Ağalar, paşalar 3 silindir araba olmaz. İsterse 1.0 motordan 200 bg üretsinler, gitmiyor yaw gidemiyor
Gidiyor kavramın nedir bilemiyorum ama benim Puretech 1,2 130hp gaza basınca gayet güzel gidiyor. İzmir otobanda denedim aşırı rahat 180'e çıktı, daha fazlasını denemedim çünkü nacizane otobanda cruise control ile en fazla 130 ile gitmeyi seviyorum. (Bir de bu aracın hem altı hem de kendisi yüksek, öyle hızlı gitmek için tasarlanmış bir araba da değil hiç...) Daha hızlısı verimsiz olduğu için bana keyif vermiyor; alt tarafı 8-9 saatlik yolu 1-1,5 saat civarı daha hızlı gideceğim diye neredeyse %50 fazla yakıt yakmanın hiç meraklısı değilim açıkçası... Bir asperger odaklanışına sahip olduğum için örneğin İstanbul - Ankara arasını molasız hiç durmadan, 110-120 hızlarda, müzik bile açmadan gitmişliğim vardır - öyle yavaş(!) gidiyorum diye hafakanlar basan bir karakterim yok yani. (Benim ortak var, uzun yolda 120 gideceksin desem kendini jiletler - insanlar türlü türlü nitekim...)
Tek şikâyetim şehir içi trafikte çok yakıyor hayvan; ne kadar dikkat etsem de Levent Maslak trafikli ortamında 9 litre altına hiç inmiyor, hatta sürekli 3km kısa mesafeye kullanırsan 11-12 litre yakıyor. (Bu şekil kullanımda hele ki kış şartlarında çok normal...) Yukarıda yazdığım şekilde yapılan uzun yolda ise İstanbul - Bodrum - İstanbul arasını ort. 5,8 litre ile tamamladım - gayet makul.
@espresso seni de kaçırmadım: "PSA'nın 1,2 motorlarından uzak durun" yazmışsın. Evet, biraz sıkıntılı motorlar bunlar, ancak doğru yağ ile doğru / düzgün bakım yapıldığında pek de sorun çıkarmıyorlar. Bu motorlar çok mimli, çünkü ülkemizde bu motora her türlü yağı koyan angut servis / usta / sürücü tayfası var (sadece tek bir markanın tek bir ürünü bu motorla uyumlu, başka yağ kullanamıyorsunuz!) + 130hp diye Allah ne verdiyse basan da gırla. 3 silindirli 1,2 litrenin 130hp vermesi için aşırı besleme var. Bu güç esasen lazım geldiğinde gaza abandığında hızlı bir şekilde ivmelebilmen için var, sürekli 180-200'le / 5500 devirlerde gitmek için değil. O şekil kullanınca istismara giriyor. Yağ aşırı ısınıyor kayışa zarar veriyor + motor yağ yakmaya başlıyor. Sonrası mokoko. Özetle: İnsan gibi kullanılır ve bakımları da zamanında ve doğru bir şekilde yapılırsa bir sıkıntı çıkarmaz. (Yine de trigger kayışı değişiminin de başka - zincirli - araçlara göre daha erken yapılması gerekiyor - çok kilometre yapacak sürücülere göre bir motor kesinlikle değil...)