Kalite malzemeden başlar işçilikle devam eder. İyi motorun silindiri, pistonu hangi malzemeden kötü motorun silindiri pistonu hangi malzemeden yapılıyor? Bizi aydınlatırsan ilmi bir test yapmış oluruz. Aksi takdirde sallama bir tez olur.
Çok doğrudur kalite kullanılan malzemeden başlar. Bir BMW'nin cıvataları 14 yıl sonra bile sapasağlam duruyorken, çinli motorların alüminyum alaşımlı cıvatalarının sayısız defa yalama olduğunu gördüm. Kendi kendine gevşeyen cıvataları onlarda gördüm ben. Çinli makinanın 50km'yi geçince aynalarının titremesinden arkayı göremediğimi gördüm, japon makinada 200 ile giderken aynaların kıpırdamadığını gördüm. Çinli bir makinanın sallantıdan dandik egzost bağlantısının kırılıp kaynaklandığını defalarca gördüm, yine 14 yaşında BMW'nin orjinal egzostu yerinden oynamıyor bir mm bile... daha pek çok şey sayılabilir...
Adamlar dandik malzeme kullanıyorlar. Makina imalatı işinde çalıştım bir süre, hem de satınalma müdürü olarak. Çin malı rulmanlar ile SKF veya FAG rulmanların arasındaki farkları kendi gözlerimle gördüm. Çin malı olarak getirilen ve tek tutar yanının ucuz olması olan ürünler ile avrupa ve hatta pek çok yerli ürünü kendim karşılaştırdım. BAUER elektrik motoru ile çin malı motor arasındaki fiyat farkının 10'da 1 olduğunu gördüm ama asla Çin malı almadım... Ucuz malzeme kullanıyorlar. Paslanmaz malzemeyi 304 değil 203 kullanıyorlar. 202 kullanıyorlar. Sonra paslanmaz dedikleri ürün bir süre sonra kararmaya küflenmeye başlıyor. Düşük alaşımlı alüminyum cıvata kullanıyorlar. Ucuza geliyor. Diş kapıyor. Yalama oluyor. Kauçuk kullanılan motor takozlarını düşük yoğunluklu, atık lastikten yapılma kauçuktan yapıyorlar. Orjinal İtalyan kauçuğu var mesela, %2 oranında derlin karıştırlıyor içine. Almanlar ve italyanlar bunları kullanıyorlar motosiklet yaparken. Bu sayede 20 sene geçiyor ne deforme oluyor ne de çatlayıp patlıyor. Ama çin malları, rodaj bittiği anda takozlar da bitiyor. Sanki şase üstünde gidiyorsun.
Sırf malzeme değil bu işler. İşçilik dedin. Bütün kaliteli motosiklet firmaları Robotik montaj teknolojisi kullanıyor. Elle montaj yapan bir iki firma veya özel yapımcılar kaldı. Onlar da Çok Çok pahalı çünkü işçilik pahalı. Çin mallarının çok büyük bir kısmı elle montaj. Motorun %90 oranında bir kısmı elle montaj. Bir kaç tane iş hacmi büyük çin üretim fabrikası robotik montaj yapıyor. Peki yapıyor da? sence bir HONDA veya bir BMW kadar sıklıkla o robotları kontrol ettirip test ettirip kalibrasyona sokuyor mu? Tabiki sokmuyor. Sokuyor olsa, veya düzgün el işçiliği yaptırıyor olsa... Çin malları %50 - 50 kumar olmaz. kimi alıyor 50.000km sorunsuz giderken kimi 5000km olmadan servise abone oluyor.
Daha fazla detay istiyor musun?
Daha çok şey yazabilirim. Hindistandaki fason bir motosiklet fabrikasına robot kesici kurmuş bir adam olarak anlatıyorum bunları.
Özetle: malzemesinden el işçiliğine, kullanılan montaj makinasından kaynak robotuna kadar herşey ama herşey daha ucuz, daha kalitesiz, daha ADİ... Boyasından elciğine, tellerinden cantlarına kadar herşey DAHA UCUZ OLMASI İÇİN TASARLANIP ÜRETİLİYOR... Adamların birinci amacı PİYASAYA OLABİLDİĞİNCE UCUZ ÜRÜNLER SUNMAK...
Bir ürünü üretirken birinci amacın ucuzluksa, kaliteden ödün vermiyorum diyebilir misin?
Belgeler, testler... hepsi fasa fiso... Çine gittiniz mi hiç? ben gittim. Çarşıda dolaşırken yabancı olduğunu görüp yanına bir sürü satıcı geliyor...
Abi saat lazım mı?
abi orjinal camera?
abi Iphone...
ve en güzeli..
Abi ISO belgesi lazım mı?
Ben bunu kulaklarımla duydum. Sistem nasıl işler bilemem. Belki dolandırıcıdır adamlar, o verdikleri belgeyi kimseye yutturamazsın. Belki de değildir.. bilmiyorum.
Ama bunu duyduktan sonra, çin mallarının sahip olduğunu iddia ettiği belgelerin tamamına güvenim yoktur benim..
Çinlilerin bütün malları adi ve kalitesizdir demiyorum. Parayı bastırırsan çok kaliteli ürünler çıkartıyorlar.
Ama unutmayın. UCUZ ETİN YAHNİSİ ...
Motor ucuz olabilir, ama benim canım o motora binecek kadar ucuz değil.
Son düzenleme: