Ne Sıklıkta Motor Değiştiriyorsunuz?

Eğer motorunuzu düzgün kullanıp, bakımını da aksatmıyorsanız uzun süre kullanmak daha mantıklı. Hele yüksek hacimli fazla elektroniği olmayan bir motorunuz var ise uzun yıllar kullanırsınız. İlk aldığım motor 2005 te 200 cc 4 zamanlı bir cross motor. 3 yıl kullandım ilk iki büyük kazamı onla yaptım ikincisinde zaten hem maddi hem de manevi durumdan ara verdim. 5 yıl sonrasında da R1100 RT aldım ilk haftamda büyük bir kaza yaptım, şansıma mekanik ve şase probplemi olmadan sadece grenaj değişiklikleri ile 3 yıl daha binmeye devam ettim. Sonrasında o motoru satmadan ikinci bir motor daha aldım. O da 250 cc bir enduro! Sıfır aldım. Garip değil mi sürekli tarz değişikliği... Onunla güzel keyif aldım. Uzun yollar yaptım, birinci senenin sonunda 24.000 e geldiğinde ikisini de sattım. 3 yıl ara verdikten sonra Harley Davidson Softail Heritage aldım. 2005 model. 3 yıl sonra satmak zorunda kaldım (Hala mumla ararım o motoru). Dragstar 650 im oldu. 6 ay binip sattım. Sportster 883 üm oldu. Onu da kısa vadede kullanıp sattım. En son ise Night Rod Special aldım. Para çevirme maksatlı. Ama bana göre değil. sürüş pozisyonu vs. Satacağım için ara ara biniyorum sadece. 50 lik scooter da aldım bir ara sırf işe gidip geleyim diye. Sinir oldum motora bir hafta sonrasında sattım. İnsanın ölümüne sebep olur. Neyse. Siz gençler kadar sık motor değiştirmedim. Hemen hemen her türüne sahip olmasam da her türünü sadece demenek için değil zun yol ve tur yapma amacı ile kullandım. Kısa vadede bir arkadayımın 1000 lik racing motorunu da, 1000 lik varederosunu da kullandım. Ama benim için Heritage son nokta. Elimdeki motoru satarsam ya heritage ya da road king. Başkasına da binmem. Torununa bırakabileceğin bir motor o derece sağlam, güvenli ve keyifli. Zaten eskiler şunki yenilerden daha iyi benim gözümde. Kontrollü biniyorsanız, bakımını zamanında yapıyorsanız. Yeni motor olması şart değil. Hatta eskisi daha makbul. Olabilecek bütün sıkıntılarını bilirsiniz. Ona göre hazırlıklı olursunuz. Sizi yılda saçma sapan bir şekilde bırakmaz. Yeni sistemler hafifletip daha fazla güç elde etme üzerine kurulu. (Otomobiller de aynı) Bu da motorun daha az ömürlü olmasına, arızalarda müdahele edemeyip servise mahkum olmaya vs bir sürü sorun getiriyor. En iyi motor en az sorun çıkaran en basit olan motordur. Kaç CC, ne tarzda olduğu önemli değil.

Eğer motorunuzu düzgün kullanıp, bakımını da aksatmıyorsanız uzun süre kullanmak daha mantıklı. Hele yüksek hacimli fazla elektroniği olmayan bir motorunuz var ise uzun yıllar kullanırsınız. İlk aldığım motor 2005 te 200 cc 4 zamanlı bir cross motor. 3 yıl kullandım ilk iki büyük kazamı onla yaptım ikincisinde zaten hem maddi hem de manevi durumdan ara verdim. 5 yıl sonrasında da R1100 RT aldım ilk haftamda büyük bir kaza yaptım, şansıma mekanik ve şase probplemi olmadan sadece grenaj değişiklikleri ile 3 yıl daha binmeye devam ettim. Sonrasında o motoru satmadan ikinci bir motor daha aldım. O da 250 cc bir enduro! Sıfır aldım. Garip değil mi sürekli tarz değişikliği... Onunla güzel keyif aldım. Uzun yollar yaptım, birinci senenin sonunda 24.000 e geldiğinde ikisini de sattım. 3 yıl ara verdikten sonra Harley Davidson Softail Heritage aldım. 2005 model. 3 yıl sonra satmak zorunda kaldım (Hala mumla ararım o motoru). Dragstar 650 im oldu. 6 ay binip sattım. Sportster 883 üm oldu. Onu da kısa vadede kullanıp sattım. En son ise Night Rod Special aldım. Para çevirme maksatlı. Ama bana göre değil. sürüş pozisyonu vs. Satacağım için ara ara biniyorum sadece. 50 lik scooter da aldım bir ara sırf işe gidip geleyim diye. Sinir oldum motora bir hafta sonrasında sattım. İnsanın ölümüne sebep olur. Neyse. Siz gençler kadar sık motor değiştirmedim. Hemen hemen her türüne sahip olmasam da her türünü sadece demenek için değil zun yol ve tur yapma amacı ile kullandım. Kısa vadede bir arkadayımın 1000 lik racing motorunu da, 1000 lik varederosunu da kullandım. Ama benim için Heritage son nokta. Elimdeki motoru satarsam ya heritage ya da road king. Başkasına da binmem. Torununa bırakabileceğin bir motor o derece sağlam, güvenli ve keyifli. Zaten eskiler şunki yenilerden daha iyi benim gözümde. Kontrollü biniyorsanız, bakımını zamanında yapıyorsanız. Yeni motor olması şart değil. Hatta eskisi daha makbul. Olabilecek bütün sıkıntılarını bilirsiniz. Ona göre hazırlıklı olursunuz. Sizi yılda saçma sapan bir şekilde bırakmaz. Yeni sistemler hafifletip daha fazla güç elde etme üzerine kurulu. (Otomobiller de aynı) Bu da motorun daha az ömürlü olmasına, arızalarda müdahele edemeyip servise mahkum olmaya vs bir sürü sorun getiriyor. En iyi motor en az sorun çıkaran en basit olan motordur. Kaç CC, ne tarzda olduğu önemli değil.
Bu motorlarda neden millet cinden korkar gibi elektronikten korkuyor. TR'DE ne arabalar geziyor son model full elektronik dolu her tarafı ama ustaları her türlü tamir bakım yapıyor hiç görmedik araba söz konusu kolunca elektronikten çekineni. Bir motosiklet camiasında var bu elektronik korkusu ve bu da bizim ülkeye mi özgü bilmiyorum. Samimi soruyorum, bizim motosiklet ustaları ilk insan gibi bişey mi ? Niye elektroniği yüksek motordan çakmayıp korkuyorlar ? Niye bu elektroniği yüksek motorlarda kaşarlanamıyor motosiklet sanayisi

Abiler, geçenlerde şu hondacı Burak kaya mıydı neydi ona fark etmiştim az önce de osm@n abide fark ettim. Üyelik iptal edilmiştir diye. Burak'ı bilemem de osm@n abinin yorumları keyifle okuyorduk ya ne olmuş ki?

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Belki bu evrende ölüp başka evrende doğarız orasını bilemeyeceğim.
İnşallah bundan sonra bi evrende doğacaksak eğer maymun olarak doğmak isterim ne derdin ne tasan var bütün gün ye muzu yat.
O evrende belki maymunları seks işçisi olarak çalıştırıyorlar, var mı muz yiyeceğin garantisi. Belki zuzaylılar maymun seviyor. Kaldı ki uzak doğu taraflarında canlı maymun beyni yiyen salaklar var.
opici-mozek_bhP5YWj.jpg

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
ilk aldığım scooter çin malıydı, 11 ay boyunca motor sürmeyi öğrendim onda... sonra sarı renkli 150 cc tvs apache aldım ve 9 sene kullanıp sattım.. şimdi dominar 400 var ve 8 aydır kullanıyorum ama satacam... tek silindir makineler bıktırdı artık, titreşim olayına deli olmaya başladım...

milleti bilmem ama ben severek alıp kullandığım bir şeyi 5 yıl 10 yıl kullanırım hatta satmam diye düşünüyorum... tvs apache çok sevdiğim için 9 yıl bindim sanılmasın; zaten paramın yettiği başka motorları da sevmeyeceğim için gereksiz masrafa girmeyeyim dedim :) 250cc işine girmem, dominar 400 de almazdım ama artık 150cc ye dayanamaz hale geldim, biraz nefes almak için dominar 400 aldım.. şimdi çitayı arttırıyorum biraz daha.

şimdi aklımda Triump tiger 1200 ler var.. tabi eski modellerine bakıyorum, 2015 modellerine bakıyorum, pek param olmadığı için eskilerine durum yetiyor anca.

çok yakışıklı motor, artık full donanımlı, konforlu, güç kuvvet sahibi ve zincir bakımı gerektirmeyen bir şey istiyorum ve paramın yettiği bir şey... tek seçenek triump tiger serisi oluyor sanırım.

gdr1nw3.PNG

7tsx8xm.PNG
Dostum...
Ben de bir hayli niyetlenmiştim ama 1200 cc diye geçmesine karşın en üst dilimden vergilendiriliyor bu alet, hani olur da eğer bu detay gözden kaçtıysa MTV öderken hayal kırıklığına uğrama diye yazmak istedim

Motosikleti
D400
İlk motorumu 1.5 yıl bindim, ikincisine 4 yıl bindim. ücüncüsüne 1.5 yıl binmeyi sonrasında da 10 yıl değiştirmeyeceğim bir alet almayı planlıyorum.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Dostum...
Ben de bir hayli niyetlenmiştim ama 1200 cc diye geçmesine karşın en üst dilimden vergilendiriliyor bu alet, hani olur da eğer bu detay gözden kaçtıysa MTV öderken hayal kırıklığına uğrama diye yazmak istedim
Uygulama yanlış o halde; MTV dilimleri 100-250, 251-650, 651-1200 ve >= 1201cc olarak ayarlı. Ruhatta 1200cc olarak geçiyorsa en üst değil üstten bir alt dilimden vergilendirilmeli. En üst dilim ile bir altındaki arasında neredeyse 2,5 kat fark var. Az buz değil.

Sonradan ekleme: Eskileri bilmem ama yeni Tiger 1200'lerin silindir hacimleri 1160cc diye geçiyor. Yani 1200 bile değil.

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Uygulama yanlış o halde; MTV dilimleri 100-250, 251-650, 651-1200 ve >= 1201cc olarak ayarlı. Ruhatta 1200cc olarak geçiyorsa en üst değil üstten bir alt dilimden vergilendirilmeli. En üst dilim ile bir altındaki arasında neredeyse 2,5 kat fark var. Az buz değil.

Sonradan ekleme: Eskileri bilmem ama yeni Tiger 1200'lerin silindir hacimleri 1160cc diye geçiyor. Yani 1200 bile değil.

Tiger Explorer XCX bakmıştım 2017 model ve baya da niyetlenmiştim. Bu alet 1215 cc olduğu için üst dilimden vergilendiriliyor, bu nedenle tercihimi değiştirip Multistrada 1200 Enduro aldım.
Ama yeni 1200 cc olanlar 1160 cc, öyle bir sorunları yok. Onların da fiyatları bir hayli yukarıda maalesef

Motosikleti
Honda Forza (NSS250)
eli değen varsa: Tenere, Tracer veya Africa twin ile beni çok mutlu eder. Tüm coldstart larda kendisine sevgiler hürmetler yollarız.

ekominik problemler işte

Motosikleti
Motoru satıldı...
O evrende belki maymunları seks işçisi olarak çalıştırıyorlar, var mı muz yiyeceğin garantisi. Belki zuzaylılar maymun seviyor. Kaldı ki uzak doğu taraflarında canlı maymun beyni yiyen salaklar var.
opici-mozek_bhP5YWj.jpg
makarasına ve aşırı ciddi olmadan laf arasında espri olarak yazdığım çokta üzerine düşünmediğim birşeydi de bu fotoğraf ne ya yemekten
tiksindim.
insan olmak her koşulda çok daha iyi.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Dostum...
yeni fark ettim, 1201 ve üzeri cc en üst seviye vergi dilimindeymiş, 6 ayda 2400 tl yani senelik 4800 tl vergi ödeyeceğim.. paranın miktarından ziyade hükümete gidiyor olmasını bilmek üzüyor, bildiğin haraç kesiyorlar bizden ve saraylarda yaşıyorlar.. bu zoruma gidiyor...

gülü seven dikenine katlanır, kader kısmet, almaya niyetlendim ama satın almaya gidip üzerine bindiğimde yeterince heyecanlanmaz isem vazgeçebilirim. bilgilendirme için teşekkürler.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
yeni fark ettim, 1201 ve üzeri cc en üst seviye vergi dilimindeymiş, 6 ayda 2400 tl yani senelik 4800 tl vergi ödeyeceğim.. paranın miktarından ziyade hükümete gidiyor olmasını bilmek üzüyor, bildiğin haraç kesiyorlar bizden ve saraylarda yaşıyorlar.. bu zoruma gidiyor...

gülü seven dikenine katlanır, kader kısmet, almaya niyetlendim ama satın almaya gidip üzerine bindiğimde yeterince heyecanlanmaz isem vazgeçebilirim. bilgilendirme için teşekkürler.
Her ne kadar Gsr 600 gibi olmasa da 2015 Tiger 800 de seni uçurur, kaçırır.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
Her ne kadar Gsr 600 gibi olmasa da 2015 Tiger 800 de seni uçurur, kaçırır.
tiger 800 ne abi ya? 1200 varken 800 ile hava atamam ki... artık bende işin havasında civasındayım, yani konfor, ekonomik yakıt, güç, yakışıklılık vs hepsini bana verecek taş gibi 650cc 700cc 750cc 800cc ler vardır ama benim en büyüğüne binmem lazım, hem kg olarak hemde cc olarak..

tabi motordan anlayan kişilere pek hava atamam yani onlar zaten neyin ne olduğunu bilir ama yakın çevrede kör cahillerin önünde farkımız olsun yeter..

buda ayrı bir ironi gerçi, hem milleti umursamıyoruz cahil diyoruz hemde havalı görünmeye çalışıyoruz.. neden böyleyiz biz? şaka bir yana ama biraz rahatlık batıyor belki de, şöyle vergisiyle bakımıyla sıfırı tüketeyim aklım başıma gelir belki :) en son satmak istediğimde ilana koyar bir kaç sene de satılmasını beklerim tam olur :D kader kısmet.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar