Alicem kardeşim, kardeşim diyorum muhtemelen de kardeşim yaşındasın

her neyse çok da önemli değil demiş olduğum şeye saçma diyebilirsin her söylediğime katılmayabilirsin ama şuna dikkat et lütfen ne dediğimi önce iyi anla daha sonra katıl veya katılma.
Bu tür sport cruiser motosikletlerin arka yolcu seleleri ya olmaz ya da olursa çok çok küçük olur. Buraya kadar olan kısımda bir problem var mı?
Hatta marka ve model örnek verelim; Indian Scout, Harley V-rod, Kawasaki Vulcan, Triumph Bonneville Bobber gibi.
Touring ve / veya Naked motorların arka yolcu selelerinin de daha büyük ve konforlu olduğunu söyledim. Burada da aslında anlaşılmayacak bir durum yok

Nevada evet çok büyük arka kısma sahip bir motor değil ve ben de zaten diyorum ki bu sınıfın genel yapısı bu şekilde. Saçma bir durum yok aslında. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur. Ayrıca galiba motorun fiyatı bir süre sonra 37 bin tl civarına çıkacakmış malum yerlerdeki mevcut motorlardan bence almak niyetiniz var ise alın derim.
Bu sınıfta neden hiç seçenek yok ülkemizde bu da bir muamma. 250cc kullanmak isteyen biri illa r25 veya xmax mi almak zorunda ya da mt25? Premium markalardan can alıcı modeller gelse biraz da rekabetçi bir
cruiser segmenti 2010 yılından beri sürüncemede ülkemizde.
japon cruiser modelleri,özellikle honda shadow ve yamaha dragstar modelleri 2010 itibariyle ülkemiz pazarına getirilmedi.
Kawasaki vn serisi ile suzuki intruder seriside 2018 itibariyle piyasadan çekildi.
Yani japon cruiser segmenti ülkemizde bitti gibi bir şey.
Oysaki avrupa ve abd pazarında yenilenmiş japon cruiser segmenti motorlar satılmaya hala devam ediyor çünkü euro5 standartlarından ötürü bu pazarlardan zarar edilmek istenilmiyor.Bİr süre daha cruiser segmenti devam ettirilecek ve bitirilecek dünya genelinde (aşşağıda sebebini yazdım)
Bunun birkaç önemli sebebi var;
Öncelikle 2000-2010 yılları arasında piyasaya tüm markaların tüm modelleri çok uygun fiyattan pazara sokuldu.Bu bir anlamda türk motorcuların tarzlarının belirlenmesi bakımından bir testti.Hangi tarzlar çok tutuluyor bunlara bakıldı bu 10 yıllık süreçte.O kadar fazla motor piyasaya sürüldüki insanların tercih yelpazasi çok genişledi ve zaman içindede herkes kendisie uyacak tarzı buldu.Bu süreç sonunda da ülkemizdeki distribitör firmalar en fazla getiriyi sağlayan motor hangisiyse ona yöneldi.Bu noktada racing,naked,enduro ve scooter modelleri en fazla satış rakamına ulaşan tarzlar olduğu için diğer modellerin getirilmesi mali açıdan tercih edilmedi.
cruiser segmenti ise apayrı bir başlık konusu zira düşük devir yüksek tork mantığında çalışan ve metal yorgunluğu bakımından uzun vadeli kullanım avantajı getiren bu motorların parça kaliteleride üst düzey olduğundan bir racing motorlar gibi 20-30 bin km de motor dağıtmadığı için servis bakım aralıklarıda uzun olmasından kaynaklı servis maliyetleri düşük motorlar ve bu durum dstiribitör firmaların tamamen kazanca dayalı düşünceyle ülkeye sokulmamasını güçlendirdi.Bİr honda shadow motorunu sıfır alıp periyodük bakım yapanlar servis yüzü görmüyordu neredeyse dolayısıyla bu yüksek kalitenin verdiği dezavantaj servis kazançlarını düşürdü dolayısıyla cruiser segmenti ordan darbe yedi.
başka bir sebebde cruiser motorlar dünya genelinde yüksek parça kalitesi ve uzun ömürlü kullanım sunmalarından ötürü zaten pahalı motorlar,bu durum ülkemizdede geçerli oldu hep.Üstüne ötv vergilerinin binmesiylede maliyetler arttı ancak honda ve yamaha 2010 yılına kadar shadow ve dragstar satışlarını ötv siz satıyordu ve bu markalar satış rakamlarını baz alarak 2010 yılında bu motorları Türkiye'ye getirmeme kararı aldı.ötv vergileri kawasaki vn serisi ile suzuki intruder serisini vurdu.onlarda 2018 yılında piyasadan çekildi.
Bu alandaki boşlukları ise kore ve çin menşeyli cruiser motorlar aldı uzunca bir süre.Düşük cc modeller çok tercih edildi.Yüksek cc isteyenler ise 2.elden sahip oldu japon motorlara.Arada üst seviye markalardan harley davidson iron serisiyle piyasaya hakim olsada bu zaman içinde artan vergilerle dahada alınamaz motorlar olmaya başladı.
Şuan Türkiye'de cruise segmentinde 95-2010 yılları arasındaki motorların el değiştirme piyasası var sürekli.2010-18 arası ise sadece kawasaki vn900 ve suzuki intruder serisi ile yamaha'nın piyasada zoraki tuttuğu az sayıda 950bolt,midnightstar 1200 serisi motorları bulunmakta.Bunun harici tüm kore ve çin menşeyli motorlar her yıl sürekli el değişti ülke genelinde.
Bu tablodada yeni cruiser motorlar getirilmesi artık imkansız zira önümüzdeki 3-4 yıl içinde zaten tüm motor markaları elektirikli motor piyasasına giriş yapıp fosil yakıtlı motorların yapımını bitirecek dolayısıyla cruiser segmentinin dünya genelinde fosil yakıtlı klasik motor türünde bitirilmesi söz konusu olduğundan bir nevi son jenereasyon fosil yakıtlı motor kullanan bir nesiliz diyebiliriz artık.
Tüm dünyada paris iklim anlaşması gereğince 2030-35 yılları gibi dünyada tüm fosil yakıtlı araçların lav edilmesi planlandığı için tüm otomotiv ve motor sektörü artık elektrikli araç tasarımlarına yöneldi.cruiser segmenti ise görsel tasarım bakımından elektirikli üretilebilir ileriki yıllarda ama önümüzdeki 5-6 yılda klasik fosil motorlarla üretilip devam edeceğini ben şahsen düşünmüyorum.Bu noktadada zaten klasik fosil motorlu cruiserda ülkemize getirilmeyecektir.