Paket başı ort. 100₺ varsayalım . Saatte de ortalama 3 paket atıyorsun diyelim,
asgari ücretli bir işle kıyaslayabilmek için de ayda 26 gün, günde 8 saat çalıştığını varsayalım.
Ben senin gönlün olsun diye saatte 3 paket 8 saati günde 30 pakete yuvarlıyorum.
Ortalama günde 3000₺ yapar, 26 günden de brüt 78.000₺ yapar. Özellikle asgari ücretli işlerle kıyasladığında çok cazip geliyor,
Şimdi de gelelim giderlerine;
bağkur : 10k
muhasebe: 2k
yakıt: 3,5k
bakım: 2,5k
18k minimum giderin var, tüm hepsini gider olarak gösterdiğini ve gelirinden düştüğünü varsayıyorum.
Devlet gözünde 60k gelirin var, %20 gelir vergisi ve %20 kdv ödüyorsun bunlar sıralı düştüğü için ikisi toplam %36 ediyor bu da cebine geçen parayı günde 8 saat çalışırsan 38.000₺ yapıyor.
Hesaplamalarda aldığım değerleri kazancın yüksek olmasına göre yuvarlamama rağmen asgari saatlerle 38bin tl gelir çıktı, ayrıca trafik cezaları, motosikletinde çıkabilecek sorunlar, yaşayabileceğin kazalar ve işgörememezlik durumun, tüm bu riskler varken yapılabilecek bir iş mi, bana sorsan hayır değil.
Ama şöyle ilgi çeken bir kısım var, belirli şartlar altında bağkur ödemesinden ve gelir vergisinden muaf kalabiliyorsun genç girişimci muhabbeti olarak geçiyordu sanırım, yaklaşık 200k'ya kadar gelir vergin hazine tarafından karşılanıyor. Bağkur muhabbeti kalkmış da olabilir takip etmiyorum ama ikisinden biri de kalksa cebine giren para cazip bi hale gelebiliyor, açıkçası işe girerken çok masraf etmen gerekmeyecekse bu desteği kullanıp 1 yıl sonra işi bırakmak şartıyla kuryelik yapabilirsin, çünkü tüm bu ödemeleri YAPACAKSAN cebine giren para aşırı anlamsız.