Mevcutta hala maaşlı çalışan biri olarak, konu başlığındaki gibi maaşlı çalışarak olmuyor psikolojisine yıllar önce girip kendimce bulduğum kurtuluş yolunu ve bu konuda belki birine bir faydam olursa diye edindiğim deneyim ve bilgileri paylaşmak isterim. Umarım konuyu çok dağıtmadan anlatabilirim.
Öncelikle yazacaklarım "yatırım tavsiyesi değildir"
İlk başta maaşla neden olmuyor tarafında; maaşımız ne kadar olursa olsun kenara bir şey ayıramıyorsak, 20.000 TL kazanırken yetmeyen para, maaşımız 30.000 TL'ye yükseldiğinde (enflasyonun getirdiği harcama artışlarını göz ardı ettiğimizde) yine para yetmiyorsa bizim bir harcama hastalığımız var demektir. Yani biriktirme huyumuz yok. Öncelikle bunu düzeltmeliyiz, düzeltmenin de bence en kolay yolu (okuduğum bir kitabın bana kazandırdığı bilgiyle) kendimizi de bir harcama tarafı olarak eklemeliyiz. Mesela maaşın %30'u kira, %10 fatura vs, %20 ev alışverişi, %20 diğer %20 keyfi harcamalar gibi karma bir dağılımda paramız ev sahibine, devlete, kurumlara, marketlere, hobilere vs gidiyor, bu şekilde elimizde para kalmaması yerine kendimizi de bir harcama kriteri olarak ekleyip %5-10 ne kadar ayırabiliyorsak kendimize harcama yapıp o parayı kumbaraya/banka hesabına bir yere atmamız gerekli, daha sonra elde para kalıyorsa kalan parayı keyfi harcamalara ayırmalıyız. Yani birikim yapmayı harcamanın öncesine çekmeliyiz.
Kendimden örnek verecek olursam maaş yatınca ilk fırsatta bir miktar dolar alıp kenara koyuyorum yani fatura öder gibi, marketten bir şey alır gibi Çağrı'ya (kendime) para ödüyorum. Bu şekilde bir birikim alışkanlığı edindikten sonra 2.aşamaya geçiyoruz.
2.Bölüm;
Para biriktirmeye başladık, ufak ufak birikimimiz büyümeye başladı, enflasyonist bir ülkede yaşadığımız için bu aşamada kesinlikle yapmamız gereken bazı şeyler var. Biriktirdiğiniz parayı özellikle mevcut ekonomide TL'de tutmak zarar olduğu için öncelikle paramızın değerini korumalıyız. Bunun için döviz olur, altın olur, borsa olur güvendiğiniz bir alanda parayı tutmak lazım, piyasa şartlarına göre belki TL'de tutmak bile kazançlı olabilir dönem şartlarına göre değerlendirmek lazım.
Ben şahsen döviz yada altını kazanç kapısı olarak değil paranın değerini koruma aracı olarak görüyorum, piyasada anormal bir artış olmadığı sürece bize sadece birikimimizin karşılığını veriyor. Bu şekilde biriktirip paramızın değerini koruyarak uzun vadede büyük rakamlı ihtiyaçlarımıza kaynak sağlayabiliriz.
Diğer yandan ben paramın değerini korumanın üstünde bir de kazanç sağlamak istiyorum, birikimlerimi daha çok büyütmek istiyorum diyorsanız bu aşamada daha profesyonel öğrenilmesi gereken şeyler var. Ben sadece kendi uyguladığım yolu söyleyim; borsa yatırımcılığını ve borsada trade etmeyi öğreniyorum. Nereden alınır nereden satılır 5 yıldır gerek araştırarak gerek paramla işlem yaparak deneyim ediniyorum ve bu işi profesyonelce öğrenmeye çalışıyorum. Kendimce çıkış yolu olarak bunu buldum.
Şimdi 1. ve 2. bölümleri birleştirdiğimizde de şundan bahsedip sonuçlandırmak isterim.
Ayda 1000 TL kenara koysam ne işe yarayacak diyebilirsiniz, bir sene biriktirsen 12.000 TL yapıyor.
Birikim yapmak ve birikimlerinizden kazanç sağlamayı birleştirdiğimizde önümüze Bileşik Getiri çıkıyor.
Hiç birikim yapmazsan bir sonraki sene elinde bir para olmayacak, ama birikimini yaptın ve 1 sene sonra 12.000 TL paran var, bu parayı para piyasasında, faizde, emtiada vs bir şekilde büyütmeye başladın, her işleminde %5-%10 kazanç sağladığında para adım adım büyümeye başlayacak, ilk işlemin 12000 TL iken %10 kazanmak 1200 TL ek kazanç getirecek, sonraki işlemin için 13200 TL paran var, %10 kazandın 1320 TL para geldi, toplam paran 14.520 TL oldu, bu şekilde düzenli kazançla bileşik getiri 23-24 işlem sonunda bakiyenizi 100.000 TL üzerine çıkarıyor, artık 100.000 TL ile yapacağın her %10 kazançlı işlemin getirisi 10.000 TL olacak. Bir yandan da aylık 1000 TL eklemeye devam ettiğinizde bu rakamlara çıkmak daha kısa süre alacaktır.
1000 TL yerine 5000 TL biriktirdiğinizi düşünürseniz 1 senede birikiminiz 60.000 TL olacak ve bu paranın %10 kazançlı aynı 23 işlem ile bileşik getirisinden sonra bakiyeniz 537.000 TL oluyor.
Tabiki kimse kusursuz şekilde her adımını doğru atamaz, yaptığın her işlemden %10 kazanmanın bir garantisi yok illaki hatalar olacak ve zarar edeceksiniz, ben de ettim. Bu rakamları sadece bir farkındalık oluşturmak için paylaşmak istedim. Önemli olan birikim yapabilerek bir yerden başlamak.
10 yıl çalıştıktan sonra geriye dönüp baktığımda kenarda bir birikimim olmadığını, hala kirada oturduğumu hala arabam olmayıp toplu taşıma kullandığımı fark ettiğimde bir şeyleri değiştirmek gerektiğini anlayıp adım atmış birisi olarak başkaları da 10 yılını kaybetmesin, birisinin hayatına dokunabilelim ve erkenden farkındalık oluşturabilelim diye böyle uzun bir yazı hazırlamış oldum. Umarım forum ahalisinin işine yarar, birilerine faydası dokunur diyerek sonuçlandırayım

Keyifli forumlar