Başlangıç için Yelkenli Seçimi.

Motosikleti
750x
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Sevgili arkadaşlar,

Alem gider Mersine, Ben giderim tersine..

Kış geldi havalar soğudu, ne alaka yelkenli dediğinizi duyar gibiyim..

Ama öyle demeyin. Bu Yelkenli olayı böyle, eğer benim gibi yeni başlayacaksanız, Yelkenliyi kış sezonunda hazır etmeniz gerek.

Çünkü fiyatında ciddi bir düşüş söz konusu oluyor. Özellikle Marina süresi dolan yelkenli sahipleri, tekrar 1 yıllık sözleşme yapmadan, Yelkenli ellerinden çıkartma derdine düşüyorlar. Hal böyle oluncada fiyatta güzel bir indirim oluyor.

Perspektif bir bakışlada, Ocak ayına kadar aldığımı düşünürsek, ADB belgesi, Yelkenli kursu derken önümüzdeki yaz güney koylarını gezebilirim diye düşünüyorum.

Neyse, konuya gelelim.

Ben bi yelkenli alacağim, bunun sebebi de hareketini rüzgardan alması ve seyir halinde yakıt tüketiminin sıfır olması.
Motor kısmı sadece manevralarda devreye giriyor.

Şuan ilgilendiğim ''Mac Gregor 26M'' modelinde 50HP'lik motor var, saatte 22 Mil hıza çıkabiliyor.
En çok hoşuma giden özelliğide, fırtınada alabora olmaması, yan yatmaması.

Hareketli salma sayesinde römork üzerinde de taşıyabiliyorsunuz :)

Aha buda Video'su.

Bi çömez için bu yelkenli uygunmudur?
Buna muadil olarak düşünmem gereken farklı bir model varmıdır?

Fiber teknelere nazaran ucuz olan Ahşap teknelerin, çevre dostu ve ucuz oluşundan başka bir özelliği varmıdır?

Saygılar.

Motosikleti
750x
Arkadaşlar fikri olan yokmu?

abi kaç kayme fiyat aralığı bunların :) Bu arada 50hp başlangıç için çok değilmi :p

Abi universitedeyklen yamac parasutu ve yelkenli kulubundeydim. Yol hariç hertürlü ulaşıma açıktım yani :mrgreen:

İsin özütü göründüğü kadar basit bir mevzu değil, öncelikle işin teorik kısmını çok çok iyi öğrenmeni öneririm. ( Rüzgar karşıdan esiyor, yakıtın yok, rüzgara doğru yol almak gibi :) )

Sonrasında ufak ufak eğitmenli çıkışlar ile bilgiler pratiğe dökülmeli. Bu bahsettiklerim en fazla 4-6mt yelkenli tekne ile gerçekleşmeli tabi ki :)

Bir dönem bu sektörde mesleğimi sürdürdüm, dünya çapında ilk üçte idik (oranlaman açısından bilgilendiriyorum :)) buna rağmen "en büyük boy" dediğimiz tekne sınıflarımız 53mt' den başlıyordu.

Bu durumda 26mt bir yelkenli, alayım sahil sahil gezeyim demek için bana devasa geliyor :)

Bu arada teknenin en önemli olayı tasarımı ve işçiliği zaten, boyut biraz hikaye. Bu sebepten 9.90 lık bir yelkenli ile bile heryere gidilebiliyor, üstelik 10mt altında olduğundan birçok konuda muaf sayılıyor :)

Bence Ybr/Cbf ile başlanmalı bu işe, 26mt bir yelkenli tekne, en azından 600F ile motosiklete başlamak gibi birşey bence.

Yerinde olsam, eğitime şimdiden başlar, durumun havası suyu içerisine önce bir girerdim ve tekne alımımı eğer eğitim teknesi falan olmayacaksa en azından birdahaki kışa ertelerdim.

Böylelikle çok daha doğru karar verebilirsin. Belki sana göre birşey bile değildir, hiç sevmezsin... yani birde işin bu boyutu var :)

Son düzenleme:
Motosikleti
750x
Abi universitedeyklen yamac parasutu ve yelkenli kulubundeydim. Yol hariç hertürlü ulaşıma açıktım yani :mrgreen:

İsin özütü göründüğü kadar basit bir mevzu değil, öncelikle işin teorik kısmını çok çok iyi öğrenmeni öneririm. ( Rüzgar karşıdan esiyor, yakıtın yok, rüzgara doğru yol almak gibi :) )

Sonrasında ufak ufak eğitmenli çıkışlar ile bilgiler pratiğe dökülmeli. Bu bahsettiklerim en fazla 4-6mt yelkenli tekne ile gerçekleşmeli tabi ki :)

Bir dönem bu sektörde mesleğimi sürdürdüm, dünya çapında ilk üçte idik (oranlaman açısından bilgilendiriyorum :)) buna rağmen "en büyük boy" dediğimiz tekne sınıflarımız 53mt' den başlıyordu.

Bu durumda 26mt bir yelkenli, alayım sahil sahil gezeyim demek için bana devasa geliyor :)

Bu arada teknenin en önemli olayı tasarımı ve işçiliği zaten, boyut biraz hikaye. Bu sebepten 9.90 lık bir yelkenli ile bile heryere gidilebiliyor, üstelik 10mt altında olduğundan birçok konuda muaf sayılıyor :)

Bence Ybr/Cbf ile başlanmalı bu işe, 26mt bir yelkenli tekne, en azından 600F ile motosiklete başlamak gibi birşey bence.

Yerinde olsam, eğitime şimdiden başlar, durumun havası suyu içerisine önce bir girerdim ve tekne alımımı eğer eğitim teknesi falan olmayacaksa en azından birdahaki kışa ertelerdim.

Böylelikle çok daha doğru karar verebilirsin. Belki sana göre birşey bile değildir, hiç sevmezsin... yani birde işin bu boyutu var :)

Bu konuyla ilgili bir çok kişiye fikir danıştım açıkçası, fakat aldığım cevaplar İlk aşamada tekne almaktan ziyade, tekne kiralamak yönündeydi.

Deniz hayatına çok fazla alışık değilsen ve yaptığın işten çabuk sıkılacak bir yapın varsa tekne kiralayarak kendimi test etmemi söylediler.

Fakat bunu bana söyleyenlerin bir çoğu zaten kiralama işi yapiyordu :p

Adamlar belkide haklı, yani tam olarak bilemiyorum :)

Yelken kursuna başlayınca kafamda net bir fikir oluşur diye düşünüyorum, Yani bir yelkenli almaya kafaya koydum, fakat her işin olduğu gibi bu işinde bir başlangıç evresi var.

Şu aşamada benim için önemli olan doğru adımları takip ederek hedefe ulaşmak, yani bir şeyi yanlış yapmaktansa, hiç yapmamak daha mantıklı.

Videodaki yelkenli ciddi şekilde ilgimi çekiyor, fakat sorun olan, işte bu benim için uygunmu? :sunny:

abi kaç kayme fiyat aralığı bunların :) Bu arada 50hp başlangıç için çok değilmi :p

Biz Türküz Alicim, 50 hp ne yapsın bize :p

Fiyat olayını Custom motosikleter gibi düşün Alicim, Ortalama 15.000 TL'den başlayıp senin hayal gücüne göre uçup gidiyor :)

Son düzenleme:
Sinan, yelkenli sahibi bir arkadaşım vardı... Kendisine ulaşıp seni bilgilendireceğim en kısa zamanda özel mesaj ile :)

Alda, rakı balık yapalım be boğazda :pl:

Özelden yazacaktım ama herkes yararlansın diye konuya yazayım.
Lisanslı yelkenciyim. Şu anda da 8 metrelik kendi yelkenlimi inşa ediyorum. Bakınız http://www.teknenasilgidiyor.com
Daha önce bir optimist inşa etmiş ve burada paylaşmıştım. bakınız http://www.motosiklet.net/forum/hobiler/83493-ahsap-optimist-yelkenli-yapimi.html
Yelken kulübü yönetim kurulu üyesiyim. Yazın yoğun zamanlarda yelken hocalarına yardımcı olarak yelken dersi verdiğim de oluyor.

Öncelikle yelken eğitimi almalısın. Bu işin şakası yok, Kullandığın tekne Mc gregor bile olsa yelkenli tekneyi kavançaya düşürüp kafanı bumba ile kırabilir ve ölebilirsin. Ani sağanakta ıskotayı boşlayamazsan veya rüzgarüstüne dümen kıramazsan tekneyi 2 saniyede batırırsın. Fırtınada köre düşen tekneyi rüzgaraltına çevirecek tecrüben yoksa, veya kötü havada tecrübesizlikten dolayı sakinliğini koruyamıyorsan başın derde girer. Bunlar eğitim ve tecrübe ile olur. Eğer İstanbul / Avrupa yakasındaysan eğitim konusunda yardımcı olabilirim.

Aynı motorda olduğu gibi ufaktan başlamalısın. 5 metreyi geçmeyen hareketli salmalı düz ayak bir yelkenli başlangıç için işini görecektir. Böylece hem aldığın eğitimi pratiğe daha kolay dökebilir, hareketli salması sayesinde ırgat ile kıyıya veya römorka çekebilir kışın bağlama parası vermezsin. Dıştan takma ufak bir motorla balığa da gidebilirsin bu tekne ile. Tecrübe kazanınca koyları gezebileceğin tekne alırsın kendine.

Ayrıca el becerisi edinmen gerekli. Fiber tamirini, boya macun zehirli işlerini kendin yapmalısın , yoksa usta milliti seni perişan eder. Tekneden kurtulmaya çalışırsın ve bu hayal suya düşer. Yani Yelkenciliğin yanı sıra tekneciliği de öğrenmen gerekir.

Sana başlangıç için tekne tavsiyem buna benzer bir teknedir http://www.rotaboat.com/p-r-570-kirlangic-yelkenli-18-product.htm

Son düzenleme:
Motosikleti
750x
Motosikleti
750x
Özelden yazacaktım ama herkes yararlansın diye konuya yazayım.
Lisanslı yelkenciyim. Şu anda da 8 metrelik kendi yelkenlimi inşa ediyorum. Bakınız http://www.teknenasilgidiyor.com
Daha önce bir optimist inşa etmiş ve burada paylaşmıştım. bakınız http://www.motosiklet.net/forum/hobiler/83493-ahsap-optimist-yelkenli-yapimi.html
Büyükçekmece yelken kulübü yönetim kurulu üyesiyim. Yazın yoğun zamanlarda yelken hocalarına yardımcı olarak yelken dersi verdiğim de oluyor.

Öncelikle yelken eğitimi almalısın. Bu işin şakası yok, Kullandığın tekne Mc gregor bile olsa yelkenli tekneyi kavançaya düşürüp kafanı bumba ile kırabilir ve ölebilirsin. Ani sağanakta ıskotayı boşlayamazsan veya rüzgarüstüne dümen kıramazsan tekneyi 2 saniyede batırırsın. Fırtınada tekneyi köre düşen tekneyi rüzgaraltına alacak tecrüben yoksa, veya kötü havada tecrübesizlikten dolayı sakinliğini koruyamıyorsan başın derde girer. Bunlar eğitim ve tecrübe ile olur. Eğer İstanbul / Avrupa yakasındaysan eğitim konusunda yardımcı olabilirim.

Aynı motorda olduğu gibi ufaktan başlamalısın. 5 metreyi geçmeyen hareketli salmalı düz ayak bir yelkenli başlangıç için işini görecektir. Böylece hem aldığın eğitimi pratiğe daha kolay dökebilir, hareketli salması sayesinde ırgat ile kıyıya veya römorka çekebilir kışın bağlama parası vermezsin. Dıştan takma ufak bir motorla balığa da gidebilirsin bu tekne ile. Tecrübe kazanınca koyları gezebileceğin tekne alırsın kendine.

Ayrıca el becerisi edinmen gerekli. Fiber tamirini, boya macun zehirli işlerini kendin yapmalısın , yoksa usta milliti seni perişan eder. Tekneden kurtulmaya çalışırsın ve bu hayal suya düşer. Yani Yelkenciliğin yanı sıra tekneciliği de öğrenmen gerekir.

Sana başlangıç için tekne tavsiyem buna benzer bir teknedir http://www.rotaboat.com/p-r-570-kirlangic-yelkenli-18-product.htm

Çok teşekkür ediyorum Üstat.

Özellikle senin fikirlerine çok ihtiyacım var, çünkü bu işle ilgilendiğini tahmin ediyordum :)

Yaptığın yorumdan yola çıkarsak başlangıç için Mac Gregor benim için uygun değil sanırım, zaten başlangıç için bir tavsiyede bulunmuşsun :)

Bu benim gerçekten ciddiye aldığım bir konu, ama körü körüne balıklama atlayıp bile bile lades demek istemiyorum, o yüzden yelken eğiti muhakkak alacağim, Şuan araştırdığım kadarıyla bu işin eğitimi üç aşşağı beş yukarı ortalama 1500 TL civarında, üçü beşi pek önemli değil açıkçası.

El becerisi konusunda sorun yaşayacağımı zannetmiyorum, mekanik işlere kafam çalışır, elim anahtar tutar, keyifle yaparım üstelik :)

Birde sormak istediğim ; Verdiğiniz linkte bulunan tekne için ADB belgesi gerekiyormu? Veya bu tekne için gerekli olan belgeler nelerdir?

Birde ahşap ve fiber tekneler arasında ciddi bi Avantaj/Dezavantaj durumu varmıdır?

Buradan çokta fazla kafanızı şişirmek istemiyorum, zate bunları muhtemelen kursta öğreneceğim, ama şimdiden bi fikrim olsun istiyorum.

Hocam Istanbul da isen hafta sonu bana bir uğra. Hava müsait olursa seni yelkene de çıkartırım ufak tekne ile. Bütün sorularını sorarsın.

Motosikleti
750x
Hocam Istanbul da isen hafta sonu bana bir uğra. Hava müsait olursa seni yelkene de çıkartırım ufak tekne ile. Bütün sorularını sorarsın.

Tamam Üstat çok teşekkür ederim,
İlk fırsatta havanın güzel olduğu bi zaman rahatsiz edeceğim :)

Bir aralar türkiye bana dar geliyor. denizlere açılmalıyım. Kendi teknemin kaptan_ı deryası olmalıyım hevesine kapaldığım zaman , aynen bende sizin gibiydim Sinan bey. direkt olaya gireyim bütçeye uygun bir tekne yapayım arayışlarına girdim.

O zamanki İstanbul deniz hatları işletmeleri baş eğitmenide aile dostumuz ( şimdi emekli oldu) bröve ve eğitim için neler gerektiğini öğrenmek için hemmen soluğu yanında aldım. Öyle şeyler anlattı ki , bırakın tekneyi , bröveyi , Kumandalı oyuncak tekne hayalim bile kalmadı.

Kurubuz nickini kullanan üyeye tamamen katılıyorum. Kendi tamiratınızı kendiniz yapmazsanız , bakım masrafları bütçenizi ciddi şekilde zorlar. Basit bir örnek vereyim. Tuzla tersanesinde firması olan bir arkadaşım var. Bir gün yolda denk geldik, elinde prinçten üç uskurlu bir pervane, merak edip fyatını sordum.10.000 dolar dedi. ( Höööö ?? ) Sanayide Cnc tornada yer çatlasın gök patlasın maksimum 500 Lira ya rahatlıkla yapılır. Çok daha düşük rakamlarada yaptırılır ve Hatta tanıdığınız varsa hatır gönüle bile yaptırılabilinir.

Bütün yıl sadece belirli bir sezon yoğun iş olunca , tuttuklarını öpüveriyorlar anlayacağınız.

"En iyi tekne arkadaşının teknesidir" sözü boşuna söylenmiyor. bence siz iyisimi tekne, yelkenli klüplerinden dost edinmeye bakının Sinan bey..

Aşadaki bloğu 1 yıla yakın süredir, gün be gün takip ederim. Plan aşamasından başlayarak bir teknenin doğuşu böyle oluyormuş. Maddi imkanlar elveriyorsa kendi istediğiniz özelliklerde bir yelkenli yapmanız veya yaptırmanız çok daha mantıklı olacaktır.

http://mojonunseyirdefteri.blogspot.com/p/neden-mojo.html

500 liraya pervane filan yapılmaz yahu, zaten cnc tornada pervane olmaz, hele bi de tanıdığa bedava yaptırmak tüm fantastik.
ben tekneyle gezeyim diye pervanemi cnc'ci dostlar bedavaya yapsın, oh ne ala!
tüm CNC'ciler adına bu yaklaşımınızı kınıyorum.

Motosikleti
750x
500 liraya pervane filan yapılmaz yahu, zaten cnc tornada pervane olmaz, hele bi de tanıdığa bedava yaptırmak tüm fantastik.
ben tekneyle gezeyim diye pervanemi cnc'ci dostlar bedavaya yapsın, oh ne ala!
tüm CNC'ciler adına bu yaklaşımınızı kınıyorum.

Fatih abi motorun gücüne göre değişmekle beraber, belki 500 Liraya yapılmaz ama 10.000 $'de istenmez yahu :cyclopsan

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar