Yanlışlık oldu. Sanırım yaşlanıyoruz
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
Hukuk kurallarının, din kurallarının yada toplumun koyduğu sosyokültürel kurallar, mülkiyetin korunması veya başka şeyler ile ilgili olabilir. İşin hukuk kısmı ile de çok ilgilenmiyorum. Öncelikli ilgilendiğim nokta; kanunlar çerçevesinde değil de kanun dışı ( kabahat de olabilir) yaptığımız şeylerin diğer insanları nasıl etkilediği ile ilgili. Sonuçta başka insanların verdiği oylar da bizi etkiliyor, bizim verdiğimiz oylarda başkalarını etkiliyor. Bunlar demokrasinin olumlu(veya olumsuz) tarafları. Benim bahsettiğim şey sonucunu düşünmeden, olasılıkları hesaplamadan, saygısızca hatta canice hareket etmek.
Bu sadece trafik için geçerli değil. Her yerde bunu yapıyoruz. Alışveriş merkezlerinde veya spor salonu haline getirilen bodrum katlarındaki kolonları kesiyoruz. Sigarayı içip camdan ormana fırlatıyoruz. Hayvanların başına poşet geçirip düğümlüyoruz. Trafikte magandalık yapıyoruz ve itiraz edenleri de dövmeye çalışıyoruz. Medeniyetten nasibimizi alamamışız.
Bizim problemimiz saygısızlık. Düşüncesizlik. Bencillik. Kendi çıkarını toplum çıkarından üstün görme ve tabii ki eğitimsizlik.
Trafik bu işin çok küçük kısmı.
Kesinlikle katılıyorum.
O yüzden böyle küçük detayda temcit pilavı gibi duruyor ama, mahallenin öte yanındaki geniş caddede gece kimse yokken teker çalışan çocuğa kuralları çiğneme üzerinden yapılan yakıştırmalara sinir oluyorum - senin söylediklerine istinaden değil bu, toplumun tepkisi.
Bomboş yerde teker yapmakla milletin içinde yapmak aynı şey değil.
Bomboş otobanda 300kmh ile gitmekle trafiğin içinde 200kmh ile gitmek de değil, gibi gibi. O yüzden kuraldan ziyade "akıl fikir ameka" çerçevesinde yaklaşmaya çalışıyorum hep.,
Problemimiz anadolu insanının "uyanık" olması. Fazla uyanık olduk biz..