Honda, Elektrikli Motosiklet Çağını WN7 ile Başlatıyor

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Ohooo, bu yollardan gecmis bir alet var, test surusunu yapmistim gecen sene, deli bir hizlanmasi vardi. B sinifi ehliyet ile de kullaniliyor. Ayrica tork degeri bundan 2,5 kati kadar daha fazla.
Tek sorunu hizli sarj yok ama bataryalari eve/ofise cikartip normal pirizde sarj edebiliyorsunuz.
Menzili 109 km. Geri vitesi bile var 😂
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Arabalarda olduğu gibi şu senelerde %100 elektrikli kavramına sıcak bakmıyorum.
Ancak tasarımı şahane olmuş şu tarz tasarımları neden şuanki motorlara yapmıyorlar anlam veremiyorum bazıları Akraba evliliği gibi.
Hibrit modeller gibi modeller ile ilk başta piyasaya girilmeli diye düşünüyorum. Bkz: Kawasaki ninja 7 Hybrid
Şuanda sunulan verilere göre 1000 lik bir makina kadar tork vericek ancak buda akıllara iki soruyu getiriyor.
Bunu kayışlı sistem ile yapmayı hedeflemişler, ancak buna özel bir kayış geliştirmişlermi yoksa standart kayışlamı geliyor.
Eğer normal kayış ile geliyorsa o kadar torku bir anda kaldırabilir mi?
İkincisi ise lastik meselesi çok ani bir torklanma da o lastik deli gibi sarıcaktır (Tcs olmadığını varsaydığımda) ve bu lastik mantıken 10.000 km yi bile görmeyebilir.

Zamanla göreceğiz.

Aslında bir motora göre iyi değerler tabiki bu dahada gelişecektir yeni yeni görüyoruz bunları.
Bunlar daha emekleme aşamaları bence.
Elektrikli araclarin bazi kisitlamalari var ama bunlarin bir kismi bizim ulkemize mahsus. Her yeede benzin istasyonu varken, sarj istasyonunun olmamasi mesela. Yatirim maliyeti benzin istasyonundan cok daha dusuk oldugu halde o kadar yaygin degil ama su anda bile bu buyuk sorun olusturmuyor. Bir de elektrik sebekemizin tirt olmasi, her yere yeterli guc verilmedigi icin istasyon da kurulamiyor.
Ayrica yine elektrikli araclar konusunda bir suru onyargili kliseler var, biri de elektrikli icin erken.
Digeri "uzun yol gidilmez elektrikli ile, sehir ici icin evin ikinci araci olur.
Ama en meshuru "elektrikli arac yaniyor". Yanar tabi, bataryaya zarar verirsen yanar. Nasil ki icten yanmalilarda yakit sistemine ve depoya zarar verdiginde yaniyorsa, elektriklilerde de boyle.

Son düzenleme:
Motosikleti
Motoru satıldı...
Ohooo, bu yollardan gecmis bir alet var, test surusunu yapmistim gecen sene, deli bir hizlanmasi vardi. B sinifi ehliyet ile de kullaniliyor. Ayrica tork degeri bundan 2,5 kati kadar daha fazla.
Tek sorunu hizli sarj yok ama bataryalari eve/ofise cikartip normal pirizde sarj edebiliyorsunuz.
Menzili 109 km. Geri vitesi bile var 😂

Elektrikli araclarin bazi kisitlamalari var ama bunlarin bir kismi bizim ulkemize mahsus. Her yeede benzin istasyonu varken, sarj istasyonunun olmamasi mesela. Yatirim maliyeti benzin istasyonundan cok daha dusuk oldugu halde o kadar yaygin degil ama su anda bile bu buyuk sorun olusturmuyor. Bir de elektrik sebekemizin tirt olmasi, her yere yeterli guc verilmedigi icin istasyon da kurulamiyor.
Ayrica yine elektrikli araclar konusunda bir suru onyargili kliseler var, biri de elektrikli icin erken.
Digeri "uzun yol gidilmez elektrikli ile, sehir ici icin evin ikinci araci olur.
Ama en meshuru "elektrikli arac yaniyor". Yanar tabi, bataryaya zarar verirsen yanar. Nasil ki icten yanmalilarda yakit sistemine ve depoya zarar verdiginde yaniyorsa, elektriklilerde de boyle.
Üniversitede Ben bu bölümü okumaya başladım araçlar ile ilgili. Boğaziçi makine mühendisi mezunu bölüm hocam var, o bile altyapı özellikle türkiye'de hala yetersiz diyor, ancak ilerleyen dönemde umutlu olduğunuda söylüyordu.

Son düzenleme:
Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
benim kafam atıyor aniden çıkıp biniyorum motoruma geziyorum o anlarda motorun yakıtını doldurmak için 1 saat bekleseydim motoru yakardım

Motosikleti
Motoru satıldı...
benim kafam atıyor aniden çıkıp biniyorum motoruma geziyorum o anlarda motorun yakıtını doldurmak için 1 saat bekleseydim motoru yakardım
Şuanki senaryo o maalesef teknoloji ile ileride bunada iyi bir çözüm bulurlarsa o zaman tam olarak alınabilir derim ben.

Bu menzil değerleriyle hem motosikletlerin hem de arabaların işi çok zor. Kağıt üzerindeki değerlere asla ulaşılamadığını artık herkes biliyor. Pil teknolojisinin mutlaka değişmesi gerekiyor, Lityum - iyon ile daha fazlası olmayacak.

Motor çok güzel, düşük güç ve yüksek tork mükemmel olmuş. Çok yüksek hıza çıkamazsın ama motorun maksimum hızına ok gibi çıkarsın. Bir motosikletin tam ihtiyacı olan şey de budur.

Menziller 500 - 1000 km'leri bulduğunda adventure veya (ne alakaysa) rahat cruiser bir modele hemen geçerim.

Motosikleti yatırırsanız o akünün başına ne geleceği belli olmaz. Elektrikli araç yangınları en büyük sıkıntılardan biri. Motosiklet yatmaya çok müsait olduğundan bu akü işi daha sıkıntılı olacaktır. Belki başka teknolojiler ile çözülür.
Menzile gelince zaten yolculuk esnasında saatte bir mola veriyoruz. Motosiklet bunu zorunlu yapıyor. Biraz daha geliştirilebilir.
Meseleye sadece konfor olarak değil, yakıt tüketimi olarak da bakmak lazım. Yakıt tüketimini dörtte bire indiriyordur diye düşünüyorum ki kuryeler ve motosikleti zorunlu olarak kullanan kişiler için çok hesaplı olacaktır.

Ged

Motosikleti
Bu menzil değerleriyle hem motosikletlerin hem de arabaların işi çok zor. Kağıt üzerindeki değerlere asla ulaşılamadığını artık herkes biliyor. Pil teknolojisinin mutlaka değişmesi gerekiyor, Lityum - iyon ile daha fazlası olmayacak.

Motor çok güzel, düşük güç ve yüksek tork mükemmel olmuş. Çok yüksek hıza çıkamazsın ama motorun maksimum hızına ok gibi çıkarsın. Bir motosikletin tam ihtiyacı olan şey de budur.

Menziller 500 - 1000 km'leri bulduğunda adventure veya (ne alakaysa) rahat cruiser bir modele hemen geçerim.
Hangi motosikletin menzili 500-1000km?

Motosikleti
D400
Hangi motosikletin menzili 500-1000km?

Motosikletin menzilinin 500 1000 olması önemli değil.

Sen bu elektrikli motosiklet ile 1000 km yapmak için yolda 100 km'de bir durum 1 saat şarj etmen gerekiyor, 1000 km mesafe için 10 saat yolda dursan bu yolu 4 günde gidersin. Mantıksız.

Benzinli motorda 1000 km gitmese de benzin alman 1 dakika sürüyor, 3 kere dursan 3 dakika. hadi 5 olsun.

10 saat / 5 dakıka kısmını düşünürsen benzinli motosikletin menzilini sonsuz sayabilirsin.

Sarj istasyonlari ile ilgili bir harita yüklemeye calistim ama sistem dosyanin cok büyük oldugundan dolayi kabul etmedi.

PlugShare isminde bir site var. Bulundugunuz bölgedeki EV sarj istasyonlarini gösteriyor. Oradan Türkiye'de ki istasyonlari, isletici firmadan bagimsiz olarak, görebilirsiniz. Tahmin ettiginizden cok fazla oldugunu göreceksiniz. Turuncu olanlar SC yesil olanlar DC olanlari.

Ben acikcasi motorsikletin seklini cok begenmedim. Ayrica menzilde gercekten kisa. Denildigi gibi sadece sehir icinde kullanilabilinir kigidecek oldugunuz yerde de bir sarj cihazi bulmaniz gerekecektir. Belirtilen bu menzil arabalar daki gibi ise reelde yaklasik 90 km kadar gidecektir.

Ged

Motosikleti
Motosikletin menzilinin 500 1000 olması önemli değil.

Sen bu elektrikli motosiklet ile 1000 km yapmak için yolda 100 km'de bir durum 1 saat şarj etmen gerekiyor, 1000 km mesafe için 10 saat yolda dursan bu yolu 4 günde gidersin. Mantıksız.

Benzinli motorda 1000 km gitmese de benzin alman 1 dakika sürüyor, 3 kere dursan 3 dakika. hadi 5 olsun.

10 saat / 5 dakıka kısmını düşünürsen benzinli motosikletin menzilini sonsuz sayabilirsin.
Elektriklilerin menzili icten yanmalilara gore daha dusuk, ben zaten ayni demedim. Ayrica burada bahsedilen hondanin motorunun degerlerinden daha iyi degerleri olan motorlar var.
Sordugum soru da gayet acik: hangi motorun menzili 500-1000 km? Lombardo'nun da dedigi gibi sık mola veriyoruz zaten. Ha "ben mola vermeden 500-1000 km gidiyorum" diyen insana zaten elektrikli uygun degil.
Istanbul Antalya arasi benzinli otomobil ile giderken 3 mola veriyordum, ayni yolu elektrikli ile giderken 4 mola veriyorum, o da garantici olmak icin, yoksa elektrikli de 3 molada o yolu yapiyor.
Bir de ben 1 dkda benzin aldigimi hic hatirlamiyorum, hele ki bir bayramda ist-izm otoyolunda yarim saate yakin sira bekledigimi bilirim.
Tamamen kisisel tercih elektrikli/icten yanmali tercihi ama elektrikliler hakkinda soylenenlerin cogu ya abarti ya da hurafe.

Sarj istasyonlari ile ilgili bir harita yüklemeye calistim ama sistem dosyanin cok büyük oldugundan dolayi kabul etmedi.

PlugShare isminde bir site var. Bulundugunuz bölgedeki EV sarj istasyonlarini gösteriyor. Oradan Türkiye'de ki istasyonlari, isletici firmadan bagimsiz olarak, görebilirsiniz. Tahmin ettiginizden cok fazla oldugunu göreceksiniz. Turuncu olanlar SC yesil olanlar DC olanlari.

Ben acikcasi motorsikletin seklini cok begenmedim. Ayrica menzilde gercekten kisa. Denildigi gibi sadece sehir icinde kullanilabilinir kigidecek oldugunuz yerde de bir sarj cihazi bulmaniz gerekecektir. Belirtilen bu menzil arabalar daki gibi ise reelde yaklasik 90 km kadar gidecektir.
Son bir senede bile istasyon sayisi cok artti.
Evet, elektrikli motosikletler su an sehir ici icin daha uygun ne yazik ki.

Motosikleti
D400
Elektriklilerin menzili icten yanmalilara gore daha dusuk, ben zaten ayni demedim. Ayrica burada bahsedilen hondanin motorunun degerlerinden daha iyi degerleri olan motorlar var.
Sordugum soru da gayet acik: hangi motorun menzili 500-1000 km? Lombardo'nun da dedigi gibi sık mola veriyoruz zaten. Ha "ben mola vermeden 500-1000 km gidiyorum" diyen insana zaten elektrikli uygun degil.
Istanbul Antalya arasi benzinli otomobil ile giderken 3 mola veriyordum, ayni yolu elektrikli ile giderken 4 mola veriyorum, o da garantici olmak icin, yoksa elektrikli de 3 molada o yolu yapiyor.
Bir de ben 1 dkda benzin aldigimi hic hatirlamiyorum, hele ki bir bayramda ist-izm otoyolunda yarim saate yakin sira bekledigimi bilirim.
Tamamen kisisel tercih elektrikli/icten yanmali tercihi ama elektrikliler hakkinda soylenenlerin cogu ya abarti ya da hurafe.

Son bir senede bile istasyon sayisi cok artti.
Evet, elektrikli motosikletler su an sehir ici icin daha uygun ne yazik ki.

1 dakika yerine 5 er dakikadan 15 dakika da benzin al, 10 saatin yanında yine hiçbirşey.

Ben bu honda özelinde konuşuyorum; İzmir - İstanbul arası motosiklet ile 10 dakika ve 15 dakika 2 mola veriyorum. bunun 2-3 dakikası benzin almaya gidiyor. Hondanın bu motoru olsaydı o yol için 4 kere 1 saatten 4 saat mola vermem gerekecekti.

Bu mantık ile baktıgın zaman elektrikli bir araç ile kıyaslarken bir motosikletin menzilini benzinli aracın 1 depo ile ne kadar gidildiği ile kıyaslamanın anlamı yok bence.

Elektrikli araç teknolojisi daha yeterli değil, en iyisi bile uzun yolda tercih edilebilir birşey değil.

Topspeed ve full sistem açıkken 500 km + yapmadan alınmaz.

Motosikleti
D400
500 biraz acımasız; 350 - 400 diyelim yeter. Benim diyen benzinli motosikletler de ancak bu kadar yapar zaten...

işte burada da benim dediğime geliyor konu, birisinde birkaç dakika birisinde 1 saat şarj beklıyorsun. o nedenle benzinlinin "menzil" dediğiniz olayını pek umursamaya gerek yok zaten benzinlik dolu heryer :D

500 iyidir, tek defada istanbula gidebilmek isterim en azından =)

Motosikleti
Honda CRF250L
Devasa bir batarya paketi gözüküyor
Ağırlık olarak elektrikli bir otomobilden ennnn az 20 kat daha hafif ve menzil 130 km (teoride)

Kimse kusura bakmasın ama tam bir başarısızlık ürünü, Honda bu motoru elektrikli motor yapmış olmak için yapmış.
Elektrikli motosikletin mevcut ağırlıkları düşünüldüğünde en az 250-300 km gerçek menzilli olmalı, tesla misali 20 dk %80.sarjı olmalı.

Neyse yakında BYD yada Tesla bir tane çıkarır Japonlara da Avrupalılara da o iş öyle yapılmaz, böyle yapılır diye öğretir. :)

Elektrikli araç teknolojisi daha yeterli değil, en iyisi bile uzun yolda tercih edilebilir birşey değil.
Burada genelleme yapmak bana pek dogru gelmedi. Eger Almanya-Türkiye arasini uzun yol olarak sayarsaniz ben elektrikli arac ile o yolu 2 defa yaptim. Arkadasim en kalabalik olan sezonda Stuttgart-Gaziantep yolunu elektrikli arac ile yapti ki benim gibi tembeil isi degil hic gecelemeden gitti o yolu.
Söyleminiz biraz ön yargi gibi geldi bana.

Motosikleti
D400
Burada genelleme yapmak bana pek dogru gelmedi. Eger Almanya-Türkiye arasini uzun yol olarak sayarsaniz ben elektrikli arac ile o yolu 2 defa yaptim. Arkadasim en kalabalik olan sezonda Stuttgart-Gaziantep yolunu elektrikli arac ile yapti ki benim gibi tembeil isi degil hic gecelemeden gitti o yolu.
Söyleminiz biraz ön yargi gibi geldi bana.

Hocam birkaçtır aynı şeyi söylüyorum; birkaç dakika benzin doldurmak yerine 1 saat şarj beklemek zorunda olmak tercih edilebilir birşey değil. Bu "bence" olan kısmı, "Sizce" olan kısmına göre yeterli olabilir.

Sanırım Tesla S idi 700 km limitli fakat 140-150 hız + klima ile bu menzil 500 km'yi görmeyecektir. Bana mantıklı gelmiyor =)

Ged

Motosikleti
Devasa bir batarya paketi gözüküyor
Ağırlık olarak elektrikli bir otomobilden ennnn az 20 kat daha hafif ve menzil 130 km (teoride)

Kimse kusura bakmasın ama tam bir başarısızlık ürünü, Honda bu motoru elektrikli motor yapmış olmak için yapmış.
Elektrikli motosikletin mevcut ağırlıkları düşünüldüğünde en az 250-300 km gerçek menzilli olmalı, tesla misali 20 dk %80.sarjı olmalı.

Neyse yakında BYD yada Tesla bir tane çıkarır Japonlara da Avrupalılara da o iş öyle yapılmaz, böyle yapılır diye öğretir. :)
Bence de😂

Hocam birkaçtır aynı şeyi söylüyorum; birkaç dakika benzin doldurmak yerine 1 saat şarj beklemek zorunda olmak tercih edilebilir birşey değil. Bu "bence" olan kısmı, "Sizce" olan kısmına göre yeterli olabilir.

Sanırım Tesla S idi 700 km limitli fakat 140-150 hız + klima ile bu menzil 500 km'yi görmeyecektir. Bana mantıklı gelmiyor =)
Teslalar 1 saatte sarj olmuyor, yaklasik 30 dkda sarj oluyorlar. Bendeki ioniq5 ise 25 dkda 20den 90a geliyor. Bi tuvalet ve sigara suresi yaklasik.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Ben motorla eve gelip parkedince akü bitmesin diye akü şarj aletini bağlayıp öyle bırakıyorum. Benim gibi park yerine elektrik çekme imkanı olanlar için çok mantıklı olur, akü şarj aleti yerine daha kalın kablo ile elektrik şekip motorun şarj aletini bağlarım, artı o ertesi gün sabaha kadar yavaş şarj ile dolsun acelesi olmaz. Yeri geliyor motor 2-3 hafta yatıyor, benim gibi yalnızca hafta sonları gezen hobicilere uyar bu elektrikliler. Takılı kalsın, bunlardaki şarj sistemleri de zaten oldukça gelişmiş, yani elektrikli scooterlar gibi basit değil, hatta arabalardaki hızlı şarj bile var.
Hafta sonları uzun yol yapacağım zaman da benim gezdiğim yerlerde şarj istasyonları altyapısı gelişmiş zaten, mola verince 15dk şarj etsem en az 100km ekler, hadi tam şarj olsun desem yarım saat şarj ederim sorun olmaz. zaten saat başı mola veriyorum, öyle depoyu doldur depo bitene kadar 350-400 km süreyim gibi derdim yok.
Biraz daha alınabilir fiytalara gelmesi yeterli bence şu an varolan teknoloji bile benim işimi görür.

1 dakika yerine 5 er dakikadan 15 dakika da benzin al, 10 saatin yanında yine hiçbirşey.

Ben bu honda özelinde konuşuyorum; İzmir - İstanbul arası motosiklet ile 10 dakika ve 15 dakika 2 mola veriyorum. bunun 2-3 dakikası benzin almaya gidiyor. Hondanın bu motoru olsaydı o yol için 4 kere 1 saatten 4 saat mola vermem gerekecekti.

Bu mantık ile baktıgın zaman elektrikli bir araç ile kıyaslarken bir motosikletin menzilini benzinli aracın 1 depo ile ne kadar gidildiği ile kıyaslamanın anlamı yok bence.

Topspeed ve full sportif sürüşte 500km çok fazla, 250-300km yeter bence. :) Hadi bunun pazarlığını yapalım. :)

Bu honda olmamış zaten daha iyileri yapılmışı var diye yazmıştım. yukarıda örneğini verdiklerimle binlerce km avrupa turu yapan oldu, hatta Zero'nun elektrikli motosikletiyle Avrupa ve Asya'yı geçip o altyapısı falan yoktur dedğimiz pakistanı falan geçip himalayaları aşıp Çin'e kadar giden var, arabalar için şarj istasyonlarında hızlı şarj edip devam etti, araba şarj istasyonu olmayan yerlerde normal priz bulup bir şekilde yine şarj edip gidebildi demek gidirlebiliyormuş ama henüz çok yolun başında, 3-5 yılı daha var tabi ki.

Benzinli arabalar ilk çıktığında da her yerde benzin istasyonu yoktu, o zamanlar da arabayla uzun yol macera gibi görülüyordu. Altyapı yeterli talep oluşunca çok hızlı yapılır.

Arabayla da benim gideceğim uzun yollarda yol üstünde her yerde şarj istasyonu var. Benzin istasyonu gibi zor değil onları kurmak, hatta en az yarım saat mola verileceği için restoran, mağaza, dükkan gibi yerlerin otoparklarına çok rahat kurulabilecek şeyler, arabasını şarj eden yemek yer bir de dandik yemek satarız diye yol kenarı restoranları duruma uyanıp şarj istasyonu koymaya başladılar bile.

Ben motosikletle 100-150km yol yapınca en az 15dk sigara molası veriyorum, hadi olsun yarım saat benim için sorun olmaz. Arabayla da saatte bir ya da en fazla 2 saatte bir kesin mola verip 15dk dinleniyorum o da sorun olamz şarj istasyonu olan yerde dinlenirip bir çay kahve içerim yarım saat geçer bir sonraki şarj istasyonuna kadar şarj olsa yeterli olur ille fullemek de gerekmez.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ged
Motosikleti
D400
Arkadaşlar el birliği ile beni ikna etmenize gerek yok :D bence elektrikli araba gereksiz ve vakit kaybı :D

Bu biraz tarzla ve beklentiyle alakalı bir konu. Söylediğin şey olsa da 500km'den uzun rotada ne olacak? Yine şarj. 750km olsa menzil? Yine bir günde onu aşan yol yapacaksın falan filan o döngü bitmez.
Benzinlide de şu gerekir bu gerekir falan o detaylara girmiyorum, tamamen tercihlerle alakalı bir konu.

Ben 2-3 sene önce Sarıgerme'den eve 6.5 saatte geldim arabayla. Sabah çıkarken hatunla bir kavga ettik, ikimiz de nemrut surata döndük, yapıştırdıkça yapıştırdım, benzincide dur benzin doldur, işe, yallah devam. Böyle bir şeyi elektrikli bir araçla yapamam. Tek eksik kalan nokta bu. Altyapı veya teknoloji ile değil de bunu yapma tercihiyle alakalı yani onu demek istedim.

Yoksa iki dakikada Maltepe'den Nordkapp'a rota çizebiliyorum, ve en fazla şarj istasyonunda bekleme sürem 2-3 tane 35dk, onun dışında 30dk altı molalar sürekli. Altyapı ya da teknolojide bir eksiklik yok bence artık, sadece ölümüne gitmek gibi bir niyet varsa onu karşılamaz. Yani karşılamaz derken sürekli yapıştırırsam menzil düşer 300km altında, her 250km'de bir bu sefer 40-45dk beklemek gerekir.

Alsana veya niye ikna olmuyorsun diyecek halim yok tabi :D ama öyle bir korku filmi yok yani onu söylemek istedim.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar