Alp_tunay merhaba.
İnan lütfen bana. Bana yazdığın ilk gün jigleyi takıp çalıştırdım. Senin yazdıkların sayesinde şimdi motorum (soğuk hariç) çalışıyor. ancak jiglenin nasıl çalıştığını yada çalışıp çalışmadığını kontrol edemedim. Aslında dediğim gibi ilk şüphem bilakis jiglenin gereksiz devreye girmesiydi. Jigle, motorun çalıştırılmasından çok, rölanti devresinde ihtiyaç duyulan ekstra benzini sağlar. (asla sana akıl vermek falan gibi görme. Sana bildiğimi aktarmak amacım. Belki ben yanlış biliyorum. Düzeltmeni isterim) Motor ilk çalıştırmada çok benzin ve az havaya ihtiyaç duyar. Jigle çekili durumda iken bu şart yerine gelir. Sorun aslında, hava sıcaklığı düştükce birim havadaki oksijen miktarının artmasıdır. Bildiğin gibi ideal karışım 14/1 kabul edilir. Yani 14 birim hava (bilinir aslı oksijen) 1 birim benzindir. Benzin normal şartlarda istenilen şartı yerine getirsede 1 birim havada oksijen oranı normalden daha fazladır (Turbo arabalarda intercooller kullanılmasının temel nedeni, aşırı basınçtan ısınan havadaki oksijenin düşmesini önlemek için emilen havanın soğutulmasıdır)
Neyse marşa bastık. Jigle çalışmıyor. Zaten motor birkaç dönüş sonunda vakum sayesinde gereken benzini karbüratörden çeker ve çalışması gerekir. ancak dedğim gibi hava hala soğuk ve motor istikrarlı çalışması için noırmalden fazla hava var. Çünkü gaz kelebeği tam kapalı konumda motor ana memeden değil, rölanti memesinden (birde hava ayarı dedikleri ksımdan) hava+yakıt alır. bu durumda jigle devreye girer. Ancak dikkat et. Jigle devresi gaz kelebeğinin üstündedir. Şimdi gaza basmadın. Jigle devrede. Hava ihtiyacı hava ayar memesi sağlıyor. Yakıtı rölanti memesi. O zaman jigle nasıl fonksiyon eder? bu durumda jigle, aynı zamanda (eski sistemler için bahsedeyim) tam açıkken gaz kelebeğini bir miktar aralardır. Böylece vakum sayesinde motora ekstra karışım giderdi.
Deponun üstte olduğu, yani benzin pompası olmayan motorlarda, dikkat edersen jigle, gaz kelebeğinin önündedir ve tam kapalı iken motorun gazına basmazsan çalışmaz. Sebebi ise, karbüratörün yer darlığı nedeniyle, hava ayarının kelebek şeklinde değil yukarı aşağı hareket eden diyafram sayesinde olmasıdır. (Birde başımda GY125 kros var oradan biliyorum)
Bütün bunların yanında sana sonuna kadar katılıyorum. Jigle tertibatı motorun ilk çalıştırmasında etkili. Ancak halen tam olarak jigle nasıl çalışıyor çözemedim. Bendeki jigleyi tarif edeyim. Jigle basit bir iğneden ibaret. İğne üzerinde nispeden bir direçle düşürülmüş akım sayesinde bir artı, birde eksi uç var. Bu uçlar arasında da bir plaka. Bu uçlar birbirine belli bir uzaklıkta kalarak temas ediyorlar. düşük akım veya voltaj sayesinde (12 volt lambanın az yanmasından belli) oluşan manyetik alan, iğneyi kendine çekiyor. Karbüratör üzerinde bir yeri kapatıp açıyor. Jigle normalde motor çalışırken devrede değil (sabah voltmetre ile kontrol ettim. Sadece marşa basarken çalışıyor) Zaten motor çalışırken çalışmasıda mümkün değil. İnceledim ve herhangi bir termostata rastlamadım. Zaten karbüratöre bakarsan üzerindeki diyafram normalde de jigle görevi görüyor. Yani rölantide diyafram (büyük olan) en aşagıda kalarak motorun gereken hava yakıt karışımını ayarlıyor.
İlk denemelerimde motor alır gibi yapıp yada hafifi çalışır gibi yapıp dursaydı, direkt jigle diyecektim. Ama bir gece öncesinde motor süper, bir gece sonra tık yok.
Ayrıca dediğim gibi termostat olmadığı için motor jigleyi her marşta çalıştırıyor. Şu anda alt şamandra ayarı ve yandaki diyaframı tamir ederek en azından soğukta bir kaç marşla çalıştırdım. Sıcakken şu anda sorun yok.
Şu anda tespitim (ki tam olarak nasıl çalıştığını çözersem) ya voltaj çok düşük, iğneyi oynatamıyor direnç bozuk, yada jiglenin oturduğu yer hava almıyor. Yarın sana sonucu bildiririm.
Umarım yazılarımdan sıkılmıyorsundur. içinden "bu öğrencilere ne çektiriyordur şimdi" diyorsundur. Maalesef. Ben okulda genelde bilgisayar destekli tasarım ve imalat tekniklerine girerim. Ve 6 saat boyunca sadece tenefüslerde dururum. Kusuruma bakma Lütfen

ale: