ABS'yi tartıştık. Sıra CBS'de.

Motosikleti
K 1600 GTL
Güvenli sürüş bir davranış biçimi, sürüş yetkinliği değil.
Virajda ön freni kullanmayı bilmek demek güvenli sürüş prensiplerinden uzaklaşmak demek değil.
Trail braking yapabiliyorum diye her yere trail braking yaparak girmiyorum, gibi.
Ben zaten bana göre diye belirttim, güvenli sürüşün sürüş yetkinliğinin içinde olduğunu düşünüyorum. Trafikte milyon tane senaryo var virajda ön fren kullanmayı bilmen, trail braking yapabiliyor olman tabiki güzel bir şey ama bu genel güvenli sürüş kurallarının geçerliliğini değiştirmez. Buradaki birçok sürücü seninle aynı seviye motosiklet hakimiyetine sahip olmayabilir senin otomatik yaptığın zemin etüdünü yapamayabilir o nedenle bir şeyleri söylerken bunlara dikkat etmek lazım. Burada bir arkadaş bu yazdıklarınızdan dolayı kötü bir tecrübe yaşamasın....

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Virajda ön fren olmaz denmiş de orasını anlamadım, benim eğitimim yetmedi.
Geçen ya Tekirdağ Uçmakdere yollarında sürdüm, tek başına olduğum için gayet yavaş temkinli sürdüm çok da eğlenceli geldi o yollar ama dik iniş ve virajlı yolda fren yapmadan nasıl hızımı koruyarak dönecektim? vites düşü kbile olsa freni bırakınca motorun hızlandığı diklikte inişte bir tek arka fren de yetmediği için ön freni de az az kullanarak hızımı korudum. Viraj öncesi hızımı ayarlayıp fren yapmadan dönmeye kalksam motor hızlanacak virajı güvenli hissettiğim hızdan daha hızlı dönmek zorunda kalacaktım.
Tabi virajda fren yapayıp diye frenlere hart diye asılmadım ama virajda fren yapılmaz deyip hiç frensiz de inmedim yani.

Motosikleti
cbf 150
Ben zaten bana göre diye belirttim, güvenli sürüşün sürüş yetkinliğinin içinde olduğunu düşünüyorum. Trafikte milyon tane senaryo var virajda ön fren kullanmayı bilmen, trail braking yapabiliyor olman tabiki güzel bir şey ama bu genel güvenli sürüş kurallarının geçerliliğini değiştirmez. Buradaki birçok sürücü seninle aynı seviye motosiklet hakimiyetine sahip olmayabilir senin otomatik yaptığın zemin etüdünü yapamayabilir o nedenle bir şeyleri söylerken bunlara dikkat etmek lazım. Burada bir arkadaş bu yazdıklarınızdan dolayı kötü bir tecrübe yaşamasın....
Herşeyden önce herkesin absli yada iyi motoru yok. piyasadaki motorların yüzde 90 eski teknoloji motorlar.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Geçen ya Tekirdağ Uçmakdere yollarında sürdüm, tek başına olduğum için gayet yavaş temkinli sürdüm çok da eğlenceli geldi o yollar ama dik iniş ve virajlı yolda fren yapmadan nasıl hızımı koruyarak dönecektim? vites düşü kbile olsa freni bırakınca motorun hızlandığı diklikte inişte bir tek arka fren de yetmediği için ön freni de az az kullanarak hızımı korudum. Viraj öncesi hızımı ayarlayıp fren yapmadan dönmeye kalksam motor hızlanacak virajı güvenli hissettiğim hızdan daha hızlı dönmek zorunda kalacaktım.
Tabi virajda fren yapayıp diye frenlere hart diye asılmadım ama virajda fren yapılmaz deyip hiç frensiz de inmedim yani.
Ciao mio amigo, duble esporesso kardeşim benim. önce motoru iyice yavaşlat aynı stelvio gibi senin dediğin yer aynı yollar antalya tarafındada var. neyse motoru yavaşlat dahada hızlanıyorsa viraj içinde motor çekim kuvvetinden ötürü çok az ön ve arka frene tıklamalısın ama çok az kitliyecek gibi değil. diyelimki karşına troll çıktı aniden durman icap etti, hiç kasma düşersin dicem fren yaparsan yüzde 90 böyle olur genelde ikinci seçenekde manevradır. Bak stelviodaki videolara milletin yüzde 90 ı ani duruşlarda düşüyorlar. Normal abi iki teker bu o yüzden yolu iyi okumak lazım. mesela nurboring pisti stelvio gibi olsa öyle yarışılsa yukardaki yarışçı arkadaşda yere yapışır motor modelinden bagımsız.

Son düzenleme:
Motosikleti
K 1600 GTL
Burada kastedilen 20-30 km hızla yapılan dönüşler değil...

Motosikleti
D400
Hiç kimse "virajda ön fren yapılır hiç problem olmaz" diye yazmadığı için aslında var olmayan bir söyleme yorum yapıyorsun ama?

Yan not / latife olarak: Okuyan da bir zahmet bir cümleden fazla okuyabilsin / anlayabilsin. Okuma / anlama özürlüleri yanlış fren yaptıkları için kaybetmeye razıyım şahsen; gelecek kuşakların selahiyeti açısından iyi olur. Valla! (Zaten ya yanlış fren yaptıkları için düşecekler ya da fren yapamadıkları için öküzün g.tüne kaçacaklar - yöntem farklı sonuç aynı. :ROFLMAO: 💦 )

tamam hocam bi dahakıne sana yorum yaparken noktası virgülüne kadar alıntı yaparak cevap veririm.

Konuştugumuz konu zaten ön fren yapılabilirliği , sanki başka şey konuşuyoruz da "bunu kimse yazmadı" diyorsunuz.

Ben birşeyleri dogru ya da yanlış acıklamaya calıstıkca saldırgan bir tutum ile cevap veriyorsun sabahtan beri, uzatmayacagım.

iyi sürüşler.

Motosikleti
K 1600 GTL
Herşeyden önce herkesin absli yada iyi motoru yok. piyasadaki motorların yüzde 90 eski teknoloji motorlar.

Ciao mio amigo, duble esporesso kardeşim benim. önce motoru iyice yavaşlat aynı stelvio gibi senin dediğin yer aynı yollar antalya tarafındada var. neyse motoru yavaşlat dahada hızlanıyorsa viraj içinde motor çekim kuvvetinden ötürü çok az ön ve arka frene tıklamalısın ama çok az kitliyecek gibi değil. diyelimki karşına troll çıktı aniden durman icap etti, hiç kasma düşersin dicem fren yaparsan yüzde 90 böyle olur genelde ikinci seçenekde manevradır. Bak stelviodaki videolara milletin yüzde 90 ı ani duruşlarda düşüyorlar. Normal abi iki teker bu o yüzden yolu iyi okumak lazım. mesela nurboring pisti stelvio gibi olsa öyle yarışılsa yukardaki yarışçı arkadaşda yere yapışır motor modelinden bagımsız.
Kesinlikle haklısın sanki herkesin Hayabusası varmış gibi yazılıyor... ;)

Türev integral değil ama bu mevzular. Temel konular, işin özü. Virajda fren yapılmaz, fren mutlaka viraj öncesi bitirilir söylemleri ehliyet kursu söylemleri. İlkokul. Netice: Eğitim şart. Motosiklet sürmek üzerine eğilip mesai harcanması gereken bir faaliyet. Burada da hep birlikte onu yapıyoruz esasen.
Ehliyet kursu söylemleri değil işte yıllar içinde tecrübe edilerek yaşanılarak ortaya çıkmış temel güvenli sürüş kuralları. Tabiki trafik içerisinde çok farlı senaryolar var bu kurallar bu senaryolar içinde size en güvenli sürüşü sunmaya çalışıyor.

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
tamam hocam bi dahakıne sana yorum yaparken noktası virgülüne kadar alıntı yaparak cevap veririm.

Konuştugumuz konu zaten ön fren yapılabilirliği , sanki başka şey konuşuyoruz da "bunu kimse yazmadı" diyorsunuz.

Ben birşeyleri dogru ya da yanlış acıklamaya calıstıkca saldırgan bir tutum ile cevap veriyorsun sabahtan beri, uzatmayacagım.

iyi sürüşler.
Benim tutumum saldırgan değil sen inatçısın, lafı illa kendi kabulüne getirmeye çalışıyorsun. (Bu sefer gerçekten saldırdım ama...) (Görüşleriniz sizi ifade etmez, sizinle aynı görüşte olmayan ve bunu ifade eden insanların sizinle değil görüşlerinizle derdi vardır - o ayırımı yapmakta fayda olur...)

Yazılanlar açık, her şey yazılması gerektiği kadar yazıldı, paylaşıldı ve üzerine katacak bir şey de kalmadı. Fazlası gereksiz demagojiye girecek.

Merak eden artık burada yazmak yerine gider kontrollü ortamlarda ufak ufak tecrübe eder kendi kararını verir - amaç da bu farkındalığı sağlamak zaten. Fazlasının mümkünatı yok. Bir kişinin zihninde bir ışık yakılmış olsa gani gani yeterli. (Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla hesabı...)

CBS için de yazmıştım; ön ve arka frene ayrı ayrı / birbirinden bağımsız kumanda edebilmek istediğim için + ek bir karmaşıklık olarak gördüğümden motorumda CBS olmasını istemem. (Olsa sürüşümü etkiler mi ondan da emin değilim ama?)

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Ben de Dash kullanıyorum. CBS diğer freni ciddi manada sıkmıyor, çok hafif destek veriyor. İki freni de etkin şekilde kullanmanız gerekiyor hala. ABS ile kıyaslanabilecek bir şey değil motora kesinlikle ABS lazım.

Kesinlikle yetkinliklerin güvenlik bakış açısıyla sürme gerekliliğini ortadan kaldırmadığında hem fikiriz. Asla olamaz böyle bir şey, iyi sürüyorum diye aptallık yapan bileti elinde bulur buna itirazım yok. Bu ikisinin ayrılması konusunda bu kadar ısrarcı olmamın sebebi, güvenli sürüş yaklaşımının da yine tek başına yetersiz olması. Tıpkı iyi sürüyorum diye saçmalayan biri gibi, sadece güvenlik prensibinden bakan biri de nasılsa ben defansifim diye sürüş kabiliyetlerini artırmaz ise, evet tabii ki yine riskin gerçekleşme ihtimalini düşürmüş olacaktır ama gerçekleştiği zaman yapabilecekleri de çok kısıtlı olacaktır. Genelde böyle çok efendi sürenlerden dinledim hep "noldu anlamadım" veya "yapacak bişey yoktu şans" "yapacak bieşy yoktu önceki tercihin sonucu" vs.. tabii ki bazen yapacak bieşy olmaz da.. anlatabildim sanırım. :)

Söylediğim şeylerden aptalca bir anlam çıkartacak birileri varsa bunlar zaten aptaldır hiçbirimiz bir etki edemeyiz. Ama bu bilgiler yokmuş gibi davranarak kendini geliştirmeye açık olan bir sürü insanı da bu gelişimden mahrum bırakıyoruz. Tutarlılık bunalımına girdiğimden değil ama zaten bütün bu debelenmem aynı fikrin etrafında şekilleniyor. Başlangıç eğitimi + güvenli sürüş prensiplerinin yeterli hatta bazen işin sonu gibi gösterilmesi, toplamda iyilik yapmıyor bence.

Sana yanıt gibi değil de toptan bir serzenişim gelmiş =)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar