Ülkelerin hep böyle negatif yerini alıp lanse etmek ne kadar doğru peki? Emniyet şeridi yasak diye motorcular araç gibi mi gidiyor? Orada motorcular rahat geçsin diye sağ taraftakiler sağa sol taraftakiler sola yanaşıyor motorcular da ortadan geçiyor.
Yani bu zihniyeti ben açıkçası anlamıyorum. Bir yerde yasak varsa sana çözüm de sunmalı. Sigara içmen yasak tamam o zaman içebileceğim alan göster(?), ki hayatta sigara içmem kokusundan bile nefret ederim. Motorcuların artık kaldırıma park etmesi yasak, tamam o zaman bana park yeri göster(?). Bu yasakçı zihniyet ile dünya bir gram ileri gitmez. Eğer bir şey yasaklıyorsan onun bana çözümünü vermek zorundasın. O zaman çıksın buradaki bakan veya yetkili desin ki tamam motorcular artık emniyet şeridinden gitmeyin, araçlar size ortadan yol açacak herkes sola ve sağa yanaşacak. Tamam bak ne güzel çözüm.
Arkadaşlar New York'ta da emniyet şeridinden gitmek yasak bakın heee siz var ya siz medeniyet bilmiyorsunuz. Öyle değil, öyle değil. Adamlar onun çözümünü sunuyor sana. Orada da sor bakayım otobanda hız sınırı tır ile motosiklet aynı mı? Aynı mı? Yani şuraya New York yazarken şahsen ben utanırdım. Yayla gibi yolları var aşırı büyük. Orada bir motorcuya bizde yaptığı gibi yapsalar adamın alnını karışlarlar. Gelip üstüne kıracak bir de he, o adam bir daha belini doğrultamaz. Motor hız sınırına bak sen tırın altında ezil demiyor ama bunları söylemeyip gelip burada emniyet şeridi yasak.
Bir de paşalar alınıyor demişsiniz. Bence yazık. Medeni ülkeler size yasak verirken bir yandan da bak bunu böyle yap der. Bunu komple yapma demez. Yasakçı zihniyet ile kimse mutlu olmaz. Emniyet şeridine girme filtreleme yapma onu yapma bunu yapma al o zaman motoru geri. Lütfen bir ülkelere bakın bir yerde yasak varsa nasıl çözüm sunmuşlar. Ki bence de emniyet şeridi yerine ortadan gidelim çok daha güvenli hem herkes nereden ne zaman motosiklet gelir onu anlar.
Fakat çözüm bulmak yerine orada da yasak bizde de yasaklayın, siz medeniyet bilmiyorsunuz üstüne alınıyorsunuz diyorsunuz. New York'ta kaç tane motorcu şeridinde gidiyor diye dövülme noktasına gelip sen sağdan gideceksin, senin yolun burası değil diye tehdide can güvenliği hiçe sayılacak hareketlere maruz kalıyor? Kaç tane motorcuya arkadan gelip 10 cm bile mesafe bırakmadan takip ediyorlar? İstanbul yine iyi fakat hiç normal şeritten biraz gideyim dediğiniz anda bile arkadan bir araç motorunuzun dibine kadar giriyor. Lan ben fren yapsam o yapamazsa ne olacak acaba diye düşüne düşüne bir hal oluyoruz. Bir yerde bir şeyi yasaklamadan önce o yasağı uygulayacak o yasağı doğru düzgün işlemesini sağlayacak ortam gerekli. Emniyet şeridi bundan sonra yasak demek çok kolay tamam yasaklayalım peki çözüm ne? 50 IQ'ye sahip ehliyeti olan insanlarla trafikte canımızı mı tehlikeye atalım?
Evet New York ve Moskova'da yasak. Onda da medeni bir trafik var ve ona göre bir işleyiş sunulmuş. Hiçbiri motorcuya geç tırla aynı hızda git arabalar yanından vızır vızır geçsin ama sen hayır gidemezsin demiyor. New York'ta git bakalım bir arabacı olarak motorcunun üstüne kır ona de sen sağdan git diye oradaki polisler sana ne yapıyor o motorcuya ne kadar tazminat ödüyorsun. Adam öldürmeye teşebbüsten hayatın kararıyor mu kararmıyor mu görürsün. Fakat bizde öyle bir şey mi var. Utanmazlarsa motorcu şeridi işgal ediyor diye gelip silahla vuracaklar. Otobanda 80 ile şeritten gitsenize bakalım kaç dakika hayatta kalıyorsunuz? O arabalar yanınızdan 140 ile geçerken arkadan bir tır dibinize girmiş bir halde gelirken bakalım ne kadar uygun oluyor trafik kuralları. Türkiye'de trafik kuralları resmen hiçbir iş bilmeyen biri tarafından yazılmış ve konmuş gibi.
Düzeltme: Gibi demişim gibi değil, resmen öyle!
Siz uygarlığı kalçadan enjekte edilen antibiyotik falan sanıyorsunuz herhalde...
Uygarlık; normatif ilkeler, değerler ve idealler ile yoğrulan bir zihniyettir. Öyle "yasak varsa bana da çözüm sunun" gibi palyatif söylemlerle geçiştirilecek bir bilinç değildir. Uygarlık kendiliğinden öğrenilmez; bir bilinç ve amaçla inşa edilir ve nesiller alır. Kısaca uygarlık, Prehistorik dönemlerden başlayıp günümüze dayanan
ölçülebilir bir kavramdır.
Neden ölçülebilir diyoruz; çünkü bunun çok basit normları vardır. Yaya geçidinde durmak, yürüyen merdivenlerde sağda beklemek, bankamatik sırasında öndekinin dibine girmemek, sıra olmayı bilmek, kalabalık ortamlarda yüksek sesle konuşmamak ve tabii
emniyet şeridinde motosiklet sürmemek gibi...bunlar çok basit, sizin bile anlayabileceğiniz normlar yani. Demişsiniz ki, "sigara içmek yasaksa bana içebileceğim yer göster". Var kardeşim, gösterilmiş birçok yerde. Sigara içilebilir alan, içilemez alan diye çizgilerle bile ayrılmış bazı genel kullanım bölgelerinde. En basit örmek AŞTİ'dir. Yani Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali. Orada otobüs bekleme alanında çizgi çekilmiş sigara içilemez diye. Ama bizim millet inadına yapar gibi gidip o çizginin içinde içmeye devam eder sigarasını. Ben beklerken o dumana maruz kalmak zorunda oluyorum ama umurunda değil herifin. Ne yapacağız şimdi, bu adama uygarlık iğnesi mi yapalım? Hadi bir de çöp örneği vereyim. Ayvalık'taki evimin kapısından koca bir poşet çöp topluyorum her sabah. Pet şişeler, dondurma külahları, plastik kaplar, bira kutuları, sigara izmaritleri vs. Neymiş efendim, bizim uygar! yerli turistlerimiz kapı fotoğrafı çekip, tatil yapacaklar. Biraz ileride çöp kutuları var ama bizim evin önü çöpe dönmüş. Ne yapalım, bu yerli turiste kafa göz dalalım mı, yoksa uygarlık tarihi mi anlatalım?
Demem o ki; bir şeyleri değiştirmek, eksikleri tamamlamak, yanlışlardan uzaklaşmak için önce kendimizden başlayacağız. Kimse durduk yere sizi uygar yapmaz, bunun devlet aygıtıyla, yasakla, vs ilgisi yok. Bu bir zihniyet devrimidir. Ve gerçekten zor elde edilir, yüzyıllar alır, kültür, sanat, bilim, politika, sınıfsal bilinç gibi etimolojik bileşenleri vardır, kısaca kronolojisini atlarsanız dolap beygiri gibi olduğunuz yerde dönersiniz.
Biraz daha okuyun, anlayacaksınız...
NOT: Bazı dostlarımız yine duramıyor, -bir konsensüsa vardığımızı düşündüğüm halde-, yine kendince uyduruk laf sokmalara devam ediyorlar. Bunu yapmayın kardeşim, bak sonra kıymetli zamanımı sizin gibi varoşlar için değersizleştirmek zorunda bırakmayın beni...