çin malı motor sahibi konu açmaya görsün ...

Kalite malzemeden başlar işçilikle devam eder. İyi motorun silindiri, pistonu hangi malzemeden kötü motorun silindiri pistonu hangi malzemeden yapılıyor? Bizi aydınlatırsan ilmi bir test yapmış oluruz. Aksi takdirde sallama bir tez olur.

Çok doğrudur kalite kullanılan malzemeden başlar. Bir BMW'nin cıvataları 14 yıl sonra bile sapasağlam duruyorken, çinli motorların alüminyum alaşımlı cıvatalarının sayısız defa yalama olduğunu gördüm. Kendi kendine gevşeyen cıvataları onlarda gördüm ben. Çinli makinanın 50km'yi geçince aynalarının titremesinden arkayı göremediğimi gördüm, japon makinada 200 ile giderken aynaların kıpırdamadığını gördüm. Çinli bir makinanın sallantıdan dandik egzost bağlantısının kırılıp kaynaklandığını defalarca gördüm, yine 14 yaşında BMW'nin orjinal egzostu yerinden oynamıyor bir mm bile... daha pek çok şey sayılabilir...

Adamlar dandik malzeme kullanıyorlar. Makina imalatı işinde çalıştım bir süre, hem de satınalma müdürü olarak. Çin malı rulmanlar ile SKF veya FAG rulmanların arasındaki farkları kendi gözlerimle gördüm. Çin malı olarak getirilen ve tek tutar yanının ucuz olması olan ürünler ile avrupa ve hatta pek çok yerli ürünü kendim karşılaştırdım. BAUER elektrik motoru ile çin malı motor arasındaki fiyat farkının 10'da 1 olduğunu gördüm ama asla Çin malı almadım... Ucuz malzeme kullanıyorlar. Paslanmaz malzemeyi 304 değil 203 kullanıyorlar. 202 kullanıyorlar. Sonra paslanmaz dedikleri ürün bir süre sonra kararmaya küflenmeye başlıyor. Düşük alaşımlı alüminyum cıvata kullanıyorlar. Ucuza geliyor. Diş kapıyor. Yalama oluyor. Kauçuk kullanılan motor takozlarını düşük yoğunluklu, atık lastikten yapılma kauçuktan yapıyorlar. Orjinal İtalyan kauçuğu var mesela, %2 oranında derlin karıştırlıyor içine. Almanlar ve italyanlar bunları kullanıyorlar motosiklet yaparken. Bu sayede 20 sene geçiyor ne deforme oluyor ne de çatlayıp patlıyor. Ama çin malları, rodaj bittiği anda takozlar da bitiyor. Sanki şase üstünde gidiyorsun.

Sırf malzeme değil bu işler. İşçilik dedin. Bütün kaliteli motosiklet firmaları Robotik montaj teknolojisi kullanıyor. Elle montaj yapan bir iki firma veya özel yapımcılar kaldı. Onlar da Çok Çok pahalı çünkü işçilik pahalı. Çin mallarının çok büyük bir kısmı elle montaj. Motorun %90 oranında bir kısmı elle montaj. Bir kaç tane iş hacmi büyük çin üretim fabrikası robotik montaj yapıyor. Peki yapıyor da? sence bir HONDA veya bir BMW kadar sıklıkla o robotları kontrol ettirip test ettirip kalibrasyona sokuyor mu? Tabiki sokmuyor. Sokuyor olsa, veya düzgün el işçiliği yaptırıyor olsa... Çin malları %50 - 50 kumar olmaz. kimi alıyor 50.000km sorunsuz giderken kimi 5000km olmadan servise abone oluyor.

Daha fazla detay istiyor musun?
Daha çok şey yazabilirim. Hindistandaki fason bir motosiklet fabrikasına robot kesici kurmuş bir adam olarak anlatıyorum bunları.

Özetle: malzemesinden el işçiliğine, kullanılan montaj makinasından kaynak robotuna kadar herşey ama herşey daha ucuz, daha kalitesiz, daha ADİ... Boyasından elciğine, tellerinden cantlarına kadar herşey DAHA UCUZ OLMASI İÇİN TASARLANIP ÜRETİLİYOR... Adamların birinci amacı PİYASAYA OLABİLDİĞİNCE UCUZ ÜRÜNLER SUNMAK...
Bir ürünü üretirken birinci amacın ucuzluksa, kaliteden ödün vermiyorum diyebilir misin?

Belgeler, testler... hepsi fasa fiso... Çine gittiniz mi hiç? ben gittim. Çarşıda dolaşırken yabancı olduğunu görüp yanına bir sürü satıcı geliyor...
Abi saat lazım mı?
abi orjinal camera?
abi Iphone...
ve en güzeli..
Abi ISO belgesi lazım mı?

Ben bunu kulaklarımla duydum. Sistem nasıl işler bilemem. Belki dolandırıcıdır adamlar, o verdikleri belgeyi kimseye yutturamazsın. Belki de değildir.. bilmiyorum.
Ama bunu duyduktan sonra, çin mallarının sahip olduğunu iddia ettiği belgelerin tamamına güvenim yoktur benim..

Çinlilerin bütün malları adi ve kalitesizdir demiyorum. Parayı bastırırsan çok kaliteli ürünler çıkartıyorlar.
Ama unutmayın. UCUZ ETİN YAHNİSİ ...
Motor ucuz olabilir, ama benim canım o motora binecek kadar ucuz değil.

Son düzenleme:
yaşanmış bir olay....

işadamlarımızdan birinden 50 ton pirinç istiyorlar...pirinç dediğim pilavlık değil..:pl: sarı malzeme...hani şu vanalarda filan kullanılan...

uyanık işadamı bunu Türkiye piyasasından alıp satarsa. tonunda atıyorum 1000 tl den 50 bin tl kazanacak...

yetmiyor..çinden vana - musluk ıvır zıvır getirtip eritip külçe yapar satarsa tonun da 8000 tl den 400000 kazanacak...tüm masraflar çıktıktan sonra hemde...

işe girişiyor..mallar geliyor,eritiliyor külçe haline getiriliyor ve teslim ediliyor...

işadamı kazanacağı deli parayı düşünürken yolladığı tüm malların geri iade geldiğini öğreniyor...

sebep???

firma soruyor...bu nedir kardeşim?? biz senden sarı (pirinç ) istedik...senin gönderdiğin gibi bir maden henüz dünyada yok..icat edilmedi daha....:queen::queen: :flower: :flower:

bir çinli mal sadece Türkiyeye özel ve Türk işadamlarınca ürettirildiyse korkacaksın arkadaş...

zamanında 1992 moden safkan çinli bir scooterim vardı...

honda kinetix ler 2. rektefiyeye girdiğinde benim çinlinin henüz motoruna ellenmemişti bile....

ama onu çinli kendi kullanacağı şekilde yapmıştı...şimdiki işadamlarımızın istediği şekilde değil....

Konu çinlileri kötüleme başlığı olmuş.İşin kötüsü bir türlü sonuca varılamıyor.Serbest piyasa her keseye göre türlü ürün bulabilmek mümkün.Bahsi geçen motosiklet vede üretenlerde bunu kullanabiliyorsa kullanmamak için bir nedenimiz yok demektir.Öncelikle anlamamız gereken kaliteli olmadığı zaten alan kimse inkar etmiyor.Birde benim örnek vermek istedigim izeltaş'tan takım aldım adam üzerine 400kg kuvvet'e garanti vermiş.kırılısa iade garantili diyelimki sirkeciden fason a marka takım aldın.Bunu zorlayıp 400kg dayanamayacagını bıldıgın halde kırdıktan sonra aa bu dandık'mı demek gereklı? yoksa elınde malzemenın 200 kg'dan fazla bır gucle kırılacagını bılıp zorlamamak'mı daha mantıklı.
Birde en büyük hatanız bu motorları kıyaslarken hangi motorla kıyasladığınız. Oyle ornekler vermıssınız'kı okuyanda sanır japonların,ıngılızlerın motorları kırılmıyor ,bozulmuyor.Elin çinlisinin motoru kırılıyor,dağılıyor.Hondanın cg'si ile kuba'nın cg'si arasında ne oranda bir fark vardır?Honda cg şasiyi titanyum'dan yapmıyor heralde

Kalite malzemeden başlar işçilikle devam eder. İyi motorun silindiri, pistonu hangi malzemeden kötü motorun silindiri pistonu hangi malzemeden yapılıyor? Bizi aydınlatırsan ilmi bir test yapmış oluruz. Aksi takdirde sallama bir tez olur.

abi birde olayı şöyle düşünelim...

el aletlerinde bir ALTAŞ,İZELTAŞ,GEDORE gibi markaların kullandıkları hammadde ile....

piyasa malı tabir edilen ucuz takımlar ile,çinli olsun olmasın motosikletlerin yanında verilen takım taklavatın hammaddesi asla ama asla bir değildir.......

demir demirdir,alüminyum heryerde alüminyum demek diye bişey yoktur..2080,4140,1050 v.b malzemeninde üreten firmalara göre bile kalite farklılığı olduğu ve ısıl işleminde bile ayrı firma imalatlarının farklı karakteristik özellikler gösterdiğini görüyoruz...

1980-85 arasında herhangi bir Japon markası televizyon (elektronik alet) aldığınızda insanlar size ne ne derdi anımsayacak kadar tevellütü olan var mı aranızda ?

1980-85 arasında herhangi bir Japon markası televizyon (elektronik alet) aldığınızda insanlar size ne ne derdi anımsayacak kadar tevellütü olan var mı aranızda ?

O dönemlierde japon malı aşağılanırdı. Dalga geçerdik japon saati takmış diye arkadaşlarımızla.
Ama şimdi bilmem kaç özellikli g-shock saat kullanıyorum nerden nereye.

Taş gibi derlerdi :) Bahsettiğiniz 50 ler olmalı :)
Tevellüt yetmiyor sanırım.

O dönemlierde japon malı aşağılanırdı. Dalga geçerdik japon saati takmış diye arkadaşlarımızla.
Ama şimdi bilmem kaç özellikli g-shock saat kullanıyorum nerden nereye.

Doğrusu budur. 80 li yıllarda japon elektronikleri aşağılanırdı. Alman, Amerikan elektronikleri el üstünde tutulurdu. Telefunken, Shaublorenz, ITT, Blaupunkt vs vs.. Çinliler de japonların yolunda ilerliyorlar. Japonlar nasıl sıfırdan teknoloji üretmeyip ilk önce kopyalayarak bir yerlere geldiler ise çinliler de aynı işi yapıyorlar. Onlardan tek farkı çin mallarının ucuz işçilik vs yüzünden japonlardan daha hızlı gelişmeleridir. Yok gittikleri yol aynı. 2010 ların sonunda görürüm ben çin mallarının kalitesini..

Hele hele japon arabası almaya kalktığınızda ne derdi insanlar.. Oy oy oy anımsamak bile istemiyorum.. Toyota,, Toy-oto, Datsun, oh my god son espirilerini unutmadık daha..

Son düzenleme:
Tevellüt yetmiyor sanırım.

Doğrusu budur. 80 li yıllarda japon elektronikleri aşağılanırdı. Alman, Amerikan elektronikleri el üstünde tutulurdu. Telefunken, Shaublorenz, ITT, Blaupunkt vs vs.. Çinliler de japonların yolunda ilerliyorlar. Japonlar nasıl sıfırdan teknoloji üretmeyip ilk önce kopyalayarak bir yerlere geldiler ise çinliler de aynı işi yapıyorlar. Onlardan tek farkı çin mallarının ucuz işçilik vs yüzünden japonlardan daha hızlı gelişmeleridir. Yok gittikleri yol aynı. 2010 ların sonunda görürüm ben çin mallarının kalitesini..

Hele hele japon arabası almaya kalktığınızda ne derdi insanlar.. Oy oy oy anımsamak bile istemiyorum.. Toyota,, Toy-oto, Datsun, oh my god son espirilerini unutmadık daha..

Tam tersi tevellüt bayağı yeterli o tarihte japon ürünleri ortalığı kırıp geçiriyordu :)

Bayağı yeterli ise o vakit erken bunama başlamış demektir. Elektronikte ve otomotivde o yıllar japon malları rağbet görmezdi. Amerikan ve Avrupa malları rağbet görürdü. Bilgilerinizi tazeleyiniz. Sony nin tek başına iyi ürünler çıkarıyor olması (bknz Betacam teknolojisi 1982) genel anlamda algıyı ne yazık ki değiştirmez. Ki hemen hepimizde bir adet Walkman, bir tane Betamax mutlaka vardı. Ama televizyonlar Telefunken ya da ITT Shaublorenz di. Sony Trinitronların da yanına yaklaşılmazdı pahalılığı yüzünden. Diğer beyaz eşyalar da uzakdoğu değil mutlaka avrupa ya da amerikan malı idi. Ama pardon Beko-Hitachi ler vardı alan aldığına bin pişmandı. Otomobil mevzuna ise hiç girmiyorum. Oysa şimdi evde kullanılan beyaz eşların yüzde kaçı uazakdoğu menşeili ? Çin hariç ?

Son düzenleme:
Elimde çinli scooter lara ait dış plastik parçalar vardı. Yoldan geçen ve plastik toplayan birini çağırdım koşa koşa geldi söylene söylene geri gitti. :)

Bunlar bir işe yaramyor abi. Çöpe at gitsin dedi.

Artık son dönüşümünü yaşamış plastikler daha birşeye dönüştüremiyorlarmış :)

Tabi birde BMW ile kıyaslamak ta çok acımasızlık olur.

Bence parasına göre mükemmel motorlar üretiyorlar, çin malı çok kaliteli olmayabilir ama eğer japon malları arasında benim ihtiyacımı karşılayan motor yoksa ne yapayım ? Aradığım özelliklerden birkaçı ağırlığının 80 kiloyu geçmemesi, en az 80 km hızla sürekli gidebilmesi, frenlerinin ağırlığına ve son hızına göre yeterli olması ve motorun vergisiz olması. Motorumda bu özelliklerin hepsi var ve japon mallarında benim motoruma başka bir alternatif yok.
img0004ev.jpg

Şu motorla bugün beşiktaştan şirinevlere sahilyolundan 1.5 saatte gittim geldim, kar yağarken kaskımın vizörünün karla kaplanması dışında bir sorun yaşamadım, sahilyolunda 70km hızdan aşağı düşmememe rağmen orjinal lastiklerle yeterli yol tutuşu vardı. Biraz zor kullanımlı bi motor ama 1500 lira fiyatı kesinlikle hak ediyor. Çinlilere teşekkür ediyorum.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Bayağı yeterli ise o vakit erken bunama başlamış demektir. Elektronikte ve otomotivde o yıllar japon malları rağbet görmezdi. Amerikan ve Avrupa malları rağbet görürdü. Bilgilerinizi tazeleyiniz. Sony nin tek başına iyi ürünler çıkarıyor olması (bknz Betacam teknolojisi 1982) genel anlamda algıyı ne yazık ki değiştirmez. Ki hemen hepimizde bir adet Walkman, bir tane Betamax mutlaka vardı. Ama televizyonlar Telefunken ya da ITT Shaublorenz di. Sony Trinitronların da yanına yaklaşılmazdı pahalılığı yüzünden. Diğer beyaz eşyalar da uzakdoğu değil mutlaka avrupa ya da amerikan malı idi. Ama pardon Beko-Hitachi ler vardı alan aldığına bin pişmandı. Otomobil mevzuna ise hiç girmiyorum. Oysa şimdi evde kullanılan beyaz eşların yüzde kaçı uazakdoğu menşeili ? Çin hariç ?

Herhalde ben de bunadim.:)
Japonlarin taklit mal üreterek ise basladigi efsanesini çok duydum ama gerçegine sahitlik etmedim.
Japon mallari ragbet gôrmezdi lafi ise hikaye.
O yillarda hepimiz bir Honda sahibi olabilmek için bir taraflarimizi yirtardik.
Motosiklet deyince de aklimiza Kawasaki gelirdi ama canli olarak görmüs degildik.
Hemde sagimiz solumuz saftli BMW lerle doluyken.
Teyp deyince de Sanyo.
Grundig, ShapLorenz,Telefunken gibi markalari ükede çok satiliyor olmasinin nedeni sony'den daha iyi olmalari degildi.
Sony bulunmuyordu.
Bulunsa da çok pahaliydi.
Sanyo da öyle.
O zamanlar henüz Turgut Özal diye bir adami tanimiyorduk.
Ülkede öyle her ülkenin her malini bulmaniz mümkün degildi.
Alman malinin çok olmasi da daha çok almancilarimizdan kaynaklanir.
Hatta Mercedes, BMW gibi markalarin bu kadar saglam bir talep almasi da o yillarda yollarda görmenin çok zor, ama almancilarin altinda hep gôrdügûmûz markalar olmasi bile denilebilir.
Mesela o yillarda Sharp marka teypler çok ragbet görürdü.
Bugün adini hatirlayan varmi?
Sokaklarda Kent var-malboro var diye çigiran saticilar vardi.
Öyle gidip bayiden alamazdin bunlari.
Almanyadan izine gelen gurbetçinin en kral hediyesi bir paket malboroydu.

Japonlarin bizim günlûk hayatimiza aslinda ilk girdigi dalga japon yapistiricilar.:)
Sonradan japonlarin bunlarla bir ilgisi olmadigini ögrendik ama artik hangi uyanik akil ettiyse, japon kelimesinin büyük bir güven hissettirdigini oradan bile anlayabiliriz.
Japon yapistiricilar efsane gibiydi.
Kisacasi benim 42 senelik hayatimda japonlarin taklit urunler yaptigi ya da kalitesiz urunler yaptigi konusunda en ufak bir hafiza kaydina rastlayamadim.
Ha bir ufak nokta daha var.
Hafizamda kalan bir detay.
Japonlar her seyin küçügünü yapar diye de kalmis aklimda.
Gerçekten de öyleydi.

tabi ki insanların alım güçleri yetmediği için çin malına yöneliyorlar arkadaşlar çözüm aradıgında köstek yerine yardımcı olmak gerekir ama parantez içinde söylüyorum ( çok adi ve insan canı için çok tehlikeli + full arıza ) ınsallah herkez sonunda japon malına terfi eder iyi geceler

Ha bir ufak nokta daha var.
Hafizamda kalan bir detay.
Japonlar her seyin küçügünü yapar diye de kalmis aklimda.
Gerçekten de öyleydi.
onunla ilgili hikaye de şuydu; amerikalılar kıldan ince tüyden hafif :) bi tel yapmışlar japonlara gönderip bakın işte bizim teknolojimize filan demişler, japonlar da o tele vida açıp geri göndermiş :queen: böyle bişeydi herhalde.
82 83 senesinde japonların ürünlerini, marifetlerini heyecanla dinlerdi bizim insanımız..
bizim tevellüt buna yetiyor. 70'leri 60'ları bilmem..

eşeğe biner gibi binerseniz çin deği japon değil italyan da bi yerden sonra sıçar. Önemli olan motorun sınırlarını bilip, o sınırları zorlamamak. Motorunu sevmek ve bakımını yapmak.
1.5 sene çin malı motor sürdüm. Hiçbir zaman japonla kıyaslamadım.
Her zaman çinlilere dua ettim. bu kadar ucuza bu motoru imal ettikleri için. yoksa motorla tanışamamış olacaktım bu güzel ülkenin vergileri yüzünden....

COQ

Motosiklet Eğitmeni
onunla ilgili hikaye de şuydu; amerikalılar kıldan ince tüyden hafif :) bi tel yapmışlar japonlara gönderip bakın işte bizim teknolojimize filan demişler, japonlar da o tele vida açıp geri göndermiş :queen: böyle bişeydi herhalde.
82 83 senesinde japonların ürünlerini, marifetlerini heyecanla dinlerdi bizim insanımız..
bizim tevellüt buna yetiyor. 70'leri 60'ları bilmem..

Evet öyle bir efsane vardi.
:)
Ama saniyorum bu herseyin küçûgü mevzusunun temel noktasi walkman'in icadi.
Elde tasinan radyo olayi yabanci degildi ama bele takilip, kulaklikla dinlenen bir kasetçalar mevzusu gerçekten enteresandi.
Sonra gerisi de geldi.

çinlilerin kötülenmesinden ve dar gelirli birine 10 000-30 000 dolarlık motor tavsiye edilmesinden millet bıkmış 2000 tl para biriktirdim nasıl motor alayım cevap biraz daha biriktir 3500 e cbf -ybr al adama parasının yetebileceği düzgün birmotor tavsiye et akıl vereceğine para ver

kendimize biraz dikkat etmeliyiz konuya cevap yazarken

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar