Uçak Tutkunları Buraya :)

Elint, Aselsan'ın öldürülen mühendisleriyle ilgili gazetede bir yazı okumuştum, bir başlık açacaktım bu konuda ama kaynadı:pale: Senin bahsetmen iyi olmuş, bence kesinlikle unutulmaması gereken bir olay.

İstikbalimizi garanti altına alacak gençlerimizi koruyamıyoruz:pr:

evet malesef koruyamıyoruz.

hep derlerya uçak yapamıyoruz araba yapamıyoruz vs.....
yapamıyoruz degil yaptırmıyorlar.

abd'nin senelerce üzerinde ugraştıgı bir sistemi 6 ayda çözen 3 mühendisimizin ölümü gerçekten çok zoruma gitti. başka ülkede olsa bunun hesabını sorarlardı. ama bizde 1-2 soruşturma sonra delil yetersizligiii.....

neyseki o pilotların aileleri olayın farkında ve tekrar soruşturma başlatmışlar. yaklaşık 2 hafta önce başlattılar.

işin en ilginç tarafı ise mühendislerden biri intahar mektubu yazmış fakat adam işe gitmedigi halde intahar mektubunu iş yerindeki pc de yazıldıgı anlaşılmış:pr:

xxxxx bu resimler senin için. sanırım kastettigin tek motorlu pervaneli uçak bu oluyor:p.airman arkadaşımız sagolsun linkini vermiş o adresten aldım.
adamın kafasından 3-5 tane tahta eksik sanırım:mrgreen:

olayı çözmüş artık:)

Son düzenleme:
uçakları yaşatalım, yaşamatmayanları yaşatmalyalım:p:

hort topic:p

Çok flood yapmış gördüm canım seni :)

yaa tuncer can sıkıntısı işte . sınavdan çıkmıştım moralim bozuktu öyle bir canlandırayım dedim.

bu arada bu sabah izmirden ayrıldım şuan rizedeyim.

bedenim rizede ama aklım izmirde kaldı:salut:

konak alsancak ve bostanlı sahilini, akşamlarıda inciraltındaki tenis turnuvasını özledim yaaa:salut:

memleketinin degerini bil.ankara antalya vs.. gittim ama izmiri tek geçerim.

şehir her sene güzelleşiyor. valla bir alsancak bostanlı vs... sahilini koskoca bir şehire degişmem. sınavları bir kazanıyım aynen izmirliyim hiç kaçarı yok:p

inş. izmir mt+1:queen:

Çok fazla yüksekten uçuyorsunuz bence, çakılmayın sonra maazallah :mrgreen: :queen::queen:

Çok fazla yüksekten uçuyorsunuz bence, çakılmayın sonra maazallah :mrgreen: :queen::queen:

dishy sen geç dalganı . girişimlere başladım inş. 20 sene sonra pilotum:p:mrgreen:

sıkma canını. pilot oluyum söz ilk sizin işyerinin üzerine inicem:mrgreen:

ah ulen ahh şu sınavı bir kazanıyım sana göstercem dalga geçmeyiiiiiiii::miiz::::miiz1::

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bir zamanlat tek pervanelilerden savaş uçağı yapılırdı ama hatırlatayımm

sanırım en eski havacılardan biri olarak ben de birşeyler yazmalıyım. Dedem ve babam pilot (subay) ben sınavlarına girdim ama sonra vazgeçtim ama gen'lerde olunca kopamıyorsun işte. 12 yıllık sivil havacılık deneyimim var. Uçmuşluğum konmuşluğum birkaç emergency durumum var. Herşeyden öte gezmesi çok gzüel. Müze'nin maket uçak klubüne üyeyim hatta bir maketim hala müze de. F5 Fhantom. Daha ne diyim. aranıza hoşgeldim. Not: Pilot değilim olmak da istemiyorum

sanırım en eski havacılardan biri olarak ben de birşeyler yazmalıyım. Dedem ve babam pilot (subay) ben sınavlarına girdim ama sonra vazgeçtim ama gen'lerde olunca kopamıyorsun işte. 12 yıllık sivil havacılık deneyimim var. Uçmuşluğum konmuşluğum birkaç emergency durumum var. Herşeyden öte gezmesi çok gzüel. Müze'nin maket uçak klubüne üyeyim hatta bir maketim hala müze de. F5 Fhantom. Daha ne diyim. aranıza hoşgeldim. Not: Pilot değilim olmak da istemiyorum

hoşgeldin arkadaşım. :rendeer:
Neden pilot olmak istemiyorsun.:silent:

bende çok severim uçakları ben lise çağlarımda başvurmuştum ama daha formu alamadan imam hatip okulunda okuyorsan hiç girme dediler çok üzüldüm. Yahu pilot olamadık, askere gittiğimizde havacı olalımda biraz uçak görelim belki bir savaş uçağıyla anı fotoğrafı çektiririz dedik. şansımızdan sülüsüm jand. komando olarak manisa kırkağaça düştük sonrasında ver elini şırnak, kabar cudi, best dereleri aman yarabbi. bende şans olsaydı anamdan kız doğardım filan demiycem herşeyde bir hayır vardır. bu işlerde de vardır elbet bildiği kurban olduğumun.

Valla ben alıyorum bir büyük, gayet pilot oluyorum, uçağa bile gerek yok :queen::queen::queen::queen:

:queen::queen::queen::queen::queen::queen::queen:

okadar profesyonel pilot olmaya gerek yok. ben normal pilot olmayı tercih ederim:p:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

saate ve senin durumuna bakılırsa akşam yine pilot olmuşsun. eee nereye uçuyon.:queen:

Son düzenleme:
Arkadaşlar bütün yazılanları okuyamadım ama ilk mesajlarda Türkiyeye gelecek Joint Strike Fighter (f-35) lerden bahsedilmiş. Ve dik kalkış yapabildiği yazılmış örnekler gösterilmiş. F-35 te bir çok uçak gibi çeşitlere ayrılmaktadır. F-16C F-16D F-16 E gibi ve aralarında çok fark var. Nozzle ı aşağıya doğru eğilip dik kalkış yapabilen çeşidi Türkiyeye gelmeyecektir.Zaten o, uçak gemileri için tasarlanmıştır. Toplam siparişlere gelince : Amerika 2000 adet F-35 ,İngiltere 1000 adet ,Türkiye 120 adet F-35 alacaktır. BU arada yazıldımı bilmiyorum ama paylaşmak amacı ile yazıyorum : Dünyanın en iyi taktik savaş uçağı serisi Mig-29 Mig-31 ve Mig-35 serisidir. Bunların limitlerini zorlayabilen pilotlar daha çıkmamıştır. Mig -35 maddii imkansızlıklar neden ile sadece prototipte kalmıştır. Özellikle Mig 29 da pilot kaskına monteli füze angaje sistemi vardır . Diğer bir efsane Rus uçak serisi ise Sukhoi Su- lardır özellikle Sukhoi Su-47 ler arkadaki uçağada kilit atıp indirebilmektedir.Delta kanatlara sahiptir Tabi bu da ekonomik nedenlerden dolayı prototoipte kalmıştır.En iyi uçaklar Rus lara ait iken parasızlıkltan hep adetleri 1 veya 2 de kalmıştır. Seri üretimdeki en iyi Rus uçakları ise Mig-29 ve Mig-31 dir.

Son düzenleme:
Arkadaşlar bütün yazılanları okuyamadım ama ilk mesajlarda Türkiyeye gelecek Joint Strike Fighter (f-35) lerden bahsedilmiş. Ve dik kalkış yapabildiği yazılmış örnekler gösterilmiş. F-35 te bir çok uçak gibi çeşitlere ayrılmaktadır. F-16C F-16D F-16 E gibi ve aralarında çok fark var. Nozzle ı aşağıya doğru eğilip dik kalkış yapabilen çeşidi Türkiyeye gelmeyecektir.Zaten o, uçak gemileri için tasarlanmıştır. Toplam siparişlere gelince : Amerika 2000 adet F-35 ,İngiltere 1000 adet ,Türkiye 120 adet F-35 alacaktır. BU arada yazıldımı bilmiyorum ama paylaşmak amacı ile yazıyorum : Dünyanın en iyi taktik savaş uçağı serisi Mig-29 Mig-31 ve Mig-35 serisidir. Bunların limitlerini zorlayabilen pilotlar daha çıkmamıştır. Mig -35 maddii imkansızlıklar neden ile sadece prototipte kalmıştır. Özellikle Mig 29 da pilot kaskına monteli füze angaje sistemi vardır . Diğer bir efsane Rus uçak serisi ise Sukhoi Su- lardır özellikle Sukhoi Su-47 ler arkadaki uçağada kilit atıp indirebilmektedir.Delta kanatlara sahiptir Tabi bu da ekonomik nedenlerden dolayı prototoipte kalmıştır.En iyi uçaklar Rus lara ait iken parasızlıkltan hep adetleri 1 veya 2 de kalmıştır. Seri üretimdeki en iyi Rus uçakları ise Mig-29 ve Mig-31 dir.

bilgilendirmen için çok sagol.

1) migler hakkında hiç bilgim yok özelliklerinden birazdaha bahsedebilirmisin?

2)bu konuda nekadar bilgi oldugunu bilmiyorum ama yinee sorucagım;
f-18'ler bildigim kadarı ile çift motorlu. f-16'ya göre daha güçlü bir uçak olsa gerek. fakat bu gücün yanında agırlıgıda fazla degil mi?en azından f-16 göre dah agır bir uçak degil mi?

3)f-18'de çift motorun verdigi bu agırlık uçagın manevra yetenegini olumsuz yönde etkilemez mi?

4)bu 600rr ile 1000rr yi karşılaştımaya benzedi:)
1000rr daha seri ve torku yüksek bir makina tamam fakat dar virajlı yollarda 600rr hafifliginin avantajını kullanarak 1000rr'ye toz tutturabilir.

yüksek manevra kabiliyetinin gerektigi yerlerde örnegin vadiler vs...f-16 ve f-18 karşılaştırılması yapılırsa hangisi daha avantajlı olur?

sorgu memurunu geçtim bee:p:mrgreen:

Moderatör (forrap)
Eser (Erudite) bilgilendirme için teşekkürler:cat:

Gökhan (Elint),gel İzmire valla,bende çok seviyorum şehrimi.Türkiye ye bir daha gelseeeem arar bulurum yine İzmir e taşınırıııım:) Geceleri özellikle ayrı güzel İzmir,konu dışına çıkmayalım diye daha falza yazmıyorum ama İzmir öyle bir kaç cümleyle anlatılmaz:)

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
dar virajlı yollarda 600rr hafifliginin avantajını kullanarak 1000rr'ye toz tutturabilir.

Yutturuyoruz kardeşim.:)

Hatta Hayabusa'yı,
HAYAL-BUYSA yapıyoruz. :mrgreen:

Bu arada bizim uçak hala satılmadı.

Hani Loto filan oynuyosan haberin olsun dedim.:p

birde rusların su27 tipi bir uçağı vardır. amerikalıların f15 eagle nin aynısıdır.Ancak aerodinamisi ve hareket kabiliyeti f15 lerden katbe kat daha yüksektir. Öyleki burnunu tam 90 derece yukarı kaldırıp motorları stop ettirmeden aerodinamisi sayesinde tekrar burnunu düze alabilir.böylece it dalaşı sırasında arkadan takip eden uçağı bir anda ön ucuna almış olur. Radar sistemleride amerikalılara göre daha iyidir bu uçakların şöyleki f18 ler 20 mil uzaklaıktan düşman uçağına füzelerini kitlitleyebilirse, rus uçakları 28 mil uzaklıktan bile füzelerini düşman uçaklarına kilitleyebilir. bu biligilerden benden size hediye.

ancak benim hasta olduğum bir uçak vardırki hayranım bu uçağın dizaynına işte karşınızda bir yırtıcı F22 raptor

f2222cd1etc6.jpg

f22f22cdabfd4.jpg

Son düzenleme:
bilgilendirmen için çok sagol.

1) migler hakkında hiç bilgim yok özelliklerinden birazdaha bahsedebilirmisin?

2)bu konuda nekadar bilgi oldugunu bilmiyorum ama yinee sorucagım;
f-18'ler bildigim kadarı ile çift motorlu. f-16'ya göre daha güçlü bir uçak olsa gerek. fakat bu gücün yanında agırlıgıda fazla degil mi?en azından f-16 göre dah agır bir uçak degil mi?

3)f-18'de çift motorun verdigi bu agırlık uçagın manevra yetenegini olumsuz yönde etkilemez mi?

4)bu 600rr ile 1000rr yi karşılaştımaya benzedi:)
1000rr daha seri ve torku yüksek bir makina tamam fakat dar virajlı yollarda 600rr hafifliginin avantajını kullanarak 1000rr'ye toz tutturabilir.

yüksek manevra kabiliyetinin gerektigi yerlerde örnegin vadiler vs...f-16 ve f-18 karşılaştırılması yapılırsa hangisi daha avantajlı olur?

sorgu memurunu geçtim bee:p:mrgreen:

Tabi dostum bildiklerimi paylaşayım. Öncelikle yakından inceleme fırsatı bulduğum Mig serisi için söyleyebileceklerim:
Asıl ismi MIG= Mikoyan Gurevich Mig 29 şuan var olan en iyi taktik savaş uçağıdır. Bu niteliği kendisine kazandıran özelliği ise :
1-) 6 adet nükleer bomba taşıyabilir
2-) yakıt ikmali yapılmadan 3400 km civarı yol alabilmektedir(f-16 ek yakıt deposu ile buna ulaşamıyor, son çıkan seri block 52 F-16 lar belki))
3-) Sınırı ölçülemeyen manevra kabiliyetine sahiptir ki 11G nin üzerine çıkan pilot olmamıştır
4-) Dikkat bu özellik apayrı bişey , it dalışında özel burun kaldırma manevrası yapabilmektedir yani bi anda avantajı eline alıyor
5-) 2.3 mach hız (sesten 2.3 kat daha hızlı)
6-) nükleer saldırıdan sonra supersonic hıza derhal çıkma ve saldırı yerinden uzaklaşma
7-) Dünyanın ilk kaska monteli nişan sistemi mevcuttur

F-16 ve F-18 e gelince :
F-16
ağırlık: 8.660 kg (füzesiz) İtme gücü :119 KN

F-18
ağırlık: 13,850 kg (füzesiz) İtme gücü :196 KN (son modernizasyonla ulaşılan rakamlardır, ilk çıkan çeşidi 100 KN altındaydı)F-18 çok yönlü muharebe uçağıdır gerektiğinde bombardıman uçağı olur gerektiğinde keşif. Taşıyabildiği mühimmat ile F-16 ile kıyaslanamaz bile çünkü çok üstün.

Bir de uçakların kitleme (lock) menzilinden bahsedilmiş. Bu tamamen taşınan füze ile ilgili birşey uçaktan daha çok, azami menzil denilen bir ayrıntı mevcut füzeler de F-18 ile 26 km menzilli bir füze(sidewinder) taşıyorsan ve karşı da bir aim -120 varsa ( 80 km) o zaman uçak radarın zaten kitlese fark etmez

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar