Merhaba Hocam,
Benim NS200 Motosikletim vardı. Aynı serviste 20bin Ağır Bakımını yapmıştım. Aradan Bin Km geçti geçmedi Benzin pompam yandı. Sonrasın 'da bir daha Aynı Servise götürerek Benzin Pompası Ve Oksijen Sensörü değişimi yaptım. Sonra da belli başlı sebepler dolayı Motosikletimi Sattım.
Dün Dominar250 kullanan arkadaşım aradı. Motor çalışmıyormuş. Gittim Kontrol ettim. Yakıt Full, Benzin pompası yanmış??? Halbuki Geçen hafta Cumartesi 15bin Bakımına girdi Aynı Serviste . Hiç bir şeyi de yoktu. Arkadaşım Shellden dolayı diyip Yakıtı değişelim dedi. Yakıtı hortum yardımıyla boşalttık ve en yakın Opete doğru itmeye başladık. Opette yakıtı doldurduk gene çalışmadı.
Kendimce mukayese ettim; Bu kadar çok sevdiğim ve savunduğum servis benim bakımlardan sonra benzın pompası yaktı.
Arkadaşımın benzın pompası yandı.
Forum sahibinin Motoru bozuldu.
Sizce bu normal mi ?
Normalmiş gibi durmuyor.
Normal şartlarda eğer benzini sürekli çeyrek depo civarı dolu halde kullanıyorsanız, benzin pompalarının depo içindeki benzin ile soğuyacak şekilde tasarlanmasından dolayı bozulmalar yaşanabiliyor. Aslında bu şartlarda kullansanız bile kolayca bozulmaması gerekli. Hem az benzinle hem de sürekli yüksek devirlerde kullandığınızda ancak bozulabilmesi gerekir.
Bildiğim kadarıyla ağır bakımlarda bujiye ulaşmak için motorun deposu sökülüyor. Bir ihtimal geri toplanırken bir şeyleri yanlış yapmışlardır. Başınıza gelen ilk olayın servis kaynaklı olduğunu düşünürüm.
Sonraki olaylar ise parça kaynaklı olabilir. Kuralkan benzin pompalarını ucuza mal etmek için kalitesiz parça kullanıyor demektir.
Bajaj'ın motorlarında benzin yarım deponun altında kaldığında hava yapmaya başlıyor. Sürüş yaptığınız yerin coğrafi yükseltisine, ortam sıcaklığına ve ne kadar süreyle yarım depo altında sürüş yaptığınıza bağlı olarak depo içindeki basınç değişiyor. Bazen bu basınç farkı motosikletin çalışmasını değiştiriyor. Stop etme veya ilk başlarda çalışmama sorunları yaşayabiliyorsunuz. Benim ve çevremdeki Bajaj kullanıcıların yaşadığı deneyimlerden çıkardığımız sonuç bu şekilde. Günlük veya belli bir süre kullandıktan sonra deponun kapağını aç kapa yaparak havasını alıyoruz. Sorun büyük ölçüde ortadan kalkıyor.
Bir de fark ettiğimiz bir şey var. Bajaj motosikletlerin depoları yapısından dolayı tam dolu halinden yarıya kadar olan kısımla yarım depodan bitme durumuna geldiği duruma kadarki kısımda içindeki benzinin oranı farklı oluyor. Yani; 10 lt depoda yarım dolu halde 5 lt kadar benzin olduğunu varsayıyorsunuz ama sanki yapısından dolayı 3-3,5 lt civarı benzin kalmış gibi oluyor. Deponun üstü geniş olduğundan bizleri yanıltıyor.
Bundan sonrası için yapılacak en iyi şey zorda kalmadıkça çeyrek deponun altına düşmeyecek şekilde kullanmak olacaktır.