Ruhları şad olsun...
benim iki büyük dedem, çanakkale'de şehit olmuşlar. babaannemin babası ve dedemin babası. anne tarafından bir büyük amcamız, istanbul'da gittiği okulu bırakıp savaşa katılmış, daha sonra kurtuluş savaşı'nda da bulunmuş ve gazi olarak dönmüş.
aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun. ben çanakkale'yi geçen yıl gördüm ve kelimelerle tarif edemeyeceğim kadar etkilendim. bildiğimiz, hep söylenegelen şeylerden biraz farklı noktalara dikkatinizi çekmek ve düşündürmek istiyorum sizleri...
1. çanakkale şehitleri anıtı'nı beğeniyor, çanakkale'de yazılan kahramanlık destanına yakıştırabiliyor musunuz? burasını geçelim, o anıtın yapımına ne zaman başlanmış? kaç yılda tamamlanabilmiş? yoksa hâlâ eksik, tamamlanamamış mı? cevaplarını vermeyeyim, internette kısa bir araştırma sonucu bulabilirsiniz.
2. çanakkale'de zaferi kazandık; fakat ödediğimiz bedeli bir düşünün. bunları tarih dersinde bize öğretmezler, tarih kitaplarımızda yazmaz. zaferi kazandık ama bir nesli kaybettik. bilimde, sanatta, tarımda, sanayide, ne kadar geri kaldığımızı; kaç binlerce dul ve yetim kaldığını; savaşa akıtılan paraları toplamak için kaç milyonun açlıktan, hastalıktan perişan olduğunu lütfen bir düşünün.
3. tüm bu olayların başlangıcını objektif olarak bir düşünün. osmanlı'yı birinci dünya savaşı'na sokan iş bilmez ittihat ve terakki'nin, kişisel hırsına mağlup enver paşa'nın yaşanan insanlık dramındaki sorumluluğu nedir?
Yüce önderimizi ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum.
43. Alay 1. Piyade Taburu 1. Bölük, 1917 yılı yemek listesi;
15 Haziran Sabah: Üzüm hoşafı. Öğlen: Yok. Akşam: Yağlı buğday çorbası ve ekmek.
26 Haziran Sabah: Yok. Öğlen: Yok. Akşam: Üzüm hoşafı, ekmek.
18 Temmuz Sabah: Üzüm hoşafı. Öğlen: Yok. Akşam: Yarım tayın ekmek.
8 Ağustos Sabah: Yarım ekmek. Öğlen: Yok. Akşam: Şekersiz üzüm hoşafı, ekmek Yok
BU VATANIN NASIL KAZANILDIGINI BİLMEYENLERE...