Horoz Retox70'e sormuşsun fakat bende fikrimi yazmak istiyorum.
Bu konu içerisinde tartışmak belki çözüm olur, birilerine ibret olur fakat birçok kişi ölen kişiye de saygısızlık yapılıyor diye düşünecektir. Böyle yetiştiğimiz için, büyüklerimizden böyle gördüğümüz için, peki doğru mudur? Tartışılır.. Düşünceleri engin, kültürlü Türk bile bunu böyle görebilir.
Örn. hiç sevmediğiniz, hakkınızı yemiş bir insanın cenazesine gitmişseniz; Hoca sorduğunda 'haram olsun' diyebilene kendiniz dahil hiç rastladınız mı? Hepimize ölenlerin arkasından hep iyi bahsetmek öğütlendi, hata değil sitem etmek bile ayıp sayıldı.
Kazalar tartışılır, çözüm aranır, öğüt verilir, örnek olması istenir fakat bu genel bir başlıkta yapılabilir, toplum bunu kaldırır. Aslında bana kalsa ölümlü kaza konuları cenazeye katılacaklar için, haber için açılıp kilitlenmelidir.
Kesinlikle haklisin.
Fakat birbirimizi kirip,dokmeden tartismayi da artik ogrenmemiz gerekiyor.
Ben bir sayfa once yazmistim.
Mezarlik degil burasi.
Motosiklet forumuna giriyoruz.
Kabir ziyaretine gelmiyoruz.
Forum herkesin dusuncesini ozgurce paylasacagi ortam-zemin demektir.
Olum haberleri, toplumsal, geleneklerimizden ve dini duygularimizin da etkisiyle bizi dogal ve alistigimiz bir sayginin içerisine sokuyor.
Buna da hiç kimsenin bir itirazi oldugunu sanmiyorum.
Senin onerin bence de yerinde bir oneri.
Yani olum haberleri, duyuru seklinde yazilip, cevaplanmaya kapatilabilir.
Olen kardesimiz hakkinda, taziyelerimizi, duygularimizi yazabilecegimiz bir bolum zaten var.
O bolume kutsal bir bolum muamelesi yapilarak, tartisma yapilmasi onlenir.
Yani o bolumun amaci sadece bu olur.
Eger kazada motosiklet surucusunun ders çikarabilecegi seyler oldugunu dusunen arkadaslar varsa, ayri bir baslikta olayi tartismaya açabilirler.
Dikkatinizi çekmek istedigim bir nokta daha var.
Bu topicte kazanin tartisilmasi bir polemige yol açmadi.
Olen arkadaslarimizin yaninda olan arkadaslara neredeyse katil muamelesi yapilmasi ortami gerdi.
Kimse kimseye satasmasa, yani olay genel olarak alinsa, kisisellestirilmese, bu gerginlik de olmayacakti.
Yani benim anlatmak istedigim sey ozunde sunu içeriyor:
Eger biz bir kazayi tartisirsak, bunu nerede tartisirsak tartisalim, kisisellestirdigimiz zaman konuya taraf olanlar, oraya da gelip duygu ve dusuncelerini yazacaklardir.
Yani kisisellestirme, karsilikli suçlama,gerginlige yol açar.
Biz edebimizle tartisma yapmayi becerebilir, hakim,savci rolune burunmeden olaya ve yapilan yanlisa dikkat çekmeyi basarabilirsek, iste o zaman tartisma bir ise yarar.
Acikli bir seydir ama kazadan kendimize ders çikardigimiz, ama o kaza hayatina mal olmus merhum ya da merhume öldükten sonra bile belki de bizim hayatimizi kurtaracak bir sey yapmis olurlar.