Quick Shifther hakkında

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Aynı işi yapıyorlar. Farklı şekilde yapıyorlar. Faydaları ve maksatları vitesi değiştirirken debriyaj çekmemek ve gazı kapatmamak değil mi? E ikisi de bu işe yaramıyor mu? Ben mi bir şeyler kaçırıyorum? Zaten birbirlerinden tamamen farklı olaylar. Bir tanesi elektronik olarak gaz kesiyor, bir tanesi hafiften debriyaj açıyor. Ama sonuç aynı. Vites değiştirmek ve bunu yaparken sadece vites kolunu hareket ettirmek.

Sizce bu iki sistemin faydaları ve maksatları arasındaki fark nedir? Vites değiştirmek değil mi?

Yukaridaki hicbir mesajimda mekanik ve elektronik sistemlerin esit derecede basarili olduklarini iddia etmedim .Kaldi ki 1946 teknolojisi ile yapilmis mekanik bir sistemle günümüz teknolojisindeki elektromekanik sistemi karsilastirip jawayi kötülemek haksizlik olurdu.

Sonuc olarak "ayni isi yapiyorlar " cümlesi buradaki ana unsur.

Özellikle cevabi bu mesajin altina yazmayi istedim . Iki kaldirim tasina laf anlatmaktansa konuya objektif yaklasan birisi ile bilgi alisverisi yapmak daha faydali bence.

Sevgilerimle

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Aynı işi yapıyorlar. Farklı şekilde yapıyorlar. Faydaları ve maksatları vitesi değiştirirken debriyaj çekmemek ve gazı kapatmamak değil mi? E ikisi de bu işe yaramıyor mu? Ben mi bir şeyler kaçırıyorum? Zaten birbirlerinden tamamen farklı olaylar. Bir tanesi elektronik olarak gaz kesiyor, bir tanesi hafiften debriyaj açıyor. Ama sonuç aynı. Vites değiştirmek ve bunu yaparken sadece vites kolunu hareket ettirmek.

Sizce bu iki sistemin faydaları ve maksatları arasındaki fark nedir? Vites değiştirmek değil mi?
Bir fark var ki Jawa'nın otomatik debriyaj sistemi MotoGP vb. yarış organizasyonlarında onyıllarca, ta QS geliştirilene kadar kullanılmamış, öyle değil mi? Daha yukarıda dinamometre testi falan yazmıştım, boşa yazmadım onu... Ateşlemenin anlık kesilmesiyle debriyajın anlık ayrılmasının etkileri ve etkilerin devam süreleri aynı olamaz, tüm mevzu da burada. Sonuç aynı değil. Sistemler de aynı değil, aynı isimle tabir edilemezler, bu yanıltıcı ve yanlış bir bilgi olur. Tartışma buradan çıkıyor.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Bir fark var ki Jawa'nın otomatik debriyaǰ sistemi MotoGP vb. yarış organizasyonlarında onyıllarca, QS geliştirilene kadar kullanılmamış, öyle değil mi? Daha yukarıda dinamometre testi falan yazmıştım, boşa yazmadım onu... Ateşlemenin anlık kesilmesiyle debriyajın anlık ayrılmasının etkileri ve bunların devam süreleri aynı olamaz, tüm mevzu da burada. Sonuç aynı değil.
Öyle düşündüğünüz zaman mt25in üzerindeki tek yönlü sistemi de kimse yarışlarda kullanmıyor. Yanlış anlaşılmasın, neticeye baktığımız zaman olay vites değişimiyse ikisi de aynı işi yapıyor. Antik çağdan kalma sistemle günümüz sisteminin hızlarını kıyaslamak ne kadar doğrudur o tartışılır. Teknoloji sürekli olarak gelişiyor ve bir şeyler sürekli daha hızlı oluyor. Eski 2-3-4 vitesli tork konvertörlü şanzımanlar ve tek kavramalı otomatikler vites atarken duraksamasına karşın, Dct şanzımanlar saniyenin bilmem kaç yüzde birinde vites atıyor. Kimse de demiyor ki ikisi farklı şeyler. Sadece bir tanesi daha yeni teknoloji ve işini daha hızlı yapıyor. Ben bunlarda da aynı durum olduğunu düşünüyorum. Birisi işini daha hızlı yapıyor ama sonuçta aynı iş yapılıyor. Yukarıdaki mesajlarımda da yazdığım gibi, ben son kullanıcıyım. Benim bakışımdan yapılan iş saniyenin bilmem kaçında biriyle ifade edilmekten ziyade işin yapılıp yapılmamasıyla ifade edilir.

Nasıl ben bugün tork konvertörlü arabaya bindiğimde ya da dct bir arabaya bindiğimde benim için önemli olan vitesin otomatik olarak atılmasıysa, bu iki sistemde de sadece vites pedalına müdahale edilerek atılması önemli.

Ha dersiniz ki ben yarışçıyım, benim için saniyenin binde biri bile önemli, o zaman bir tanesi daha yavaş olduğu için sizin için aynı şeyi yapıyor diyemeyiz. Ama standart kullanıcı açısından bakınca ikisi de aynı işi yapıyor.

Motosikleti
Öyle düşündüğünüz zaman mt25in üzerindeki tek yönlü sistemi de kimse yarışlarda kullanmıyor. Yanlış anlaşılmasın, neticeye baktığımız zaman olay vites değişimiyse ikisi de aynı işi yapıyor. Antik çağdan kalma sistemle günümüz sisteminin hızlarını kıyaslamak ne kadar doğrudur o tartışılır. Teknoloji sürekli olarak gelişiyor ve bir şeyler sürekli daha hızlı oluyor. Eski 2-3-4 vitesli tork konvertörlü şanzımanlar ve tek kavramalı otomatikler vites atarken duraksamasına karşın, Dct şanzımanlar saniyenin bilmem kaç yüzde birinde vites atıyor. Kimse de demiyor ki ikisi farklı şeyler. Sadece bir tanesi daha yeni teknoloji ve işini daha hızlı yapıyor. Ben bunlarda da aynı durum olduğunu düşünüyorum. Birisi işini daha hızlı yapıyor ama sonuçta aynı iş yapılıyor. Yukarıdaki mesajlarımda da yazdığım gibi, ben son kullanıcıyım. Benim bakışımdan yapılan iş saniyenin bilmem kaçında biriyle ifade edilmekten ziyade işin yapılıp yapılmamasıyla ifade edilir.

Nasıl ben bugün tork konvertörlü arabaya bindiğimde ya da dct bir arabaya bindiğimde benim için önemli olan vitesin otomatik olarak atılmasıysa, bu iki sistemde de sadece vites pedalına müdahale edilerek atılması önemli.

Ha dersiniz ki ben yarışçıyım, benim için saniyenin binde biri bile önemli, o zaman bir tanesi daha yavaş olduğu için sizin için aynı şeyi yapıyor diyemeyiz. Ama standart kullanıcı açısından bakınca ikisi de aynı işi yapıyor.

Sevgili Kardesim

Gayet net ve kolay anlasilir sekilde ifade etmissin ama yinede kabul görmeyecek. Sagindan solundan bir kulp takip reddedecekler.

Buradaki asil konu QS , ABS , TC degil .

Bu birkac arkadas forumda bir cizgi tutturmuslar , "biz ne dersek o dogrudur" tek dogru biziz , biz en büyügüz en yüceyiz , en uzagada biz iseriz dayatmasindan baska birsey degildir.

Bunlara itiraz etmek kabul edilemez bir davranistir.

Arkadas background unuz nedir , hangi egitim bilgi belgeye dayanarak kendinizi ilah ilan ettiniz diye sorsan bolca laf salatasi disinda ortaya birsey koyamadiklarini görürsün.

Yani demek istedigim

Cok da sey yapma ;)

Motosikleti
...

Bazıları otomatik vitesin nasıl olduğuna dikkat eder; örneğin ben DCT yerine her zaman daha klasik tork konvertörünü tercih ederim. (Birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları var...) Son aldığım arabada EAT6 tork konvertörlü otomatik vites olması benim için bir tercih sebebiydi.

QS'ın pek standart kullanıcıya / standart sürüşe yönelik bir ürün olduğunu düşünmüyorum. Forumda standart kullanıcı olup da QS'lı motorlara sahip en az iki üyemizin vitesleri debriyaj manetiyle değiştirmeyi tercih ettikleri konusunda yazışmalar olmuştu.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

...kendinizi ilah ilan ettiniz...
Şu yaptığına "psikolojik yansıtma" denir. :D

• Beğen
Tepkiler: yec
Motosikleti
1190 ADV

Jawadaki sistemi şöyle deneyimleyebilirsin; normal bir motosiklette giderken gazı sonuna kadar aç, gazı hiç kapatmadan yarım debriyaj basaraj vites değiştir.

Sonra kendin karar ver QS ile aynı işi yapıyormu yapmıyor mu :)

Motosikleti
Ns200 15"
Bazıları otomatik vitesin nasıl olduğuna dikkat eder; örneğin ben DCT yerine her zaman daha klasik tork konvertörünü tercih ederim. (Birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları var...) Son aldığım arabada EAT6 tork konvertörlü otomatik vites olması benim için bir tercih sebebiydi.
Tork konvertörü iyidir, güzeldir ve sağlamdır. Tork konvertörlü bir şanzıman kolay kolay arıza açmaz, yağ bakımları düzenli yapıldığı zaman içindeki türbin bıçakları balata ve metal tozlarından etkilenmeyerek uzun zaman hizmet edebilir, ama bir dct kadar pürüzsüz değildir. Motosiklette tork konvertörlü şanzıman olsa nasıl olurdu acaba?

Motosikleti
Tork konvertörü iyidir, güzeldir ve sağlamdır. Tork konvertörlü bir şanzıman kolay kolay arıza açmaz, yağ bakımları düzenli yapıldığı zaman içindeki türbin bıçakları balata ve metal tozlarından etkilenmeyerek uzun zaman hizmet edebilir, ama bir dct kadar pürüzsüz değildir. Motosiklette tork konvertörlü şanzıman olsa nasıl olurdu acaba?
Kullanımının pratik olamayacağı kadar büyük ve ağır olurdu herhalde.

Şehir içi tatlı sakin kullanımlarda milisaniyelik ve hissedilmeyen vites geçişlerine pek ihtiyaç duyulmuyor, İstanbul gibi inanılmaz sıkışık dur-kalk trafikte tork konvertör bana daha kullanışlı ve uzun ömürlü geliyor açıkçası. (Eşimin 2003 model Honda Jazz'ındaki tork konvertörlü CVT şanzıman daha tık demedi, ilk günkü gibi çalışıyor...) Zamanla huyunu suyunu öğrendiğin zaman gaz kontrolüyle zaten istediğini gibi yönlendirebiliyorsun. Sportif kullanmak isteyen biri hantal bulacaktır tabi ki, ona da hak veririm.

Motosikleti
Ns200 15"
Kullanımının pratik olamayacağı kadar büyük ve ağır olurdu herhalde.

Şehir içi tatlı sakin kullanımlarda milisaniyelik ve hissedilmeyen vites geçişlerine pek ihtiyaç duyulmuyor, İstanbul gibi inanılmaz sıkışık dur-kalk trafikte tork konvertör bana daha kullanışlı ve uzun ömürlü geliyor açıkçası. (Eşimin 2003 model Honda Jazz'ındaki tork konvertörlü CVT şanzıman daha tık demedi, ilk günkü gibi çalışıyor...) Zamanla huyunu suyunu öğrendiğin zaman gaz kontrolüyle zaten istediğini gibi yönlendirebiliyorsun. Sportif kullanmak isteyen biri hantal bulacaktır tabi ki, ona da hak veririm.
Hantal ama arada bir geçişleri hissetirmesi oluyor ama onuda uzun ömürlü olduğu için tölere edilir, 35 senelik bir otomatik şanzıman bile çok rahatlıkla işini yapıyor bu yüzden hantallığına bir şey diyemiyorum. Ama en büyük etken yağ.

Motosikleti
Hantal ama arada bir geçişleri hissetirmesi oluyor ama onuda uzun ömürlü olduğu için tölere edilir, 35 senelik bir otomatik şanzıman bile çok rahatlıkla işini yapıyor bu yüzden hantallığına bir şey diyemiyorum. Ama en büyük etken yağ.
Evet tork konvertörün içindeki newtonyen olmayan akışkan (anti-newtonian liquid) zamanı geldiğinde tazelenmeli. Ama yanlış bilmiyorsam çoktandır onları ömürlük yapıyorlar. ("Ömürlük" ne demek onun tanımı kullanıcıdan kullanıcıya çok değişiyor tabi, o ayrı; benim kullanımım şu anda ayda 1.000km civarında, dolayısıyla bu yağın değişim zamanını görene kadar çoktan arabayı elden çıkartmış olurum diye tahmin ediyorum. 5-6 seneden fazla tutmayı düşünmüyorum, bakalım...)

Yaptığı tek işi ateşlemeyi kesmek olan bir aletin ne olduğu konusunda bu kadar laf mı edildi. Sebep ne?
Bravo ne diyeyim..

Amacı vites değiştirmeyi sağlamaksa debriyaj maneti de quickshifter anasını satayım..

Bu nedir ya..

Motosikleti
1190 ADV
Yaptığı tek işi ateşlemeyi kesmek olan bir aletin ne olduğu konusunda bu kadar laf mı edildi. Sebep ne?
Bravo ne diyeyim..

Amacı vites değiştirmeyi sağlamaksa debriyaj maneti de quickshifter anasını satayım..

Bu nedir ya..

Fosil amcaya ayna tuttum... Yoksa dediğin gibi çokda sallanacak bir mesele değil :) Maksat eğlenmek...

Motosikleti
Ns200 15"
Evet tork konvertörün içindeki newtonyen olmayan akışkan (anti-newtonian liquid) zamanı geldiğinde tazelenmeli. Ama yanlış bilmiyorsam çoktandır onları ömürlük yapıyorlar. ("Ömürlük" ne demek onun tanımı kullanıcıdan kullanıcıya çok değişiyor tabi, o ayrı; benim kullanımım şu anda ayda 1.000km civarında, dolayısıyla bu yağın değişim zamanını görene kadar çoktan arabayı elden çıkartmış olurum diye tahmin ediyorum. 5-6 seneden fazla tutmayı düşünmüyorum, bakalım...)
Hiç ellenmemiş tork konvertörlü şanzıman rahat 300.000 kilometre görür, tabi bu 200.000 kilometrelerde türbin arızası verir fakat genede gider. Asıl iş türbin korumak yoksa şanzımana kolay kolay bir şey olduğunu görmedim. Ömürlük olayı çok aşırı değişken, neyi ömürlük görmüşler bilmiyorum.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bilirbilmezherseyibilirkisiler , biraraya gelip cehaletinizi mi yaristiriyorsunuz.

Asil hoca bu hallerinize bakip cok egleniyor

İhtiyar sen hele şu Mezitli virajlarında Mt 10'cu agaların deneyimini bir anlat, o zaman QS konusunda benim gibi cehalet yaşayanların da aklında bir ışık belirir.

Motosikleti
1190 ADV
Bilirbilmezherseyibilirkisiler , biraraya gelip cehaletinizi mi yaristiriyorsunuz.

Asil hoca bu hallerinize bakip cok egleniyor

Bizim bilemediğimiz çok şey var daha...

Misal senin herbolkolog derecesini hangi medreseden aldığını bilmiyoruz ? Zaman olarak az çok tahmin ediyorum da... endüstri devrimi dolaylarında falandır sanırım.

Heyy gidi asırlar hey zaman ne çabuk geçmiş demi... :)

Motosikleti
Bizim bilemediğimiz çok şey var daha...

Misal senin herbolkolog derecesini hangi medreseden aldığını bilmiyoruz ? Zaman olarak az çok tahmin ediyorum da... endüstri devrimi dolaylarında falandır sanırım.

Heyy gidi asırlar hey zaman ne çabuk geçmiş demi... :)
Sen önce altindaki motorun neler yapabildigini ögren sonra ben sana anlatirim nasil hoca oldum sevgi pitircigi :cool:

Ulen Tommykel öyle bir algi yarattinki millet beni Ajda Pekkanin erkek arkadasi zannediyor (aslinda hala gideri var hatunun :ROFLMAO:)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

İhtiyar sen hele şu Mezitli virajlarında Mt 10'cu agaların deneyimini bir anlat, o zaman QS konusunda benim gibi cehalet yaşayanların da aklında bir ışık belirir.
Yukarida anlattik ya ...

Hadi güzel hatrin kirimasin bir daha anlatayim.

Mezitlerde MT10 ve S1000XR her ikiside alinabilecek her türlü egitimi almis CSS in icinden gecmis cok deneyimli sürücüler . MT10 sürücüsü anlatiyor "viraj icerisindeki uzamalarda ben kesiciye yakalanmamak icin cirpinirken S1000XR li arkadasim red line da QS ile vites degistirip uzayip gidiyordu. Ben de mal gibi arkasindan bakiyordum "

Konu bundan ibaret

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar