Akü Şarj Cihazı ve Starter önerisi

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kymco yu 2016 modeldi, 2019 da aldım 4 sene bindim, aküyü açtım, peteklerin arasında beyaz sıvı emen bir şeyler var. Biraz kurumuş bende saf su ekledim. 2 yıl daha idare etti.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
4m olan ürün çok gelmiyor mu motosiklet aküsüne? Ya da diğer markaların yüksek amperli cihazları? Yoksa akıllı cihazlar toplam kapasiteyi hesaplayıp regüle mi ediyor?
Hayır çok gelmiyor. Motosiklet için 12V M modunu kullanacaksınız. Buradaki şarj kapasitesi de 2-32 Ah zaten. AGM ve Recond konusu konuşulmuş.

Hayır çok gelmiyor. Motosiklet için 12V M modunu kullanacaksınız. Buradaki şarj kapasitesi de 2-32 Ah zaten. AGM ve Recond konusu konuşulmuş.
Akım şiddeti olarak demek istedim hocam. 4A veriyor 8AH lık aküye. 1/10 civarı olması gerek diye biliyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kurşun asitli aküler demiş yani agm aküde o modu önermiyorlar. Ama bu işlem ölü aküyü idareten kullanmak için var diye biliyorum. Senin akü voltajın kaç? Boştayken ve çalışır durumdayken gördüğün voltaj değerlerini yazarsan daha net bilgi verilir.
Hocam akşam park edip 12 saat sonra sabah ölçtüm.
Çalışmıyorken 12.9v
Kontak açık, marştan önce 12.33v
Marş sırasında düştüğü minimum değer 8.9v
Rölantide çalılırken 14.35v
3000 devirde 14.35v
Eskisine göre daha geç marş alıyor. Bu değerler ne anlama geliyor?

Son düzenleme:
Kusura bakmayın geç gördüm. Bildirim gelmemiş veya ben atlamışım.

Einhell isimlendirmesinde sondaki rakamlar cihazın maksimum anma çıkış akımını ifade ediyor. Örneğin 4M'de bu 4 Amper, 6M'de 6 amper gibi.

Her iki modelde de 12V M modunda (motosiklet aküsü şarj ederken kullanacağınız mod) maksimum 1 A ile şarj edebilirsiniz. Bu değer şunun için önemlidir (başka bir konuda yazdıklarımı yapıştırıyorum);

"Akü üreticileri, şarj akımını, aküde belirtilen anma kapasitesinin yaklaşık %10'u olarak verirler. Bu değer, belirli koşullarda %20, %25'e kadar esnetilebiliyor. Bazı kaynaklarda %5 geçer ama bu çok yavaş şarja girer. Yani diyelim akünüzün anma akımı 10 Ah ise, sizin bunu en iyi koşullarda şarj edebilmeniz için saatte yaklaşık 1 A akım uygulamanız gerekecektir. Bu da akünüz 10 saatte tam dolacaktır demektir.

Siz bu işlemi 10 amperlik bir şarj cihazı ile yaparsanız, 1 saatte şarj işlemi biter ancak bu durumda verimli bir şarj elde edilmez. Çünkü akü boşaldığında oluşan kurşun sülfatın, yeniden sülfürik asite dönüşerek pozitif elektrotta kurşun dioksit (PbO2) olarak birikmesi için yeterli zaman olmaz. Dolayısı ile bu verimsiz döngü, akünüzün yeterli kapasiteye ulaşmasına engel olur, performansını azaltır, ömrünü kısaltır."

Dolayısı ile şarj cihazının aküyü optimum akımla şarj edecek kapasitesi önemlidir.

Sizin durumunuzda sadece motosiklet şarjı için 4M gayet yeterlidir. Ancak biraz daha yüksek kapasiteli akü şarj edecekseniz veya otomobil gibi daha güçlü aküleri de şarj edecekseniz 6M öneririm. 10 M mesela motosiklet şarjı için çok uygun değildir.

Einhell resmi web sayfasında ürünlerin kullanım kılavuzunda detaylı bilgiler var. Buraya nedense pdf ekleyemedim.

Estağfurullah ne kusuru abi. Ben de cevap yazmayı unutmuşum mesela :D

Şarj cihazı geldi. Birazdan gidip motoru bi güzel yıkadıktan sonra akü şarj işine bakacağım. Bu noktada sana ve aynı cihazı kullanan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum.

Aküyü sökmeden mesela kış modunda cihaz sürekli aküyü şarj eder halde bıraksak olur mu? Herhangi bir zararı var mı yoksa en sağlıklısı aküyü söküp ev ortamında ayda bir şarj etsem daha mı iyi?

Aküyü sök tak işiyle uğraşmak istemediğim için soruyorum.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx

Şarj cihazı geldi. Birazdan gidip motoru bi güzel yıkadıktan sonra akü şarj işine bakacağım. Bu noktada sana ve aynı cihazı kullanan arkadaşlara bir şey sormak istiyorum.

Aküyü sökmeden mesela kış modunda cihaz sürekli aküyü şarj eder halde bıraksak olur mu? Herhangi bir zararı var mı yoksa en sağlıklısı aküyü söküp ev ortamında ayda bir şarj etsem daha mı iyi?

Ben sökmüyorum üzerinde bağlı duruyor ama İzmir 5 derece altını nadiren görür. Erzurum çok soğuk dostum, motorun garajda bile olsa -10, -15 hatta -20 leri görebilir. Aküler çok soğuk ve çok sıcak koşulları sevmez. Motora da kış boyu binmeyeceksen söküp oda sıcaklığında muhafaza etmen daha mantıklı olur. Ama uğraşmam abi diyorsan takılı bırak, cihaz bakım modunda arada çok düşük amper ile şarj ederek aküyü 12.8 civarında sabit tutacaktır. Bendeki öyle yapıyor en azından😀

Temu kullanıyorsan bakabilirsin.
Zamanında aliexpressten bunun benzerini aldım işimi gördü uzun süre.

Einhell elektrik gidip gelince kaldığı yerden devam ediyor mu hocam?
Bir de motosiklet aküsünü ne kadar akım ile ya da kaç saatte şarj ediyor?

Einhell elektrik gidip gelince kaldığı yerden devam ediyor mu hocam?
Bir de motosiklet aküsünü ne kadar akım ile ya da kaç saatte şarj ediyor?
Elektrik kesilince ben bunu saymam demiyor, şarja devam ediyor. Şarj süresi aküden aküye değişir. Sen akşamdan takarsın sabah kadar şarj dolmuş olur. Öncesinde 2 saat filan recond modunda şarj etsin sonra normal şarja al.

Motosikleti
Akım şiddeti olarak demek istedim hocam. 4A veriyor 8AH lık aküye. 1/10 civarı olması gerek diye biliyorum.
Siz anma akımı ile karıştırıyorsunuz. Şarj ederken 4A vermiyor, max 1A'e düşecek şekilde şarj ediyor. 8 amperlik aküyü yaklaşık 8 saatte şarj eder.

Yukarıda yanıtı verilmiş zaten. Çok ekstrem hava koşulları yoksa, motorunuz kapalı alanda ise, herhangi bir kaçak olmadığından eminseniz aküyü sökmeden de şarj edebilirsiniz.

Siz anma akımı ile karıştırıyorsunuz. Şarj ederken 4A vermiyor, max 1A'e düşecek şekilde şarj ediyor. 8 amperlik aküyü yaklaşık 8 saatte şarj eder.

Yukarıda yanıtı verilmiş zaten. Çok ekstrem hava koşulları yoksa, motorunuz kapalı alanda ise, herhangi bir kaçak olmadığından eminseniz aküyü sökmeden de şarj edebilirsiniz.
Hocam tüm yorumlarınızı okudum da Bosch c30 ile einhell ce bc 4 m arasında kaldım. Hangisini önerirsiniz?

Einhell Recond özelliği 14ah üstü için yazıyor kılavuzda.

Motosiklet aküm 12v 8 ah vrla. einhell Recond kullanılabilir mi? Karar veremedim hangi cihazı alayım? Teknik olarak aralarında gördüğünüz fark nedir?

Motosikleti
Hocam tüm yorumlarınızı okudum da Bosch c30 ile einhell ce bc 4 m arasında kaldım. Hangisini önerirsiniz?

Einhell Recond özelliği 14ah üstü için yazıyor kılavuzda.

Motosiklet aküm 12v 8 ah vrla. einhell Recond kullanılabilir mi? Karar veremedim hangi cihazı alayım? Teknik olarak aralarında gördüğünüz fark nedir?
C30 ile 4M'in rejenerasyon çıkış gerilim değerleri hemen hemen aynı.

C30 16.5 V/1.5 A
4M 15.3 V/1.5 A

İkisi de 12V akülerde rejenerasyon için uygun. Tabii bu sadece derin deşarj olmuş akülerde kısa süreli ve dikkatle kullanılması gereken bir mod. Akünüz mutlaka motordan ayrılmış olmalı.

Diğer teknik verileri de benzer. İkisi de iyi cihaz. Ben olsam hangisi ucuz ise onu alırdım.

abiler merhaba.
einhell şarj cihazı almıştım bu konudan sonra. bu zamana kadar 2 kere şarj ettim aküyü.
malum akünün modları var. birinde standart modda diğerinde de agm modunda şarj ettim.
şimdi 3. kez agm modda şarj ettim.
yalnız bir şey dikkatimi çekti.
şarj cihazını taktığımda ekranda 12.4 v gösteriyor oluyor genelde ve çok kısa bir süre sonra dolmuş oluyor. 10 dakika kadar mesela.
bu normal mi yoksa ben bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?

Motosikleti
abiler merhaba.
einhell şarj cihazı almıştım bu konudan sonra. bu zamana kadar 2 kere şarj ettim aküyü.
malum akünün modları var. birinde standart modda diğerinde de agm modunda şarj ettim.
şimdi 3. kez agm modda şarj ettim.
yalnız bir şey dikkatimi çekti.
şarj cihazını taktığımda ekranda 12.4 v gösteriyor oluyor genelde ve çok kısa bir süre sonra dolmuş oluyor. 10 dakika kadar mesela.
bu normal mi yoksa ben bir şeyleri yanlış mı yapıyorum?
Motosiklet aküsü için 12V M modunu kullanacaksınız hocam. AGM modunu kullanmayın.

Motosiklet aküsü için 12V M modunu kullanacaksınız hocam. AGM modunu kullanmayın.
abi geçen gün firmayı aradım. (yuasa marka) dedim ki "sitenizde bu aküler için agm yazıyor ama doğru mudur, şarj edeceğim de agm modda şarj etsem olur mu?" diye. adam, agm modda şarj edebileceğimi söyledi. ben de garanti olsun diye hem agm modda hem de standart modda şarj ettim :D şimdi sen de 12 V M modunu söyledin, tekrar şarja taktım. yalnız benim dikkatimi çeken husus bak bu mesajı yazarken şarj oldu bile. 1-2 dakikada. bu normal mi?

not: bundan sonra akü ister sökülmüş vaziyette olsun, isterse motorun üstünde olsun hep mi 12 V M modunda şarj etmeliyiz? 12V STD ve 12V AGM modları ne işe yarıyor o zaman?

@Punctum abi dediğin gibi yaptım. önce tiger'in aküsünü şarj ettim ve çok kısa bir süre sonra full dedi ve kapattım. sonra scooterin aküsünü (12v 11ah) şarja taktığım 12V M modunda. çok hızlı bir şekilde 14V'yi görüp kısa bir süre sonra 12.5V'lere kadar düştükten 1-2 dakika sonra BAT uyarısı verdi. acaba yanlış mod olduğu için mi yaptı diye düşünerek bu sefer 12V STD modunda şarj ettim. bu sefer de biraz şarj olduktan sonra kendiliğinden 12V M moduna geçip 1-2 dakika sonra yine BAT uyarısı verdi. problem ne olabilir?

Son düzenleme:
Motosikleti
abi geçen gün firmayı aradım. (yuasa marka) dedim ki "sitenizde bu aküler için agm yazıyor ama doğru mudur, şarj edeceğim de agm modda şarj etsem olur mu?" diye. adam, agm modda şarj edebileceğimi söyledi. ben de garanti olsun diye hem agm modda hem de standart modda şarj ettim :D şimdi sen de 12 V M modunu söyledin, tekrar şarja taktım. yalnız benim dikkatimi çeken husus bak bu mesajı yazarken şarj oldu bile. 1-2 dakikada. bu normal mi?

not: bundan sonra akü ister sökülmüş vaziyette olsun, isterse motorun üstünde olsun hep mi 12 V M modunda şarj etmeliyiz? 12V STD ve 12V AGM modları ne işe yarıyor o zaman?

@Punctum abi dediğin gibi yaptım. önce tiger'in aküsünü şarj ettim ve çok kısa bir süre sonra full dedi ve kapattım. sonra scooterin aküsünü (12v 11ah) şarja taktığım 12V M modunda. çok hızlı bir şekilde 14V'yi görüp kısa bir süre sonra 12.5V'lere kadar düştükten 1-2 dakika sonra BAT uyarısı verdi. acaba yanlış mod olduğu için mi yaptı diye düşünerek bu sefer 12V STD modunda şarj ettim. bu sefer de biraz şarj olduktan sonra kendiliğinden 12V M moduna geçip 1-2 dakika sonra yine BAT uyarısı verdi. problem ne olabilir?
12 V STD ve 12 V AGM normal kurşun asit akülerde kullanabileceğiniz modlar (otomobil, vs.) Motosiklet gibi düşük şarj kapasiteli aküler için 12V M modunu kullanmanız gerekiyor. Akünüz derin deşarj olmuş ise RECOND modunu kullanacaksınız ama bunu da sakın motosiklet üzerinde iken denemeyin. Ve max 4 saat bu modu kontrollü şekilde kullanabilirsiniz.

Sizin durumunuzda aküde problem olabilir. Kutup başlarında problem olabilir. Daha önce STD veya AGM modlarında denediğiniz için aküye zarar vermiş olabilir. Şarj penslerini karıştırmış olabilir misiniz? Motosiklete bağlı iken mi şarj ettiniz? Öyle ise bir de aküyü söküp deneyin.

12 V STD ve 12 V AGM normal kurşun asit akülerde kullanabileceğiniz modlar (otomobil, vs.) Motosiklet gibi düşük şarj kapasiteli aküler için 12V M modunu kullanmanız gerekiyor. Akünüz derin deşarj olmuş ise RECOND modunu kullanacaksınız ama bunu da sakın motosiklet üzerinde iken denemeyin. Ve max 4 saat bu modu kontrollü şekilde kullanabilirsiniz.

Sizin durumunuzda aküde problem olabilir. Kutup başlarında problem olabilir. Daha önce STD veya AGM modlarında denediğiniz için aküye zarar vermiş olabilir. Şarj penslerini karıştırmış olabilir misiniz? Motosiklete bağlı iken mi şarj ettiniz? Öyle ise bir de aküyü söküp deneyin.
aküler sökülü abi. pensleri de karıştırmadım ama daha önce std ve agm modlarını kullandım peş peşe. yalnız yuasa olanı da benzer şekilde şarj etmiştim daha önce herhangi bir bat uyarısı vermedi mesela ama bosch olan hata verdi. e peki dediğin gibi aküye zarar verdiysem şimdi bu akü çöp mü oldu artık?

ekleme: abi hallettim. şimdi de ful dedi. demek ki demin bir şeyi yanlış yaptım, bilemiyorum. neyse sorun halloldu gibi ama benim asıl merak ettiğim şey şu, bu akü öyle hemen 2 dakika bile geçmeden öyle hemen şarj oluyor mu? aydan aya şarja takıyorum ve her defasında 2 dakika dolmadan hemencecik full yazıyor ekranda? bu normal mi?

Son düzenleme:
Motosikleti
aküler sökülü abi. pensleri de karıştırmadım ama daha önce std ve agm modlarını kullandım peş peşe. yalnız yuasa olanı da benzer şekilde şarj etmiştim daha önce herhangi bir bat uyarısı vermedi mesela ama bosch olan hata verdi. e peki dediğin gibi aküye zarar verdiysem şimdi bu akü çöp mü oldu artık?

ekleme: abi hallettim. şimdi de ful dedi. demek ki demin bir şeyi yanlış yaptım, bilemiyorum. neyse sorun halloldu gibi ama benim asıl merak ettiğim şey şu, bu akü öyle hemen 2 dakika bile geçmeden öyle hemen şarj oluyor mu? aydan aya şarja takıyorum ve her defasında 2 dakika dolmadan hemencecik full yazıyor ekranda? bu normal mi?
Demek ki akünüz boşalmamış, bu durumda kısa sürede full yazar.

Zaten bu tür şarj cihazların amacı, kullanılmadığı zamanlarda akünüzün tam boşalmadan belli bir düzeyde şarj kapasitesini korumaları içindir. Daha yüksek deşarj olmuş akülerde ise, mevcut en düşük akü şarj kapasitesi ile (sizde 1Ah) şarj eder (12V M modu için). Yukarılarda bundan bahsetmiştim.

Sorun yok yani.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar