Quick Shifther hakkında

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Quickshifterin gereksiz olduğunu düşünen biriyim. Çoğumuz drag mı yapıyoruz? Misal KTM 1190 Adventure S 100 km/s hıza zaten 2.8 sn de çıkıyor. Viraj çıkışıymış da filan.. Zevk işidir tabi tercihler değişir, ona denecek bir şey yok.

Gördüğüm kadarıyla z kuşağı başta olmak üzere gençlerde dünya tarihinin kendi doğum tarihleriyle başladığına inanan çok kişi var. Hatta sanatı, müziği, ahlakı, iş disiplinini sadece kendileri biliyorlar. Pek çoğu da cahil. Elektronik sistem yoktu haaa diyenler bir baksın bakalım transistörü, entegre devreyi PIC i falan hangi nesiller icat etmiş.

Geçmişte benzer konulara benzer çözümler farklı yollarla getirilmiş. Elektronik bu kadar ileri olmadığından, mekanik hidrolik vb sistemlerle benzer "sorunlar" çözülmüş. 60 yılında mesela Citroen DS ile hiç elektronik komponent, sensör falan bulundurmayan viraj içi aydınlatma geliştirmiş. Jawa ve hatta Honda farklı nedenlerden de olsa debriyaj kullanmadan vites geçişini sağlamış bir şekilde. Biri tek elle kullanmak, diğeri çabuk hızlanmak için. Adı quickshifter olmuş olmamış önemli değil. İşini yapıyor mu yapıyor. Yukarıda verilen optik / toplu fare örneği çok yerinde olmuş. Sensörü öyle değil diye işini mi yapamamış?

Başlıkla alakasız, yazılanlarla alakalı bir şeyler daha eklemek istiyorum. Yukarıda okuduğum kadarıyla portakalda vitamin, ihtiyar, sübyen, fosil gibi ifadeler kullanılmış. Hadi bunların hiç biri hakaret değil ( kullanmayı tercih etmeyeceğim ifadeler de olsa). Ne var ki bir kişiyi Alzheimer, altını tutamayan, bez bağlanan biri olarak itham etmek aslında onu değil, bu rahatsızlıkları olan herkesi aşağılamak, onları küçümsemek ve dalga geçmek anlamına gelir. Velev ki o hastalıklar var olsun karşındakinde. Emin olun bu şekil rahatsızlıkların kendinizde ya da bir yakınınızda olmasını istemezsiniz. Alzheimer'i olan, yatalak, altını değiştirdiğim merhum birinin evladı olarak söylüyorum bunu. Gençler, hayat bir gün sizi de vurur merak etmeyin, söylediğinizi, yazdığınızı iyi tartın.

Motosikleti
1190 ADV
Quickshifterin gereksiz olduğunu düşünen biriyim. Çoğumuz drag mı yapıyoruz? Misal KTM 1190 Adventure S 100 km/s hıza zaten 2.8 sn de çıkıyor. Viraj çıkışıymış da filan.. Zevk işidir tabi tercihler değişir, ona denecek bir şey yok.

Gördüğüm kadarıyla z kuşağı başta olmak üzere gençlerde dünya tarihinin kendi doğum tarihleriyle başladığına inanan çok kişi var. Hatta sanatı, müziği, ahlakı, iş disiplinini sadece kendileri biliyorlar. Pek çoğu da cahil. Elektronik sistem yoktu haaa diyenler bir baksın bakalım transistörü, entegre devreyi PIC i falan hangi nesiller icat etmiş.

Geçmişte benzer konulara benzer çözümler farklı yollarla getirilmiş. Elektronik bu kadar ileri olmadığından, mekanik hidrolik vb sistemlerle benzer "sorunlar" çözülmüş. 60 yılında mesela Citroen DS ile hiç elektronik komponent, sensör falan bulundurmayan viraj içi aydınlatma geliştirmiş. Jawa ve hatta Honda farklı nedenlerden de olsa debriyaj kullanmadan vites geçişini sağlamış bir şekilde. Biri tek elle kullanmak, diğeri çabuk hızlanmak için. Adı quickshifter olmuş olmamış önemli değil. İşini yapıyor mu yapıyor. Yukarıda verilen optik / toplu fare örneği çok yerinde olmuş. Sensörü öyle değil diye işini mi yapamamış?

Başlıkla alakasız, yazılanlarla alakalı bir şeyler daha eklemek istiyorum. Yukarıda okuduğum kadarıyla portakalda vitamin, ihtiyar, sübyen, fosil gibi ifadeler kullanılmış. Hadi bunların hiç biri hakaret değil ( kullanmayı tercih etmeyeceğim ifadeler de olsa). Ne var ki bir kişiyi Alzheimer, altını tutamayan, bez bağlanan biri olarak itham etmek aslında onu değil, bu rahatsızlıkları olan herkesi aşağılamak, onları küçümsemek ve dalga geçmek anlamına gelir. Velev ki o hastalıklar var olsun karşındakinde. Emin olun bu şekil rahatsızlıkların kendinizde ya da bir yakınınızda olmasını istemezsiniz. Alzheimer'i olan, yatalak, altını değiştirdiğim merhum birinin evladı olarak söylüyorum bunu. Gençler, hayat bir gün sizi de vurur merak etmeyin, söylediğinizi, yazdığınızı iyi tartın.

Yazınızda hoşlanmadığınız ibareleri ben kullandığım için cevap vereyim size.

Bir söz vardır, akıl yaşta değil baştadır diye. Herhangibir konu üzerinde karşındaki ile tartışırken diyecek laf bulamayıp sırf ben en iyisini bilirim benim dediğim doğrudur tavrıyla yaklaşır haklı olmayı da daha yaşlı olmaya bağlarsan, karşındaki kişiyi yaşı daha genç diye küçük görürsen, cahil olduğunu iddia edersen bu olayın tam tersi şeklinde de cevabını alırsın.

Birine yaşı daha genç olduğu için portakalda vitamin dersen, sübyan dersen sana fosil, moruk, ihtiyar denmesine de ses çıkaramazsın.
Bilginin, aklın kaynağını yaşlılığa bağlarsan, yaşlılıkla gelen dezavantajları; alzheimer, çişini tutamama, prostat gibi sorunları da kabul edeceksin. Evet bunlar birer hastalık sorun, kimse bunları tercih etmedi ama kimse de genç olmayı tercih etmedi.

Hepsini geçtim bu konuşmaların sizinle yada hasta olan yakınınız ile hiçbir alakası yok. 1 yaşında çocuğu olanlar gelse deseki, gençlikle niye dalga geçiyorsunuz, benim çocuğumun aklı başında değil, altını değiştiriyorum, yemeğini yediriyorum... Mantıklı gelir mi ?

İnsan ömrünün iki ucu, çok genç olduğunda da çişini tutamaz bakıma muhtaçtır, çok yaşlı olduğunda da çişini tutamaz bakıma muhtaçtır.

Son olarak;

Quickshifter sıralı şanzımana sahip manuel bir motosiklette, debriyaja basmadan (deriyaj ayrılmaz) ve gazı kapatmadan vites değiştirmeye olanak sağlar. Elektronik bir sistemdir. (Hiç kullanmadığınızı düşünüyorum, önce kullanın sonra karar verirsiniz iyi yada kötü)

Otomatik debriyaj ve quickshifter aynı şey değildir. Otomatik debriyajda sistem vites değiştirirken sizin yerinize debriyajı ayırır. Gazı kapatmanız gereklidir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
...
Optik ve toplu fare örneği "aynı amaç ve iş için" kullanılan iki farklı çözüm yöntemi, biri mekatronik, diğeri saf elektronik. Quickshifter'ın amacı ve yaptığı iş ve bunu yapma şekli ve elde edilen sonuç Jawa'nın sistemindeki ile aynı değil. Quickshifter'ın amacının debriyaj kullanmadan vites yükseltmek olduğu düşünülüyorsa o ayrı tabi; o durumda tartışacak bir şey kalmıyor açıkçası...

...
%100 katılıyorum. Bu güzel not / hatırlatma için de ayrıca teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v

Bir söz vardır, akıl yaşta değil baştadır diye. Herhangibir konu üzerinde karşındaki ile tartışırken diyecek laf bulamayıp sırf ben en iyisini bilirim benim dediğim doğrudur tavrıyla yaklaşır haklı olmayı da daha yaşlı olmaya bağlarsan, karşındaki kişiyi yaşı daha genç diye küçük görürsen, cahil olduğunu iddia edersen bu olayın tam tersi şeklinde de cevabını alırsın.

Birine yaşı daha genç olduğu için portakalda vitamin dersen, sübyan dersen sana fosil, moruk, ihtiyar denmesine de ses çıkaramazsın.
Bilginin, aklın kaynağını yaşlılığa bağlarsan, yaşlılıkla gelen dezavantajları; alzheimer, çişini tutamama, prostat gibi sorunları da kabul edeceksin. Evet bunlar birer hastalık sorun, kimse bunları tercih etmedi ama kimse de genç olmayı tercih etmedi.

Hepsini geçtim bu konuşmaların sizinle yada hasta olan yakınınız ile hiçbir alakası yok. 1 yaşında çocuğu olanlar gelse deseki, gençlikle niye dalga geçiyorsunuz, benim çocuğumun aklı başında değil, altını değiştiriyorum, yemeğini yediriyorum... Mantıklı gelir mi ?

İnsan ömrünün iki ucu, çok genç olduğunda da çişini tutamaz bakıma muhtaçtır, çok yaşlı olduğunda da çişini tutamaz bakıma muhtaçtır.

Son olarak;

Quickshifter sıralı şanzımana sahip manuel bir motosiklette, debriyaja basmadan (deriyaj ayrılmaz) ve gazı kapatmadan vites değiştirmeye olanak sağlar. Elektronik bir sistemdir. (Hiç kullanmadığınızı düşünüyorum, önce kullanın sonra karar verirsiniz iyi yada kötü)

Otomatik debriyaj ve quickshifter aynı şey değildir. Otomatik debriyajda sistem vites değiştirirken sizin yerinize debriyajı ayırır. Gazı kapatmanız gereklidir.
Size alıntı yaptığınız yazımı tekrar ve tekrar, ama bu sefer tane tane, cevap verme ihtiyacı hissetmeden; sindirerek okumanızı öneririm.

@Cyan benim için ikisi de quickshifter açıkçası. Yamaha ve BMW otomatik vitesi otomatikleştirilmiş manuel yaptı, Honda gibi çift kavrama ile yapmadı diye otomatik değildir diyemeyiz.

Bu arada "sen" derken?

Son düzenleme:
Motosikleti
@Cyan benim için ikisi de quickshifter açıkçası. Yamaha ve BMW otomatik vitesi otomatikleştirilmiş manuel yaptı, Honda gibi çift kavrama ile yapmadı diye otomatik değildir diyemeyiz.
...

Bu durumda tartışacak (tartışma = olumsuz anlamda değil) bir şey kalmıyor :) Otomatik şanzıman ile quickshifter'ın bir ilgisi yok çünkü. (Bunları bir kabul edince esas fikir ayrılığı çıkaran konu kadük oluyor zaten. Ek ve yeni bir tartışmanın içine girmek ile de hiç ilgilenmiyorum...)

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Bu durumda tartışacak (tartışma = olumsuz anlamda değil) bir şey kalmıyor :) Otomatik şanzıman ile quickshifter'ın bir ilgisi yok çünkü. (Bunları bir kabul edince esas fikir ayrılığı çıkaran konu kadük oluyor zaten. Ek ve yeni bir tartışmanın içine girmek ile de hiç ilgilenmiyorum...)
@Cyan mutabığız. Orada benim verdiğim otomatik şanzıman örnekleri, quickshifterden bağımsız, kendi içindeki çözüm farklılıklarını belirtmek içindi.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Hırbo'nun ruhu bu başlıkta dolaşıyor. 🤪

Motosikleti
1190 ADV
Size alıntı yaptığınız yazımı tekrar ve tekrar, ama bu sefer tane tane, cevap verme ihtiyacı hissetmeden; sindirerek okumanızı öneririm.

Size yazınızı tekrar ve tekrar ama tane tane yazmanızı, cevap almamak için başkalarının yazdıklarına atıfta bulunmadan yazmanızı öneririm.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hırbo'nun ruhu bu başlıkta dolaşıyor. 🤪

Harbiden ne oldu ona ? Yoksa forumda sistem değişikliğinin sebebi o muydu ? Sürekli yeni hesap açıp gelmesin diye mi yapıldı :)

Motosikleti
@Cyan mutabığız. Orada benim verdiğim otomatik şanzıman örnekleri, quickshifterden bağımsız, kendi içindeki çözüm farklılıklarını belirtmek içindi.
Evet evet, anladım. Tartışma sırasında yöntemlerin farklılığından ziyade bunların sürüşe etkileri, bu etkilerin süreleri ve *esas tasarım ve kullanım amaçları açısından bütünüyle farklı* sistemler birbirleri ile karşılaştırılıp aynı olarak nitelendirilmişti. Benim tarafımda itiraz da buna yapıldı. Otomatik vitesin kendi içindeki çözüm farklılıklarıyla aynı durum değil - yani örnekleme (yukarıda kalın işaretli kısımlar yüzünen) oturmuyor.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport

Bu arkadaş sırf yaşlıyım diye çok bildiğimi iddia ediyor ya vallahi beni çok güldürdü. Allah da kendisini güldürsün inşallah.

Yavrucuğum ben profesyonel olarak motosiklet hakkında ahkam kesen bir adamım. Senden para almadım diye sevinmen gerekir , alınman değil.

İşim bu benim her seviyeden binici yetiştiririm. Bu konularda alınmış uluslararası eğitimlerim ve diplomalarım ve eğitmen sertifikalarım var. Hala üst düzey eğitimleri alıp kendimi geliştirmek için gece gündüz çalışıyorum.

Beni tanımıyor olman doğal , küçük özel bir grup dışında Türkiyede eğitime gelmiyorum. Eğitimlerimi Avrupada veriyorum.

Elektronik mühendisiyim deyince kafan karışmış senin. O benim artık hobim sayılacak kadar az zaman harcadığım bir konu.

Herşeyi bir kenara koydum , motosiklet konusunda okunabilecek ne var ise durmadan takipteyim. Üniversitedeyken bu kadar okusam şimdi kürsü sahibi adamdım ama maalesef üniversitedeyken tek derdim bir an önce dersten çıkıp motora atlamaktı. Son sınıftayken kampüs içine motosikletle girişim yasaklandı. Fakülte tarihine geçtim yahu 🤣

Ha bütün bunlar senin benden daha uzağa işeyemeyeceğin anlamına gelmez . Aynen devam edebilirsin .

Sevgilerimle

Motosikleti
1190 ADV
Bu arkadaş sırf yaşlıyım diye çok bildiğimi iddia ediyor ya vallahi beni çok güldürdü. Allah da kendisini güldürsün inşallah.

Yavrucuğum ben profesyonel olarak motosiklet hakkında ahkam kesen bir adamım. Senden para almadım diye sevinmen gerekir , alınman değil.

İşim bu benim her seviyeden binici yetiştiririm. Bu konularda alınmış uluslararası eğitimlerim ve diplomalarım ve eğitmen sertifikalarım var. Hala üst düzey eğitimleri alıp kendimi geliştirmek için gece gündüz çalışıyorum.

Beni tanımıyor olman doğal , küçük özel bir grup dışında Türkiyede eğitime gelmiyorum. Eğitimlerimi Avrupada veriyorum.

Elektronik mühendisiyim deyince kafan karışmış senin. O benim artık hobim sayılacak kadar az zaman harcadığım bir konu.

Herşeyi bir kenara koydum , motosiklet konusunda okunabilecek ne var ise durmadan takipteyim. Üniversitedeyken bu kadar okusam şimdi kürsü sahibi adamdım ama maalesef üniversitedeyken tek derdim bir an önce dersten çıkıp motora atlamaktı. Son sınıftayken kampüs içine motosikletle girişim yasaklandı. Fakülte tarihine geçtim yahu 🤣

Ha bütün bunlar senin benden daha uzağa işeyemeyeceğin anlamına gelmez . Aynen devam edebilirsin .

Sevgilerimle

Her fırsatta yaşından, tecrübenden, aldığın eğitimlerden, yaptıklarından bahsetmen ne kadar övülmeye ihtiyaç duyduğunu, ne kadar sana ağam paşam hocam denilmesini istediğini gösteriyor.

Benim gözümde bu forumda "Okan Sinan Ocan" kullanıcı adı ile yazı yazan biri dışında hiçbirşey değilsin. Senin ne iş yaptığın hangi başarılara ulaştığın hangi eğitimleri aldığın hangi kitapları okuduğun umrumda da değil. O yüzden kırık plak gibi kendini anlatıp durma.

Olurda bir gün ben motosiklet eğitimi almak istiyorum... eğitim verenler, bu işi yapanlar özgeçmişini yazsın diye bir ilan açarsam o zaman yazarsın meziyetlerini, bende değerlendiririm.

Gerçi ben ilan açmadan da 50 kere yazdın zaten meziyetlerini. Boşa gitmesin hadi bende değerlendireyim;

Bana eğitim verebilecek biri değilsin, bedava bile olsa. Bak bu değerlendirmeyi, gözlemi para almadan yaptım, sevinmen gerekir.

:)

Bu arada "sen" derken?

Benim için ikisi de Quickshifter diyerek yola çıkabiliyorsak o zaman benim için Honda da Yamaha da Kawasaki aslında? Böyle neyi sınıflandırabiliriz, neyi yorumlayabiliriz? Quickshifter öyle bişey değil, sen benim için öyle dediğin zaman da değişen bir şey olmuyor QS için.

Sorunun nereden çıktığı biraz daha netleşiyor gibi. Yani böyle yazınca kabalık olacak özür dilerim ama, quickshifter'ın ne olduğunu bilmiyor çoğunluk anladığım kadarıyla.
Quickshifter debriyaj kullanmadan vites yükseltmeyi gerçekleştiren bir sistem değildir.
Quickshifter sıralı şanzımanın bu doğal yetkinliğini, sürücünün gaz kapatmadan yapmasını sağlayan bir ateşleme kesme sistemidir. Bu kadar.
Sonuç çıktıya yönelik bir isim verildiği için böyle zannediliyor olmasını anlıyorum, bu konuda auto-blipper daha iyi bir isimlendirmeye sahip, çünkü yaptığı şey otomatik olarak gaz vermekten ibaret, auto-blip.

Gereksiz bulma konusuna yorum yapamam tabii ki. 0-100kmh hızlanmasıyla alakası olan bir şey değil bu. Ne olduğu bilinmediği gibi kullanım deneyimi de olmadığı için insanların fikirleri olumlu ya da olumsuz yönde biraz havada kalıyor. Viraj çıkışıymış falan dediğin konu bazı insanların motosiklet sürmekteki temel amaçlarından biri.
Bu arada kurye değilsek ve temel ulaşım için kullanmıyorsak motosiklet de inanılmaz gereksiz bir alet.

Motosikleti
1190 ADV
Peki ya Honda da, Yamaha da, Kawasaki de motosiklet dersek?
Bu bir Honda;
portable02.png

Bu bir Yamaha;
yamaha-yrs-23.jpg

Bu da bir Kawasaki;
tekerlekli-yukleyiciler-90z-7-kawasaki.jpeg

Motosikleti
Peki ya Honda da, Yamaha da, Kawasaki de motosiklet dersek?
Shinto ile İslâm aynı şey demekle eşdeğer bir şey; ikisi de birer din. Ama aynılar mı? Hayata ve felsefî konulara yaklaşımları tamamen farklı.

Yukarıdaki imâ kendisine İslâm tebliğ edildiği halde bunu reddedip Shinto inancına devam eden bir kişinin cennete kabul edilebileceği gibi bir savı desteklemek ile aynı kapıya çıkar. Sonuçta ikisi de birer din değil mi? "Amaç ve sonuçları aynı"(!) değil mi? (Ne olur ne olmaz ironi yaptığımı yazmış olayım...)

Otomatik debriyaj ayırma ile quickshifter'in aynı olduğunu birilerine kabul ettirmek için bu denli ısrar benim için konunun artık akılcı (rasyonel) zeminden uzaklaşıp bir inanç meselesi haline geldiğinin bir göstergesi; öyleyse inançları tartışmak beyhude ve anlamsız bir faaliyet.

Son düzenleme:
Motosikleti
Yamaha XSR700
Bu bir Honda;
portable02.png

Bu bir Yamaha;
yamaha-yrs-23.jpg

Bu da bir Kawasaki;
tekerlekli-yukleyiciler-90z-7-kawasaki.jpeg
şimdi bunlardan birisi günümüz vites değiştirme sistemi, diğeri de geçmişteki vites değiştirme sistemi mi? Bunların amacı aynı mı? Bunların amacı vites değiştirmek mi?
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

ikisi de birer din. Ama aynılar mı?
Bak burada kendi cevabınızı vermişsiniz. İkisi de birer din, ama birbirinden farklılar. Farklı çalışıyorlar ama inananlarının tek bir düşüncesi var, ölümden sonra iyi yere(cennete) girmek. Kim kendi inandığı dine ben cehenneme gitmek istiyorum diye inanır ki? Bir dine inanma amacı nedir sizce?

Şu çalışmaları farklı 2 vites değiştirme sistemini tartışmaktan ne ara dine geldik o da ayrı bir konu.

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV
Motosikleti
Yamaha XSR700
Bir önceki mesajında ne yazdığını unuttun heralde. aşağıya tekrar koyuyorum bak.
Evet markaların ortak amaca hizmet eden araçları kastedildi orada eğer başka yere çekmeye devam etmek isterseniz devam edebilirsiniz. Esas konudan uzaklaştırıyorsunuz. Konumuz farklı çalışma prensipleri olan ancak aynı amaca hizmet eden 2 sistem.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar