50cc uzun yol maceralarım

Motosikleti
2018 Kuba Dragon 50
15 Ocak’ta almış olduğum ilk motorum, 100cc’ye çevrilmiş Küba Dragon 50 ile yaptığım uzun yolları paylaşmak istedim. Sırasıyla:

• Aldığım gün: Burdur-Akşehir 170 km
  • 31 Ocak: Akşehir-Ankara 270 km
  • 16 Şubat: Ankara-Akşehir
  • Tarihini hatırlamadığım bir gün: Bir kez daha Akşehir-Ankara
  • 28 Mart: Kardeşimle artçılı şekilde Ankara-Kayseri 330 km
  • 6 Nisan: Kayseri-Akşehir 430 km

Gelelim yolda yaşadıklarıma:

Burdur’dan aldığım gün, daha önce sadece bisikletle uzun yol yapmış ve 10 dakika kadar ödünç kullandığım bir MZ ETZ 151 dışında motor tecrübem yoktu. Yine de çıktım yola. Isparta’yı geçtim, Eğirdir Gölü manzaralı dağ yolunda bir sola virajda yaklaşık 40 km/h hızla toprağa doğru kayıp motoru yatırdım ve ilk kazamı yaptım. Motoru kaldırıp devam ettim. Kaskın vizörünü de çizdiğim için vizörü açık kullanmak zorunda kaldım. Kazadan sonra hızımı 60’tan 40’a düşürdüm ve 100 km daha devam edip Akşehir’e vardım. O anın sıcağıyla çok hissetmesem de sonradan burktuğum ayağım yüzünden bir hafta kadar topalladım.

Sonraki Ankara yolculuğumda ise sabahın çok erken saatlerinde yola çıktım. İki kat eldivene rağmen 20-30 dakikada bir ellerim donduğu için durup ellerimi motorun üstünde ısıttım. Ankara’da yaptığım ilk iş elcik ısıtma ve rüzgarlık takmak oldu. :)

Akşehir’e dönüşteyse bisikletime taktığım heybeleri ve tur camını da kullanınca hızım epey düştü. 4. vites neredeyse hiç çekmez oldu. Ayrıca Ankara’da debriyaj balatası değiştirirken kapağı tam kapatamamışım, yağ eksiltmeye başladı. Yolda iki kez azar azar yağ ekleyerek varabildim. Akşehir’de debriyaj kapak contasını hallettim, 15-36 olan dişlilerden ön dişliyi 14T ile değiştirdim. 105 km/h’de kesiciye girerken artık 95 km/h civarında giriyor ama 4. vites yeniden kullanılabilir hale geldi.

İkinci kez Ankara’ya giderken, biraz daha motoru tanımanın verdiği güvenle biraz bastım. Uzun rampalarda motorun şiştiğini fark ettim. Ankara’da motora yağ soğutucu taktım. Giriş ve çıkış hortumları arasında epey sıcaklık farkı oluşuyor, bu da motoru rahatlattı. Hava 10 derece altına düştüğünde radyatörün önünü kapatarak motorun daha hızlı ısınmasını sağlıyorum.

Bayramdan iki gün önce kardeşimle Kayseri’ye akraba ziyaretine gittik. Yola geç çıktığımız için karanlığa kaldık. Yolun sonuna doğru farım tümseklerden geçerken gitmeye başladı. Durup kontrol ettiğimde far soketinin yan tarafının erimiş olduğunu gördüm. Arasına metal bir şey sıkıştırıp sorunu geçici olarak hallettim.

Kayseri’de muayeneye girdik ve tek seferde geçtik. Ancak dönüş yolunda, tam da polis çevirmesinde emme manifoldu cıvataları gevşediği için motor stop etti. Polisler haliyle şüphelendi ama evraklarım tam olduğu için bir şey yapamadılar. Kenara çekip idareten tamir ettim, sanayiye kadar gidebildim. Cıvatalar gevşeyip manifold sallanınca dişler yalama olmuş ve klingrit conta da kopmuştu. Çantamdaki karton bardaktan geçici bir conta kesip, dişler tuttuğu kadarıyla fazla sıkmadan taktım. Hala hava aldığı için motor 40 km/h’ı geçince öksürmeye başlıyordu.

Üç tornacı “yolda kaldım” dememe rağmen diş açıp heli-coil atmayı kabul etmedi. Dördüncüsü "Buraya matkap girmez, silindir kafasını sökersen yaparız" dedi. Onların takımlarıyla orada söküp diş açtırdım. Sağ olsunlar, conta kağıdı da buldular. Karton bardaktan aldığım kalıpla klingritten tekrar conta kestim ve silindir kapağını sente atlatmadan takıp çalıştırmayı başardım.

Kayseri-Akşehir yolunda ise çok sert rüzgar yedim. Çoğunlukla 60 km/h'ı geçemedim. Birkaç kez doğru olmasa da yavaş giden kamyonların arkasında rüzgar keserek dinlenip ilerledim. Konya çevre yoluna girerken yedek depoya düştüm ve benzinlik aramaya başladım. 30 km sonra, ilk çıkan benzinlikten 200 metre önce benzinim bitti. Benzinliğe boş viteste stop etmiş şekilde girdim. 😁

Dönüp baktığımda ortalama hızım 55-60 km/h civarında olmuş. Yakıt tüketimi ise 1.7-2.7 L/100 km arasında. Bisikletle uzun yol yaptığım zamanki 15-20 km/h hız ve 3-4 L/100 km (su) tüketiminden sonra motor kullanmak çok rahat geldi.

Yol arkadaşı olmak isteyen varsa, Akşehir’de Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisiyim, Ankara’da oturuyorum. Bu bölgelerde motorcu çevresi edinmek isterim. Uzun yol yapmaya devam edeceğim, yaz için tur planlarım var. Daha güzel fotoğraf videolar çekebilmek isterdim ama şimdilik bunlarla idare edin :)

Son düzenleme:
Vallahi bravo. İmrenerek okudum. Bazı mevzularda da endişe ettim. Ama yine de maşallah demem gerek.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797
daha iyi bir şey alırsın da daha iyi gezersin inşAllah kazasız belasız

Motosikleti
2018 Kuba Dragon 50
Sıfır rodajdaki motorla uzun yol da çok doğru olmamış sanki.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

50cc otobana çıkamıyor. 80cc yükselmesini ruhsata mı işlettiniz polis nasıl bir şey demedi?
2018 model aldığımda 13.500km de idi.

Sıfır rodajdaki motorla uzun yol da çok doğru olmamış sanki.

50cc otobana çıkamıyor. 80cc yükselmesini ruhsata mı işlettiniz polis nasıl bir şey demedi?
otobana çıkmadım hiç özellikle güzergahımı otoban statüsündeki yollardan seçmiylrum. Ruhsatta 50cc

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Asıl macera böyle küçük cc ile yapılan motorlarla çıkılan turlar oluyor.

Öyle 500cc ve 1250cc bir araya gelip tura çıkmış falan. 😆

Geçiniz.

Paylaşım için teşekkürler @Hugoman

Daha çok foto isteriz. 👏

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Güzel macera olmuş.
Eliniz alet tutuyormuş da yolda kalmamışsınız.

Ekipman konusunu hatırlatmış olayım. Ayağınızda korumalı düzgün bir motosiklet botu olsaydı belki bileğiniz burkulmayacaktı. Motor küçük büyük dememek lazım ekipman konusunda.

Motosikleti
Bmw R 1300 Gs
Arkadaşım yapıyorsun bu sporu 👍helal olsun. Umarım kalbinden geçen motosikletide rahatlıkla alırsın ve güzel güzel gezersin.

Motosikleti
Yamaha Tracer 7
Helal olsun, hem iyi gezmişsiniz hem de eliniz alet tutuyorken güzel işler yapmışsınız. Dükkan açın tamimre bakıma gelelim :ROFLMAO:

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Helal olsun, epey maceralı bir gezi olmuş. Paylaşım için teşekkürler.

akşehirlimisin knk bende çeltikliyim :D

güzel macera olmuş

Son düzenleme:
Motosikleti
sym jet 14 125cc
Merhaba bu işten keyfin alarak yol yapman çok güzel bende Ankara'da oturuyorum yazın bir veya iki defa olmak üzere şehir dışına çıkıyorum 125 cc ile Ankara çıkışlı Afyonkarahisar (Süvarinin İzinden sürüşü 100 motor arasından tek 125 cc scooter ben vardım) - Samsun Vezirköprü (Motofest) - Karabük (Motofest) - Sinop Kastamonu Çankırı (2 arkadaş 2 günlük tur yaptık ) tabi onlarca fotoğraf video buraya yüklemeyi bilmediğim için atamadım. Ankaraya max 500 km uzaklıkta gitmek istediğim çok yer var belki birgün karşılaşır tanışır bir yol yaparız.

Takim taklavat edinmissin cok güzel ancak senin takdir edilecek tarafin, elinin yatki olmasi ve pratik cözüm yaratmak ve sartlari bir sekilde zorlayip gayene ulasmak becerin, takdir edilecek bir maharetin olmasidir, insallan yakin zamanda daha iyi kondisyonlu ve daha kaliteli motorlara sahip olursun. durmak yok yola devaaaaaaam

Motosikleti
2018 Kuba Dragon 50
akşehirlimisin knk bende çeltikliyim :D

güzel macera olmuş
Ankarada oturuyorum. Akşehirde makine mühendisliği okuyorum. Aslen Erzincanlıyım.

Merhaba bu işten keyfin alarak yol yapman çok güzel bende Ankara'da oturuyorum yazın bir veya iki defa olmak üzere şehir dışına çıkıyorum 125 cc ile Ankara çıkışlı Afyonkarahisar (Süvarinin İzinden sürüşü 100 motor arasından tek 125 cc scooter ben vardım) - Samsun Vezirköprü (Motofest) - Karabük (Motofest) - Sinop Kastamonu Çankırı (2 arkadaş 2 günlük tur yaptık ) tabi onlarca fotoğraf video buraya yüklemeyi bilmediğim için atamadım. Ankaraya max 500 km uzaklıkta gitmek istediğim çok yer var belki birgün karşılaşır tanışır bir yol yaparız.
Yazın bir Ankara Sinop yapacağım. Bu konuyu açtıktan sonra eklemediğim 2 yola daha çıktım. Akşehir-Antalya yaptık Mondial nevada 250'li bir arkadaşla. Antalyada 2 gece kamp yapıp döndük. Ondan sonra da bir kere Beyşehir gölü Yeşildağ kamp alanında 1 gece başka arkadaşlarla yaptık. Mondialli arkadaşla çıktığımızda 3 günde 800km+ yapmışız. Onun motor rodajda olduğu için basmamasına da yardımcı oldum 😁

Ankarada oturuyorum. Akşehirde makine mühendisliği okuyorum. Aslen Erzincanlıyım.

Yazın bir Ankara Sinop yapacağım. Bu konuyu açtıktan sonra eklemediğim 2 yola daha çıktım. Akşehir-Antalya yaptık Mondial nevada 250'li bir arkadaşla. Antalyada 2 gece kamp yapıp döndük. Ondan sonra da bir kere Beyşehir gölü Yeşildağ kamp alanında 1 gece başka arkadaşlarla yaptık. Mondialli arkadaşla çıktığımızda 3 günde 800km+ yapmışız. Onun motor rodajda olduğu için basmamasına da yardımcı oldum 😁
Vallahi konu sayesinde iyice gaza geliyorum hocam. :) 125lik çinli scooter ile iki kişi 260km yol yaptık, toto ağrısı dışında hiçbir sorun yaşamadık. Artçım 50kg ama ben de +80 kiloyum. Şimdi de Denizli-Akyaka veya Denizli-Didim planımız var. Ben Denizli-Aydın yaptım tek başıma geçen ay, çok keyifliydi ama hava soğutmalı scooter olunca insan güvenemiyor işte. :) Hatta bi ara tek başıma Ankara’ya ailemin yanına gidesim var 472km yolu, sırf keyif amaçlı. Yaklaşık 16bin km deneyimim oldu yavaş yavaş acemiliği atıyorum, motoru büyütmek nasip olursa Türkiye turu yapmak istiyorum.

Motosikleti
2018 Kuba Dragon 50
Vallahi konu sayesinde iyice gaza geliyorum hocam. :) 125lik çinli scooter ile iki kişi 260km yol yaptık, toto ağrısı dışında hiçbir sorun yaşamadık. Artçım 50kg ama ben de +80 kiloyum. Şimdi de Denizli-Akyaka veya Denizli-Didim planımız var. Ben Denizli-Aydın yaptım tek başıma geçen ay, çok keyifliydi ama hava soğutmalı scooter olunca insan güvenemiyor işte. :) Hatta bi ara tek başıma Ankara’ya ailemin yanına gidesim var 472km yolu, sırf keyif amaçlı. Yaklaşık 16bin km deneyimim oldu yavaş yavaş acemiliği atıyorum, motoru büyütmek nasip olursa Türkiye turu yapmak istiyorum.
Aklınızda keşke yapsaydım diye kalmasın. Bence yapın motor büyütmeyi de beklemeyin. Sabırlı olduktan sonra her motor her yola gider. Motora bile gereke yok bisikletle günde 200km yaptığımı bilirim (Pursaklar-Nallıhan). Motor tecrübeniz benden çok bu arada. Benim daha 4000km'cik kadar tecrübem var motorda büyük bir bölümü de uzun yol.

Aklınızda keşke yapsaydım diye kalmasın. Bence yapın motor büyütmeyi de beklemeyin. Sabırlı olduktan sonra her motor her yola gider. Motora bile gereke yok bisikletle günde 200km yaptığımı bilirim (Pursaklar-Nallıhan). Motor tecrübeniz benden çok bu arada. Benim daha 4000km'cik kadar tecrübem var motorda büyük bir bölümü de uzun yol.
Kısa bir zaman sonra Denizli-Ankara’yı deneyeceğim hocam ayarlayabilirsem. Sadece dediğim gibi hava soğutmalı scooterlar diğer vitesliler gibi olmadığından yüksek hızlarda havayı verimli alamadığından ısınma sorunu biraz baş ağrıtabiliyor. Yine de dinlene dinlene gitmek en makul seçenek bu durumda.

Motosikleti
KAWASAKI Z500SE- HONDA SH125İ
Valla helal olsun iyi cesaret iyi macera ah şu gençlik ah

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar