir arkadaşımda bunu belirtmişti yorumunda artı bunu kendi imkanlarınla basitçe şöyle yap 2- ila 3 metre şeffaf hortom 4-5 mm delik çapı hortumun içine 10 st yerine su koy ikiye katla bir çitayla yukarı as hortum uçlarını yalnız su olan kısımı motorun alt seviyede tutki motor çalışınca suyu çekmesin karbirator manifoltlarının altında veya üstünde hortum girişleri vardır iki ucunuda karbiratölere vaya enjekiyonluysa onlardada var giriş onlara hava almıyacak şekilda bağla motoru şalıştırmadan ön ce kalemle suların son noktalarını işaretle ondan sonra motoru çalıştır su hangi tarafa kayarsa o karbiratörün vakumu yüksektir onu rolanti ayar vidası yardımıyla eşitle o kadar rolantideki ısı sorunu bitecektir eksoz seslerinin değişik çıkmasının sebebi hava kaz ayarlarının eşitsizliğinden kaynaklanırki bunu sen yapamassın demiyecem cihaza bağlanıp yapılarsa veya tecrübeli bir usat kulağı o işi çözer bunu bir serviste yaptırısan oda düzelir saygılar

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:48 ----------

Okurt Merhaba,

Bilgi için teşekkürler. Sorunu buldum. Güneş :)

Motosikleti şirketin otoparkında en güzel en az güneş alan yere bırakıyordum. Ama gün içinde ki özellikle akşamüstü; bulunduğu yer nedeni ile silindirin üzerine güneş vuruyormuş...

Geçen pazar yaklaşık 300 km yol yaptım. hiçbir sorun çıkmadı.

Destekleriniz için hepinize teşekkürler.

evet buna sevindim bede az önce uzunca bir açıklama yazdım sizin konuyla ilgili neyse size yararı olmasada diğer arkadaşlar yaralanır erhalde saygılar

15W-40 ı yanlış yazıp 5W-40 yazmış olmayasınız :silent: Birde alakası varmı bilmiyorum ama 15w - 40 ise bu yağ castrolün minarel özelklikli yağı , yani sentetik karışım yok içinde ve yüksek ısılara maruz kalınca daha çabuk özeklliğini yitirir . Ondanda fazla ısınmış olabilir mi acaba:silent:

merhaba sizin makina anladığım kadarıyla rolantide çalışırken ısı farkı yaratırsa burada tavsiyem öncelikle makinanın senkron ayarları düzgün olması gerekiki 2 silindir makinaların en hassas olduğu konu budur bir arkadaşımda bunu belirtmişti yorumunda artı bunu kendi imkanlarınla basitçe şöyle yap 2- ila 3 metre şeffaf hortom 4-5 mm delik çapı hortumun içine 10 st yerine su koy ikiye katla bir çitayla yukarı as hortum uçlarını yalnız su olan kısımı motorun alt seviyede tutki motor çalışınca suyu çekmesin karbirator manifoltlarının altında veya üstünde hortum girişleri vardır iki ucunuda karbiratölere vaya enjekiyonluysa onlardada var giriş onlara hava almıyacak şekilda bağla motoru şalıştırmadan ön ce kalemle suların son noktalarını işaretle ondan sonra motoru çalıştır su hangi tarafa kayarsa o karbiratörün vakumu yüksektir onu rolanti ayar vidası yardımıyla eşitle o kadar rolantideki ısı sorunu bitecektir eksoz seslerinin değişik çıkmasının sebebi hava kaz ayarlarının eşitsizliğinden kaynaklanırki bunu sen yapamassın demiyecem cihaza bağlanıp yapılarsa veya tecrübeli bir usat kulağı o işi çözer bunu bir serviste yaptırısan oda düzelir saygılar

---------- Mesajlar birleştirildi - 12:52 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:48 ----------

evet buna sevindim bede az önce uzunca bir açıklama yazdım sizin konuyla ilgili neyse size yararı olmasada diğer arkadaşlar yaralanır erhalde saygılar

Şaban Ustam, ilgin alakan için çok teşekkür ederim. Başlığınızı ve yorumlarınızı ilgilyle ve merakla takip ediyorum. Yarın inşallah servise götüreceğim Elazığ'a. Orada da yazdıklarını ileteceğim.

Yaklaşık 14 gün sonra Bingöl-İstanbul-Konya-Bingöl güzergahını alacağım motosiklet ile. Yolda sorun yaşamamak adına;

Gaz teli,
Buji,
Motor Yağı,
Haharetten dolayı motor contalarını değitirmeyi ve

Sübap ayarlarını da ve belirttiğiniz ayarları da mutlaka yaptıracağım.

Bunların dışında sizin bir tavsiyeniz var mıdır?

Teşekkürler.

---------- Mesajlar birleştirildi - 14:08 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:06 ----------

15W-40 ı yanlış yazıp 5W-40 yazmış olmayasınız :silent: Birde alakası varmı bilmiyorum ama 15w - 40 ise bu yağ castrolün minarel özelklikli yağı , yani sentetik karışım yok içinde ve yüksek ısılara maruz kalınca daha çabuk özeklliğini yitirir . Ondanda fazla ısınmış olabilir mi acaba:silent:

Hayır dostum 5W - 40 tam sentetik yap ile değiştirdik. Kesin olan şu; inanılmaz inceliyor... Su gibi oluyor hatta su daha yoğundur ondan.

20W50 kullanmayı planlıyorum.

Islak debriyaj dostum. Bu nedenle bu tip motor yağları kullanımı tavsiye edilmiyor.

Aynı öneriyi MCT250 başlığında sanırım görmüştüm, yinede teşekkürler önerin için :)

Hayırlı iftarlar.

Isınınca vites geçişleri zorlaşıyordu, bir türlü boşu bulamıyordum. Demek ki bu yüzden uyarın için sağol, debriyajım ıslak mı kuru mu hiçbir fikrim yok ama yağı değiştirip bir deneyeyim bakalım

5 40 cok ince bir yağ
şuan asfalt sıcaklıgı 50 dereceyi buluyorken
sen yogunlugu sudan daha ince bir yag kullanıyorsun
bence onu 15 40 20 50 gibi degerlerle değiştir
sorunun düzelmezse diğer söylenenleri dene

Selam abiler,

Sorun tamamen yağda imiş. Tahmin ettiğimiz gibi sadece aşırı ince yağ kullanmamdan kaynalı bir sorunmuş hararet.

10/40 yağ ile değiştirdik (service manual tavsiyesi), sabahları ilk çalışmada ve bir kaç dakikalık rölanti çalışmasında ısı değerleri gayet normal. Ek olarak şunu da belirteyim, hararet olayını test etmek için gecenin ikisinde bir kaç kilometrelik bir turlara bie çıktım. evet normal üzeri bir ısı vardı ama şunu unutmamak lazım hava soğutmalı bir motosiklete biniyoruz. Kışın ortasında bile o motor cayır cayır sıcak olabiliyor.

hararet olayını ölçümlerken de; motoru sabah çalıştıracağınızda 3-5 dakika çalıştıktan sonra bakmayın, aşırı sıcak olacaktır, sizi yanıltır. Rölantide çalışan motor rölanti süresi ile doğru orantılı olarak çok ısınır, soğtacak olan eleman rüzgar (hava) yok çünkü. Bu da sizin boş yere paranoya yapmanıza neden olur.

Sübap ayarına gelince; makinanın sesinde üst devirlerde bir şakırdama gibi bir ses oluyordu, rölanti sesi gayet normal hatta mest ediciydi :) Yağ değişimi ile üst devirdeki o ses sorunu da gitti. Sübap ayarı geldiğini, rölantide yaşanan hafif şakırtılı çalışma ile belli edermiş.

Valflerde ve senkronlarında da bir sıkıntı görülmedi. Nasipse 10 Ağustosta 3000 KM'lik hayatımın gezisi diyeceğim yola çıkacağım. Motosiklet şuan Alah nazardan saklasın, şimdiden hazır yollara.

Dün öğleden sonra saat 15:00 gibi Elazığ'dan çıktık Bingöl'e arkadaşımla birlikte (CBR 125r) -Elazığ-Bingöl yolu tırmanma yolu ekseriye- o kavurucu sıcakta (kollarım hala yanıyor, siz düşünün) devirden düşme, gaz yememe veya başka bir sorun yaşamadık. Dün toplam 300 KM yol yaptık. Bana mısın demedi, "250'lik makina ile yola mı çıkılır?" Handikapıma cevabımı aldım. Aslanlar gibi çıkılır Allah'ın izniyle birşey de olmaz, motorunuzu dinleyerek gittiğinizde. Ki zaten uzun yol diyorsanız artık motorunuzu tanıyorsunuz demektir.

Motosiklet performansında uzun yolda ciddi pozitif fark görüyorum (her 50 km + non stop yola çıkışımda), ki herkes bilir, hava soğutmalı motor uzun yol içindir (V 2 motor - 4 Zamanlı), limitlerini çok rahat bir şekilde zorluyor.

Maks hızım 135 (Öncam var, düz yolda). Amaç hızlı gitmek olmamalı ama. Hız demek limitleri zormalak demek; bu da motorun ömrüne balta vurmak demek. ama bu demek olmuyor, babaanneler gibi kullanın. Sadece arada bir motorun kulunçlarını kırın, açılsın ciğeri, kükresin biraz, sağır kalmasın :)

Öneride bulunan, benim için (Motordan anlayan bir ustanın dahi olmadığı Allah'ın Bingöl'ünde olduğumdan dolayı) çok daha değerli olan fikirlerini paylaşan herkese, çok teşekkürler. İyi ki varsınız :)

Saygılar, Sevgiler.

Sizin motosikleti tek karbüratörlü olması lazım. Bir ara Borelli Ledow kullanmıştım. Sanıyorum aynı motorlar. Hatta egzozlarından birinin giriş kısmı da süs idi. Egzozun çıkışı tek çıkıp (alttaki kazandan) ilerde ikiye ayrılıyordu. Egzozlardaki düzensizliğe önem vermeyin.

Sizin motosikleti tek karbüratörlü olması lazım. Bir ara Borelli Ledow kullanmıştım. Sanıyorum aynı motorlar. Hatta egzozlarından birinin giriş kısmı da süs idi. Egzozun çıkışı tek çıkıp (alttaki kazandan) ilerde ikiye ayrılıyordu. Egzozlardaki düzensizliğe önem vermeyin.

Yasdal, Cruiser 250'de süs egzos yok kardeşim. Her iki egzosta bağımsız ve ikiside çata pata çalışıyor. Çata Pata derken 250'lik ciğeri yettiği yere kadar :)

bendede vardı o sorun koy 20/ 50 sorunun ortadan kalksın:)

Yol için yedek yağlarımı 20/50 aldım yanıma. ;)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar