- Motosikleti
- 2025 Triumph Tiger Sport 660
Performans konusu genellikle varsa objektif degerler (ornek beygir ve tork) ile ekstra ozellikler (qs, cruise control) toplanarak bir sonuca ulastiriliyor. Mesela offroad bir motor ile super sport bir motorun suspansiyonlari farkli degerlendirilir ve ona gore puanlanir. Buradaki kisisel olan sey iki ornegin off road motorun suspansiyonu arasindaki karakter farki gibi seyler. Ki bence bu performansa girmiyor. Soyle bir soru sorayim: Ikinci el motor alacaksiniz. Iki farkli satici var ve ikisinin de motorlari ayni km ve kazasiz. Biri ekstra aksesuar olarak qs takmis. Bu aksesuari hic kullanmayacak olsaniz bile bunu goz ardi edip ayni fiyata ayni motorun qs'siz halini almazsiniz degil mi?Herkesin kendisine göre bir f/p skoru vardır mutlaka. Fiyatlar belli olduğuna göre buradaki değişken performans. Ancak performans algısı da kişiden kişiye değişiyor. Pek çoğunun yana yıkıla olmazsa olmaz dediği cruise kontrol, otomatik vites, quickshifteri ben performanstan saymam, ihtiyacım yoktur ve ya hoşlanmam. Bu durumda aynı motorun performans algısı bende ve diğerinde farklı olabilir. Evet matematiksel değerler var ama her şey matematik olmadığı için ya da herkes için uygun olan farklı olabileceği için f/p algısında bu farklar var sonuçta. Filanca marka amortisör yada USD amortisör ya da çelik hortum ya da bunların markaları; herkes için aynı anlamı ifade etmiyor.
Elbette insanların tercihlerini eleştirmek kimseye düşmez. Tipini sevmiştir, parası ona yetmiştir, taksitle almıştır, servisi yakındır vb bir sürü faktör nedeniyle tercih yapılmış olabilir. Şu motor tu kaka olmaz ancak o motor sana uygun olmayabilir. İşin özeti bu.
Insanlar aradigi karakter bir motorda yoksa ancak o motor ne kadar F/P olsa da olsun onu tercih etmeyebilir. Bu cok normal. Ancak bence bu tercih edilen motoru F/P yapmaz, digerini de F/P olmaktan cikarmaz. Hani bu olay her turlu urunde var ve cok alisveris yaparken sahip olunmasi gereken cok yaygin bir sagduyu bu. Konu motor olunca birden bu sagduyunun yok olmasi cok garip.
Ayrica F/P olayini satis rakamlari ile cok rahat oranlayabiliriz bence. Gidip de herkes bunu almis akil yok bu insanlarda demek de bana asiri komik geliyor. Sizin tercihleriniz cogunluktan farkli diye cogunluk akilsiz olmuyor, siz de elit/ustun olmuyorsunuz. Bu son paragrafi da size hitaben yazmadim, alinmayin lutfen.