Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yorum yapan arkadaşların hemen hemen tamamı makine mühendisliği okumanız yönünde fikir beyan etmiş. Bunu temel sebebi mühendislik formasyonu almanız ve diploma sahibi olmanız için. Fakat şunu belirteyim, dükkan açıp motosiklet veya araba tamir etmek için sadece motor bilgisi yetmez. İş güvenliği, hukuk, muhasebe, yabancı dil, işletme, finans gibi dallarda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Mühendislik okursanız bütün bu dallarda eğitileceksiniz. En azından temel seviyede. Ayrıca motorda veya makinelerde neyin neden yapıldığı hakkında da derinlemesine bilgi sahibi olacaksınız.
Bunun yanında insanlar sizi okumaya teşvik ederek neden okumanız gerektiğini anlatıyorlar. Siz ise insanları neden okumamanız gerektiğine ikna etmeye çalışıyorsunuz. Sonuçta bu sizin hayatınız. İster okuyun ister okumayın ancak çoğunluğun dediğini yapmayacaksanız buraya başlık açıp soru sormanın ne anamı var?
Bu tip yerlerde insanlar sizin beğendiğiniz veya duymak istemediğiniz cevapları verebilirler. Buna hazır olmak ve eleştirileri kabul etmek lazım. Yoksa başarılı olamazsınız.
okulda o notaları bize hiç üflememiş, enstrümana dokunmamıza bile izin vermeyen, yetersiz hocaların arasında, hiçbir şey katmayan teorik derslerin devamsızlık zorunluluğu yüzünden amfilerde saatlerimi israf etmek zorunda kalışıma.
Konu başında okulun adı yazıyor muydu bakmadım ama bu sıkıntının özü apartman üniversitesi denen yapının, her şehre üniversite açtık zihniyetinin ve sırf üniversite okumuş olsun diye gidilen okulların eseri bence.
Şuan üni.seçim aşamasında olsanız, makina mühendisliğinde en iyi üniversiteler hangileri ise orayı tutuyorsa okuyun tutmuyorsa boşverin derdim ama mevcutta okuduğunuz bir üni var, sanırım 2 yıllık bir ilerleme de var, bunu yarıda bırakmak da pek mantıklı değil gibi. madem başladınız 2-3 yıl daha idare edip diplomayı alın benim düşüncem. ilerde keşke diplomayı alsaydım diyeceğiniz bir durumda tekrar okumak bu yaşlardaki kadar kolay olmayacaktır.
geçmiş yıllarda katsayı nedeniyle direkt mühendisliğe gidemeyen, 2 yıllık Kocaeli mekatronik okuyup dgs ile 4 yıllık müh. geçiş düşünürken o dönemde iş bulunca 2 yıllık diplomayla ayrılan biri olarak şahsi önerimdir.
Yorum yapan arkadaşların hemen hemen tamamı makine mühendisliği okumanız yönünde fikir beyan etmiş. Bunu temel sebebi mühendislik formasyonu almanız ve diploma sahibi olmanız için. Fakat şunu belirteyim, dükkan açıp motosiklet veya araba tamir etmek için sadece motor bilgisi yetmez. İş güvenliği, hukuk, muhasebe, yabancı dil, işletme, finans gibi dallarda da bilgi sahibi olmanız gerekir. Mühendislik okursanız bütün bu dallarda eğitileceksiniz. En azından temel seviyede. Ayrıca motorda veya makinelerde neyin neden yapıldığı hakkında da derinlemesine bilgi sahibi olacaksınız.
Bunun yanında insanlar sizi okumaya teşvik ederek neden okumanız gerektiğini anlatıyorlar. Siz ise insanları neden okumamanız gerektiğine ikna etmeye çalışıyorsunuz. Sonuçta bu sizin hayatınız. İster okuyun ister okumayın ancak çoğunluğun dediğini yapmayacaksanız buraya başlık açıp soru sormanın ne anamı var?
Bu tip yerlerde insanlar sizin beğendiğiniz veya duymak istemediğiniz cevapları verebilirler. Buna hazır olmak ve eleştirileri kabul etmek lazım. Yoksa başarılı olamazsınız.
Hocam selamlar. Eleştiriniz ve vakit ayırıp yazdığınız uzun yorum için teşekkür ederim. Söylediğiniz bazı noktalara hak vermekle birlikte, işin asıl mutfağında, yani o okul sıralarında oturan biri olarak madalyonun diğer yüzünü de göstermek isterim.
Öncelikle, "Çoğunluğun dediğini yapmayacaksan neden başlık açtın?" yaklaşımınıza katılmıyorum. Ben buraya bir onay mercii aramaya ya da herkesten "Aferin, çok iyi düşünmüşsün" duymaya gelmedim. Analitik düşünen insanlar olarak buraya bir konu açıyorsak, amacımız farklı vizyonları toplayıp kendi gerçeklerimizle tartmaktır. Ben insanların yorumlarına kendi finansal, coğrafi ve mental gerçeklerimi sunarak konuyu derinleştiriyorum; kimseyi bir şeye ikna etmeye çalışmıyorum.
Bahsettiğiniz hukuk, muhasebe, işletme, finans ve yabancı dil eğitimi konusu ise maalesef dışarıdan bakıldığında çok toz pembe görünüyor. Türkiye’deki Makine Mühendisliği müfredatında dükkan işletecek, finans yönetecek, stopaj hesaplayacak bir işletme ya da hukuk eğitimi verilmiyor. Müfredattaki o 2 kredilik teorik seçmeli derslerin sanayide karşılığı koca bir hiç. Biz okuyan öğrenciler olarak o eğitimlerin ne derece yetersiz ve kopuk verildiğini bizzat yaşayarak görüyoruz.
Mezun mühendis abilerim bana piyasa gerçeklerinden, kâr marjlarından bahsediyor; mühendis olmayanlar ise unvanın toplumsal statüsünden bahsediyor. Benim şu an yaşadığım bu çıkmazın en büyük sebebi zaten zamanında "çoğunluğun" beni yönlendirdiği o kalıplara uymuş olmamdır. 2022'den beri o çoğunluğun "şöyle yap, böyle yap" dediği akademik koşturmanın peşindeyim ve günün sonunda hayatın gerçekleriyle, teorik tükenmişlikle baş başayım.
Toplumun her dediğini yapmak her zaman başarıyı getirseydi, bugün binlerce mühendis asgari ücrete masa başında revize bekliyor olmazdı. Ben köprüleri yakarken risklerin, belirsizliklerin ve eleştirilerin sonuna kadar farkındayım. Sadece duymak istediğim cevapları değil, acı gerçekleri de süzgecimden geçiriyorum. Sağlıcakla kalın.
geçmiş yıllarda katsayı nedeniyle direkt mühendisliğe gidemeyen, 2 yıllık Kocaeli mekatronik okuyup dgs ile 4 yıllık müh. geçiş düşünürken o dönemde iş bulunca 2 yıllık diplomayla ayrılan biri olarak şahsi önerimdir.
Değerli yorumunuz ve tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Apartman üniversiteleri ve "her şehre bir üniversite" zihniyetinin getirdiği kalite düşüşü konusundaki tespitlerinize sonuna kadar katılıyorum. Sistemin içindeyken bu gerçeği çok daha çarpıcı bir şekilde görebiliyorsunuz.
Konu başında okulun adını belirtmemiştim; şu an Mersin Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği okuyorum. Mevcut durumuma göre okulu bitirmem için önümde tam 3 sene var. Her şeyi kusursuz bir şekilde yoluna koyarsam, çok zor bir ihtimalle 2 senede bitirebilirim. Yani önümde azımsanmayacak kadar uzun ve yıpratıcı bir süreç daha var.
Tam da bu noktada, sizin tecrübenize dayanarak samimiyetle şunu sormak istiyorum:
Üniversitelerin mevcut durumunu, eğitim kalitesindeki genel düşüşü ve piyasanın gerçeklerini bu kadar net bir şekilde özetlemişken, yine de o diplomayı almamı bu kadar güçlü bir şekilde tavsiye etmenizin asıl sebebi nedir?
Acaba bu tavsiyeniz sadece geleneksel "kolunda bir altın bilezik bulunsun, ileride keşke deme" mantığından mı kaynaklanıyor, yoksa günümüz şartlarında alınan eğitimin kalitesinden bağımsız olarak, o kağıt parçasının (diplomanın) piyasada veya sektörde hala somut kapılar açtığını mı düşünüyorsunuz? Kendi iş hayatı tecrübelerinize dayanarak bu kısmı biraz daha açabilirseniz çok sevinirim, çünkü tam olarak bu ikilem arasında kalmış durumdayım.