ABS'yi tartıştık. Sıra CBS'de.

Motosikleti
D400
yani dikleşiyor diyorsan etmiyorsun abi evet :D
manete allah belanı versin köpek soyu çekersen dikleşir, progresif şekilde fren yaparsan ciddi basınçlara gelene kadar böyle bir davranış sergilemez. bu konuda mıydı @Cyan koymuştu bir kaç video. hadi benim videolar çöp onların yanında, gavuru izleyin güzel anlatıyor.

son bir yılda bir kere virajda fren kullandığım için virajın dışına uçma tehlikesi yaşadım.. o da bir video çekiminde bişey göstermeye çalışırken arka fren kullanınca oldu =)

abi şimdi x kadar sıkarsa dikleşir sıkmazsan dikleşmez dersen çok farklı bir nokta.

bende sana fren motoru durduran sistem değildir; minnacık dokunursan durmana yardımcı olmaz diye savunurum :D

bu da benzer şekilde; virajda fren motoru dikleştirir. zaten virajda fren yapacak duruma geldiysen ya işi biliyorsundur ya da amatörsündür panik yapmışssındır ; amatörsen zaten o frenin ayarını yapamazsın :D

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
abi dikleşiyor yav :D anlamadım ben motor dinamiklerini de mi kabul etmiyoruz artık.
Video gönderdim onları izle bence @arndiol.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

yani dikleşiyor diyorsan etmiyorsun abi evet :D
manete allah belanı versin köpek soyu çekersen dikleşir, progresif şekilde fren yaparsan ciddi basınçlara gelene kadar böyle bir davranış sergilemez. bu konuda mıydı @Cyan koymuştu bir kaç video. hadi benim videolar çöp onların yanında, gavuru izleyin güzel anlatıyor.

son bir yılda bir kere virajda fren kullandığım için virajın dışına uçma tehlikesi yaşadım.. o da bir video çekiminde bişey göstermeye çalışırken arka fren kullanınca oldu =)
Heh yazmışsın, erken cevap verdim :D

abi şimdi x kadar sıkarsa dikleşir sıkmazsan dikleşmez dersen çok farklı bir nokta.

bende sana fren motoru durduran sistem değildir; minnacık dokunursan durmana yardımcı olmaz diye savunurum :D

bu da benzer şekilde; virajda fren motoru dikleştirir. zaten virajda fren yapacak duruma geldiysen ya işi biliyorsundur ya da amatörsündür panik yapmışssındır ; amatörsen zaten o frenin ayarını yapamazsın :D
Amatörlük virajda fren yapıp motoru dikleştirmeyi becermektir. İnsan o kadar amatörse bence güzel bir hakimiyet eğitimi almadan motorla trafiğe çıkmamalı. Bu aletin şakası yok, imkânı olan mutlaka yetkin bir eğitmenden eğitim almalı. En azından Youtube vb. mecralarda saygın / güvenilir kanalların konuyla ilgili sayısız videosu var, onlar izlenip sonra orada anlatılanlar kontrollü ortamlarda ufak ufak denenebilir ve bir aydınlanma yaşanır. Sonrası çorap söküğü gibi geliyor zaten...

Not: Asla virajda mutlaka fren yapılır yazmıyorum bu arada, lafı tersten anlamayalım. Gerektiğinde yapılabilir. Canyon Chasers videosunda söylüyor; "ezberlerle motosiklet kullanmayın, o anki şartlara göre - motosikleti yönlendirmek istediğiniz yere göre kullanın." işin özü bu. Bir onu kavramak gerekiyor önce. Yoksa virajda fren yapmadığın için çarptığın öküze anlatırsın freni mutlaka virajdan önce bitirmek gerektiği masalını... (mesela)

Not2: Gönderdiğim videolardan ikincisinde güzel virajlı bir yolda aynı anda hem yolu hem de gaz kolu ve fren maneti göstererek yapılan bir sürüş var. Orada uygulamalı olarak gösteriyor konuyu. (Bence üç video da baştan sonra güzelce izlenmeli ve hazmedilmeli...)

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
@Cyan abi izledim videoyu, fren kullanımı düşük etki edecek şekilde yapıyor arkadaş.

Aslında tartıştığım şöyle; mesela video 100 km hızdan 90'a tatlı tatlı gerilemek için yapılmış ve yapan arkadaş da işin profesyoneli. Bu nedenle baz almıyorum videoyu.

Ancak viraj bilmeyen adam 100 le girdiği virajda panikleyip 60'a düşmek istediğinde bu düşüşü sağlayacak ön frenin motoru dikleştişrme durumu.

Tabi eğitim vs. hepsi önemli ancak eğitim alan sayısı almayandan cok daha az oldugundan dolayı biz çogunluga göre konuşmamız lazım.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
virajda panikle ön fren sıktığımızda ne olur?

Kaza yapıyorsan amatörsündür, o zaman kask da kafanı korumaz? =)
Öyle denklem olur mu abi. X kadar sıkarsa Y kadar sıkarsa kadar basit bir ayrım değil, dikleşmesi de zannedildiği kadar kolay olan bir şey değil.

Arada sırada "biz ölümlüler öyle böyle", "pistlerde çeyrek salise kasmıyorsnız şöyle böyle" deniyor da kızıyorum ya kendimce, bu yüzden işte. Çık gir bir viraja sık abi ön freni, göreceksin öyle bir şey olmadığını. Yok yere uzaylılaştırıyoruz insanları sürüşten, çok acayip bişeymiş gibi düşünüyoruz. Değil. Trail braking konuşulunca "sön töprök mösön" denilmesine tepkim de bu yüzden. Bunlar o ölümsüzlere ait veya sadece onlar tarafından veya sadece onların yaptığı yerde yapılacak şey düşüncesi çok tehlikeli.

Gel gelelim amatörsen zaten dozajı ayarlayamazsın demişsin, doğru. Her şeyin başında ön fren kullanmayı öğrenin demem de bu yüzden zaten. Başlangıç eğitimini alıp motosiklet ile bir yerden bir yere sorunsuz gidebildikten sonra "iyi sürmek" için başlanacak ilk noktalardan biri ön freni doğru kullanmayı öğrenmek. Bunu öğrenmek istemeyen insanlar var diye ömür billah başlangıç eğitimi düsturunu niye evrensel doğru kabul ediyoruz? O öyle biliyor diye gerçeklere yok demenin o arkadaş dahil hiçbirimize faydası olacağını düşünmüyorum. Bunun "ön fren düşürebilir arka fren kullanın" demekten farkı yok.

Motosikleti
@Cyan abi izledim videoyu, fren kullanımı düşük etki edecek şekilde yapıyor arkadaş.

Aslında tartıştığım şöyle; mesela video 100 km hızdan 90'a tatlı tatlı gerilemek için yapılmış ve yapan arkadaş da işin profesyoneli. Bu nedenle baz almıyorum videoyu.

Ancak viraj bilmeyen adam 100 le girdiği virajda panikleyip 60'a düşmek istediğinde bu düşüşü sağlayacak ön frenin motoru dikleştişrme durumu.

Tabi eğitim vs. hepsi önemli ancak eğitim alan sayısı almayandan cok daha az oldugundan dolayı biz çogunluga göre konuşmamız lazım.
Kendini çok küçümsüyorsun bence. O videoda gösterildiği gibi fren yapamıyorsan öğrenene kadar motorla trafiğe çıkmaman lazım. Bence yapabilirsin gayet, ama kafadaki bazı kalıpları kırman gerekir - ufak ufak dene göreceksin...

Verdiğin 100'den 60'a örneği de çok doğru değil; onunla ilgili de söylüyor eleman, çıkışını görmeğin / bilmediğin viraja zaten öyle bir süratle girmiyor olmak gerekiyor. Ayrıca üçüncü videoda da üzerine basa basa söylüyor, o fren öyle cart diye yapılmıyor; "sakın cart diye asılmayın" diyor. Bütünlüklü değerlendirildiğinde cevaplar o üç videoda var.

Çıkalım bir gün abi. 100'den 60'a düşmenin uygulamasını yapalım bi.
Sorun çıkartabileceğini düşündüğümüz bir ön fren basıncı var, bu arada benim videolara bakarsan pistte yaptığım fren basıncına yakın basınçlara da çıkarıyorum ön freni, virajda, kimse dikleşmiyor. =)

Panikle 60'a düşmek istediğinde ön fren dikleştirir. Peki, ne yapalım bu durumda? Bu yavaşlamayı arka frenle yaparsan ne olacak sence? :)

Motosikleti
D400
abi ben kendimden örnek vermedim ki neden kendimi kücümsüyor oldum bi anda.

valla cevap veresim gelmedi su an :)

Motosikleti
abi ben kendimden örnek vermedim ki neden kendimi kücümsüyor oldum bi anda.

valla cevap veresim gelmedi su an :)
"Yapan arkadaş işin profesyoneli" yazdın ya? Ondan. (Bunun alt-metni "o tekniği ben uygulayamam / beni aşar"...) O anlattığı şey "profesyonel bir teknik" değil (ne demekse?), motosiklet kullanan herkesin bilmesi ve gerektiği yerde uygulaması gereken bir teknik. Bak @killingroad'un dilinde tüy bitti zamanında bunu anlatabilmek için ama anlatamadı / anlaşılmadı. Kalıpları kırmak lazım nitekim...

Motosikleti
K 1600 GTL
"Yapan arkadaş işin profesyoneli" yazdın ya? Ondan. (Bunun alt-metni "o tekniği ben uygulayamam / beni aşar"...) O anlattığı şey "profesyonel bir teknik" değil (ne demekse?), motosiklet kullanan herkesin bilmesi ve gerektiği yerde uygulaması gereken bir teknik. Bak @killingroad'un dilinde tüy bitti zamanında bunu anlatabilmek için ama anlatamadı / anlaşılmadı. Kalıpları kırmak lazım nitekim...
Kalıpları kırarken kolu bacağı kırmayalım da..... Klasik güvenlik bilgisi bize mecbur kalmadıkça lastiğinize tek bir komut verin diyor. Yani lastiğe aynı anda hem dön hem dur yada hem hızlan hem dön deme diyor.

Motosikleti
D400

canın sagolsun abi :D

Görüşünüze katılmıyorum, size de saygı duyuyorum.

Standart bir motosiklet sürücüsü o motoru dikleştirir, ülkemizdeki milyon uçma videosunda , inceleme videosunda bunu gördük.

Hatta forumun cogu da bunu tecrübe etmiştir.

X yaparsan Y olur, Z yaparsan W olur işin öteki tarafı; düz bakmak lazım.

Motosikleti
canın sagolsun abi :D

Görüşünüze katılmıyorum, size de saygı duyuyorum.

Standart bir motosiklet sürücüsü o motoru dikleştirir, ülkemizdeki milyon uçma videosunda , inceleme videosunda bunu gördük.

Hatta forumun cogu da bunu tecrübe etmiştir.

X yaparsan Y olur, Z yaparsan W olur işin öteki tarafı; düz bakmak lazım.
İşte tam da bu yaklaşım yüzünden Türkiye bu durumda. Başka demem yoktur. Çoğunluğa göre konuşalım, çoğunluğa göre yönetilelim - bizim hak ettiğimiz bu madem. ;) (Net anlaşılmıştır...)

Çoğunluk üstel işlem yapmayı bilmiyor diye 2²'nin sonucu 5 olmamalı. İşlemi yapmayı ve sonucunun 4 olduğunu öğrenmek gerekir.

Motosikleti
K 1600 GTL
İşte tam da bu yaklaşım yüzünden Türkiye bu durumda. Başka demem yoktur. Çoğunluğa göre konuşalım, çoğunluğa göre yönetilelim - bizim hak ettiğimiz bu madem. ;) (Net anlaşılmıştır...)

Çoğunluk üstel işlem yapmayı bilmiyor diye 2²'nin sonucu 5 olmamalı. İşlemi yapmayı ve sonucunun 4 olduğunu öğrenmek gerekir.
Üstel işlem yapmayı bilmeyen insanlara da türev integral anlatmamak lazım işte....

Motosikleti
Üstel işlem yapmayı bilmeyen insanlara da türev integral anlatmamak lazım işte....
Türev integral değil ama bu mevzular. Temel konular, işin özü. Virajda fren yapılmaz, fren mutlaka viraj öncesi bitirilir söylemleri ehliyet kursu söylemleri. İlkokul. Netice: Eğitim şart. Motosiklet sürmek üzerine eğilip mesai harcanması gereken bir faaliyet. Burada da hep birlikte onu yapıyoruz esasen.

Kalıpları kırarken kolu bacağı kırmayalım da..... Klasik güvenlik bilgisi bize mecbur kalmadıkça lastiğinize tek bir komut verin diyor. Yani lastiğe aynı anda hem dön hem dur yada hem hızlan hem dön deme diyor.

Teknik olarak bu mümkün değil. Motosiklet denen taşıtı, sürekli olarak her lastiğe tek komut vererek, tek kuvvet uygulayarak sürmek mümkün değil. Bu videoları elli defa paylaşmamız da bu yüzden.

Bir kere denerseniz bunların kol bacak kırılarak sonuçlanmak zorunda olmadığını anlamak mümkün olacaktır.

Çünkü bu 1960'dan kalan kalıplara sırtını yaslayarak oluşturulan diskur yüzünden motosiklet sürücüleri freni kullanmayı bilmiyor. İleri seviye eğitim diye hala dışta kalmak, virajdan önce freni vitesi halletmek falan gibi şeyler anlatılıyor.

İnsanları cahil bırakıyoruz. Sonra bunlar cahil bunlara bir şey anlatılmaz diyoruz. :)

Motosikleti
K 1600 GTL
Teknik olarak bu mümkün değil. Motosiklet denen taşıtı, sürekli olarak her lastiğe tek komut vererek, tek kuvvet uygulayarak sürmek mümkün değil. Bu videoları elli defa paylaşmamız da bu yüzden.

Bir kere denerseniz bunların kol bacak kırılarak sonuçlanmak zorunda olmadığını anlamak mümkün olacaktır.
Güvenli sürüş kuralları uzun yıllar içinde kullanılarak tecrübe edilerek geliştirilmiş kurallardır. Siz bu kurallara uymadığınız her durumda güvenlikten ödün vermiş olursunuz güvenlikten ödün verdiğiniz her an kaza olacak diye bir kaide elbette yok bu kurallar ideal sürüşün gereği, her zaman uygulayamayabilirsiniz. Motosiklet denen taşıt pekala sürekli tekere tek komut vererek kullanılabilir. Bana göre bu şekilde kullanılabilindiği ölçüde iyi sürücü olunabilinir. Bir kere değil birkaç kez virajda fren kullandım ve kaza yapmadım ama bu hiçbir zaman yapmayacağım anlamına da gelmiyor....

Motosikleti
D400
Arkadaşlar o zaman problem konuyu nasıl dile getirdiğimizde.

Virajda ön fren yapılır ön fren yapılmaz demeyeceğiz bu durumda.

"Gerekli eğitimleri aldıysan virajda gayette ön fren yapılır; yeterince tecrübeli ve eğitimli değilsen mümkün seviye viraja girmeden hızını ayarlaman ya da arka frenle ince dokunuşlarla hız kesmen gerekir" dememiz gerekmez mi?

Foruma yeni gelmiş bilgisiz bir arkadaş "virajda ön fren yapılır hiç problem olmaz " yazısını okudugunda yanlış yönlendirme yapmış oluruz; çünkü çogunluga göre yorum yapmıyorsak bunu mutlaka belirtmek gerekir.

Güvenli sürüş kuralları uzun yıllar içinde kullanılarak tecrübe edilerek geliştirilmiş kurallardır. Siz bu kurallara uymadığınız her durumda güvenlikten ödün vermiş olursunuz güvenlikten ödün verdiğiniz her an kaza olacak diye bir kaide elbette yok bu kurallar ideal sürüşün gereği, her zaman uygulayamayabilirsiniz. Motosiklet denen taşıt pekala sürekli tekere tek komut vererek kullanılabilir. Bana göre bu şekilde kullanılabilindiği ölçüde iyi sürücü olunabilinir. Bir kere değil birkaç kez virajda fren kullandım ve kaza yapmadım ama bu hiçbir zaman yapmayacağım anlamına da gelmiyor....

Güvenli sürüş bir davranış biçimi, sürüş yetkinliği değil.
Virajda ön freni kullanmayı bilmek demek güvenli sürüş prensiplerinden uzaklaşmak demek değil.
Trail braking yapabiliyorum diye her yere trail braking yaparak girmiyorum, gibi.

Motosikleti
cbf 150
çok uzun okumadım kim haklı bilmiyorum ama pist dışında adam gibi motora binin, yollar pürüzsüz değil. Yollarda arabalarda var köpeklerde insanlarda her bir bok var. Durabiliceğiniz hızlarda gidin. Atraksiyonlara girmeyin. Motoru fren değil ilk önce egonuz durdurur.

Motosikleti
...
Foruma yeni gelmiş bilgisiz bir arkadaş "virajda ön fren yapılır hiç problem olmaz " yazısını okudugunda yanlış yönlendirme yapmış oluruz; çünkü çogunluga göre yorum yapmıyorsak bunu mutlaka belirtmek gerekir.
Hiç kimse "virajda ön fren yapılır hiç problem olmaz" diye yazmadığı için aslında var olmayan bir söyleme yorum yapıyorsun ama?

Yan not / latife olarak: Okuyan da bir zahmet bir cümleden fazla okuyabilsin / anlayabilsin. Okuma / anlama özürlüleri yanlış fren yaptıkları için kaybetmeye razıyım şahsen; gelecek kuşakların selahiyeti açısından iyi olur. Valla! (Zaten ya yanlış fren yaptıkları için düşecekler ya da fren yapamadıkları için öküzün g.tüne kaçacaklar - yöntem farklı sonuç aynı. :ROFLMAO: 💦 )

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar