Kazıklandim mı

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Yani benim anladığıma göre o bedel sadece helicoil atma bedeli değil. Ustanın biri kapağı sökmüş arızayı tespit etmiş çözüm yöntemini belirlemiş kapağı başka ustaya götürüp işlemi yaptırmış ve sonra kapağı tekrar monte edip müşteriye arızası giderilmiş motosikleti teslim etmiş. Böyle yazınca belki biraz daha makul gelir? :)

Şimdi ben bazen 20dk'da çözdüğüm problem için 30k fatura kesiyorum. O fatura şöyle kesilebiliyor:
1. O problemi 20dk'da çözebilmek için 30 yıllık bilgi ve beceri tecrübemi (know-how) kullanıyorum.
2. Bir başkası 20 sene tecrübe ile bile o problemi değil 20dk'da belki hiç çözemeyebilir veya çözmesi 2 gün sürebilir.
3. Problemin çözülmemesi problem sahibine günlük o 30k bedelin belki 3 katına mal oluyordur.
Bu tipten unsurları ve hesapları alt-alta koyunca alan memnun veren memnun olup ek olarak veren sonraki bir probleminde konuyu çabuk ve yan etkisi olmadan tertemiz çözdüğüm için tekrar bana geliyorsa burada 3. şahısların yorumunun ne önemi ne de anlamı var.

Orijinal konuya geri dönersek; ilk mesajımda "kendin yapamıyorsan mızıldanmayacaksın" tarzı bir şey zaten yazmıştım. Söz konusu tutar da zaten iki öğle yemeği veya iki kg ezine peyniri parasıyken çok da uzatmaya üzerinde düşünsel emek harcamaya sanki gerek yok?

İyi ustaların emeklerini küçümsemeyelim ve onları yaşatalım ki sonra işlerimiz daha pahalıya, daha kötü ve motosiklete her dokunduğunda başka bir yerini bozan usta kılıklı bilgisiz ve beceriksiz tiplere kalmasın.
Ya ordan bakınca öyle görünüyor, yumuşuyor olay..

Arabanın yağı değişirken tapanın girdiği karter dişlileri sıyırdı..3 5 sene olmuştur..
Servis kesinlikle bulaşmıyor , arıyor tornacıyı , arabayla geliyor...
Sıkıyor helicol ü vidayı alıştırıp gidiyor...

Sonra servis faturasına bakıyorsun şu anda tornacının gelip bu işlemi yapması 10 dakika ama faturada tornacı diye 2000 lira yazıyor...
Bu nasıl iş diye sorduğumda aşağısına gelmezlermiş...

Helicolu arabaya koyacağım... Kendim yapacağım, ne yapalım, o kadar keriz de değiliz....
Taşmı yiyecek tornacılar dersen , böyle yaptıkları sürece kaya yesin toprak yesinler, ipimde diil...

Tamam meslekleri ama bu kadar da olmaz... Fahiş fiyatlar ..

Yahu silecek hareket etmekte zorlanıyordu arabanın geldi süpürgeyi söktü , alttaki mile hafif zımpara yaptı gitti , 300 lira yazmışlardı geçmiş zaman.. Araba eski olduğu için bazan kendim zımparalıyorum... yedirmem onlara...

İnadım inat ... iki kanat diyorsun yani. Ok.
sen anlamak istemiyorsun sanırım. ben sana mevcut koşullara göre pahalı olduğunu söylüyorum, sen hala olayı farklı yerlere çekiyosun.
tamam sana göre ucuz. hatta 1000 değil 3000 olması lazımdı. ancak bu gerçekleri değiştirmez.
hala pahalı.

Motosikleti
Ns200 15"
Tornacı 200-300 TL alsa silindir kapak contasının dandiği 100 TL olsa kafadan 300-400 TL gitti 600-700 TL silindir kapağı sökmek içinde alınır abiler, tornacıya git gel ve montaj 1.5 saat sürse makul fiyat denilebilir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
sen anlamak istemiyorsun sanırım. ben sana mevcut koşullara göre pahalı olduğunu söylüyorum, sen hala olayı farklı yerlere çekiyosun.
tamam sana göre ucuz. hatta 1000 değil 3000 olması lazımdı. ancak bu gerçekleri değiştirmez.
hala pahalı.
Üstte altta defaten yazılmış, gerçek senin algıladığından farklı.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Peynir konusu doğru; @espresso'yu her ziyarete gittiğimde birkaç kalıp alıyorum; efsane kalite.
Sayin Cyan kardes,mevki ve lokasyon neresi? Ben Izmirde yasiyorum, pek uzak degilse ilkbaharda hem bir tur yapip hemde peynir alip (peynir almak isin bahanesi ya zaten)yakinda köfteci varsa ki Tommygun tavsiye eder zaten ,PEYNIR BAHANE GEZMEK SAHANE mottosunu uygulamis oluruz , ha bu arada yas 80,motorda SYM Fiddle 3 125 cc, kenardan kenardan deh cüs deh cüs gider geliriz evelallah selam ve sevgilerimle.
Abi, peynircinin google haritalar konum linkini atıyorum. https://maps.app.goo.gl/4n5ttBpDMGrwxM7K7

kardeşim istanbulda yaşıyor, o telefonla arayıp kargo ile göndertiyormuş. Bende telefonu yok, benim eve 500 metre olduğu için yürüyerek alıp geliyorum. akşam 6 olunca kapatıyor, işten sonra açık bulamıyorum diye ben de ayda bir 4-5 kalıp alıp buzdolabında tutuyorum, vakumlu paket yapıyor, bozulmuyor. Yarın dükkana gidip telefonunu sorarım ya da kardeşimden alırım. öyle böyle değil, çok güzel peynir. Tam rakının yanında yemelik trakya peyniri. Ezine falan bunun yanında hikaye kalıyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Blemedim şimdi bu mu diye. logosu benziyor ama Trakya'da çok fazla aynı marka ama farklı şey var, eskiden amrka tescil bilinmezmiş, mesela her kasabada birbirindne alakasız birtat köftecisi var, Lülebburgaz'daki ve Kırklarelindeki çok iyi, Kırklarelindeki birtat köftecisine bol bol gidiyoruz, lüleburgazdaki küçük br esnaf okantası tarzında, sadece öğlen köfte oluyor akşama kalmıyor hafta sonları da kapalı olduğu için denk gelip gidemedik.

Yine konuyu illa ki köfteye getirdik ama. :)

Abi, peynircinin google haritalar konum linkini atıyorum. https://maps.app.goo.gl/4n5ttBpDMGrwxM7K7

kardeşim istanbulda yaşıyor, o telefonla arayıp kargo ile göndertiyormuş. Bende telefonu yok, benim eve 500 metre olduğu için yürüyerek alıp geliyorum. akşam 6 olunca kapatıyor, işten sonra açık bulamıyorum diye ben de ayda bir 4-5 kalıp alıp buzdolabında tutuyorum, vakumlu paket yapıyor, bozulmuyor. Yarın dükkana gidip telefonunu sorarım ya da kardeşimden alırım. öyle böyle değil, çok güzel peynir. Tam rakının yanında yemelik trakya peyniri. Ezine falan bunun yanında hikaye kalıyor.

Blemedim şimdi bu mu diye. logosu benziyor ama Trakya'da çok fazla aynı marka ama farklı şey var, eskiden amrka tescil bilinmezmiş, mesela her kasabada birbirindne alakasız birtat köftecisi var, Lülebburgaz'daki ve Kırklarelindeki çok iyi, Kırklarelindeki birtat köftecisine bol bol gidiyoruz, lüleburgazdaki küçük br esnaf okantası tarzında, sadece öğlen köfte oluyor akşama kalmıyor hafta sonları da kapalı olduğu için denk gelip gidemedik.

Yine konuyu illa ki köfteye getirdik ama. :)
Tas Firindan yeni cikmis ekmegin arasina koyacaksin o lokum gibi peyniri tereyagi gibi erir,birazda maydonoz,hele kaymak ve balda varsa duble cay ile ne gider bee

Ondan sonra hilti gibi zabaha kadar duvari delersin :)

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Tas Firindan yeni cikmis ekmegin arasina koyacaksin o lokum gibi peyniri tereyagi gibi erir,birazda maydonoz,hele kaymak ve balda varsa duble cay ile ne gider bee

Ondan sonra hilti gibi zabaha kadar duvari delersin :)
tam gece gece işimi bitirmiş bir bira aççmışke forumu açtım, bütün gün bakmamıştım, peynir mevzusu dönmüş, yukarıdaki mesahı yazdıktan sonra mutfağa gitti, kalın bir dilim kestim ama öyle böyle değil normalde kahvaltı mekanlarında iki kişiye getirecekleri kadar bir miktarı kesip tabağa koydum blgisayar başında forumu okurken biranın yanında yerim dedim ama anında bitti. :) Artık yarın sabahki kahvaltıma sayayım. :)

Yapilmis motorun davasi olmaz,takma kafaya bin motoruna keyfini bozma,saglik harici gerisi hikaye.

tam gece gece işimi bitirmiş bir bira aççmışke forumu açtım, bütün gün bakmamıştım, peynir mevzusu dönmüş, yukarıdaki mesahı yazdıktan sonra mutfağa gitti, kalın bir dilim kestim ama öyle böyle değil normalde kahvaltı mekanlarında iki kişiye getirecekleri kadar bir miktarı kesip tabağa koydum blgisayar başında forumu okurken biranın yanında yerim dedim ama anında bitti. :) Artık yarın sabahki kahvaltıma sayayım. :)
Ohh afiyet olsun abi:)

Motosikleti
Yamaha YBR125 ESD
Foruma birkaç gündür girmiyordum üst kapak helicoil mevzusundan konu rakının yanındaki Trakya peynirinden köfte ekmek mevzusuna dönmüş sjdjakkdka😂. Memleketimin insanına hastayım hepinizi çok seviyorum. Asıl konuya gelince ben kazıklandigimi anladım. Geçen bir tornacinin önünden geçiyordum aklıma geldi sordum bana 300 liraya hallederiz dediler.
Ha bu arada bazı arkadaşlar demiş arıza tespiti, yılların verdiği bilgi vs. Arızayı ben tespit etmiştim zaten kendim üst kapağı söküp tamirciye verdim. Sanayiye yolum düşmüyor o yüzden verdim.(Ama git gel yapsaydım daha uyguna yaptırmış olacaktım 😂).
Verdiğim para da çok büyük bir meblağ değil sadace merak ettim buradaki bilgili abilerime sormak istedim. Ama peynir konusu beni çok güldürdü. Sevgiler ve saygılarımla.

Foruma birkaç gündür girmiyordum üst kapak helicoil mevzusundan konu rakının yanındaki Trakya peynirinden köfte ekmek mevzusuna dönmüş sjdjakkdka😂. Memleketimin insanına hastayım hepinizi çok seviyorum. Asıl konuya gelince ben kazıklandigimi anladım. Geçen bir tornacinin önünden geçiyordum aklıma geldi sordum bana 300 liraya hallederiz dediler.
Ha bu arada bazı arkadaşlar demiş arıza tespiti, yılların verdiği bilgi vs. Arızayı ben tespit etmiştim zaten kendim üst kapağı söküp tamirciye verdim. Sanayiye yolum düşmüyor o yüzden verdim.(Ama git gel yapsaydım daha uyguna yaptırmış olacaktım 😂).
Verdiğim para da çok büyük bir meblağ değil sadace merak ettim buradaki bilgili abilerime sormak istedim. Ama peynir konusu beni çok güldürdü. Sevgiler ve saygılarımla.
Kapağı siz söktüyseniz çokmuş, evet

Motosikleti
.... Arızayı ben tespit etmiştim zaten kendim üst kapağı söküp tamirciye verdim. Sanayiye yolum düşmüyor o yüzden verdim.(Ama git gel yapsaydım daha uyguna yaptırmış olacaktım 😂).
...
Öyle söylesene mübarek. :)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
hala pahalı.
Pahalı bile diiil... Fahiş.... 👍

Motosikleti
XV250 - FZ6
İşçilik fiyatları memlekette çok göreceli. Arabanın yağ ve filtrelerini (yağ, hava, polen) değiştirecek bir yer ararken işçilik fiyatı aldım geçen gün. İki yere sordum 1000TL dediler, sonra 3. yer 500TL dedi. Oraya değiştirttim. Hatta 100 lira fazladan vermeye çalıştım almadı usta. 20 dakikalık bir iş.

Saat üzerinden hesaplamak lazım aslında, hangi işin kaç saatte yapılacağı standart olacak. Resmi olarak yayınlanacak.
Ustanın saatlik ücreti değişken olabilir. Ona göre seçim yapılır.

Motosikleti
İşçilik fiyatları memlekette çok göreceli. Arabanın yağ ve filtrelerini (yağ, hava, polen) değiştirecek bir yer ararken işçilik fiyatı aldım geçen gün. İki yere sordum 1000TL dediler, sonra 3. yer 500TL dedi. Oraya değiştirttim. Hatta 100 lira fazladan vermeye çalıştım almadı usta. 20 dakikalık bir iş.

Saat üzerinden hesaplamak lazım aslında, hangi işin kaç saatte yapılacağı standart olacak. Resmi olarak yayınlanacak.
Ustanın saatlik ücreti değişken olabilir. Ona göre seçim yapılır.
20dk'lık işe 500₺ alan saati 1.500₺, haftalık 45 saatten 67.500₺, aylık 4 haftadan 270.000₺ hasılat yapar. Buradan ödeyeceği kira, elektrik, bağkur primi ve vergiyi düşerseniz "bedava". (Yukarıda empati özürlü birtakım arkadaşlar var... Aziz Nesin'in hikâye kitabının girişi gibi: "Gökten bir elma düştü, yarısı bana, diğer yarısı yine bana, nah sana, nah sana." olmamalı hayat.)

Bazı ustalıkların değerini de bir tarifeye bağlayamazsınız; spesifik işe / ihtiyaca ve koşullara göre değişebilir. Hesabını da ancak alanla veren bilir. Basiretli tüccâr olmak kâfi.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
20dk'lık işe 500₺ alan saati 1.500₺, haftalık 45 saatten 67.500₺, aylık 4 haftadan 270.000₺ hasılat yapar. Buradan ödeyeceği kira, elektrik, bağkur primi ve vergiyi düşerseniz "bedava". (Yukarıda empati özürlü birtakım arkadaşlar var... Aziz Nesin'in hikâye kitabının girişi gibi: "Gökten bir elma düştü, yarısı bana, diğer yarısı yine bana, nah sana, nah sana." olmamalı hayat.)

Bazı ustalıkların değerini de bir tarifeye bağlayamazsınız; spesifik işe / ihtiyaca ve koşullara göre değişebilir. Hesabını da ancak alanla veren bilir. Basiretli tüccâr olmak kâfi.
3-5 sene öncesine kadar yağ bakımlarından işçilik alınmazdı.. Benzinliklerde bile seyyar rampalarda şipşak değişirlerdi... Ücretsiz...

Ne değişti ?.. Hayat pahalandı ok... Ama hayat sadece ustalara mı pahalandı ?.
Bizim isyanımız usta denilen kişilerin senin saydığın sebeplerin arkasına sığınarak , fiyatları aşırı abartmaları..

Memlekette bir kesim devamlı düzülen kesim oluyor... O kesim de biz araç kullanan dar gelirliler...
Dar gelirli diyorum ama fakirlik sınırı 100 bin liranın üzerinde..

Empatinin kralı bizde ama düzülen hep empati kuranda...
Az ustalar da empati kursa keşke ;)

Motosikleti
3-5 sene öncesine kadar yağ bakımlarından işçilik alınmazdı.. Benzinliklerde bile seyyar rampalarda şipşak değişirlerdi... Ücretsiz...

Ne değişti ?.. Hayat pahalandı ok... Ama hayat sadece ustalara mı pahalandı ?.
Bizim isyanımız usta denilen kişilerin senin saydığın sebeplerin arkasına sığınarak , fiyatları aşırı abartmaları..

Memlekette bir kesim devamlı düzülen kesim oluyor... O kesim de biz araç kullanan dar gelirliler...
Dar gelirli diyorum ama fakirlik sınırı 100 bin liranın üzerinde..

Empatinin kralı bizde ama düzülen hep empati kuranda...
Az ustalar da empati kursa keşke ;)
Alp Tunay Hocam, herkes düzenini korumak için bir şey yapmak zorunda. Ya yorganı ayağa göre alacağız ya da ayağı yorgana göre uzatacağız.

Netice olarak gerçekten fahiş ve sürdürülemeyen fiyatlara çalışan birileri varsa iflas edeceklerdir. Yalnız orada ince bir denge var; fiyatları ucuz diye daha bilgisiz başkaları daralan piyasada hakimiyet kurarsa eninde sonunda fiyatı pahalı olana gitseniz ödeyeceğinizden daha fazla para harcarsınız, "ucuz iş yaptırıyorum" diye kendinizi kandırırsınız. Kendi iş sahamda çok örneğini görüyorum bunun - satın alım sadece fiyata bakılarak yapılabilen basit bir iş değil. Hayatta hiç bir şey tek kriter ile değerlendirilebilir değil.

İşinin gerçekten ustası olan, düzgün ve temiz çalışan ustalarımızı koruyup kollayalım derim.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
İşinin gerçekten ustası olan, düzgün ve temiz çalışan ustalarımızı koruyup kollayalım derim.
Dediğin gibi usta artık bir elin parmakları kadar ya var ya yok...

Çünkü artık çıraklık denen meslek yok...

Çıraklıktan yetişen usta ile , sonradan yetişen usta arasında hem bilgi , hem de kültür farkı var...

Kıomşularım bazan yağını filtresini alır gelir , hem bakım yaparız hem de semaverde çay ısmarlarım..

Hiç borcum kaç lira diye soran olmuyor :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Verseler de almam zaten orası ayrı konu :)
Eskiden de kira vardı, stopaj vardı, bağkur elektrik su giderleri falan...

Ama son 3-5 yılda gariplikler ülkesi olduk..
Esnafların her kesimi , vatandaşı düdükleme peşinde... Sistem çanak tutuyor..

Eskiden demir doğramacılar malzeme fiyatının yüsde 30 u 40 ı kadar işçilik alırdı...
Şimdi nedeyse malzeme parasının 2 katını istiyor işçilik...

Devir artık DİY devri.. Elinden gelmiyorsa mahkumsun...

Motosikleti
...
Devir artık DİY devri.. Elinden gelmiyorsa mahkumsun...
İşte aynı semtten / mahalleden / ilçeden dernek falan kurup ortak garaj yapılsa alet edevat derdi çözülür. Herkes de bildiği kısımdan diğerlerine yardımcı falan olur.

Bizim memleket için ütopik fikir gerçi :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar