ilk off road deneyimim/faciam

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
millet toplanın. çok uzun bir yazı olacak baştan söyleyeyim.

kiminizin "bu da bir şey mi bee biz nerelerden, nasıl yollardan gittik geldik" diyeceği, kimilerinizin ise "lan bende hafta sonu şöyle yollara girecektim, iyi ki bu yazıyı okudum, vazgeçiyorum" diyeceği, kiminizin de "çok da fikimizde awq, gitmeseydin" diyeceği macera dolu, aşırı stresli ve gergin, bol sövmeli-kızmalı resmen okurken iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir motovlog tadında bir yazım olacak.

herkes asfaltta gider, düzde gider; maharet dağda, taşta gitmektir düsturundan hareketle (izlediğim 2-3 off road sürüşünden gaza gelmek suretiyle) madem dağ kaplanı aldık o zaman dağa taşa sürelim olum adem diyerek geçen seneden beri gitmeyi hayal ettiğim ispir - yedigöller'e kırdım gidonu. tabi geçen sene scooterim olduğu için dötüm yememişti gitmeye, o yolların videolarını izleyince.

her ne kadar erzurum'dan ispir'e gitmek çok vakit almayacak olsa da dün sabah saat erkenden yola çıktım ki en azından oraya vardığımda manzaranın keyfini doyasıya yaşayayım dedim. hem belli mi olur, belki işim erken biterse o kadar yolu gelmişken hazır rize'ye de gidip geliveririm ya da yusufeli tarafından yuvarlak çizmek suretiyle uzundere, tortum hop erzurum yaparım diye de bir b planı yapmıştım.

psikolojik olarak da kendimi hazırlamak için önceden fikir olması açısından youtube'den yedigöller yoluna ilişkin detaylı 1-2 video izlemiştim. açıkçası çok da gözüm korkmamıştı. sadece artık yedigöller'e varmaya ramak kala o 2-3 tane firkete virajı görünce biraz oralara kafam takılmıştı ama hallederiz Allah'ın izniyle deyip yola koyuldum. normalde yedigöller'e 2 rotadan gidiliyor.

birincisi aşağıda da görüldüğü gibi yusufeli tarafından, yedigöze köy yolundan içeri girerek:

oyfzfvm.jpg
[/url]

bu rotadan moryayla köyüne kadar aşırı dik ve virajlı, tek gidiş-gelişli dar ama asfalt yoldan gidiliyor. moryayla köyünden sonra ise toprak yoldan devam ediliyor.

ikincisi ise, aşağıdaki rota.

7e2wh58.jpg

bu rotada ise çayırözüne kadar zaten rize yolu. oradan içeri girdikten çok kısa bir süre sonra artık ta yedigöller'e varıncaya kadar toprak yol. bu yolda çoğunlukla diğer rotaya nispeten daha az virajlı ama komple toprak yol.,

her 2 rotanında öncelikle varış noktası moryayla köyü arkadaşlar. çünkü gps yedigöller'e konum vermiyor. buradaki kıstas şu: yedigöze tarafından girerseniz yol hem çok dik ve çok firketeli, dar ama asfalt bir yol; çayırözü tarafından girerseniz de komple toprak yol moryayla köyüne kadar. moryayla köyünden sonra zaten daha bozuk ve kısmen taşlı yol.

peki ben hangisinden gittim? evet, forum arkadaşım yanlış bildin..... ben lanet olasıca pompacının "ağğğbii ben sana şimdi bir yol tarif edeceğim, o yol diğerine göre daha iyi" dediği çayırözü tarafından gittim. hani benim gibi affedersiniz dünkü bok olan motor sürücüsü için (tabi bunu pompacı bilemezdi) o yoldan moryayla'ya gelinceye kadar akla karayı seçtim. tabi dönüşü gördükten sonra pompacının neden çayızözü tarafından yönlendirdiğini de anlamış oldum :D

çayırözü-moryayla yolu

XyniMT.jpg

XycsTh.jpg

XyctZQ.jpg

artık dönüşü olmayan bir yola girmiştik. ya bu deve güdülecekti ya da bu diyardan gidilecekti hesabı erkekliğe bok sürdürmemek için ha şimdi vardım ha az kaldı diye diye o yollardan telef oldum. moryayla köyüne vardıktan sonra bir çeşme başında dinlenip buz gibi bir su içtim.

bu noktadan sonra içimden bir ses asıl maceranın yeni başladığını söylüyordu. kısa bir moladan sonra yola koyuldum. az gittim uz gittim, dere tepe düz gittim derken az sonra olacaklardan habersiz bir şekilde yola devam ettim. çok kısa bir süre sonra, yol boyu hep aklımda olan ama başıma da gelmediği için kendimi çok şanslı saydığım motoru yatırmama düşüncesine nazire yaparcasına bir tane firkete virajda herhalde manzaranın da büyüsüne kapılarak virajı içerden alma gafletinde bulunup motoru devirdim.

Xy9lRh.jpg

ama sanki olacaklara hep hazırlıklıymışım gibi gayet soğuk kanlı bir şekilde hareket etmeye başladım. halbuki dağ başındayım, in cin yok ve koca motor yerde yatıyor ve nasıl kaldıracağım konusunda zerre fikrim ve gücüm yok. sonra baktım ki benzin akıtıyor. blok çok sıcak olduğu için "lan belki parlar filan, yangın çıkar" diye blok kısmına toprak atmaya başladım. işte o zaman yusuf yusuf etmeye başladım. 1-2 başarısız denemeden sonra son bir can havliyle motoru kaldırdım ama artık takatim kalmadığı için tekrar bırakmak zorunda kaldım, tutamadım daha fazla motoru.

daha önce bilerek bahsetmedim ama yolda gelirken bir tane GS 1200cü bir abiye rastlamıştım. motoru devirdiğim yerin az gerisinde mola verdiğini görmüştüm. biraz sonra çıkıp geldi. tabi ben motorcu diyorum ama bence o Hızır aleyhisselamdı kesin :D
Allah ondan bin kere razı olsun ki geldi yardım etti, 1-2 taktik verdi dönüşler için ve yola devam ettim. ama yol hakikaten taşlıydı. motor ara ara sekiyordu. cenabetliğinde böylesi ya daha 1 km gitmeden motoru tekrar devirdim. tam firkete virajı döndüm, artık son düzlükteyim derken yoldaki taşlardan motor tekrar yalpalayınca yokuşta durma gafletinde bulunup frenlere basınca motor kaydı ve yamaca doğru yatırdım motoru.

Xy959n.jpg

XyG6Vq.jpg

içimden "aha şimdi gsci abi sövecek, madem acemisin ne bok yemeye geldin diye kızacak" derken gayet aklıselim ve olgun bir şekilde tekrar yardım etti. tam o esnada artık kendime de söverek ve kızarak yedigöller'e ramak kala "abi ben yapamayacağım, geri dönmek istiyorum deyince az kaldı, ha gayret vs vs vs diye diye beni ikna etti ve son bir derin nefes ve zar zor da olsa sakinlikle zirveye ulaştım.

her şey şu manzarayı görebilmek içindi:

artık sağ salim dağların, taşların tepesinden düze indikten sonra bir şükür secdesi yaptım :D

Xya2S3.jpg

elbette çıkarttığım bazı dersler oldu. önemli olan da buydu günün sonunda benim için. her ne kadar canım çıkmış olsa da şahsen böyle bir deneyimden sonra + ve - yönleri listelemezsek olumlu davranışlarımızı pekiştiremez ya da olumsuz davranışlarımızı da düzeltemeyiz. her ne kadar sürüşe çıkmadan önce bazı taktikleri alsam da uygulamaya gelince o heyecanla bazı şeyleri yanlış yapabiliyormuş insan. bunun önüne geçmek için denemek, denemek ve daha çok denemek gerekiyor.
ben mesela aynı zamanda kışın da snowboard yapıyorum. nasıl düşmedim ki, kimler gelip çarpmadı ki, nerelerden pisti şaşırıp aşağılara uçmadım ki..... ama her defasında yanlışı kafaya kodlayıp doğrusunu yaparak şimdi kuğu gibi süzüle süzüle kayıyorum. eminim motor işinde de böyle olacaktır. ama çok da pollyannacılık yapmadan şunu da belirtmek isterim (ki büyük ihtimalle olayın daha sıcağıyla bunları hissettim) akşam acaba bu motor işinden vaz mı geçsem dedim. gerçekten çok büyük stres yaşadım. bu işin zevki de böyle yerlerde gezmekten geçiyor ama bir o kadar da zahmetli olduğu için korkuyorum da.

bir de böyle bir sürüş yapacak olanlara tavsiyem, asla ama asla hele ki acemiyseniz tek başınıza böyle bir şeye yeltenmeyin.

çıkarttığım bir diğer ders ise sanırım ben yukarı eğilimli firkete virajları dönerken kafamı yukarı yeteri kadar kaldırmadığım için sağlıklı dönemiyorum. mesela dönüş yolunda daha çok firkete viraj vardı ama hep aşağı yönlü olduğu için kafamı çevirim bakmak daha kolayıma geldi. eğer bunu düzeltirsem sanırım daha sağlıklı sürüşler yapabilirim bu tarz rotalarda.

bir de fotoğraflardan da göreceğiniz üzere benim lastikler yol lastiği olduğu için bu tarz bir araziye de pek uyum sağlayamadım açıkçası. tabi asıl önemli olan faktör benim ilk off road deneyimim olmasıdır. artık lastik bu acemilikte ne kadar önemli bir faktör olarak öne çıkıyor siz tecrübeli arkadaşlara sormak isterim ama yine de lastikler de bi tık zorladı beni.

şu anda bacaklarım hariç (sanırım yaptığım squatların meyvesi :D) her yerim ağrıyor. ha günün sonunda değdi mi valla değdi. belki bu kadar sert bir rotaya giremeyebilirim ama bu zevki de tatmaya devam etmek istiyorum.

buraya kadar okuduysanız, şu konuda da yardımcı olursanız sevinirim.
ikinci kez motoru yamaca devirdiğimde top case kayaya denk gelmiş. ve çok yamulmasa da yine de hasar almış ve çizilmiş. göçük oluşmuş yani. bunu düzeltmenin bir yolu var mıdır acaba?
Adem baba ne yaptın sen😂 Şaka bir yana güzel ve heyecanlı bir macera olmuş. Ömür boyu unutmazsın😁Sana bir tavsiye tek başına gitme böyle yerlere dostum. Tiger'a da iyi bak, fren performansı için hidrolik sıvılarını, kaynama noktası yüksek olan kaliteli bir hidrolik ile değiştir.

sen beni çıldırtıcaksın nereden mezunsun olum valla çıldırdım hala 110kg 230 kg diyor. motorun bir denge noktası var vereceğin güç belli o noktaya kadar ipten faydalan sonra zaten kalkar. 230kgın 230nnuda kaldırmıyorsun.

ayrıca sana verdiğim linteki amazondaki ürün yere sabitleniyor toprağa. Biz offroadda araba çekiyoruz senin motor ne ki.

valla çıldırdım bana burakı getirin
Abi ben sözelciyim, sosyoloji bitirdim o yüzden fizik mizik pek kafam basmaz :D

ama çokça mantık dersi gördüğüm için atmış olduğun videoda şu işaretlediğim yer toprak mı?

X08jCb.jpg
X08jCb.jpg

yani düşünüyorum düşünüyorum toprakta o zamazingo nasıl tutunacak onu anlayamıyorum, kusura bakma :D
Yaptığın bir video filan varsa (cidden merakımdan istiyorum bunu) paylaşırsan sevinirim. Eğer gerçekten öyleyse valla gerekirse gider alırım yani.

Motosikleti
Crf250 L - Wave 110i - Crypton S - CB125F
Yazının başını okuyunca korktum, ama kısa bir süre (tahminen 500 milisaniye falandır yani) düşündükten sonra buraya yazabildiğine göre sağdır, bir yerini kırıp hastanelik olsa forum ayazmakla hemen uğraşmazdı o zaman sorun yok deyip devam ettim. :)

Aslında güzel macera olmuş, seneye benzer rotalarda rahat rahat gezerken hatırlayacak anılar olmuş.

Tabi bu tarz yollara tek başına gitmeyi kesinlikle tavsiye etmiyorum. İyi ki GS'li abiye denk gelmişsiniz. Böyle yollarda en azından iki kişi olmak ve diğer kişinin tecrübeli ve soğukkanlı olması çok faydalı.

Yine de dümdüz asfalt otobanda gazlamaktan çok daha keyifli olduğunu düşündüm.
Geçen sene Rize'ye gidip İkizdere'den İspir yolunda Ovit geçidine kadarki yaylaları arabayla gezerken buralara motorla gelmem lazım tam motorla gezmelik yollar demiştim.

En azından yatan motor nasıl kaldırılır bilen biri ile en az iki motor olmak lazım böyle yollarda.

Motor yatınca nasıl kaldırılır antreman yapmak da lazım ama motoru yatırmaya kıyamıyorum sırf denemek için. sanırım yumuşak çim alan bulmak lazım ki motor yatınca ah bir yeri kırıldı, bir yeri çizildi diye üzülmeyeyim. Bir de öndeki koruma demirlerine takılan küçük çantalardan niyetliyim, motor yatınca yastık görevi görsün. :) Böyle motoru yatırma maceralarını gördükten sonra GS'li amcaların neden boş da olsa yan çantalarla gezdiklerini anladım, motora bir şey olacağına çantaya olsun, en pahalısı da olsa çanta motordan daha ucuz.

Çantanızdaki ezik/göçük de çok aşırı değilse bence nazarlık ve anı olarak kalsın, üzerine sticker falan yapıştırın. :)

Motoru kaldırmak içn böyle aparat gördüm ama taşınması zor onun. https://eastbound.shop/de/product/m...len-motorcycle-eastbound-motowinch-lc2500dan/
Bu yolların motoru CRF 250 L dostum.

Xmax satılıp yerine bir Crypton alınır ve üste kalan paraya ekleme yapılıp Vstrom'un yanına bir CRF 250 L çekilir.

Aile boyu motora binersiniz bu şekilde.:D

Bozuk yolda 250 kiloluk motorları devirmesi kolay, kaldırması zor oluyor.

Bir de altında kalma riski de var tabii.

Yozgat aksanıyla bir tanıdık didiydi dersin: "Bir gün herkes CRF'ci olacak. "😁:ROFLMAO:

Geçmiş olsun, ben asfalt harici sürmeyen, topraktan tırsan bir sürücü olarak Honda'nın arazi eğitimini alacağım. Forumdan 3-5 kişi toplansak sağlam makara döner.
Eyvallah abicim sağ olasın. Kişi seçebiliyor muyuz :D ben şahsen Burak kaya ve kamyoncu dayıyı istiyorum :D

Adem baba ne yaptın sen😂 Şaka bir yana güzel ve heyecanlı bir macera olmuş. Ömür boyu unutmazsın😁Sana bir tavsiye tek başına gitme böyle yerlere dostum. Tiger'a da iyi bak, fren performansı için hidrolik sıvılarını, kaynama noktası yüksek olan kaliteli bir hidrolik ile değiştir.
Abi hiç sorma ya fena bir gün ve deneyim oldu valla. Bir daha tek başıma böyle yerlere gitmek mi tövbe :D

Tabi Mehmet abi ne hidroliğinden bahsediyor diyeceksiniz. Dönüşte off Road rampa indiğim için sürekli arka az az da ön fren kullandığım için bi süre sonra Bi baktım ki arka fren tutmuyor. Artık çileden çıkmak üzereydim. Bütün aksilikler beni buluyordu resmen. Tanrılar kurban istiyordu sanki :D sonra kamyonların neden fren boşalttığın aklıma gelince aynı şeyin benim de başıma gelebileceğini düşünerek 10-15 dakika dinlenip alev gibi yanan arka diski biraz soğuttuktan sonra fren tutmaya başlamıştı.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Bu yolların motoru CRF 250 L dostum.

Xmax satılıp yerine bir Crypton alınır ve üste kalan paraya ekleme yapılıp Vstrom'un yanına bir CRF 250 L çekilir.

Aile boyu motora binersiniz bu şekilde.:D

Bozuk yolda 250 kiloluk motorları devirmesi kolay, kaldırması zor oluyor.

Bir de altında kalma riski de var tabii.

Yozgat aksanıyla bir tanıdık didiydi dersin: "Bir gün herkes CRF'ci olacak. "😁:ROFLMAO:

Yok, benim öyle arazide atlayıp zıplama merakalarım yok. Köyler arası stablize yollarda, bol çukurlu mıcırlı yollarda sürüyorum ama şimdilik düz ovadaki köyler arasındaki yollarda sürdüm, dağ yollarında da köyler arası yollara girebileyim yeter. :)
bir de crf alırsam hanım keser beni. :)

Motosikleti
Eyvallah abicim sağ olasın. Kişi seçebiliyor muyuz :D ben şahsen Burak kaya ve kamyoncu dayıyı istiyorum :D

Abi hiç sorma ya fena bir gün ve deneyim oldu valla. Bir daha tek başıma böyle yerlere gitmek mi tövbe :D

Tabi Mehmet abi ne hidroliğinden bahsediyor diyeceksiniz. Dönüşte off Road rampa indiğim için sürekli arka az az da ön fren kullandığım için bi süre sonra Bi baktım ki arka fren tutmuyor. Artık çileden çıkmak üzereydim. Bütün aksilikler beni buluyordu resmen. Tanrılar kurban istiyordu sanki :D sonra kamyonların neden fren boşalttığın aklıma gelince aynı şeyin benim de başıma gelebileceğini düşünerek 10-15 dakika dinlenip alev gibi yanan arka diski biraz soğuttuktan sonra fren tutmaya başlamıştı.
Ben rampa inişlerde düşük vitesle motorun kompresyonundan da faydalanıp frenlere az yük bindirmeye çalışıyorum, gidon düzken yani fırsatını bulduğumda da ön freni daha çok kullanıyorum zaten onun yavaşlatma gücü daha yüksek oluyor.

Motosikleti
Çok güzel bir gezi olmuş valla.

Paylaşım daha da güzel olmuş hatta.

Belvedere videosunu da izledim yazıyordum tam ama onun Vespa 300 ile İsviçre Alpleri turuna çıkan arkadaşın konusu olduğunu farkettim son anda.

Evdeki tadilat hala devam ediyor.

Kafam kazan gibi oldu.

Tatile çıkmam lazım kesin.

F54

ya arkadaş bu işi nasıl becerdin hayret !:oops:
ben moryayla dan yedigöllere gittim gerçekten londra asfaltı ayarında bir stbilize yol yani gerçekten düşecek hiçbir durum olacak bir yol değil:LOL:
ben ispir yolunda moryayla ya oradan da yedigöllere gittim hatta moryayla köy konağında 1 gece kaldım muhtar emmi sağ olsun o kadar yağmur yağdı arkadaşın çantadaki eşyalar bile ıslandı 1 çuval odun da verdi mis gibi soba yaktık kuruyup uyudu
neyse böyle böyle tecrübe kazanacaksın
aklıma 2016 yılında 660 tenere ile ilk soft arazi sürüşüm geldi
öyle bir düştüm ki 2 hafta topal gezdim 2 kişi olduğumuz halde motoru düştüğü yerden zor kaldırdık ve tenereden soğudum 4 sene de sattım kurtuldum :ROFLMAO:

Motosikleti
Yok, benim öyle arazide atlayıp zıplama merakalarım yok. Köyler arası stablize yollarda, bol çukurlu mıcırlı yollarda sürüyorum ama şimdilik düz ovadaki köyler arasındaki yollarda sürdüm, dağ yollarında da köyler arası yollara girebileyim yeter. :)
bir de crf alırsam hanım keser beni. :)
Arazide atlayıp zıplamak için değil benim yaptığım gibi stabilize yollarda, bol çukurlu mıcırlı yollarda çok daha fazla keyif alarak sürmen için CRF dedim zaten.

Yeni motoru hanımın üstüne alırsın. 😆

Seni kesmeyi bırak daha bile mutlu olur valla.

"Marriage counselling tip" olarak değerlendir derim. :D

Motosikleti
cbf 150
la olum seni kim nasıl mezun etti hoş sözelciymişsin te allahım ya benim gibi budisti bile zıvadan çıkardın allaha yakarır oldum

https://www.amazon.com/Fabulas-Anchors-Trampoline-Carports-Securing/dp/B0CPJ648V4?th=1

sana nediyorum o bu linkteki aleti alıp yere zımbalıcan çok basit o duvar görevini görecek videodaki gibi sen ot bile bitmeyen zikindirik yerlere gittiğin için sana çözüm buluyorum.

Tommy bu offroad eğitimlerinde bir bok yok africatween yada transalp satmak iin düzmece işler, esas eğitimi Cafer abi verir Kemal Merkitin yetişridiği büyük offroadçu. motoru dans ettiriyor bu adamlar. ama burak varsa bende gelmem burak sanki biraz toy gibi bu işlerde birde çok vırvır cırcır bir adam katil falan olurum benim bilgimin üstüne bilgi falan verir.

Ben rampa inişlerde düşük vitesle motorun kompresyonundan da faydalanıp frenlere az yük bindirmeye çalışıyorum, gidon düzken yani fırsatını bulduğumda da ön freni daha çok kullanıyorum zaten onun yavaşlatma gücü daha yüksek oluyor.
Abi o dediğin daha çok asfalt yollarda ile yarıyor sanki. Ama rampa aşağı taşlı ve toprak yolda motorun ağırlığa da öne bindiği için ön fren korkutuyor açıkçası. Tabi işin ehli olanlara göre de dediğin gibiyse bilemem.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ya arkadaş bu işi nasıl becerdin hayret !:oops:
ben moryayla dan yedigöllere gittim gerçekten londra asfaltı ayarında bir stbilize yol yani gerçekten düşecek hiçbir durum olacak bir yol değil:LOL:
ben ispir yolunda moryayla ya oradan da yedigöllere gittim hatta moryayla köy konağında 1 gece kaldım muhtar emmi sağ olsun o kadar yağmur yağdı arkadaşın çantadaki eşyalar bile ıslandı 1 çuval odun da verdi mis gibi soba yaktık kuruyup uyudu
neyse böyle böyle tecrübe kazanacaksın
aklıma 2016 yılında 660 tenere ile ilk soft arazi sürüşüm geldi
öyle bir düştüm ki 2 hafta topal gezdim 2 kişi olduğumuz halde motoru düştüğü yerden zor kaldırdık ve tenereden soğudum 4 sene de sattım kurtuldum :ROFLMAO:

Abi yazımda da belirttim Yusufeli tarafından yedigöze köy yolundan girdiğinde moryayla köyüne kadar çok keskin virajlı, dar ve asfalt yol ama moryayla'dan sonra yedigöller kadar taşlı topraklı yol. Düzlükte zaten düşürmedim ki firkete viraja girerken düşürdüm.

la olum seni kim nasıl mezun etti hoş sözelciymişsin te allahım ya benim gibi budisti bile zıvadan çıkardın allaha yakarır oldum

https://www.amazon.com/Fabulas-Anchors-Trampoline-Carports-Securing/dp/B0CPJ648V4?th=1

sana nediyorum o bu linkteki aleti alıp yere zımbalıcan çok basit o duvar görevini görecek videodaki gibi sen ot bile bitmeyen zikindirik yerlere gittiğin için sana çözüm buluyorum.

Tommy bu offroad eğitimlerinde bir bok yok africatween yada transalp satmak iin düzmece işler, esas eğitimi Cafer abi verir Kemal Merkitin yetişridiği büyük offroadçu. motoru dans ettiriyor bu adamlar. ama burak varsa bende gelmem burak sanki biraz toy gibi bu işlerde birde çok vırvır cırcır bir adam katil falan olurum benim bilgimin üstüne bilgi falan verir.
Abi tamam büyüksün :D

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Öncelikle cesaretin için tebrik ediyorum..
Güzel rota olmuş.. Ama o rotaya o lastikler biraz zorlamış seni..

Videonda direk gözüme çarpan şey kaskın oldu..Düşmüşsün , şaşkınlığın ardından neden kaskını çıkarmadan motoru kaldırmaya çalışıyorsun ?.. Hem daha fazla enerji harcatır hem de hakimiyetini kısıtlar..
Bu rotalar da devam edeceksen 250 lik falan makine ile tecrübe edinmen gerek.. Ben bile o makine ile o yollarda tedirgin olurum..
Yazını keyifle okudum.. Her ayrıntıya değinmişsin... ilerde roman bile yazabilirsin... Işığını gördüm.. :)
Kazasız belasız nice turlar olsun...

Motosikleti
Arazide atlayıp zıplamak için değil benim yaptığım gibi stabilize yollarda, bol çukurlu mıcırlı yollarda çok daha fazla keyif alarak sürmen için CRF dedim zaten.

Yeni motoru hanımın üstüne alırsın. 😆

Seni kesmeyi bırak daha bile mutlu olur valla.

"Marriage counselling tip" olarak değerlendir derim. :D
Hiç motor süreyim demiyor, sen sür ben gezeyim kafasında o daha çok.
xmax'ı satarsak da onun parası kamp malzemelerine falan gömülür.

Abi o dediğin daha çok asfalt yollarda ile yarıyor sanki. Ama rampa aşağı taşlı ve toprak yolda motorun ağırlığa da öne bindiği için ön fren korkutuyor açıkçası. Tabi işin ehli olanlara göre de dediğin gibiyse bilemem.

Benim girdiğim en firkete virajlı yollar bizim burada Uçmakdere yollarıydı, geçen sene oranın asfaltı iyiydi. Haklısın, asfalt olmayınca lastikler de asfalt lastiğiyse sorun olabilir. Ben 6 yıllık artık yaş olarak bitmiş dandik anlas capra r lastiklerle geçmiştim oradan, lastikler eski diye de çok temkinli geçmiştim ama dandik anlas da olsa arazi lastiğine yakın dişli lastikti onlar da.

inişlerde frenlerden çok vites düşürüp motor kompresyonu daha işe yarıyor ama her motorda kompresyon o kadar güçlü olmayabilir, benim ihtiyar motorda çekiş kontrolu falan elektronikler yok, vitesi düşürünce yokuş aşağı zaten yavaşlıyor gayet güzel, frenlerle de destek oluyorum, kendimce en güvenli inişi o şekilde buldum, yokuş yukarı çıkışlar bana daha güvenli ve rahat geliyor.

Öncelikle cesaretin için tebrik ediyorum..
Güzel rota olmuş.. Ama o rotaya o lastikler biraz zorlamış seni..

Videonda direk gözüme çarpan şey kaskın oldu..Düşmüşsün , şaşkınlığın ardından neden kaskını çıkarmadan motoru kaldırmaya çalışıyorsun ?.. Hem daha fazla enerji harcatır hem de hakimiyetini kısıtlar..
Bu rotalar da devam edeceksen 250 lik falan makine ile tecrübe edinmen gerek.. Ben bile o makine ile o yollarda tedirgin olurum..
Yazını keyifle okudum.. Her ayrıntıya değinmişsin... ilerde roman bile yazabilirsin... Işığını gördüm.. :)
Kazasız belasız nice turlar olsun...

Deli ve cahil cesareti diyelim biz ona :D
Lastikler ve tecrübesizlik birleşince düşme kaçınılmaz oldu açıkçası. Aslında taktiği biliyordum ama artık olacak ya işte, o an yolu yukarı firkete viraj olduğunu kaçırıvermişim.

Aslında bir an aklıma geldi kaskı çıkartmak ama o anki sinir ve stres ile unutuverdim.

Yazma becerim iyidir :D severim yazmayı ama üşenmezsem tabi.

Hiç motor süreyim demiyor, sen sür ben gezeyim kafasında o daha çok.
xmax'ı satarsak da onun parası kamp malzemelerine falan gömülür.

Benim girdiğim en firkete virajlı yollar bizim burada Uçmakdere yollarıydı, geçen sene oranın asfaltı iyiydi. Haklısın, asfalt olmayınca lastikler de asfalt lastiğiyse sorun olabilir. Ben 6 yıllık artık yaş olarak bitmiş dandik anlas capra r lastiklerle geçmiştim oradan, lastikler eski diye de çok temkinli geçmiştim ama dandik anlas da olsa arazi lastiğine yakın dişli lastikti onlar da.

inişlerde frenlerden çok vites düşürüp motor kompresyonu daha işe yarıyor ama her motorda kompresyon o kadar güçlü olmayabilir, benim ihtiyar motorda çekiş kontrolu falan elektronikler yok, vitesi düşürünce yokuş aşağı zaten yavaşlıyor gayet güzel, frenlerle de destek oluyorum, kendimce en güvenli inişi o şekilde buldum, yokuş yukarı çıkışlar bana daha güvenli ve rahat geliyor.

Abi aslında ben de motoru kompresyona sokarak düşük viteste indim. İnişte artık pür dikkat kesildim. 1 yerde bocaladım. Orada da bana yardım eden gsci abi düştü :( sonra aşağıda buluştuğumuzda "helal olsun, iyi yırttın orada ha düştü ha düşecek diye baktım kaldım" demişti. Orada da taşlara denk geldim bir de virajı genişten alacağım yerde araba geldi durdu ve stresten bocaladım ama iyi toparladım. Ben bu gezide seninkinin aksine (yazıda da belirttiğim gibi) şunu artık çok iyi anladım ki aşağı inişler, keskin viraj dahi olsa daha iyi dönüyorum. Ama yukarı doğru olunca kafayı kaldırıp da yolun devamına bakma konusunda sıkıntı yaşıyorum çünkü ön tekere nereye basıyor diye bakakalıyorum bazen. Ama mesela hem asfalt hem de geniş yol olursa kafayı çevirmem o kadar da zor olmuyor.

Motosikleti
Deli ve cahil cesareti diyelim biz ona :D
Lastikler ve tecrübesizlik birleşince düşme kaçınılmaz oldu açıkçası. Aslında taktiği biliyordum ama artık olacak ya işte, o an yolu yukarı firkete viraj olduğunu kaçırıvermişim.

Aslında bir an aklıma geldi kaskı çıkartmak ama o anki sinir ve stres ile unutuverdim.

Yazma becerim iyidir :D severim yazmayı ama üşenmezsem tabi.

Abi aslında ben de motoru kompresyona sokarak düşük viteste indim. İnişte artık pür dikkat kesildim. 1 yerde bocaladım. Orada da bana yardım eden gsci abi düştü :( sonra aşağıda buluştuğumuzda "helal olsun, iyi yırttın orada ha düştü ha düşecek diye baktım kaldım" demişti. Orada da taşlara denk geldim bir de virajı genişten alacağım yerde araba geldi durdu ve stresten bocaladım ama iyi toparladım. Ben bu gezide seninkinin aksine (yazıda da belirttiğim gibi) şunu artık çok iyi anladım ki aşağı inişler, keskin viraj dahi olsa daha iyi dönüyorum. Ama yukarı doğru olunca kafayı kaldırıp da yolun devamına bakma konusunda sıkıntı yaşıyorum çünkü ön tekere nereye basıyor diye bakakalıyorum bazen. Ama mesela hem asfalt hem de geniş yol olursa kafayı çevirmem o kadar da zor olmuyor.
yaa işte her ne kadar lastiklerin asfalt lastiği de olsa gazı verdi mi gider, yola fazla bakma, ileri, yani gideceğin istikamete bak, bu da firkete virajlarda kafanı neredeyse 90 derece çevirip yukarı doğru gideceğin noktaya bakmak şeklinde oluyor, ilk başta sağduyuya aykırı gibi geliyor ama motor kendini toparlıyor yeter ki stop etmesin, 1. viteste, gerekirse yarım debriyaj yapıp hafiften arka frenle dengeleyip ama kesinlikle ön freni ellemeden bakışı kaçırmadan gitmek gerekiyor. R25 değil ya, her ne kadar asfalt lastiğin de olsa merak etme ön teker dandik bir yere girmez, girse de en fazla o yavaş hızda düşersin, bakışı kaçırırsan da zaten düşeceksin öyle düşün.
Tabi bunları burada yazmak kolay, acemi olunca zor oluyor, ben de hala kendiliğinden kas hafızası şeklinde yapamıyorum, adım adım kendime telkin ederek yapabiliyorum, ön frene dokunmak yok, ön frene dokunursan yerdesin, ileri bak, bakışı kaçırma, debriyajı iyi ayarla falan diye kendime telkin ediyorum.

Motosikleti
Hero X Pulse 200
Hocam tebrik ederim sizi, her işin bir başlama noktası var, düşmek kalkmak bunlar normal şeyler, topcase ile araziye cikilmaz, eğer bunun üzerine giderseniz asvaltta sürmemeye başlarsınız. Dağlar çok başkadır, insanı kendine çeker, enduroda ayrıca çok başkadır.

Hocam tebrik ederim sizi, her işin bir başlama noktası var, düşmek kalkmak bunlar normal şeyler, topcase ile araziye cikilmaz, eğer bunun üzerine giderseniz asvaltta sürmemeye başlarsınız. Dağlar çok başkadır, insanı kendine çeker, enduroda ayrıca çok başkadır.
teşekkür ederim. ilk defa düşünce tabi biraz psikolojik olarak özellikle yıprattı :)))
merakımı mazur görün ama izlediğim neredeyse çoğu videoda ve gördüğüm sürüşlerde hep top case ile dolaşıyorlar. yani sizin dediğiniz bir yazılı kural mıdır yoksa size ait öznel bir bilgi midir? çünkü cross motorlarında sadece çanta olayının olmadığını biliyorum sadece.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar