Arkadaşlar teknik bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Sen dediğim gibi 050 yap tırnak ayarını....bujini temizle tak...Elinle emiş yapan bogazı yarımdan biraz fazla kapa....Marşa bas....

Çalışacaktır..Eminim...Merakla beklicez.....

Boğulma nedenini söylüyorum...Motor çalışmadığı için bujiyi ıslatıyor...Ateşleme yapsaydı ıslanmazdı...Çalışmayışının nedeni jiklesiz çalışmaz elektonik ateşlemeli scooterlar...Kesinlikle çalışmayı jikle yardımıyla yapıyorlar..Arızalı olması durumunda motor çalışmıyor...Benim çektiklerimi ben biliyorum...Aynı sorunları çok yaşadım....

Hocam avans tabancası ile kontrol ettinizmi, eğer karbiratörden şüpheleniyorsanız karbüratörü tamamen boşaltıp hava girişinden benzini enjektörle verip denersiniz karbüratördemi yoksa ateşlemedemi hata olduğunu tespit edersiniz yalnız bujinin kıvılcım çıkarmasına aldanmayın. Yeni bir buji ile deneyin.Kolay gelsin.

Avans ayarı bozulmuş olabilir. Elektronik olanlarda da bozulabilir. Avans otomatiğinde ve motora bağlandığı yerde karşılıklı iki tane çentik olacak yada birinde bir nokta diğerinde ok işareti olacak bunlar karşılıklı gelmiyosa kaymış demektir. Motoru indirdim dedin belki yanlışlıkla gevşetmişsindir avansı ve oda zamanla kaymıştır. bir bak istersen.

:salut: :salut: :salut: Arkadaşlar;

Bugün bütün gün karne dağıtımı ile uğraştım. Malumunuz okullar kapandı. Karne, atölye, dosya, not teslim et derken ancak biraz önce eve gelebildim. Bu nedenle, sizlerin önerilerini ancak yarın deneyebileceğim. İnanın akşamı sabırsızlıkla bekliyordum ama daha yeni gelebildim. Önerilerinizin tamamını yarın bütün gün deneyip, sonuçlarını akşam buradan sizlerle paylaşacağım. Yarın görüşürüz :(

Merhaba arkadaşlar;

Arkadaşlar isimlerinizi bilemediğim için sizlere Nick'lerinizle hitap edeceğim.

Alp_tunay, Bahadinli, rayjay, ihtiya, bbrr, ertuğrul_öz, tuğrulözbek, taylo,yucika ve tüm motor dostları

Yardımlarınızla bugün motorumu çalıştırmış durumdayım. Sizlerin tüm önerilerini dikkatle uyguladıktan sonra, saat 8:30 itibari ile motor sorunsuz olarak çalışmıştır. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.

Öncelikle arıza tespitini anlatmak istiyorum. Bugün, öncelikle sübab ayarından şüphelenmiştim. Onu kontrol ederek işe başladım. Neyseki sübablar yeterince iyi çalışıyordu. Gerek elle, gerekse marşa basarak kontrol ettim. sübab boşlukları ayarladığım gibi emme ve ekzost 0.1mm boşluklu idi.

Belki silindirde kaçak vardır, sübablar yeterince kapanmadığından basınç yapmıyordur, düşüncesi ile basınç saati ile kontrol etmek istedim. Ancak bunun için uygun basınç saati bulamadım. Bende;

-Motor yağını boşalttım.
-Manifoldu ve karbüratörü söktüm
-Eksoztu söktüm
-Alt karter tapasını çıkarttım.
-Motoru senteye getirdim (yani egzantirk milinin hem emme sübabını hemde ekzost sübabını açtığı ana getirdim)
-Evde bizim buharlı ütüyü aldım.
-Son ayara ısıttım
-Emme sübabının içine doğru buhar püskürttüm.

Bu sırada ekzost manifoldundan buhar çıkışını gördüm. ancak karterden buhar çıkmıyordu. Daha sonra, motoru elle çevirerek hem emme, hemde egzost subabının kapalı olduğu ana getirdim. Hem egzos hemde emme manifoldundan buhar püskürttüm ve zıt istikametlerde buharın olmadığını gördüm. Kendi kanaatimce sübabların en azından yeter seviyede sıkma yaptıklarını gözlemledim. Sonuç olumlu.

Daha sonra ateşlemeyi kontrol ettim. Tüm kabloları, bobin ve bobinden önceki konjektör kontrol ettim. Kablolarda herhangi bir arıza yoktu. Ateşlemenin sentesini kontrol etmek için, motorun soğutma pervanesinin bulunduğu kağağı söktüm. Ancak sentenin kayma ihtimalinin olmadığı gördüm. Ateşlemeyi kontrol ettim. Sonuçlar sağlıklıydı.

Bujileri 0.55 sıkı sentille ayarladım.

Karbüratör tekrar tek tek kontrol edildi.

Tekrar denedim ama motor çalışmadı. Tam artık motoru pencereden atma safhasına geldim ki, garajımda pencere olmadığını gördüm. ve bu fikirden vazgeçtim.

Sizlerin yine önerdiği karbüratörün içerisindeki benzini bitirme önerisini denedim. Önce benzin pompasını iptal ettim. Jigleyi taktım. Marşa bastım veeeeeeee Tır tır tır Öhhö öhhö pat pat GIRRRRRRRRR ve ÇALIŞTI.

Ama çok kısa süre. Hemen stop etti. bunun üzerine benzin pompasını yeniden bağladım. Ancak benzin pompası üzerinde bir adet T bir hortuma giden bir çıkış var. T ye gelen hortum buradan bir manifolda birde karbüratörün sağ kısmında bulunan bir yere gidiyor (RESİM EKLEYEMEDİM NASIL EKLENİR BİLEN VAR MI?)
Bunlardan önce manifol üzerindekini iptal ettim. Sonuç olumsuzdu. Bahsettiğim diğer çıkışı iptal ettim. Motor gaza basmadan ama uzun sürede çalışmaya başladı. Şimdi bu giriş iptal şekilde motor biraz zorda olsa çalışıyor.

Bahsettiğim bu parça küçük bir diyafram. Karbüratörün üzreinde yer alan büyük diyafram gibi. Ama onun yarısı kadar. Bu diyafram kontrollerde sağlam gözüküyordu. Hala da sağlam. bu parçanın görevini servis de izah edemedi. Bu diyaframın esas görevi nedir? Çünkü bu hortum olmadan motor zorda olsa çalışıyor. Gaz verince sorunsuz çalışyor.

Ancak farkkettim ki, diyafram yerinde oldukça bol bir şekilde duruyor. Yani yerine tam oturmuyor, sağa sola oynuyor. Yedek parçacılara gittim. Bu parçanın sağlam olduğunu, muhtemelen gövdenin aşındığını söylediler. Ben bu parçayı tornada ucuna bir bilez geçirerek tamir edeceğim. Ama görevini bana izah edecek bir arkadaş var mı? Çünkü gerek servis, gerekse yedek parçacılar, bu parçanın ne işe yaradığını bilmiyorlar. Ayrıca iptal edildiğinde ne tür bir özelliğini iptal ettim cevap veremiyorlar.

Mutluyum çünkü yardımlarınızla motorum çalıştı. Şimdi geriye 3 nal bir at kaldı. Motorun her yeri darmadağın. Toplam sadece 1 hafta alır. yorumlarınızı bekliyorum.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Öncelikle çalıştırdığına sevindim.....

Diyaframın görevi karışımı ayarlama...Karbüratöre gelen hava ve benzini karıştırarak emiş manifoltuna vermektir....

Şimdi durum ne sağlıklı şekilde çalıştımı hala sorun kaldımı.....

Bu yazılarını printliyorum sımdı, yarın cok samımı arkadasım olan, buralarda en iyi sayılabilecek gökhan ustaya durumu ızah edelım. Yarın çözümlenmezse ustamın fikirlerini yazarım. Kolay gelsin.

Bunları yazdım ve sonra fark ettimki çalıştırmışsın.gercekten çok seviyeli bir muhabbet oldu bu başlık ornek başlık olsun. Saygılar

Teşekkür ederim voldemort.

Ancak şunu söylemeliyim. Diyafram hortumu benzin pompasına bağlı değilken motor çalışıyor. Yani şuan motoru yürütmedim. Dolayısıyla sağlıkl çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Zaten diyafram hortumunu takarsam motor boğulup stop ediyor. Sanırım sadece sorunu buldum.

Motoru sürmeye başladığımda ne tür bir sorunla karşılaşacağımı bilmiyorum. Bu nedenle bu parçanın tam görevini, takılı olmadığında ne tür eksiklik yaratacağını bilmem gerek. Bu yüzden HALA yardımlarınızı bekliyorum.

Bu arada üstteki büyük diyafram benzin+yakıt karışımını ayarlıyor. Yandaki diyafram yüksek hızlarda veya bizim otomobillerdeki "kapış pompası" dediğimiz normal hızda giderken gaz verildiğinde motorun devirlenmesi için gereken ek yakıtı sağlayan bir diyafram olabilir mi? Belkide boşluk nedeniyle normalde de gereğinden fazla benzin pompalayıp motorun boğulmasına neden olabiliyordur?

Fikirlerinizi bekliyorum.

Arkadaşlar, karbüratörün üzerinde yer alan küçük diyaframın ne işe yaradığını öğrenebilen var mı?

bugün motoru topladım. Motor normale yakın gidiyor. Ama tam gaz verirsem gaz ya gaz yemiyor, yada motor stop ediyor. Dün de deiğim gibi diyaframı sökmüştüm. Şu anda diyafram iptal gidiyor. Zetn diyaframı sisteme bağlarsam çalışmıyor.

Bİrde RESİM NASIL EKLEYEBİLİRİM.

Son düzenleme:
dediginiz arizanin benzeri dt 125 te vardi.
2 saat mars pedalina basarken ayagim sisti.
5 dakikada bir buji islatiyodu.
en sonunda problem cozuldu.
benzin hava karisimi esit degil.
burdada ayni problem var !!!

Merhaba Sumirnouf.

Öncelikle teşekkür ederim, paylaştığın için.

Hala sağlıklı olarak çözüme ulaşamadım. Yaklaşık 2 hafta oldu. Şimdi sadece uzun marşlar sonunda yaklaşık 5 dk kadar, motor çalışıyor. Motoru ısındıktan sonra ise sorunsuzca alıyor. Bunun için;

Karbüratörün içi konple elden geçti. Karbüratörde alt benzin kabının içerisine uzanan bir meme var. Meme iki parçadan oluşuyor. Birincisi, karbüratörün hava bogazına kadar uzanan, içerisine yukarından diyafram iğnesinin girdiği parça, diğeri ise, bu iğnenin ucunda bulunan küçük bir delikli parça. Sanırım bu parça üretim özelliği gereği var. Bu parçaların herhangi bir ayarı yok. Bunları sonna kadar sıkıyorsun. Bu memelerin yanında şamandıraya kadar uzanmayan bir başka meme var. tahminimce yüksek hız memesi. Yani yüksek süratlerde motorun ihtiyacı olan ek yakıtı sağlıyor. Bu memeler sağlıklı olarak çalışıyor ve herhangi bir ayar gerektirmiyor.

Şamandıra ve şamandıranın altında bir tıpa benzeri parça var. Bu karbüratör içerisine giren benzinin miktarını ayarlıyor. Bu ayar eğer bozulduysa, benzin gereğinden fazla yukarı çıkarak marşta motoru boğuyor. Yada benzin yeteri kadar karbüratöre dolmuyor ve motor yetersiz benzin nedeniyle çalışmıyor. Bir süre marşa basmaya devam ettikçe motor benzinle fazlaca boğuluor. Bu ayarı kontrol ettim. Kitabını bulamadım ama ölçümlerde şamandıra yüksekliğini 2cm olarak ayarlarsan sorunsuzca çalıştığını gördüm (1,1.5,2mm değerlerini deneyerek. İki haftadır artık tüm apartman motoru çalıştırmaya uğraşıyoruz) Karbüratör içerisinde tek ayar yapılabilen yer bu.

Karbüratörün dışında bir vida var. Yaylı. Bu ayarlanabilme özelliği olduğunu gösteriyor, zaten buda hava+benzin ayarı. Ayar sorunsuz. Bu vida daha çok çalıştırmada değil çalışırken rölantideki motor devrini düzenliyor.

son olarak jigleden şüpheleniyorum. Normalde arıza başladığı güne kadar jigle motora takılı idi. Arızanın jiglanin motoru boğmasından kaynaklandığını düşünerek iptal etmişti. ama motor çalışmamaya inat ediyordu. Buradan öğrendim ki jiglesiz çalışmazmış. Bugün jigleyi kontrol etmek için jigleyi motora taktım, karbüratörden söktüm ve marşa bastım. Jiglenin çalışmadığını (nasıl çalıştığını bilmiyorum. Jigle herhangi bir şekilde hareket etmiyordu. Buradan anladım. Bu sonuçtan yola çıkarak karar verdim) gözlemledim. Jiglenin bozuk olduğunu düşünerek, yeni jigle alıp denedim. Sonuç değişmedi. bunun üzere, jigleyi soketinden çıkarttım. Motordan gelen dişi soketin uçlarına 12V br lamba bağladım ve marşa bastım. Marşa bastığım sürece lambanın zayıf bir şekilde yandığını gördüm. şimdi sistemi inceleyeceğim ve yarın sizlere sonucu bildireceğim. Sanırım jigleye elektrik gelmiyor.

Bu nedenden arıza olabilir diyorum. Görüşlerinizi bekliyorum

karbüratör iğneleri üzerinde küçük bir plastik olması lazım iğne ucunda o plastikler olmadan tam kapanma sağlanmıyor. benim motorun karbüratörüne takılan bir pislik için açtığımızda görmüştüm. iğnelerin üzernde o plastiklerin olup olmadığını bir kontrolde fayda var diye düşünüyorum.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Merhaba Sumirnouf.

Öncelikle teşekkür ederim, paylaştığın için.

Hala sağlıklı olarak çözüme ulaşamadım. Yaklaşık 2 hafta oldu. Şimdi sadece uzun marşlar sonunda yaklaşık 5 dk kadar, motor çalışıyor. Motoru ısındıktan sonra ise sorunsuzca alıyor. Bunun için;

Karbüratörün içi konple elden geçti. Karbüratörde alt benzin kabının içerisine uzanan bir meme var. Meme iki parçadan oluşuyor. Birincisi, karbüratörün hava bogazına kadar uzanan, içerisine yukarından diyafram iğnesinin girdiği parça, diğeri ise, bu iğnenin ucunda bulunan küçük bir delikli parça. Sanırım bu parça üretim özelliği gereği var. Bu parçaların herhangi bir ayarı yok. Bunları sonna kadar sıkıyorsun. Bu memelerin yanında şamandıraya kadar uzanmayan bir başka meme var. tahminimce yüksek hız memesi. Yani yüksek süratlerde motorun ihtiyacı olan ek yakıtı sağlıyor. Bu memeler sağlıklı olarak çalışıyor ve herhangi bir ayar gerektirmiyor.

Şamandıra ve şamandıranın altında bir tıpa benzeri parça var. Bu karbüratör içerisine giren benzinin miktarını ayarlıyor. Bu ayar eğer bozulduysa, benzin gereğinden fazla yukarı çıkarak marşta motoru boğuyor. Yada benzin yeteri kadar karbüratöre dolmuyor ve motor yetersiz benzin nedeniyle çalışmıyor. Bir süre marşa basmaya devam ettikçe motor benzinle fazlaca boğuluor. Bu ayarı kontrol ettim. Kitabını bulamadım ama ölçümlerde şamandıra yüksekliğini 2cm olarak ayarlarsan sorunsuzca çalıştığını gördüm (1,1.5,2mm değerlerini deneyerek. İki haftadır artık tüm apartman motoru çalıştırmaya uğraşıyoruz) Karbüratör içerisinde tek ayar yapılabilen yer bu.

Karbüratörün dışında bir vida var. Yaylı. Bu ayarlanabilme özelliği olduğunu gösteriyor, zaten buda hava+benzin ayarı. Ayar sorunsuz. Bu vida daha çok çalıştırmada değil çalışırken rölantideki motor devrini düzenliyor.

son olarak jigleden şüpheleniyorum. Normalde arıza başladığı güne kadar jigle motora takılı idi. Arızanın jiglanin motoru boğmasından kaynaklandığını düşünerek iptal etmişti. ama motor çalışmamaya inat ediyordu. Buradan öğrendim ki jiglesiz çalışmazmış. Bugün jigleyi kontrol etmek için jigleyi motora taktım, karbüratörden söktüm ve marşa bastım. Jiglenin çalışmadığını (nasıl çalıştığını bilmiyorum. Jigle herhangi bir şekilde hareket etmiyordu. Buradan anladım. Bu sonuçtan yola çıkarak karar verdim) gözlemledim. Jiglenin bozuk olduğunu düşünerek, yeni jigle alıp denedim. Sonuç değişmedi. bunun üzere, jigleyi soketinden çıkarttım. Motordan gelen dişi soketin uçlarına 12V br lamba bağladım ve marşa bastım. Marşa bastığım sürece lambanın zayıf bir şekilde yandığını gördüm. şimdi sistemi inceleyeceğim ve yarın sizlere sonucu bildireceğim. Sanırım jigleye elektrik gelmiyor.

Bu nedenden arıza olabilir diyorum. Görüşlerinizi bekliyorum

Sana en başından beri anlatıyorum...Aynı olaydan bende çok çektim....Bunlar otomatik jikle...Eğer motor soğukken görevini yapmazssa çalışmıyor..İllaki jikle olacak...Yazın belki çaşılır ama kışın imkansız....

Eğer biraz anlıyorsan jikleye birdaha bak..Ama anlamıyorsan servisine direk gidip jiklem arızalı diyebilirsin...Eğer elektrik gelmiyorsa kabloları takip ederek sorunun başına ulaş...Yada kabloları kontrol et kırıklık falan olabilir....

Sonucu merakla takip edicem....Sana kolay gelsin....

Alp_tunay merhaba.

İnan lütfen bana. Bana yazdığın ilk gün jigleyi takıp çalıştırdım. Senin yazdıkların sayesinde şimdi motorum (soğuk hariç) çalışıyor. ancak jiglenin nasıl çalıştığını yada çalışıp çalışmadığını kontrol edemedim. Aslında dediğim gibi ilk şüphem bilakis jiglenin gereksiz devreye girmesiydi. Jigle, motorun çalıştırılmasından çok, rölanti devresinde ihtiyaç duyulan ekstra benzini sağlar. (asla sana akıl vermek falan gibi görme. Sana bildiğimi aktarmak amacım. Belki ben yanlış biliyorum. Düzeltmeni isterim) Motor ilk çalıştırmada çok benzin ve az havaya ihtiyaç duyar. Jigle çekili durumda iken bu şart yerine gelir. Sorun aslında, hava sıcaklığı düştükce birim havadaki oksijen miktarının artmasıdır. Bildiğin gibi ideal karışım 14/1 kabul edilir. Yani 14 birim hava (bilinir aslı oksijen) 1 birim benzindir. Benzin normal şartlarda istenilen şartı yerine getirsede 1 birim havada oksijen oranı normalden daha fazladır (Turbo arabalarda intercooller kullanılmasının temel nedeni, aşırı basınçtan ısınan havadaki oksijenin düşmesini önlemek için emilen havanın soğutulmasıdır)

Neyse marşa bastık. Jigle çalışmıyor. Zaten motor birkaç dönüş sonunda vakum sayesinde gereken benzini karbüratörden çeker ve çalışması gerekir. ancak dedğim gibi hava hala soğuk ve motor istikrarlı çalışması için noırmalden fazla hava var. Çünkü gaz kelebeği tam kapalı konumda motor ana memeden değil, rölanti memesinden (birde hava ayarı dedikleri ksımdan) hava+yakıt alır. bu durumda jigle devreye girer. Ancak dikkat et. Jigle devresi gaz kelebeğinin üstündedir. Şimdi gaza basmadın. Jigle devrede. Hava ihtiyacı hava ayar memesi sağlıyor. Yakıtı rölanti memesi. O zaman jigle nasıl fonksiyon eder? bu durumda jigle, aynı zamanda (eski sistemler için bahsedeyim) tam açıkken gaz kelebeğini bir miktar aralardır. Böylece vakum sayesinde motora ekstra karışım giderdi.

Deponun üstte olduğu, yani benzin pompası olmayan motorlarda, dikkat edersen jigle, gaz kelebeğinin önündedir ve tam kapalı iken motorun gazına basmazsan çalışmaz. Sebebi ise, karbüratörün yer darlığı nedeniyle, hava ayarının kelebek şeklinde değil yukarı aşağı hareket eden diyafram sayesinde olmasıdır. (Birde başımda GY125 kros var oradan biliyorum)

Bütün bunların yanında sana sonuna kadar katılıyorum. Jigle tertibatı motorun ilk çalıştırmasında etkili. Ancak halen tam olarak jigle nasıl çalışıyor çözemedim. Bendeki jigleyi tarif edeyim. Jigle basit bir iğneden ibaret. İğne üzerinde nispeden bir direçle düşürülmüş akım sayesinde bir artı, birde eksi uç var. Bu uçlar arasında da bir plaka. Bu uçlar birbirine belli bir uzaklıkta kalarak temas ediyorlar. düşük akım veya voltaj sayesinde (12 volt lambanın az yanmasından belli) oluşan manyetik alan, iğneyi kendine çekiyor. Karbüratör üzerinde bir yeri kapatıp açıyor. Jigle normalde motor çalışırken devrede değil (sabah voltmetre ile kontrol ettim. Sadece marşa basarken çalışıyor) Zaten motor çalışırken çalışmasıda mümkün değil. İnceledim ve herhangi bir termostata rastlamadım. Zaten karbüratöre bakarsan üzerindeki diyafram normalde de jigle görevi görüyor. Yani rölantide diyafram (büyük olan) en aşagıda kalarak motorun gereken hava yakıt karışımını ayarlıyor.

İlk denemelerimde motor alır gibi yapıp yada hafifi çalışır gibi yapıp dursaydı, direkt jigle diyecektim. Ama bir gece öncesinde motor süper, bir gece sonra tık yok.

Ayrıca dediğim gibi termostat olmadığı için motor jigleyi her marşta çalıştırıyor. Şu anda alt şamandra ayarı ve yandaki diyaframı tamir ederek en azından soğukta bir kaç marşla çalıştırdım. Sıcakken şu anda sorun yok.

Şu anda tespitim (ki tam olarak nasıl çalıştığını çözersem) ya voltaj çok düşük, iğneyi oynatamıyor direnç bozuk, yada jiglenin oturduğu yer hava almıyor. Yarın sana sonucu bildiririm.

Umarım yazılarımdan sıkılmıyorsundur. içinden "bu öğrencilere ne çektiriyordur şimdi" diyorsundur. Maalesef. Ben okulda genelde bilgisayar destekli tasarım ve imalat tekniklerine girerim. Ve 6 saat boyunca sadece tenefüslerde dururum. Kusuruma bakma Lütfen :pale:

Dostum şunu söylemeliyim ki Bende de bir As 125 T var ve şu okuduklarımdan saonra kafamda birçok şey netleşti.Bizim motorlarda enteresan bi jikle sistemi var.İlk çalıştırmada o benzin pompasından senin ayırdığın diyafram sayesinde ekstra benzin yiyor alet.Dikkat edersen bir süre çalıştırmada 3 dakika kadar devir yüksek durur sonra sanki motor boşa atmış gibi tatlı bi rölanti sesine bürünür.
Senin ayırdığın diyafram yakıtı dengeliyo ve jikleyi besliyor.Şimdi sen elden gaz vererek motorunu tetikliyerek bu otomatik sistemi devreden alıyorsun.Jiklede termostatik bir malzeme kullanılmış.Isınınca genleşiyor ve iğne manyetik alandan kurtulup diyaframı açan mekanizmayı kapatıyor.
O zaman sorun ne.Küçük diyaframının bozuk olduğunu sanmıyorum.Sorun Jigle sisteminin esneklik ayarının bozulmasından kaynaklı.Jiglen görevini yapıyor ama fazlasıyla yapıyor.Küçük diyaframı sökünce benzine rahatlattın motoru dolayısıyla jigle motoru o kadar beslemedi.Benzin pompası hortumunu ayırınca karbüratördeki benzini yedin yine jiglen beslemedi.Kısaca boğmayı engellemiş oldun.Sana tavsiyen hiç kendini yorma git hemen bi jigle al.Devreyi bağl herşey yoluna girecek.
Bana göre jiglen motorunu boğuyor sorun bu.Zaten onun için ateşlemen olduğu halde bujin ıslanıyordu...

............................................................
Belki silindirde kaçak vardır, sübablar yeterince kapanmadığından basınç yapmıyordur, düşüncesi ile basınç saati ile kontrol etmek istedim. Ancak bunun için uygun basınç saati bulamadım. Bende;

-Motor yağını boşalttım.
-Manifoldu ve karbüratörü söktüm
-Eksoztu söktüm
-Alt karter tapasını çıkarttım.
-Motoru senteye getirdim (yani egzantirk milinin hem emme sübabını hemde ekzost sübabını açtığı ana getirdim)
-Evde bizim buharlı ütüyü aldım.
-Son ayara ısıttım
-Emme sübabının içine doğru buhar püskürttüm.

Bu sırada ekzost manifoldundan buhar çıkışını gördüm. ancak karterden buhar çıkmıyordu. Daha sonra, motoru elle çevirerek hem emme, hemde egzost subabının kapalı olduğu ana getirdim. Hem egzos hemde emme manifoldundan buhar püskürttüm ve zıt istikametlerde buharın olmadığını gördüm. Kendi kanaatimce sübabların en azından yeter seviyede sıkma yaptıklarını gözlemledim. Sonuç olumlu.
...............................................................

bir ara okumuştum ve çok beğenmiştim.
şimdi tekrar nostalji gezisi yaparken denk geldi. herkesin bilmediği ama güzel bir yöntem olduğundan dolayı güncelleyip paylaşmak istedim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar