50ccye kadar motorlar b ehliyet ile kullanılabilirken neden 125cc ve üzeri motorlara ayrıca ehliyet istenmektedir?

Pilavdan dönenin dişi kırılsın.
Senden çirkin olmam mümkün değil. Aykü şeysim eskik ya, beceremem ben.
Allah için pilavını al da git.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

A1 ehliyet ile Citroen Ami gibi arabalar kullanılabiliyor, B sınıfı ehliyet ile de 50cc motosiklet kullanılabiliyor. Gayet makul durumlar. 67
Hocam makul bir yanı yok benim açımdan. O da şundan dolayı; b ehliyet ile CC değeri farketmeksizin 4 teker her aracı kullanabiliyorsun. Fakat kimi araçlarda src ve psikoteknik belgeleri isteniyor o ayrı. Ancak motosikletlerde CC değerine göre ehliyet alabiliyorsun. Yani 1.3 CC değerindeki araç ile sınavı geçip ehliyet alıyorsun ve atıyorum 4.5lik bir ferrariyi bile bu ehliyet ile kullanabilirken motosiklette CC değerine göre ehliyet alıyorsun. Umarım açıklayıcı olmuştur

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Valla A1, A2, A ne kadar sınıf varsa da kendi içlerinde de ayrı ayrı sınıflara tabi olmalı. Halk olarak motosiklet süremiyoruz, bu aşikar. Motosiklet ehliyeti almak daha da zorlaşmalı, B ile 50 cc sürme madrabazlığına da son verilmeli. Daha trafikte nerede konumlanacağını bilmeyen adam, önüne engel çıktığında durmayı ya da kaçmayı akıl edemeyen ve kornaya basmaktan başka bir halt yapamayan bir kitleden bahsediyorum. Devletin uzun yıllardır mok gibi yönetildiğini ben de kabul ediyorum ama yine de devleti bizden 1000-2000 TL fazla para kırpmak isteyen kasaba esnafı olarak görmemeliyiz.

Çok güzel bir soru. B sınıfı aldığınızda 0.8 Daewoo Tico da sürebiliyorsunuz 6.2 V8 Cadillac Escalede de. Gaz tepkimesi ikisinin de farklı sürüş dinamikleri ikisinin de farklı. Sanırım burada amaç sürücüyü korumak. Araçlar için güvenlik testleri bulunmakta iken motorlar için yok. Minibüs ,kamyon, tırlarda ve römorklu araçlarda eskiden sadece E sınıfı vardı. Şimdi böldüler C D diye bir de E takısı getirdiler ama arabayı bıraktılar. B'yi kendi içinde bölmediler. Bence 300 hp üstü süper spor otomobilleri de herkes kullanmamalı . Özel ehliyete tabi olmalı. Psikoteknik gibi bunda da refleks testleri olmalı. En az 5 sene ceza yemeden B ehliyetine sahip olma gibi şartlar da gelmeli. Zengin çocukları 18yaşına girer girmez B ehliyeti ile lüks araç alıp trafiği birbirine katabiliyor.

Çok güzel bir soru. B sınıfı aldığınızda 0.8 Daewoo Tico da sürebiliyorsunuz 6.2 V8 Cadillac Escalede de. Gaz tepkimesi ikisinin de farklı sürüş dinamikleri ikisinin de farklı. Sanırım burada amaç sürücüyü korumak. Araçlar için güvenlik testleri bulunmakta iken motorlar için yok. Minibüs ,kamyon, tırlarda ve römorklu araçlarda eskiden sadece E sınıfı vardı. Şimdi böldüler C D diye bir de E takısı getirdiler ama arabayı bıraktılar. B'yi kendi içinde bölmediler. Bence 300 hp üstü süper spor otomobilleri de herkes kullanmamalı . Özel ehliyete tabi olmalı. Psikoteknik gibi bunda da refleks testleri olmalı. En az 5 sene ceza yemeden B ehliyetine sahip olma gibi şartlar da gelmeli. Zengin çocukları 18yaşına girer girmez B ehliyeti ile lüks araç alıp trafiği birbirine katabiliyor.
300 hp arabaya da hız sınırı 110 km , murat 124 de . Etrafında kaç tane 300 bg araç kullanıp da kaza yapan kimse gördün?. Ben sana Tofaş şahinle yapılmış 100 lerce kaza gösteririm. Mesele ehliyet değil. 85 yaşında bir teyze de parası varsı varsa o spor arayı alıp kullanır. Gayet de güzel kullanır ama adam gibi bir ehliyet eğitimi var ise. Bizim sorunumuz kullandığın aracın gücü gaz tepkisi veya ağırlığı değil. Bizim sorunumuz trafiği ve dinamiklerini çok hafife almamız ve trafiği aracı yürütmekten ibaret sanmamız. Bisiklet bile sürsen trafiği bilmiyorsan sonun aynıdır. Bizim problemimiz kurallara uymamak. Hatta kurallar uymamak içindir diye sözümüz bile var. Ehliyet sistemi değişmeli. Adam gibi eğitim ve cezalar gelmeli. Öyle gelmeli ki ters yola alkollü giren ve birini öldüren kişi bir daha gün yüzü görmemeli. Bak o zaman ne oluyor.

Motosikleti
Suzuki Burgman UH200
Motosiklet ehliyetini hacim, güç sınıflarına bölmek yanlış bir uygulama değil. Yaş sınırlamaları da yanlış değil. Sürücülük bilgi ve deneyimi nasıl tek bir kademe olamıyorsa ehliyetlerde de kademe olması mantıksız değil. Karayollarımızda yaşanmakta olan cahiliyye devrine son vermek için düz mantık değil, derinlemesine düşünmeye ihtiyacımız var. Şablonunu uyguladığımız AB ülkelerinin sistemi bizim için yeterli değil. Özellikle sürücü olur raporları çok kolay alınıyor ülkemizde. Araç sürme yetisi kalmamış yaşlı sürücüler canlı bomba gibi geziyor karayollarında.

Arkadaşlar çoğunuz benim çelişkili gördüğüm soruna trafik kurallarına uymayan kitleler nedeniyla kazaları azaltmak için böyle bir uygulamanın mantıklı olduğunu söylüyorsunuz. Elbette başka açılardan bakıp mantıklı gelen düşünceleriniz var. Fakat kitlelerin kurallara uymaması onların kuralları icsellestirmedigini kendi canı ve başkasının canını umursamadigini gösterir. Her gün ehliyeti olmasına rağmen bu kurallara riayet etmediği için yaşanan kazalara şahit oluyor ve bir yerlerde denk geliyoruz. Fakat ehliyet alırken kuralları icsellestirmek için eğitim verilmiyor tam tersine kazanç kapısı olarak görülüyor. Sizler uygulamanın katı olmasını savunuyorsunuz bense icsellestirilecek insanın trafik bilincini ve trafiği okumasını aktif edecek bir eğitim verilmesinden yanayım. Araçları sürmek, tanımak başka trafik kurallarına uymamak başkadır. Ehliyeti yüzlerce sınıfa bölseniz de kurallar içselleştirilmediği sürece kazalar yaşanmaya devam edecektir. Birilerinin elinde ehliyet olması onların kurallara uymamasını engellemiyor ne yazık ki. Hp değeri trafikteki araçlaraın ortalamasına göre yüzlerce kat yüksek araçları kullanan şımarık zengin zuppelerin o araçlarla abuk sabuk hareketler yapmasını ehliyet nasıl engelleyebilir üstelik kaza yapsa bile parasıyla bu işin içinden siyrilabilecek kadar zengin ve nüfuzu varsa? Dolayısıyla konu açıklamasında yazdığım soru hala geçerliliğini korumaktadır

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar