- Motosikleti
- Yamaha XSR700
Bir video da ben paylaşayım. Muhtemelen @arndiol bu tarz bir video gördüğünü tahmin ediyorum.
Bu abi millete akıl vereceğine, bence önce motosiklet kullanmayı öğrensin.Bir video da ben paylaşayım. Muhtemelen @arndiol bu tarz bir video gördüğünü tahmin ediyorum.
ABS yüzünden değil bence o yol ve trafik durumuna göre aşırı süratli kullandığı için başına bu geliyor.Bir video da ben paylaşayım. Muhtemelen @arndiol bu tarz bir video gördüğünü tahmin ediyorum.
Garip bir durum ancak geçen bir video gördüm, benzer şekilde motorcu arkadaşlarla da konuştugumda 3 farklı fikir ortaya çıktı.
ABS'li bir model kullanıyorum henüz kullanmak zorunda kalmadım, önceden abs'siz kullandıgım için ani fren sıkarken bile kaydırmayacak şekilde sık / gevşet şeklinde frenliyorum.
İlk görüş motosiklette abs'nin zaruri bir durum olmadığı. Eğer fren yapmayı biliyorsan, panik yapmak gibi bir huyun yoksa ABS'nin fren mesafesini uzattığını düşünerek kaza ihtimalini arttırdığını söyleyenler var.
İkinci görüşün abs'nin her cc'de tamamen gerekli olduğu, fren yapmayı bilsen de kurtarıcı olduğunu söyleyenler tayfa.
Başka bir görüş de düşük cc'lerde fren yapmayı öğrenmek açısından abs'nin olmaması gerektiği, limitlerini fren yapmayı bu şekilde daha iyi öğrenebileceği ancak yüksek cc'lerde zorunlu bir durum olduğu yönünde.
Siz hangisine katılıyorsunuz? Ya da sizce nasıl olmalı?
arabalarda hava yastığı ne kadar gerekliyse motosiklette abs o kadar gerekli.
abs, fren ekipmanı değildir. güvenlik ekipmanıdır. doğru frenleme yaptığınızda hiç devreye girmez yıllarca devreye girmeden motosikletinizi kullanırsınız. eninde sonunda 1 sefer gerekir o zaman da işini yapar. fren mesafesini uzatmaz. zira doğru fren yapamadığınız için düşeceğiniz şekilde fren yapmışsınızdır. düşmenizi engeller.
Ben olayın metafiziksel tarafındayım.ABS nin amacı zaten kızaklama, kaymayı önlemektir.
ABS lise fizik dersi konusudur.
Tekerleğin yere değdiği anda ki hızı sıfırdır. Frene basıp tekerlek kitlendiği anda hızı kayma hızı kadardır. İşte ABS burada devreye girer. Saniye de onbeş ile yirmi kez fren yapıp bırakır.
Ben ABS yi devreye sokmuyorum diyen aslında tekerleği kitlemiyorum der. Yeterli fren yapma tecrübesi olmayanlar ve tecrübesi olsa bile ani olarak panikle fren yapmak zorunda olanlar için ABS gereklidir.
Freni sıktığı anda abs devreye giriyor. Bilerek o şekilde fren yapıyor abs'yi b.klayarak dırzo takipçi kasma derdinde. He deyip geçmek lazım çünkü bu cahilden bile aşağıda.Bir video da ben paylaşayım. Muhtemelen @arndiol bu tarz bir video gördüğünü tahmin ediyorum.
O freni abssiz motorda yapsa, o girdiği araya yerde sürüklenirken girecekti.Freni sıktığı anda abs devreye giriyor. Bilerek o şekilde fren yapıyor abs'yi b.klayarak dırzo takipçi kasma derdinde. He deyip geçmek lazım çünkü bu cahilden bile aşağıda.
Karikatür örseleyici ama en alttaki bölüm süperABS sistemin zorunluluk olduğunu yada gereksiz / faydasız olduğunu savunanlara cevabım
![]()
Piyasada yeterince ABS'si olmayan yada olup kapatılabilen motor var. Gereksiz duyanlar onlara binsin.
Zorunlu olduğunu savunanlar da tam tersi.. ABSli motora binsin.
Hiçbir fikri olmayana da tavsiyem, ABS'siz motor kullanacak kadar eğitimli becerili olup ABS'li motora binsin.
Bunu kanıtlayacak bir veri var mıdır elinizde?ABS fren mesafesini uzatır !
Kuru asfalt yada toprak bir yolda uygun bir motosikletle deneyebilirsin bunu.Bunu kanıtlayacak bir veri var mıdır elinizde?
ABS'li araçlarla yapılan testlerde panik anında yapılan frenlemelerde, tam kapasite kullanılabildiği için frenleme mesafesinin ABS'siz araçlara kıyasla daha kısa olduğunu gösteren veriler var.
Acil frenlemeyi arka frenle mi yap diyorsunuz bana?Kuru asfalt yada toprak bir yolda uygun bir motosikletle deneyebilirsin bunu.
Lastiğe zarar vermemek adına toprak yolda yapman daha uygun olur.
Aynı zeminde, sadece arka freni kullan.
Birinde ABS açık olsun diğerinde ABS kapalı olsun.
50-60km/h hızla arka frene iki durumda da sonuna kadar bas.
ABS'siz olanda daha kısa mesafede durduğunu kendin görürsün.
Sistem Bilgi - konum - Hız - Vites - İvmelenme diyor. Özellikle farklı renklerde yazdım. Her aşamada bilgiyi toplayıp ona göre aksiyon alırsın. Bu arkadaş bilgi safhasını geçip (önünde duran araç hakkında bilgi toplamadan şerit değiştiriyor, konumu yanlış, hızı yanlış vb bir sürü kusur bulabiliriz daha) abs’ye suç buluyor. Sistem her yeni bilgide kendini tekrardan başa döndürür. Bu arkadaşta hiç bir bilgi yok.Bir video da ben paylaşayım. Muhtemelen @arndiol bu tarz bir video gördüğünü tahmin ediyorum.
Hayır deneme yaparken düşme diye arka freni kullan diyorum.Acil frenlemeyi arka frenle mi yap diyorsunuz bana?
Zaten çoğunda sadece arka abs kapanıyor. Demek ki üreticilerin bir bildiği var. Ön absyi kapatmıyor bir çoğu.Hiç arazide motosiklet kullanmadın sanırım. Niye ABS kapatılıyor arazi motosikletlerinde hiç düşündün mü ?
Asfalt ya da toprakta deneme yapın diyip toprağı öneren sizsiniz hangi ara toprak yolda ABS’yi tartışmaya başladık anlamadım.Hayır deneme yaparken düşme diye arka freni kullan diyorum.
ABS sistemi kızaklamayı önlediğinde fren mesafesi kısalmaz, aracı yönlendirmeyi sağlar. Bunun içinde fren mesafesinden öndün vermek gerekir.
Hiç arazide motosiklet kullanmadın sanırım. Niye ABS kapatılıyor arazi motosikletlerinde hiç düşündün mü ?
Hayır tartıştığımız konu ABS nin fren mesafesini uzatıp uzatmadığı.Asfalt ya da toprakta deneme yapın diyip toprağı öneren sizsiniz hangi ara toprak yolda ABS’yi tartışmaya başladık anlamadım.
Biz videoda verilen örnek üzerinden asfaltta acil frenleme hakkında tartışıyoruz.
Denemesini yapacaksam da arka frene abanarak yapmayı tercih etmem arka frenin amacı bu değil çünkü.