Japonu bitirdiler. Mutlu musunuz ?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Ha işte matematiğe geldin dimi? Gardaş bak ne yazdım biz döviz olarak pahalı ülkeyiz. Çünkü kurlar tutuluyor Yakıtın fiyatına bak dolar odur.

2000 dolar ne eder? 76 bin tl para 2000 euroda hadi 90 de. bu maaşla avrupalı motorunu alır çünkü motor 6000 euro taş çatlasa eli aya düzgün olan.

Sende kaç para? 800 binlara aynı motor ne kadar euro? 17 bin euro. neymiş döviz olarak pahalıyız nedne? AKP VE FAİŞ ÖTVleri. Artı katma değerli birşey üretmiyrosunuz hepiniz tost yiyip ayran içip avrupalı olmak istiyorsunuz kusura bakma olamazsınız.
Ben burada kazandığım para ile Avrupa'da buradakinden çok daha refahlı yaşayabilirim.Şu anda tam öyle bir saçma düzendeyiz. Kur 2x olsa bile yine oradaki refahım buradakinden iyi olur. Yani: Memleket öldü ruhuna el Fatiha.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

:D
Siz alamancı mısınız yoksa euro yada dolar ile mi maaş alıyorsunuz? Çünkü aklı başında hiç bir vatan evladı cari açık veren bir ülkede doların çıkmasını istemez. Sadece euro yada dolar ile maaş alan ve aldığı paraları TR de harcayan vatandaşlar euronun çıkmasını ister ki daha çok mal alabilsin. Arkadaşım ben TL ile maaş alıyorum. Dolar artınca benim maaşım artmıyor aksine alım gücüm azalıyor.
Doların artması develüasyon demektir. Bu da halkın alım gücünün kaybolması demektir. Size herhangi bir ekonomi 101 kitabı öneriyorum. Alın okuyun öğrenin.
Şu anda USD/EUR artmış değil ancak TRY fiyatlar USD/EUR kurunun olması gereken yere göre ayarlı. Kurun kesinlikle artması gerekiyor ki ihracatçı para kazansın. Bize dışarıdan para gelmesi lazım, kur düşük olduğu zaman o para ticari faaliyet / üretim ile gelmiyor ancak yüksek faiz verince geliyor. Yüksek faiz parayı vatandaşa değil dışarıdan para getirene vermek demektir.

Burada pek anlamıyorsunuz da, yurtdışına çıkıp alışveriş yaparken her şeyin fiyatını 40 ile çarpınca dank ediyor döviz pahalılığı :)
Dışarısı daha ucuz ki? Beni bir öğle yemeğim 12 Euro tutuyor. 12 Euro esnaf lokantasında yenen bir yemek için çok pahalı. Yunanistan'da 12 Euro'luk yemek yersem patlarım mesela. (Esnaf lokantası tadında bir yerde; iki pita gyro + bir, belki iki bira alınır...)

Son düzenleme:

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
2021 sonlarında başladı bu olay, 2 senedirde döviz olarak pahalıyız. Ben Çin ile rekabet ederken artık işçilikten dolayı rekabet edemez oldum. İhracatım o kadar zayıfladı ki, eskiden ayda bir afrikaya 40'HC doldurup gönderirken şimdi ayda yılda bir makine satılırsa ancak yanında gönderebiliyorum.
2024 asgari ücrete zam yapıldığında 1 doların 48TL'ye oturacağını düşünmüştüm. Üretimin aynı şekilde devam edebilmesi için. Döviz oturmadı ama piyasada dolar gerçek rakamdan fiyatlandı. Bu da devalüasyon etkisi yaratıyor. Yani yediğimiz makarnadan içtiğimiz suya fiyatlarımız yabancı paranın artması gereken hızda artıyor, vergilerle bu katlanıyor. Ama yabancı parada aynı etkiyi göremiyoruz. Dolayısıyla döviz olarak pahalılaşıyoruz. Özetle kamyoncu bey haklı

Şu siteyi inceleyin lütfen. Ben bu siteyi yeni pazarlara girerken fiyatlandırabilmek için çok kullanırdım. Yaşadığınız şehirle dünyada herhangi bir yerin fiyatlarını karşılaştırabiliyorsunuz.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
1 doların 48TL'ye oturacağını düşünmüştüm. Üretimin aynı şekilde devam edebilmesi için. Döviz oturmadı ama piyasada dolar gerçek rakamdan fiyatlandı.

sevgili act boyle bi fiyatlanma olmadı.

Dolar 48 tl 50 tl olsa şimdi, o zamanda diyeceksin ki dolar 70 tl den fiyatlandı.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
sevgili act boyle bi fiyatlanma olmadı.

Dolar 48 tl 50 tl olsa şimdi, o zamanda diyeceksin ki dolar 70 tl den fiyatlandı.
Ben 2024 başından bahsettim, fiyatlamadan bahsetmiyorum. Bak diyorum ki üreticinin ihracata devam edebilmesi için 2024'te yapılan zamda bu noktaya oturması gerekiyordu. 2025 ortasına geliyoruz daha hala gelmedi. Benim bahsettiğim şey başka birşey.

Evet şu an daha da yüksek olması gerekiyor bu arada. Hesaplamadım ama evet belki 70-80 olabilir. Bir noktadan sonra bıraktık hesaplamayı. Rüzgar nereye savurursa oraya gidiyoruz.

Şu siteyi inceleyin lütfen. Ben bu siteyi yeni pazarlara girerken fiyatlandırabilmek için çok kullanırdım. Yaşadığınız şehirle dünyada herhangi bir yerin fiyatlarını karşılaştırabiliyorsunuz.

bunu 4500 dolara amsterdam da daha refah içinde yaşarım diyen cyan ve killingroad a gondermiştim.

evet pahalıyız da o kadar da değil diyerek ikna etmiştim( ikna ettiğimi düşünüyorum ssfsg)

Motosikleti
bunu 4500 dolara amsterdam da daha refah içinde yaşarım diyen cyan ve killingroad a gondermiştim.

evet pahalıyız da o kadar da değil diyerek ikna etmiştim( ikna ettiğimi düşünüyorum ssfsg)

Adamların parası bizimkinden 44 kat pahalı ama yukarıdakilerden en pahalısı bizden 1,2 kat daha pahalı. Başka demem yok.

4500$'a da Avrupa'da yaşayamamak diye bir kavram yok yani. İspanya'da küçük çaplı bir fabrikanın CFO maaşı bu tutar. 4500$ maaşla ev geçindiremeyen adama gülerler orada. Ama İstanbul'da merkez addedilen bir yerde kirada oturuyor ve özel okulda çocuk okutuyorsan 4500$ yetmez mesela - yani yeter de birikim yapamazsın. (Benim son 3 ay için aylık gider ortalamam 165k örneğin...)

Ben 2024 başından bahsettim, fiyatlamadan bahsetmiyorum. Bak diyorum ki üreticinin ihracata devam edebilmesi için 2024'te yapılan zamda bu noktaya oturması gerekiyordu. 2025 ortasına geliyoruz daha hala gelmedi. Benim bahsettiğim şey başka birşey.

Evet şu an daha da yüksek olması gerekiyor bu arada. Hesaplamadım ama evet belki 70-80 olabilir. Bir noktadan sonra bıraktık hesaplamayı. Rüzgar nereye savurursa oraya gidiyoruz.

dovizi tutarak fiyatların artmasını kismen durdurabiliyosun.

sen tüm ücretlere enflsyondan dolayı yuzde 40 zam yapıyorsun. sonra, doviz artmadı ama doviz 48 50 tl olmus gibi piyasada zamlar oldu demek pek mantıklı değil sanki.

ya zaten kronikleşmiş enflasyonu yenmek çok zor.

arjantin yıllardır debeleniyor.

Adamların parası bizimkinden 44 kat pahalı ama yukarıdakilerden en pahalısı bizden 1,2 kat daha pahalı. Başka demem yok.

yapma cyan, birim para teror orgutune sen de uye oldun :(

Motosikleti
yapma cyan, birim para teror orgutune sen de uye oldun :(
Birim para yok cost of living yok expatistan bilmem ben. Gidip görüyorum benim bir ayağım dışarıda. Şu anda burada kazandığım para ile dışarıda çok daha kaliteli ve iyi yaşarım bu net yani. Internet sitelerini falan geçeceksin.

Al sana cennet: https://www.expatistan.com/cost-of-living/comparison/istanbul/sarajevo

Şurası varken İstanbul'da duranın kafasına edeyim mesela :) Dünyanın en uzun boylu kadınları da orada, yok böyle bir güzellik.

Bu arada yanlış anlaşılmasın, 1950 öncesi ve hatta 1970 öncesi İstanbul muhteşemmiş, benim hatırladığım en eskiler 70'lerin sonu 80'lerin başı, o zaman da çok güzeldi bence. Şimdi çöp.

4500$'a da Avrupa'da yaşayamamak diye bir kavram yok yani. İspanya'da küçük çaplı bir fabrikanın CFO maaşı bu tutar. 4500$ maaşla ev geçindiremeyen adama gülerler orada. Ama İstanbul'da merkez addedilen bir yerde kirada oturuyor ve özel okulda çocuk okutuyorsan 4500$ yetmez mesela - yani yeter de birikim yapamazsın. (Benim son 3 ay için aylık gider ortalamam 165k örneğin...)

daha once de konustuk.

avrupanın metropollerinde 4500 usd vs istanbul 4500 usd.

çok net istanbul alır.

haa insan gibi yasayamıyoruz, cocuklar ozel okula gitmeli orda gerek yok diyosun orda haklısın.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
dovizi tutarak fiyatların artmasını kismen durdurabiliyosun.

sen tüm ücretlere enflsyondan dolayı yuzde 40 zam yapıyorsun. sonra, doviz artmadı ama doviz 48 50 tl olmus gibi piyasada zamlar oldu demek pek mantıklı değil sanki.

ya zaten kronikleşmiş enflasyonu yenmek çok zor.

arjantin yıllardır debeleniyor.
Sen yine yanlış anladın. Ama o dediğin zamların hepsi yapıldı zaten. Bu süreçte hiç duymadın mı asgari ücret açıklandı, açıklandıktan kısa süre sonra açlık sınırı şu kadar yoksulluk sınırı bu kadar oldu yapılan zam eridi diye haberlerini. Zank diye yapılmasından bahsetmiyorum ben öyle olsa zam geldiği günün ertesi günü mesela mazota o oranda gelirdi falan.

Neyse Bu kısır döngü ya, ihracat yapamıyorsun ama yediğin ekmeğin ununu daha doğrusu buğdayını bile dışarıdan getiriyorsun. Fiyatlar nasıl artmasın. Yazık ülkeme. Yerli malı haftası olurdu çocukluğumuzda. Dünyada sayılı kendi kendine yeten ülkeydik.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Dışarısı daha ucuz ki? Beni bir öğle yemeğim 12 Euro tutuyor. 12 Euro esnaf lokantasında yenen bir yemek için çok pahalı. Yunanistan'da 12 Euro'luk yemek yersem patlarım mesela. (Esnaf lokantası tadında bir yerde; iki pita gyro + bir, belki iki bira alınır...)
Bu konjonktürel bir durum. Son 2 yıldır döviz baskılandığı ve maaşlar enflasyon oranında arttırıldığı için (TÜİK enflasyonu tabii) ve nispeten değerlenen TL nedeniyle bu saçma durumu yaşıyoruz. Tabii her maaş alan için de değil bu durum, beyaz yakalı üst düzey maaşı kerteriz alınırsa olur, yoksa hiçbir zaman TL kazanıp Euro harcamak ucuz olmadı.

Türkiye'de ürünler mevcut döviz kuru değil, olması gereken kura göre uyarlandığı için pahalı kalıyor doğal olarak. Daha geçen hafta Viyana Louis'ten Shoei NXR2 kask aldım. Hem de janjanlısından. Vergi iadesini düş, 327 euroya geldi. Bugünkü kurla (44 diyelim) yuvarlak hesap 14500 TL. Burada düzleri 30, renklileri 37 bin TL yahu. DJI Osmo Action 5 Pro Adventure aldım. 425 Euro Tax Refund ile. 18700 TL. Burada aynısı 24000 TL. Yani acayip bir durumdayız.

Aslında 40'la çarpınca dank ediyor döviz pahalılığımız dediğim tam da bu. 40'la çarpmama rağmen, Avrupa şu anda birçok konuda bizden ucuza kalıyor. Bunun sebebi Türkiye'de enflasyonun düşük gösterilip, üstüne dövizin baskılanması. Benim oğlum TED Ankara mezunu ve 4 yıldır Avusturya'da üniversite öğrencisi. Valla şu anda onu Avusturya'da okutmak, TED'de veya Türkiye'de farklı bir şehirdeki üniversitede okutmaktan çok daha ucuza geliyor. Hem de yaşam masrafları dahil. Ama risk tabii. İlk gönderdiğimizde kur 8 liraydı. 5 kat artmış. Bir kur dalgası daha olsa hapı yuttuk. Yani bugün için yaptığımız hesap, yarın kadük oluyor. Çünkü TL kazanıyoruz, Euro değil.

Ha tabii bir de vergi konusu var ki evlere şenlik. O meseleye girersek iyice hapı yutuyoruz çünkü. Ecnebinin 40-50 bin Euroya bindiği araçlara burada servet ödemek ayrı rezalet.

Son düzenleme:
Gerçekten öyle vergiler y amt eu5+ derken orta segmentler bir milyona yaklaştı fiyatları

Bu konjonktürel bir durum. Son 2 yıldır döviz baskılandığı ve maaşlar enflasyon oranında arttırıldığı için (TÜİK enflasyonu tabii) ve nispeten değerlenen TL nedeniyle bu saçma durumu yaşıyoruz. Tabii her maaş alan için de değil bu durum, beyaz yakalı üst düzey maaşı kerteriz alınırsa olur, yoksa hiçbir zaman TL kazanıp Euro harcamak ucuz olmadı.

Türkiye'de ürünler mevcut döviz kuru değil, olması gereken kura göre uyarlandığı için pahalı kalıyor doğal olarak. Daha geçen hafta Viyana Louis'ten Shoei NXR2 kask aldım. Hem de janjanlısından. Vergi iadesini düş, 327 euroya geldi. Bugünkü kurla (44 diyelim) yuvarlak hesap 14500 TL. Burada düzleri 30, renklileri 37 bin TL yahu. DJI Osmo Action 5 Pro Adventure aldım. 425 Euro Tax Refund ile. 18700 TL. Burada aynısı 24000 TL. Yani acayip bir durumdayız.

Aslında 40'la çarpınca dank ediyor döviz pahalılığımız dediğim tam da bu. 40'la çarpmama rağmen, Avrupa şu anda birçok konuda bizden ucuza kalıyor. Bunun sebebi Türkiye'de enflasyonun düşük gösterilip, üstüne dövizin baskılanması. Benim oğlum TED Ankara mezunu ve 4 yıldır Avusturya'da üniversite öğrencisi. Valla şu anda onu Avusturya'da okutmak, TED'de veya Türkiye'de farklı bir şehirdeki üniversitede okutmaktan çok daha ucuza geliyor. Hem de yaşam masrafları dahil. Ama risk tabii. İlk gönderdiğimizde kur 8 liraydı. 5 kat artmış. Bir kur dalgası daha olsa hapı yuttuk. Yani bugün için yaptığımız hesap, yarın kadük oluyor. Çünkü TL kazanıyoruz, Euro değil.

Ha tabii bir de vergi konusu var ki evlere şenlik. O meseleye girersek iyice hapı yutuyoruz çünkü. Ecnebinin 40-50 bin Euroya bindiği araçlara burada servet ödemek ayrı rezalet.
Hiç olur mu öyle şey? Almanya bizi kıskanıyor. Bütün Avrupa kıskanıyor. Hatta o kadar çok kıskanıyorlar ki artık bize vize bile vermiyorlar. Hasetlerinden çatlıyorlar. Yaaa

Motosikleti
cbf 150
Ben oğlum için korede üniversite ve ev ayarladım Türkiyede o paraya ilk okulda okutamam öyle diyim

Ben oğlum için korede üniversite ve ev ayarladım Türkiyede o paraya ilk okulda okutamam öyle diyim

ya kamyoncu hayatın palavra.

hayabusayı gectim r25 le fotonu koy sana üstad diyecem..

neden trolluyon olm bizi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar