bilgili arkadaşlar yorumlarını yapmışlar ama benimde bi fikrim var fren balataların sıkıyo olabilirrrr çok hafif bile sıksa 8,5 beygir olan motorunun hızını ciddi şekilde düşürür SAYGILAR
yürekçe;830147' Alıntı::cat: doğru. benim 125 lik zealsunla 95 ile inişe geçtiğin yaklaşık 1,5 km lik yokuşta motor 115 gösterdi ama zıplamaya ve tekerler basmamaya başladı. hız kesmedim, zira istediğim ve özlediğim bir hızdı bu. fakat yokuş daha dik ve/veya virajlı olsaydı aynı hızda ve yere basmadan gitmek akılsızlık olurdu. motoru yapabileceğinden fazla sorlamak hayati risk taşır. yani bıldırcından devekuşu yumurtası almaya çalışmak gibi bir şey. :queen:
:bounce:
Şimdi ben o km kontrol olayında tam 5km gitmişsem benim km saatim doğru mu göstermiş oluyo demektir?

Evet,o tabelaların arası 5000 metredir.Motorunuzun odometresi de 5000 metre göstermelidir,eğer aşağı ya da yukarı bir değer elde ettiyseniz, % olarak farkı bulun ve ibrenin gösterdiği değere uygulayın.
Yıllardır onlarca 4 teker bir o kadar da 2 teker kullanmama rağmen tam gösteren gösterge ve sayaca denk gelmedim.
![]()
Hız odometreye tam olarak yansıtılır çünkü ikiside aynı telden gelen dişliye bağlıdır. Kilometre saatleri çok basit aletlerdir ve Çin malı motosikletler dışındakiler büyük orande doğru gösterirler. Çin mallarının hatalı gösterme nedeni ise modele özel kilometre saati yapılmamasıdır. Merkezi üretim anlayışı nedeniyle kilometre saatleri bir fabrikada üretilip tüm diğer motorsiklet üreticilerine gönderilmektedir. Bu tip üretim maaliyetleri düşürürken modeller arasındaki küçük farklılıklar saatlerin yanlış göstermesine yol açmaktadır. Ancak yinede km sayacı ile hız göstergesi doğrudan aynı dişliye bağlı olduğu için ikisde aynı oranda hatalı gösterecektir.Burada aklıma takılan 2 nokta var; birincisi düz bir hat üzerinde gidilemeyeceği ki %10 dan fazla farklar bulunuyorsa çok anlamlı değil belki. İkincisi ve daha önemlisi iise hızın doğru şekilde odometreye yansıtılıp yansıtılmadığı ? Yani bu hassas ve iyi bir sistem gerektirir diye düşünüyorum, sizce?
Sizde veya etrafınızdaki birinde varsaa el tipi GPS cihazları da anlık son hızları ölçmekte gerçekçi bilgiler verebilir. Ben bunu trcih ederdim.
kardeş senin motor 8,5 beygir diye biliyorum benim asya 9,5 mondial 150 zat lar ise 11 bg diyebiliyorum 150 zatlar performans egzostu ile 140 görüyor banimki düzde 105 rampa aşağı 110 görüyor bg farkı var onu anlatmaya çalışıyorum seninki güç yönünden de az asyada gerçekten fazla gösterme olayı var ama t1 lerde yok t1 ler doğru çünkü taksi ibresi ile doğru kamyon ibresi ile 10 km az gösteriyor kamyon 100 le giderken benimki 110 gösteriyor km saati ile ilgili olduğunu hiç sanmıyorum aradaki bg farkından olabilir birde egzost tan dolayıda olabilir birde 95 kullanıyormuşsun ben 98 kurşunsuz kullanıyorum (akpet)
kardeş senin motor 8,5 beygir diye biliyorum benim asya 9,5 mondial 150 zat lar ise 11 bg diyebiliyorum 150 zatlar performans egzostu ile 140 görüyor banimki düzde 105 rampa aşağı 110 görüyor bg farkı var onu anlatmaya çalışıyorum seninki güç yönünden de az asyada gerçekten fazla gösterme olayı var ama t1 lerde yok t1 ler doğru çünkü taksi ibresi ile doğru kamyon ibresi ile 10 km az gösteriyor kamyon 100 le giderken benimki 110 gösteriyor km saati ile ilgili olduğunu hiç sanmıyorum aradaki bg farkından olabilir birde egzost tan dolayıda olabilir birde 95 kullanıyormuşsun ben 98 kurşunsuz kullanıyorum (akpet)
selamlar, motorunuzun son hızına üzülürken şunu da aklınızda bulundurun ki biz Türk'üz. "ben aynı motorla 110-120 gördüm" diyen arkadaşınız muhtemelen aynı motorla "90-100" görmüştür o da muhtemelen hafif meyilde. ihtiyar, teknikhoca vb bir üstadın bir açıklama yapmasını rica ediyorum. beygir gücü ve son hızın bir mantığı yok mudur? 8.5 beygir ile elde edilebilecek son hız hesaplanamaz mı? bu tip scooterların ayrodinamiği aşağı yukarı aynıdır. 8.5 beygir ile elde edebileceğiniz güç de bellidir. benim motorum da 8 beygir ve düz yolda 80'i geçmiyor. hafif meyil varsa belki 90 yapıyor ama çok güvensiz hızlar. şu anda motorunuzdan 8.5 beygirin verebileceğinizi alıyorsunuz bence. ha belki kayışta sorun varsa onu düzelterek biraz daha verim alırsınız. ama 110-120 göremezsiniz. zaten o donanım ile okadar hızlandıktan sonra da sıfır kilometreyi göremezsiniz. duramazsınız yani.
Yollar ne gibi dediydin ?
(parke taşınında buna benzetildiğini okudum ya ermişimdir ben artık)
Abi parke yol yaz geç ne gerek var bu işlere....
![]()
ihtiyar 2 zamanlı motorlar 4 zamanlılara göre daha fazla performans sağlamaktadır hemde baya fazla :cat: